Стягнення за порушення трудової дисципліни (в тому числі за прогул)

  1. Заходи впливу на працівника, який не виконує свої посадові обов'язки
  2. Стягнення за порушення трудової дисципліни - строки накладення
  3. Дисциплінарне стягнення за прогул

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кодекс Законів про Працю РФ трактує порушення трудової дисципліни як дії (або їх відсутність), що носять протиправний характер, мають факт його провини (як навмисної, так і з необережності), результатом чого стало невиконання, або виконання на що не відповідає рівні своїх безпосередніх обов'язків, прописаних і закріпленим договором про трудових відносинах (Стаття 21 ТК).

Заходи впливу на працівника, який не виконує свої посадові обов'язки

Кодекс Законів про Працю РФ трактує порушення трудової дисципліни як дії (або їх відсутність), що носять протиправний характер, мають факт його провини (як навмисної, так і з необережності), результатом чого стало невиконання, або виконання на що не відповідає рівні своїх безпосередніх обов'язків, прописаних і закріпленим договором про   трудових відносинах   (Стаття 21 ТК)

В рамках чинного законодавства до співробітника підприємства, що виконує умови трудового договору неналежно, застосовуються такі види стягнення за порушення трудової дисципліни:

Слід зазначити, що з юридичної точки зору допустимо за кожне окремо взяте порушення застосування тільки одного із способів дисциплінарного стягнення: наприклад, одночасне застосування догани і матеріального покарання вважаються протиправним діянням, що порушує право і свободи працівника - учасника трудового процесу.

Стягнення за порушення трудової дисципліни - строки накладення

Трудовий кодекс Росії чітко регламентує тимчасові терміни, протягом яких на працівника може бути накладено дисциплінарне стягнення за прогул, недотримання умов трудового договору, а так само за вчинені ним протиправні діяння, які можуть завдати шкоди процесу праці на конкретно взятому підприємстві, ділянці робіт і т.д.

Так, за російським законодавством (стаття 148 ТК РФ), після виявлення факту вчинення подібного вчинку, стягнення за порушення трудової дисципліни слід застосовувати відразу ж, проте, допустимо можливий тимчасової межа покарання - не пізніше 30 днів з моменту фіксації порушення.

Застосування стягнення до особи, що порушив виробничий порядок і дисципліну пізніше, ніж через півроку з моменту встановлення факту порушення - протиправно і карається законом.

Дисциплінарне стягнення за прогул

Під прогулом розуміють неявку (відсутність) працівника на його безпосередньому робочому місці в період часу, регламентованому в трудовому договорі, як робоче, без відома, і відповідного дозволу безпосереднього керівника, або особи, що його замінює.

Динаміка його накладення прописана в статті 193 Кодексу про Працю, де вказується про необхідність документального (письмового) підтвердження (акт, доповідна записка тощо.) Факту прогулу та наявності пояснювальної записки від працівника, яка його вчинила з докладним описом ситуації, із зазначенням причини і мотивів проступку. Зробити це необхідно не пізніше двох наступних робочих днів.

Дисциплінарне стягнення за прогул, самостійний (без дозволу керівництва) догляд з робочого місця, тягне за собою такі міри відповідальності:

  • дисциплінарне стягнення (оформляється у вигляді внутрішнього наказу по підприємству і видається працівникові - порушнику на руки для письмового підтвердження факту ознайомлення);
  • звільнення за прогул. Є крайнім заходом, і, як правило, відбувається в тих випадках, коли мають місце неодноразові неявки на роботу без поважної причини, а так само, коли застосовувалися раніше методи дисциплінарного впливу не принесли бажаного результату (ст. 81 Закону про Працю).

Якщо в момент оформлення звільнення процедура буде проведена з порушеннями, і будь - яке з перерахованих вище вимог не буде дотримано, факт звільнення за прогул вважається юридично незаконним і може бути оскаржений в суді.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online