Термін дії (накладення, застосування) дисциплінарного стягнення

  1. Строки накладення дисциплінарного стягнення
  2. Хто має право притягнути працівника до дисциплінарного стягнення
  3. Строки застосування дисциплінарного стягнення, їх зміни у зв'язку з необхідністю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Термін дії дисциплінарного стягнення вважається потужним методом виховного впливу на дотримання умов і вимог, що пред'являються до працівника в процесі праці, і є таким собі гарантом доцільності, обгрунтованості та правомірності обраного способу покарання.

Строки накладення дисциплінарного стягнення

Термін дії дисциплінарного стягнення вважається потужним методом виховного впливу на дотримання умов і вимог, що пред'являються до працівника в процесі праці, і є таким собі гарантом доцільності, обгрунтованості та правомірності обраного способу покарання

Щоб здійснювати свої дії відповідно до закону, необхідно розуміти і строго дотримуватися наступних часових моментів, а так само враховувати їх особливості та юридичні нюанси, недотримання яких може кваліфікуватися як протиправні дії по відношенню до працівника з боку адміністрації організації, компанії:

  1. Строки застосування дисциплінарного стягнення - не більше тридцяти календарних днів з моменту письмового встановлення факту порушення працівником трудової дисципліни, вчинення ним діянь, що підлягають покаранню. Сюди не входять: лікарняний у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, щорічну відпустку і т.д.
  2. Після закінчення шести місяців не залежно від ступеня тяжкості вчиненого порушення виробничого розпорядку і дисципліни будь-який вид відповідальності вважається юридично незаконним і може бути оскаржений працівником в законному порядку.
  3. Строки накладення дисциплінарного стягнення не можуть встановлюватися адміністрацією підприємства, або його керівником самостійно - вони регламентовані нормативно-правовими документами трудового Кодексу країни.
  4. За один, окремо взятий, факт порушення дисципліни за російським законодавством можливий лише один з варіантів впливу на недбайливого працівника.

Хто має право притягнути працівника до дисциплінарного стягнення

Юридично обгрунтоване право притягнути працівника до дисциплінарного покарання мають лише вищі керівники підприємства, повноваження яких офіційно оформлені. Крім того, вони зобов'язані бути компетентними в правових, адміністративних, трудових питаннях, знати порядок і строки накладення дисциплінарного стягнення у кожному конкретному випадку (стаття 81 ТК).

Основні принципи, якими слід керуватися в процесі визначення міри і способу дисциплінарного покарання:

  • розуміння і неухильне дотримання всіх принципів юридичної, правової та моральної відповідальності;
  • справедливість, яка проявляється в сумірності вчиненого проступку і визначається покарання;
  • прояв гуманізму до працівника, який порушив дисципліну.

Строки застосування дисциплінарного стягнення, їх зміни у зв'язку з необхідністю

Трудове законодавство країни визначило граничний часовий проміжок застосування заходів осуду і визначення покарання до несумлінних працівників - місяць з моменту порушення. Однак, нерідкі ситуації, коли терміни застосування дисциплінарного стягнення можуть бути змінені.

Максимальна додатковий час складає не більше 10 днів. Для зміни терміну в бік збільшення повинні бути лише вагомі з точки зору закону, на те причини (стаття 193 ТК, частина 3).

Виняток становлять випадки, коли факт порушення трудової дисципліни встановлюється, через деякий час після його скоєння в процесі проведення аудиту, внутрішнього ревізії, податкових перевірок і т.п. Керуючись частиною 4 ст. 193, в даній ситуації термін дії дисциплінарного стягнення становить не більше двох років.

Спосіб накладання стягнення, терміни його дії, а так само несвоєчасність і невиправданість застосування можуть бути опротестовані працівником в вищих органах влади при наявності у нього доказів недотримання законності і порушення його свобод і трудових прав .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online