Відшкодування судових витрат в цивільному процесі (зразок заяви на відшкодування)

  1. Види судових витрат в цивільному процесі
  2. Хто повинен відшкодовувати судові витрати?
  3. Порядок і термін стягнення судових витрат в цивільному процесі
  4. Розумність стягнення судових витрат на представника
  5. Заява про стягнення судових витрат (зразок)

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оплатити послуги дорогих юристів сьогодні більшості російських громадян не по кишені, і це стає серйозною перешкодою для відстоювання правових інтересів в суді. Прийнявши рішення заощадити, багато громадян відмовляються від послуг юриста-представника, не усвідомлюючи, що подібна економія може призвести до більш масштабних витрат і судових витрат.

Існує висока ймовірність програшу в суді громадянина, який відмовився від послуг професійного адвоката, і в підсумку на нього будуть покладено повне відшкодування судових витрат. Причому той, хто програв повинен буде сплатити і послуги адвоката, найнятого іншою стороною.

У даній публікації ми розглянемо, які судові витрати можна відшкодувати, якщо виграти суд за допомогою професійного юриста.

У даній публікації ми розглянемо, які судові витрати можна відшкодувати, якщо виграти суд за допомогою професійного юриста

Види судових витрат в цивільному процесі

Відповідно до статті 88 Цивільного процесуального кодексу Російської Федерації сума судових витрат складається з двох основних складових, по-перше - це оплата державного мита, і по-друге - витрати, пов'язані з розглядом справи судом. До таких судових витрат належать такі витрати:

  • витрати на послуги адвоката - представника в суді;
  • оплата роботи експертів в разі потреби;
  • оплата послуг фахівців, залучених до справи;
  • витрати на перекладача, якщо він буде потрібно;
  • оплата витрат свідків;
  • оплата проїзних квитків і проживання третім особам, понесені ними у зв'язку з необхідністю бути на судовому розгляді;
  • поштові витрати, що вимагаються в судовому діловодстві;
  • компенсаційні витрати на фактичну втрату часу (відповідно до ст. 99 ЦПК РФ);
  • інші витрати.

Хто повинен відшкодовувати судові витрати?

Перемогла в ході судової справи стороні суд присуджує з сторони, що програла всі судові витрати, понесені у справі. Сюди не належать підлягають оплаті дії, які проводяться за ініціативою суду. Наприклад, виклик свідків, залучення фахівців, призначення експертів та інші дії. Позов може бути задоволений лише частково, витрати по суду присуджуються позивачеві пропорційно вимогам, які були задоволені. Відповідачу будуть присуджено відшкодування судових витрат, пропорційно тій частині позовних вимог, в якій було відмовлено позивачу.

Якщо звернутися до затвердженого постановою Президії Верховного Суду РФ Оглядом законодавства та судової практики за перші три місяці 2009 року, то в ньому йдеться про те, що навіть в разі, якщо заява не була розглянута, реально відшкодування витрат, пов'язаних з судовим розглядом. В Огляді вказано, що є можливість застосування за аналогією положень ст. 101 ЦПК РФ ч. 1 про відшкодування відповідачу позивачем судових витрат, які він поніс у ході розгляду в разі, якщо позовна заява не буде розглянута. Це можливо також в тому випадку, якщо судове провадження у справі буде припинено. (Визначення Конституційного суду РФ №88-О-О про відмову в прийнятті до розгляду скарги громадянки Трофименко З. І на порушення її конституційних прав ст. 100 ч. 1 Цивільного процесуального кодексу РФ і ст. 98 ч. 1, а також і ст . 15 КГ РФ).

Згідно зі статтею 104 ЦПК РФ, громадянин має право подати приватну скаргу на ухвалу суду з питань, що належать до судових витрат.

Порядок і термін стягнення судових витрат в цивільному процесі

Виходячи від того, коли було заявлено вимогу про компенсацію витрат, пов'язаних з судовим виробництвом, визначається і порядок стягнення. Відповідне клопотання, оформлене в письмовому вигляді, може бути подано вже під час розгляд справи. У цьому випадку суд в мотивувальній частині рішення суд вкаже обгрунтування стягнення, а в резолютивній частині буде вказано про стягнення судових витрат.

Якщо громадянин бажає вирішити питання про відшкодування судових витрат після винесення рішення суду до моменту його вступу в законну силу, то йому допоможе в цьому питанні ст. 201 ЦПК РФ. На підставі даної статті прийняв рішення у справі суд може прийняти додаткове рішення в тому випадку, якщо в ході розгляду справи питання про відшкодування витрат не було вирішене. Додаткове рішення виноситься з ініціативи суду або за заявою які брали участь у справі громадян.

Ухвала Верховного Суду РФ №18-Г10-5 говорить, що питання про прийняття судом додаткового рішення може бути поставлений до того моменту, як рішення суду прийме законну силу. До того ж після винесення судового рішення сторона у справі може подати заяву про стягнення витрат по суду. У цьому випадку питання буде вирішене в засіданні суду, а особи, які беруть участь у справі, будуть сповіщені заздалегідь. В результаті буде винесено ухвалу суду, і якщо сторона не згодна з рішенням, може бути подана скарга в приватному порядку.

Розумність стягнення судових витрат на представника

На підставі статті 100 ЦПК РФ за письмовим клопотанням сторони, на користь якої було винесено судове рішення, суд в розумних межах присуджує з другої сторони витрати, пов'язані з наймом представника. Витрати на послуги юриста повинні обов'язково підтверджуватись документально: до суду необхідно представити квитанцію про оплату, договір на надання адвокатських послуг, акт виконаних робіт і так далі. Але громадяни повинні усвідомлювати, що навіть подані документи не дадуть гарантій того, що послуги адвоката будуть відшкодовані в повному обсязі - часто буває, що вартість роботи представника може бути необ'єктивно завищена.

Якщо звернутися до ЦПК РФ, то там йдеться про те, що відшкодування судових витрат в цивільному процесі стягується з сторони, що програла в розумних межах. Сума буде залежати від майнового стану позивача та відповідача, обсягу виконаної адвокатом роботи і складності судового розгляду. Причому для суду не є обов'язковими розцінки, що існують на даний момент часу. У суду є законне право зниження суми судових витрат на адвоката-представника, якщо в силу певних обставин він визнає ці витрати надмірними. Так наприклад, подібне рішення прописано в Апеляційному визначенні Кемеровського обласного суду у справі №33-12617 від 23.12.2014 року.

Заява про стягнення судових витрат (зразок)

У ________________________________________
(Найменування суду)
________________________________________
Позивач: ________________________________________
(П.І.Б. або найменування організації)
________________________________________
(Поштова адреса позивача, телефон, ел. Адресу)
Відповідач: ________________________________________
(П.І.Б. або найменування організації)
________________________________________
(Адреса відповідача, телефон, ел. Адресу)
Третя особа: ________________________________________
(П.І.Б. або найменування організації)
________________________________________
(Адреса, телефон, ел. Адресу)
Цивільна справа № ________________________________________
(Вказати номер справи)

Заява про стягнення судових витрат

«___» _________ ____ р судом було винесено рішення за позовом ___________ (ПІБ позивача) до ______________ (ПІБ відповідача) про _______________ (викласти суть позовних вимог), яким _________ (вказати, про що винесено рішення судом).

В ході розгляду справи мною були понесені наступні витрати:

  1. на оплату послуг представника в розмірі _________ руб.
  2. на оплату державного мита в розмірі ____________ руб.
  3. на оплату проведення судової експертизи в розмірі ____________ руб.
  4. (Вказати інші витрати, понесені у зв'язку з розглядом справи в суді) .Загальна сума судових витрат становить ______________ руб.

Відповідно до ст.88 ЦПК РФ, судові витрати складаються з державного мита і витрат, пов'язаних з розглядом справи. Згідно ст. 94 ЦПК РФ до витрат, пов'язаних з розглядом справи, належать витрати на оплату послуг представників. Згідно п. 1 ст. 100 ЦПК України, на користь якої ухвалено рішення, за її письмовим клопотанням суд присуджує з другої сторони витрати на оплату послуг представника в розумних межах. Згідно п.1 ст. 98 ЦПК України, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати. У разі, якщо позов задоволено частково, зазначені у цій статті судові витрати присуджуються позивачеві пропорційно до розміру задоволених судом позовних вимог, а відповідачеві пропорційно до тієї частини позовних вимог, в якій позивачеві відмовлено.

На підставі вищевикладеного, керуючись статтями 88, 94, 98, 100 Цивільного процесуального кодексу РФ,

ПРОШУ:

Стягнути з __________________ (ПІБ позивача або відповідача) на мою користь судові витрати в розмірі _______ руб.

Перелік документів, що додаються (всі документи додаються з копіями за кількістю осіб, які беруть участь у справі):

  1. Квитанція про оплату державного мита
  2. Квитанція про оплату проведення експертизи
  3. Документи, що підтверджують витрати на оплату послуг представника (договір на надання послуг, квитанція про оплату)
  4. Документи, що підтверджують інші витрати, понесені в ході розгляду справи

«___» _________ ____ р (підпис) ____________

Завантажити зразок заяви про стягнення судових витрат

(у форматі Word або PDF )

Виходячи з юридичної практики, судові витрати в цивільному процесі стягуються або до винесення рішення судом, або після в формі визначення, винесення додаткового рішення майже не застосовується судом.

Хто повинен відшкодовувати судові витрати?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online