Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

  1. Хто може ініціювати процедуру стягнення аліментів?
  2. Перелік документів, що подаються разом з позовом
  3. Як правильно скласти позов?
  4. В яку інстанцію подавати позов?
  5. Особливості подачі позову
  6. Особливості розгляду позову
  7. Найбільш часті питання

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Після розірвання шлюбу далеко не всі люблять батьки готові допомагати своїм чадам, а тим більше платити аліменти. Подібне байдужість складно зрозуміти, однак якщо громадянин не бажає добровільно виплачувати грошове утримання, мати малюка має право подати позовну заяву про стягнення аліментів на дитину.

Подібне байдужість складно зрозуміти, однак якщо громадянин не бажає добровільно виплачувати грошове утримання, мати малюка має право подати позовну заяву про стягнення аліментів на дитину

На перший погляд, процедура виглядає досить складною, однак якщо вивчити її більш детально, стає зрозуміло, що автором такої заяви здатний стати кожен. Досить дотримуватися кількох простих правил. Незайвим буде проконсультуватися з досвідченим юристом, попросивши оцінити можливі перспективи.

Що стосується чинного законодавства, то починаючи з 01.06.2016 року, стягнення аліментів проводиться в наказовому порядку. Виняток становлять ситуації, що стосуються встановлення або оспорювання батьківства, а також випадки, коли потрібно залучити до участі в розгляді інших людей, що мають інтерес до справи.

Говорячи іншими словами, до суду потрібно подавати заяву про видання судового наказу. Авторам позовів доведеться забрати свої заяви назад, виключаючи ситуації, коли судовий наказ уже видавався, але був скасований.

Хто може ініціювати процедуру стягнення аліментів?

Хто може ініціювати процедуру стягнення аліментів

Стягнути аліменти на неповнолітнього дитини через суд може офіційний представник (батько, усиновитель, опікун), співробітник державної інстанції, що захищає права дітей, а також керівництво дитячого закладу.

Батько, стягуються аліменти, повинен постійно проживати разом з дитиною. Крім усього іншого, він зобов'язаний повністю утримувати малюка за рахунок власних коштів. Що стосується другого з батьків, то виплачується їм грошового утримання, має бути недостатньо, або аліменти не сплачуються зовсім. Факт розірвання шлюбу або спільного проживання батьків значення не має. Ключова умова - відсутність фінансової підтримки на виховання неповнолітніх дітей.

Бувають ситуації, коли малюк залишається без батьківського піклування (мати померла, втратила батьківських прав і т.п.). В цьому випадку стягувачем коштів може стати офіційний опікун. Важливо розуміти, що навіть близькі родичі, які займаються вихованням та утриманням дитини, не можуть подати заяву до тих пір, поки їх опікунство НЕ буде оформлено офіційно.

Перелік документів, що подаються разом з позовом

Перелік документів, що подаються разом з позовом

Щоб позовну заяву про стягнення аліментів на дитину було прийнято до розгляду, автору слід подбати про збір всіх необхідних документів. В першу чергу, мова йде про свідчення, що підтверджує сам факт появи малюка на світ, а також права (обов'язки) матері і батька на отримання і виплату аліментів відповідно.

Важливо розуміти, що відсутність інформації про батька дитини у свідоцтві про народження, або вказівку відповідних даних виключно за заявою матері, робить процедуру стягнення досить складною. Це обумовлено тим, що позивачці спочатку доведеться подати заяву на встановлення батьківства, а тільки потім продовжити домагатися виплати змісту. Якщо автором заяви є опікун, то до пакету паперів додається документ, що підтверджує відповідний факт.

Ще одним доповненням до заяви повинна стати довідка, що підтверджує, що дитина постійно проживає разом з позивачем, видана житловими органами. Цей документ також дозволить довести той факт, що позивач матеріально містить дитини.

Що стосується свідоцтва про шлюб або розлучення, то воно не є обов'язковим, однак приклавши вказаний документ до заяви, позивач зможе підтвердити свої доводи щодо взаємовідносин з відповідачем і необхідності сплати аліментів.

Щоб прискорити процес стягнення, а також провести розрахунок мита, можна прикріпити до позову довідку про доходи майбутнього платника аліментів за 12 місяців, видану компанією, де працює відповідач. Інформація, що міститься в довідці, буде вказана у виконавчому листі, завдяки чому пристави зможуть відразу направити документи за потрібною адресою.

З усіх перерахованих паперів потрібно зняти копії і прикласти їх до заяви. Необхідно також подбати про екземпляр для відповідача. Важливо розуміти, що перелік паперів, описаний вище, може доповнюватися або коректуватися в залежності від індивідуальних особливостей справи.

Позивачу доведеться довести свою позицію і обгрунтованість вимог. В іншому випадку, суд може прийняти сторону відповідача, і всі старання виявляться безрезультатними. Перед відправленням на судовий процес заявнику необхідно підготувати оригінали всіх паперів, прикріплених до позову, так як їх доведеться пред'явити суду.

Як правильно скласти позов?

Як правильно скласти позов

Щоб скласти позовну заяву про стягнення аліментів на дитину, можна використовувати вже готовий бланк, який досить тільки заповнити. Інформація вноситься вручну або друкується за допомогою комп'ютерної клавіатури.

Особливу увагу слід приділити коректності відомостей. Паспортні дані та інформація про місце проживання повинна вноситися повністю. Не можна використовувати абревіатури або скорочення. Використання завідомо неправдивих або недостовірних відомостей призведе до того, що в розгляді позову буде відмовлено. Якщо місця прописки і проживання відрізняються, то в позові вказуються обидві адреси або тільки фактичний.

За адресою, вказаною в заяві, будуть відправлені порядку, повідомляють учасникам розгляду про місце і час проведення засідання. Рекомендується також вказати номер мобільного, що дозволить гарантувати максимально оперативне оповіщення.

Оформляючи позовні вимоги важливо розуміти, що початок стягнення аліментів буде відповідати моменту подачі відповідної заяви. Зрозуміло, позивач має право спробувати стягнути кошти і за більш ранній період, проте в подібній ситуації доведеться надати суду вагомі докази.

Автор заяви зобов'язаний подбати про надання точної суми аліментів, які будуть стягуватися з відповідача. У більшості випадків величина вмісту являє собою певну частину доходу платника, безпосередньо залежить від кількості неповнолітніх дітей, на яких стягуються аліменти.

Необхідно також взяти до уваги той факт, що крім частки від щомісячного доходу, можна стягнути аліменти в твердому розмірі. Умови і ситуації, коли такий варіант є прийнятним, перераховані в законодавстві. Завершивши складати заяву, необхідно поставити внизу поточну дату і особистий підпис.

В яку інстанцію подавати позов?

В яку інстанцію подавати позов

При виборі судової інстанції корисно знати, що подібні позови слід подавати виключно мировому судді. Цей факт не залежить від місця проживання учасників розгляду, величини аліментів, що підлягають стягненню, та інших факторів. Якщо направити заяву до районного суду, то його не тільки не стануть розглядати, але і взагалі не приймуть.

Що стосується вибору мирового судді, то тут позивач вправі звернутися в ту інстанцію, яка відповідає місцю його проживання. Так можна уникнути непотрібних транспортних витрат і витрат часу. Зрозуміло, позов може бути поданий і за місцем реєстрації відповідача, але такий варіант не завжди підходить позивачеві, особливо якщо колишній чоловік проживає в іншому населеному пункті.

Однак ситуація може бути і прямо протилежною. Наприклад, якщо відповідач живе в іншому місті, позивач може подати позовну заяву про стягнення аліментів на дитину туди, але через велику віддаленість може не відвідувати судовий процес, склавши відповідну заяву, що дозволяє розглянути справу у відсутності другого учасника. Перевагою даного варіанту є оперативність відправки виконавчих документів за місцем призначення.

Особливості подачі позову

Особливості подачі позову

Направляючи позов до мирового суду необхідно подбати про те, щоб зареєструвати сам факт його подачі. Якщо документ віддається при особистому візиті, то при собі слід мати його копію, але якої буде поставлена ​​позначка про прийняття (дата і реєстраційний номер).

На жаль, не у всіх є можливість особисто відвідати дану інстанцію, що особливо актуально, якщо заяву подається за місцем проживання колишнього чоловіка, розташованого на значній відстані від адреси, за якою прописаний позивач. В цьому випадку паперу можна надіслати рекомендованим листом через поштове відділення. Підтвердженням подачі позову стане повідомлення про вручення.

Отримавши заяву, мировий суддя вивчить всю документацію і прийме рішення про розгляд. Відсутність помилок, а також максимально повний пакет паперів дозволять гарантувати успіх. Говорячи іншими словами, правильно оформлений і поданий позов забезпечить розгляд справи, а значить, незабаром автору заяви прийде повідомлення про час і місце засідання.

Важливо розуміти, що наявність навіть найменшої помилки може привести до того, що в розгляді заяви буде відмовлено. У цьому випадку експерти настійно рекомендують якомога швидше проконсультуватися з досвідченим юристом і вжити необхідних заходів.

Особливості розгляду позову

Особливості розгляду позову

Відповідно до чинних норм і правил, термін, протягом якого мировий суддя зобов'язаний розглянути позов, не повинен перевищувати 30 днів з моменту прийняття. Процедура розгляду є засідання, для участі в якому запрошуються обидві сторони.

В ході розгляду суд встановлює обгрунтованість вимог позивача про стягнення аліментів і обов'язок їх виплати відповідачем. Крім усього іншого, суддя з'ясовує, яка сума змісту, одержуваного неповнолітньою дитиною від батьків, і проводиться виплата цього змісту взагалі.

Вивчивши всі обставини справи, суддя приймає рішення задовольнити вимоги, які містить позовну заяву про стягнення аліментів на дитину чи ні. Корисно знати, що акт правосуддя, винесений мировим суддею, містить лише резолютивну частину. При наявності будь-яких питань, що стосуються висновків або доводів судді, сторони мають право скласти заяву, що дозволяє ознайомитися з необхідною інформацією.

Якщо одна зі сторін висловлює незгоду з судовим рішенням, то домогтися справедливості можна шляхом подачі апеляційної скарги. Даний документ може бути поданий протягом 30 днів з моменту прийняття акту правосуддя. Якщо вказаний період часу закінчиться, але, жодна зі сторін не оскаржить його, рішення вступить в законну силу і буде підлягати виконанню.

Контроль над виконанням лягає на плечі приставів, які зобов'язані зробити все можливе, для стягнення аліментів з відповідача. Якщо платник відмовиться добровільно виконувати зобов'язання, то кошти можуть стягуватися в примусовому порядку, що може спричинити за собою вкрай негативні наслідки для відповідача.

Найбільш часті питання

Найбільш часті питання

1. Як скласти заяву, якщо чоловік вже платить аліменти на неповнолітніх дітей, яка сума стягується змісту, і що саме потрібно вказувати в позові?

У подібній ситуації в заяві слід обов'язково написати, що відповідач сплачує аліменти, а також вказати їх суму. Формуючи позовні вимоги, можна озвучити прохання про стягнення грошових коштів на своїх малюків, приймаючи до уваги суми, що виплачуються іншим нащадкам. Фактично, необхідно з'ясувати загальний розмір аліментів і просто поділити його на число дітей. Не виключено, що незабаром платник подасть заяву про зменшення розміру аліментів , Які сплачуються дітям, народженим від першої дружини.

2. Що потрібно вказати в заяві, якщо мій цивільний чоловік не оформив офіційне розлучення з першою дружиною, від першого шлюбу у нього є неповнолітня дитина, аліменти якому офіційно не виплачуються? Мого малюка він визнав і офіційно оформив батьківство.

Складаючи позовну заяву про стягнення аліментів на дитину необхідно вказати, що відносини з відповідачем офіційно не зареєстровані, він визнав малюка за власною ініціативою, за допомагати йому матеріально не бажає. Про факт наявності першу дитину згадувати необов'язково, так як він буде грати роль тільки в тому випадку, якщо перша дружина подасть на аліменти.

3. Малюк зареєстрований за адресою батька, але фактично живе з матір'ю. Чи обов'язково отримувати довідку про кількість мешканців? Де зараз працює колишній чоловік, я не знаю, а довідку про доходи він надавати не хоче. Як правильно скласти заяву і що робити з відсутніми документами?

У подібній ситуації необов'язково брати довідку, проте довести той факт, що дитина живе з мамою, доведеться. Для вирішення цієї проблеми можна запросити до суду двох свідків. Що стосується довідки, то в позові необхідно прямо написати про відмову колишнього чоловіка її надати, а також озвучити прохання про затребування відповідного документа у відповідача.

4. У стандартному бланку заяви є фраза про те, що відповідач не є платником аліментів, і інших нащадків у нього немає. Якщо я не володію такою інформацією, то, як мені правильно вказати це в позові?

Якщо такої інформації дійсно немає, то немає необхідності акцентувати на цьому увагу. При складанні заяви можна взагалі не писати про відсутність інших дітей.

5. Ми вже довгий час не живемо з чоловіком. Є підозра, що він переїхав в Україну. Що потрібно для подачі позову?

Можна сміливо подавати заяву, вказавши в ньому останнє місце проживання відповідача в Росії. Якщо підтвердиться, що чоловік дійсно живе на території іншої країни, то позов рекомендується подавати до відповідного суду. Після завершення розгляду і винесення позитивного рішення у справі, необхідно звернутися до співробітників ФССП, щоб вони почали пошук боржника.

6. На даний момент колишній чоловік платить зміст двом дітям, один з яких народжений від першого шлюбу. Один з дітей вже досяг повноліття, тому аліменти на нього можна більше не платити. Що потрібно для отримання судового рішення на підставі якого сума, яка виплачується другого дитині буде збільшена?

При складанні позову необхідно вказати, що розмір аліментів, одержуваних раніше, становив 1/6 частина від доходу відповідача, на даний момент перша дитина досяг 18-річного віку. З огляду на цей факт, озвучте прохання про стягнення ¼ частини доходу платника.

Як скласти позовну заяву до суду про стягнення аліментів

Хто може ініціювати процедуру стягнення аліментів?
В яку інстанцію подавати позов?
Хто може ініціювати процедуру стягнення аліментів?
Як правильно скласти позов?
В яку інстанцію подавати позов?
Чи обов'язково отримувати довідку про кількість мешканців?
Як правильно скласти заяву і що робити з відсутніми документами?
Якщо я не володію такою інформацією, то, як мені правильно вказати це в позові?
Що потрібно для подачі позову?
Що потрібно для отримання судового рішення на підставі якого сума, яка виплачується другого дитині буде збільшена?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online