Зауваження як дисциплінарне стягнення

  1. Покрокова процедура оформлення зауваження
  2. Терміни залучення працівника до стягнення
  3. зняття зауваження
  4. важливо

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зауваження - це лояльна міра дисциплінарного стягнення, яку роботодавець застосовує до працівника за невиконання або неналежне виконання покладених на нього трудових функцій. Працівник повинен бути винним, яка вчинила порушення навмисно або необережно. Класичний приклад такого проступку - запізнення на роботу.

Покрокова процедура оформлення зауваження

Зауваження - це лояльна міра дисциплінарного стягнення, яку роботодавець застосовує до працівника за невиконання або неналежне виконання покладених на нього трудових функцій

Необхідно упевнитися в наявності документа, що фіксує саме ту трудову функцію, яку працівник порушив або не виконав. Не можна притягати до відповідальності за невиконання юридично неоформленої обов'язки. Якщо ж проступок був, то необхідно:

  1. Підготувати доповідну записку або акт за фактом вчиненого проступку.
  2. Витребувати від порушника пояснення в письмовій формі. При відмові працівника надати пояснення в межах двох робочих днів роботодавець констатує відмову в акті.
  3. Оформити наказ про застосування до порушника стягнення. Наказ повинен бути мотивований, містити посилання на пункти локальних актів роботодавця, які порушені, і на інші підтверджуючі провину працівника документи.
  4. Провести реєстрацію наказу в Журналі наказів.
  5. Оголосити порушнику наказ під особистий розпис. Термін для оголошення наказу - три робочих дні з моменту видання. Відмова працівника ознайомитися з наказом фіксується актом.

Терміни залучення працівника до стягнення

Зауваження як дисциплінарне стягнення може бути застосовано до порушника в шестимісячний строк з дня допущення порушення і в місячний строк з дня виявлення проступку.

Встановлені терміни змінюються в наступних випадках:

  • при виявленні провини за результатами перевірки фінансової діяльності, ревізійної або аудиторської перевірки, термін змінюється на два роки з дня вчинення порушення;
  • періоди хвороби, відпустки, провадження у кримінальній справі, порушеної на підставі вчиненого проступку, а також час, необхідний для врахування думки профспілкової організації, не включаються до вищевказані терміни.

зняття зауваження

Якщо працівник протягом року не піддавався стягненням, то вже застосоване покарання знімається автоматично.

Є можливість дострокового зняття з працівника стягнення. Рішення про дострокове зняття приймає роботодавець з ініціативи працівника, його керівника або профспілкової організації.

важливо

Застосувавши до працівника дисциплінарне стягнення у вигляді зауваження, роботодавець має законні підстави не виплачувати порушнику стимулюючі виплати. Дане право має бути обов'язково передбачено в локальних актах роботодавця.

У разі неодноразового вчинення дисциплінарних порушень протягом року, роботодавець має право звільнити працівника.

Працівникові надано право оскарження дисциплінарного стягнення в держінспекції праці, органи з розгляду трудових спорів , Суд. В даному випадку за фактом звернення буде проведена ретельна перевірка. При виявленні порушень на роботодавця може бути накладено адміністративне покарання, передбачене статтею 5.27 КоАП РФ, а невиплачені стимулюючі суми необхідно буде виплатити працівникові з відсотками.

Звернення до кваліфікованих фахівців допоможе роботодавцю юридично грамотно оформити процедуру дисциплінарного стягнення і уникнути негативних наслідків від перевірок.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online