Терміни сплати штрафів ГИБДД - термін давності штрафу за порушення правил дорожнього руху - ПІЛОТОВ.НЕТ

  1. Який термін сплати штрафу ГИБДД?
  2. Коли постанова про накладення штрафу вступає в силу?
  3. Яка відповідальність за несплату штрафу?
  4. Примусове стягнення штрафу судовими приставами ФССП
  5. Де перевірити несплачені штрафи і прострочену заборгованість?
  6. Строки давності щодо стягнення штрафів ГИБДД

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В адміністративному законодавстві України встановлено і причини накладення штрафів на водіїв, які порушують правила дорожнього руху, і терміни сплати штрафів, крім цього визначена відповідальність за їх несвоєчасну сплату.

Кодекс Російської Федерації про адміністративні правопорушення встановлює терміни сплати штрафів в ч.1 і 1.3 ст. 32.2 КоАП РФ. У цій статті ми розглянемо як терміни сплати штрафів ГИБДД, так і термін давності штрафу за порушення ПДР, тобто кокой період часу встановлений законом на стягнення з порушника призначеного штрафу.

Який термін сплати штрафу ГИБДД?

За чинним законодавством Росії, штраф за порушення правил дорожнього руху повинен бути сплачений протягом 60 днів від моменту вступу в силу постанови про накладення стягнення у вигляді штрафу. Той же термін відраховується від дня закінчення розстрочення чи відстрочення оплати.

Істотна можливість заощадити на штраф: якщо правопорушник сплачує штраф відразу і не затягуючи, тобто в термін до 20 днів від винесення постанови, то сума штрафу стає менше на 50%. Під це правило не підпадають тільки окремі правопорушення, або повторні порушення правил дорожнього руху.

Зверніть увагу, що при відстрочку або розстрочку платежу сума штрафу не може бути знижена і доведеться сплатити повністю 100% розміру виписаного штрафу.

Коли постанова про накладення штрафу вступає в силу?

КоАП РФ в п. 1 ст. 31.1 і в ч. 1 ст. 30.3 визначає, що з моменту винесення постанови правопорушником, постанова про накладення штрафу вступає в силу в протягом 10 діб. Той же термін і той же порядок діє після оскарження постанови в судовому порядку, якщо суд залишив постанову в силі, і згодом це рішення не було оскаржене (див. КоАП РФ, п. 2 ст. 31.1, ч. 1 ст. 30.3 та ч . 3 ст. 30.9).

Якщо ж і це рішення суду було оскаржено у вищестоящому суді і так само було залишено в силі, то воно вступає в силу негайно, відразу після винесення рішення вищим судом (п. 3 ст. 31.1 КоАП РФ).

Яка відповідальність за несплату штрафу?

У разі, якщо водій, які порушили правила дорожнього руху, не сплатив штраф до закінчення 60-денного терміну, то з 61-го дня і протягом наступних 3 місяців для нього може настати така адміністративна відповідальність:

  • Адміністративний штраф в розмірі 200% від суми заборгованості по штрафу (та не менше 1 000 рублів);
  • Або адміністративний арешт до 15 діб;
  • Або обов'язкові роботи на строк до 50 годин (згідно КоАП РФ, ч. 1 ст. 4.5 та ч. 1 ст. 20.25).

Зверніть увагу, що згідно з п. 3 Приміток до статті 20.25 КоАП РФ, для водіїв, що не сплатили штраф за порушення правил, яке було зафіксовано фото- або відеокамерами, не застосовується покарання у вигляді арешту на 15 діб.

Примусове стягнення штрафу судовими приставами ФССП

Вся інформація про сплату штрафів порушниками надходить в інформаційну систему ГІС ГМП (Державна інформаційна система про державних і муніципальних платежах) Федерального казначейства Росії. Таким чином, якщо інформації про оплату вами штрафу в цю систему не надходило, то суддя, який виніс постанову, або ж посадова особа складають повторний примірник постанови про штраф і в цей раз направляють документи в 10-денний термін вже в ФССП судового пристава-виконавця ( см. ч. 5 ст. 32.2 КоАП РФ).

Судовим приставом виноситься постанова про відкриття виконавчого провадження про примусове стягнення штрафу з порушника за рахунок грошових коштів на банківських рахунках боржника або його майна. Копія цього повторного постанови надсилається поштою порушникові.

У ч. 1 ст. 20.25 КоАП РФ передбачено, що особи, які винесли постанову про штраф, також складають протокол про адміністративне правопорушення - несплаті адміністративного штрафу в строк. Якщо справа про порушення розглядається в суді, то протокол про адміністративне правопорушення виносить судовий пристав-виконавець (див. КоАП РФ, ч. 5 ст. 32.2).

Де перевірити несплачені штрафи і прострочену заборгованість?

Уточнити наявність несплачених штрафів за порушення правил дорожнього руху можна за державним номерним знаком, за реквізитами свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу на офіційному сайті ДАІ МВС РФ. Також перевірити несплачені штрафи ГИБДД ви можете на єдиному порталі державних послуг (через офіційний сайт gosuslugi.ru ).

Москвичі інформацію про прострочену заборгованість по штрафах ГИБДД можуть отримати через систему інтерактивної взаємодії з громадянами та організаціями «Автокод» (Див. П. 1.4.3 Положення, затв. Постановою Уряду Москви № 700-ПП від 25 жовтня 2016 г.).

Також перевірити наявність неоплачених штрафів можна в підрозділах або на постах ГИБДД, звернувшись до співробітників інспекції з проханням пробити по базі даних штрафів вашу персону.

Строки давності щодо стягнення штрафів ГИБДД

Згідно ч. 1 ст. 31.9 КоАП РФ термін давності по стягненню штрафу ГИБДД визначено в два роки з дати, коли постанова набрала законної сили.

Протягом цих двох років стягнення штрафу може бути звернено судовим приставом-виконавцем на гроші боржника, що знаходяться на його рахунках в банках Росії, на його цінні папери, на періодичні виплати боржнику, в тому числі його зарплату і пенсію, і на майно неплатника.

При сумі боргу по несплаченим штрафів понад 10 000 рублів ФССП може прийняти рішення і винести постанову про тимчасове обмеження на виїзд порушника за межі РФ. Копія рішення також відправляється на поштову адресу порушника (див. Ч. 1 і 3 ст. 67 Закону № 229 «Про виконавче провадження»).

При стягненні штрафу з боржника примусово може бути додатково стягнуто виконавчий збір, який становить 7% від суми штрафу. Мінімальна сума виконавчого збору становить 1 000 руб. (Див. Ч. 3 ст. 112 Федерального закону від 02.10.2007 N 229-ФЗ «Про виконавче провадження»). Але такий збір не буде накладено на штрафника при його добровільній сплаті заборгованості по несплачених штрафів ГИБДД. Термін для сплати заборгованості добровільно вказується в постанові про порушення виконавчого провадження, копія якого надсилається боржнику. Цей термін дорівнює 5 днях з дня отримання постанови порушником (див. Ч. 12 ст. 30 Федерального Закону № 229 вiд 02 жовтня 2007 р.)

Який термін сплати штрафу ГИБДД?
Коли постанова про накладення штрафу вступає в силу?
Яка відповідальність за несплату штрафу?
Який термін сплати штрафу ГИБДД?
Коли постанова про накладення штрафу вступає в силу?
Яка відповідальність за несплату штрафу?
Де перевірити несплачені штрафи і прострочену заборгованість?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online