Термін позовної давності дебіторської заборгованості

  1. Види строків давності для заборгованості
  2. Особливості перебігу давності по дебіторській заборгованості

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Питання списання безнадійних боргів, мабуть, одні з найбільш спірних в цивільно-правовій практиці. Недосконалість регламентації в даній сфері суспільних відносин тягне за собою різні тлумачення і суперечливу практику правозастосування. Все більше законодавець прагнути диференціювати періоди для захисту тих чи інших прав, тому видів позовної давності ставати все більше.

Види строків давності для заборгованості

Дебіторська заборгованість може бути визнана безнадійною в наступних випадках:

  • боржника визнано банкрутом, і дані внесені до єдиного реєстру;
  • з моменту видачі виконавчого листа пройшло більше трьох років, а заборгованість не погашена;
  • вимоги до боржника не пред'явлено протягом 3-х років (для юридичних осіб - 1-го року);
  • при відмові в вимогах судом;
  • в інших випадках, передбачених законом.
Питання списання безнадійних боргів, мабуть, одні з найбільш спірних в цивільно-правовій практиці

Таким чином, можна виокремити кілька категорій термінів, які встановлені для стягнення дебіторської заборгованості.

  1. Загальний
    трирічний строк позивної давності дебіторської заборгованості застосовується в тому випадку, якщо для конкретного виду відносин не передбачений спеціальний період. Це категорія охоплює величезну кількість суперечок, однак в комерційному середовищі практично не застосовується.
  2. спеціальні терміни

Залежно від типу відносин, в результаті яких утворилася дебіторська заборгованість, можуть відрізнятися і строки давності . Наприклад, для пред'явлення в суд вимоги про стягнення страхового відшкодування встановлюється 2-х річний період. Відраховувати його слід з дати офіційної відмови у виплаті або часткового її погашення. Пред'явити вимоги до юридичної особи від імені підприємства, що випливають з порушення умов цивільно правового договору , Можливо протягом року. Скорочений термін обгрунтовується підвищеними вимогами до суб'єкта господарювання в частині документування операцій.

У будь-якому випадку для встановлення терміну потрібно вивчити відносини, в результаті яких і утворилася заборгованість.

Слід відрізняти термін позовної давності дебіторської заборгованості від періоду для фактичного її стягнення. Справа в тому, що після отримання позитивного рішення суду витребування коштів здійснюється на основі виконавчого листа, пред'явити який до виконання також можна протягом 3-х років.

Особливості перебігу давності по дебіторській заборгованості

Скорочені строки для стягнення заборгованості по операціях, встановлені для підприємств, починають текти з моменту виконання всіх запропонованих дій по позасудового врегулювання. Залежно від характеру співробітництва та суб'єкта угоди, претензійний порядок може бути обов'язковим і строго регламентованим. В особливому порядку пред'являються претензії до перевізника (в тому числі до ВАТ «РЖД»).

Момент відліку терміну може бути визначено:

  • в федеральних законодавчих актах;
  • в інших нормативно-правових документах, при наявності посилання на них в законі;
  • в самому договорі побічно (якщо сторони узгодили терміни розгляду і пред'явлення претензій, то позовна давність почне текти після отримання відповіді на претензію або закінчення терміну для його напрямки).

Пропуск терміну давності для підприємств є однією з підстав для списання заборгованості. Процедура відновлення періоду для пред'явлення вимог в даному випадку використовується вкрай рідко. Коло поважних причин, які може врахувати суд для відновлення термінів, невеликий. Аргументом, наприклад, не можуть виступати відсутність працівників з юридичною освітою, знаходження їх у відпустці, а також хвороби керівників.

Термін давності продовжується при існуванні об'єктивних обставин, що перешкоджають зверненню будь-яких співробітників фірми в суд. Такими фактами можуть бути визнані стихійні лиха, народні хвилювання та інші масштабні події, що порушують нормальний спосіб життя суспільства.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online