Стягнення боргу з поручителя

  1. Обов'язки поручителя по кредиту
  2. Яку несе відповідальність поручитель?
  3. Хто може виступати в якості поручителя по кредиту?
  4. Порядок стягнення боргу з поручителя по кредиту
  5. через суд
  6. колекторами
  7. Позовної термін давності для стягнення заборгованості з поручителя

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стягнення простроченої заборгованості по кредиту з поручителя - досить поширений спосіб задоволення кредиторських вимог. Особи, довірені за позичальника повинні розуміти, що несуть відповідальність за виконання останнім своїх обов'язків щодо повернення боргу повністю або в частині.

розглянемо більш детально на що саме підписуються поручителі і як буде діяти банк у разі неповернення боржником позикових кредитних коштів.

Обов'язки поручителя по кредиту

Обов'язки поручителя по кредиту

Після підписання договору поручительства у особи виникає дві категорії обов'язків:

  • Законні - передбачають таку ж відповідальність поручителя за невиконання положень договору позики, як і у самого позичальника, в тому числі зі сплати пені, штрафів, відсотків.
  • Договірні. Як правило, в число таких зобов'язань входять:
    • необхідність інформування банку про зміну контактних даних;
    • зобов'язання щодо інформування банку про порушення кримінальної справи стосовно поручителя, ініціювання процедури банкрутства, інших обставин, здатних знизити платоспроможність;
    • обов'язок подання документації, визначеної договором, і т. д.

Яку несе відповідальність поручитель?

  • Солідарна відповідальність. згідно ст. 363 ГК РФ , На поручителя покладається така ж відповідальність за неповернення заборгованості, що і на самого позичальника, в тому числі в частині пені, комісій, штрафів.
  • Субсидіарна (додаткова) відповідальність. Виникає в разі відмови боржника сплатити борг по кредиту, якщо такі заходи врегулювання заборгованості, як взаємозалік вимог, безспірне списання коштів з самого боржника неможливі.

Хто може виступати в якості поручителя по кредиту?

Вимоги до поручителів єдині в більшості кредитних організацій і схожі з тими, що пред'являються до позичальників:

  • Досягнення віку 21 рік і старше;
  • Громадянство (постійне або тимчасове) в Російській Федерації (іноземний громадянин не може виступати обеспечітеля по кредиту в банку ні для росіянина, ні для іншого іноземця);
  • Стаж роботи не менше 0,5 року на останньому місці;
  • Загальний стаж роботи 1 рік і більше.

Даний список може бути розширений або скорочений залежно від вимог кредитної організації, куди подається заявка на кредит.

Порядок стягнення боргу з поручителя по кредиту

Порядок стягнення боргу з поручителя по кредиту

При солідарній відповідальності стягнути борг можна з будь-якого з відповідачів: позичальника або поручителів. Якщо ніхто з них не гасить борг в добровільному порядку, процедура стягнення стандартна і включає наступні етапи:

  1. Напрямок позову до суду,
  2. Винесення рішення,
  3. Вступ його в законну силу,
  4. Передача виконавчого документа в ФССП для виконання.

Як правило, судовий виконавець спочатку намагається стягнути борг з самого позичальника за рахунок його особистих активів, а потім - з усіх поручителів за договором позики.

Іноді, бачачи нездатність позичальника до погашення боргу, банк відразу пред'являє позов до його поручителям. Ця процедура в повній мірі відповідає вимогам закону, ініціюється при очевидній неплатоспроможності позичальника.

Згідно із законом, поручителі, які погасили борг за позичальника, має право пред'явити до нього позов про відшкодування суми, сплаченої ними за договором позики (регресний позов).

При субсидіарної відповідальності стягнення боргу з поручителя по кредиту можливо лише тоді, коли основний кредитор відмовився повертати борг, в тому числі шляхом взаємозаліку вимог і безспірного списання. В такому випадку обов'язком відповідальної особи, до якого пред'явлено вимогу, стає повідомлення про цю подію самого позичальника до погашення заборгованості.

Якщо цього зроблено не буде, боржник - позичальник набуває право висунути заперечення проти регресного позову поручителя, аналогічні тим, що були проти кредиторських вимог.

через суд

При стягненні заборгованості через суд після набрання рішенням чинності, як правило, виконавчі документи надсилаються в службу ФССП для стягнення заборгованості. В такому випадку поручителя чекають наступні наслідки:

  1. Накладення арешту на матеріальні активи: рухоме майно, нерухомість, грошові кошти в банках.
  2. Періодичні утримання з заробітної плати та інших видів доходу, крім тих, що пов'язані нерозривно з особистістю: аліментів, грошових сум на відшкодування шкоди здоров'ю і т. Д. За законом, пристав має право щомісяця утримувати з фізособи до 50 відсотків його заробітку.
  3. Продаж майнових активів з публічних торгів.
  4. Обмеження на виїзд за межі Росії.

колекторами

Перед тим, як борг продадуть колекторам, з позичальниками і поручителями проведе роботу спеціальний підрозділ самого банку. В основному, його співробітниками є особи чоловічої статі, які мають солідний стаж в правоохоронних або слідчих органах.

На даному етапі взаємодія буде відносно лояльним: поручителя попросять з'явитися у відділення фінансової організації для переговорів щодо можливості повернення боргу.

Якщо заходи до погашення простроченого позики були безрезультатними, банки часто поступаються борги колекторським агентствам. В такому випадку все залежить від того, наскільки колектори дотримуються вимог закону (про те, на що мають право колектори по закону читайте тут: ). За найсприятливішого стан справ поручителя можуть очікувати:

  • Телефонні дзвінки і смс з вимогою повернення боргу, часто з погрозами різного ступеня коректності.
  • Виїзди співробітників служби за адресою реєстрації та фактичного місцезнаходження.
  • Телефонні дзвінки, а часом і візити до рідних, друзів і знайомих поручителя, для спроби чинити на нього тиск через близьких.

Позовної термін давності для стягнення заборгованості з поручителя

Позовної термін давності для стягнення заборгованості з поручителя

За загальним правилом, порука закінчується після терміну, на який воно надано. Якщо в договорі такий термін не обумовлений, банк має право пред'явити вимоги протягом 1 року з того моменту, коли настав термін виконання грошового зобов'язання.

Важливий нюанс: з 2015 Пленум ВС визначив, що за зобов'язанням, що передбачає виконання частинами, протягом року для пред'явлення вимог починає текти з моменту невиконання кожної частини боргу, тобто кожного платежу по кредиту.

Швидка форма заявки

Заповни заявку зараз і отримай гроші через 30 хвилин

Хто може виступати в якості поручителя по кредиту?
Яку несе відповідальність поручитель?
Хто може виступати в якості поручителя по кредиту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online