Особливості стягнення боргу

  1. Історія стягнення боргу
  2. Особливості стягнення боргу в наші дні
  3. Стягнення боргів: нюанси
  4. Суди, які розглядають спори по заборгованостях
  5. Таким чином, алгоритм судового порядку стягнення боргу виглядає так:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Володимир Павлюк. Особливості стягнення боргу.

Історія стягнення боргу

Невиконання своїх зобов'язань з боку боржника в минулому несли різні за своєю правовою природою наслідки, а законні способи стягнення відрізнялися своєю НЕ цивілізованістю.

Найбільш ранні способи простежуються в правовій системі «Римське право» Стародавнього Риму. Положення Римського права були запозичені законодавством країн романо-германської правової сім'ї, в числі яких Російська Федерація.
Так в Стародавньому Римі 451-450 р.р. до н. е., за Законом XII таблиць (кодифікації державного закону від народу) боржники ділилися на два види.

До першого належали ті особи, для стягнення боргу з яких було потрібно звернутися в суд і отримати необхідне рішення, або підходило просто письмове визнання самого боржника.

Крім того існували боржники, що забезпечують свій борг - своєю особистістю під гарантію свободи. Зокрема, в разі невиконання зобов'язань такими боржниками в певний термін, і при відсутності протягом двох місяців інших бажаючих погасити за нього борг, боржника примусово звертали в рабство. Тим часом у неспроможних боржників першого виду, ще було в запасі час - 30 днів, після закінчення яких вони також піддавалися аналогічного покарання.

За що існував тоді закону, Римські кредитори могли таких недобросовісних боржників продати за кордон і навіть вбити, розрубав їх тіла на частини. Вважалося, що таким чином кредитори могли отримати не матеріальне, але моральне задоволення.
Способи стягнення боргу в Росії, в стародавні часи, також відрізнялися своєю жорстокістю.

Після рішення суду визнавав наявність боргу за певною особою, вироблені час для його самостійного виконання боржником. У разі неповернення боргу, боржника примусово доставляли на правеж (досхочу кредитора). Правеж полягав в тому, що винного били щоранку протягом року. Якщо і в цьому випадку, боржник не повертав борг, його могли продати або звернути в рабство.

Особливості стягнення боргу в наші дні

Однак часи міняються, і в даний час законним способом стягнення боргів є тільки судовий захист прав і законних інтересів.
Суть методу полягає в зверненні щодо боржника з позовною заявою до суду, і подальшого стягнення за допомогою служби судових приставів при проведенні процедури виконавчого провадження.

Можна виділити дві основні категорії позовних заяв з вимогою стягнення боргу:

  1. Відносно фізичних осіб, пов'язаних з невиконанням зобов'язання за договором позики, в тому числі простий розписки.
  2. Що стосується індивідуальних підприємців або юридичних осіб (ТОВ, ВАТ, ЗАТ і т. П.), По заборгованості, що виникла в зв'язку з невиконанням контрагента зобов'язань за договором поставки, договором оренди, договором позики, договором підряду, договором возмездного надання послуг та інших договорів цивільно-правового характеру.

Процедуру стягнення боргу можна розділити на наступні стадій: досудова, судова, виконавча. Доцільність проведення досудового порядку стягнення боргу виходить з характеру правових відносин кредитора і боржника. Є випадки, коли дана процедура обов'язкова, мова йде про те, коли її виробництво прямо передбачено законом або договором.

В умовах договору сторони часто включаю пункт, який зобов'язує контрагента у разі виникнення спору вжити заходів до його мирного врегулювання до звернення в суд. З цією метою сторона договору зобов'язана викласти свої вимоги та пропозиції в листі претензії, яке направляється способом також зазначеному в договорі. Після певного розумного терміну, в разі неотримання відповіді, або отримання, не влаштовувати відповіді, виникає право звернення до суду. В даному випадку досудова обов'язкова стадія вважається здійсненою.

Сенс процедури, для особи має претензії, буде: в задоволення наявних вимог або укладення додаткової угоди про розстрочку виконання зобов'язання, реструктуризації заборгованості, про взаємозалік зобов'язань, отриманні гарантійного листа та інші компромісні акти.

Для сумлінного боржника надійшла на його адресу претензію, може послужити простим нагадуванням про халатно забутому зобов'язанні. У разі проведення досудового порядку з недобросовісним боржником, дана процедура може надати лише додатковий час для виробництва негативних заходів (наприклад: банкрутство, виведення активів, грошей) створюють неможливість виконання вимог. Таким чином, необхідно все ж враховувати характер взаємин з контрагентом і його ділову репутацію.

Стягнення боргів: нюанси

Тим часом, як зазначалося вище, є випадки, коли напрямок претензії або вимоги передбачено законом. Наприклад, при тривалому неповерненні боргу з договору позики грошових коштів або по розписці, в яких не вказана конкретна дата повернення, до звернення в суд направляється лист, в якому вказується термін (не менше 30-ти днів) після закінчення якого необхідно виконати зобов'язання. В іншому випадку, без проведення указной процедури, суд відмовить задовольнити позовні вимоги.

Чинне цивільне законодавство не передбачає конкретну форму претензії, однак в діловому обороті вона зазвичай містить вказівку на укладений сторонами договір, зобов'язання сторін із зазначенням на пункти, безпосередньо мотивовані претензії і вимоги, посилання на статті закону.

Важливо вказати в претензії на відповідальність за незаконне користування грошовими коштами, і то що боржник зобов'язаний сплатити відсотки у відповідності зі статтею 395 Цивільного кодексу РФ, або неустойку передбачену самим договором за прострочення виконання зобов'язання відповідно до статті 330 Цивільного кодексу РФ. Письмовий розрахунок відсотків можна відобразити безпосередньо в текс листа або докласти окремим документом.

Не менш ефективно в претензії до боржника послатися на тягар компенсації їм витрат на юридичні послуги з представництва інтересів в суді і компенсацію витрат зі сплати держмита. У разі якщо досудовий порядок не приніс результату, вирішення спору слід зраджувати на розгляд до суду.

Залежно від осіб, які беруть участь в суперечці, на даній стадії необхідно керуватися Цивільним процесуальним кодексом РФ або Арбітражним процесуальним кодексом РФ. Для звернення до суду, необхідно підготувати і подати позовну заяву.

Суди, які розглядають спори по заборгованостях

Спори по стягненню боргу розглядають Арбітражний суд, Третейський суд, Районний суд, Світовий суддя, в залежності від обставини спору (учасників, розміру боргу). Слід врахувати, що борг з договору позики в разі відсутності заперечень боржника, можна стягнути в суді в порядку наказного провадження, відповідно до положень глави 11 ЦПК РФ. Дане виробництво коротше і простіше позовної.

Умовами договору може бути передбачено конкретного суд, в якому сторони визначилися розглядати спір. Тим часом, за загальним правилом, позов пред'являється за місцем проживання фізичної особи або адресою реєстрації юридичної особи.
Позовна заява повинна містити найменування суду, дані позивача, відповідача, можливо третіх осіб, інформацію про розмір державного мита, опис спірних правовідносин, приведення аргументації своєї позиції, вказівка ​​на наявність доказів, вказівку посилань на чинне законодавство РФ і факти, що обгрунтовують і мотивуючі позовні вимоги.

Далі в заяві повинна міститися прохання до суду про задоволення сформульованих вимог, які прописуються в ньому нижче. До позовної заяви додаються документи передбачені законом і необхідні для розгляду справи.
При розгляді спору в Арбітражному суді, позовну заяву з додатками відправляється боржника самостійно, а документи про відправку (квитанція, опис вкладення в цінний лист) додаються до позовної заяви при подачі в суд. В інших випадках документи для відповідача здаються в суд загальної юрисдикції, який самостійно їх надсилає поштою.

У суді кредитор може просити стягнути з боржника: безпосередньо суму боргу, договірну неустойку або відсотки за законом (ст. 395 Цивільного кодексу РФ), витрати на юридичні послуги з представництва інтересів в суді, витрати пов'язані з оплатою державного мита, витрати по оплаті послуг нотаріуса , поштові витрати та інші витрати в зв'язку з участю в судовому процесі.

Для того щоб забезпечити виконання зобов'язань по виплаті боргу, до суду подається клопотання про накладення арешту на майно відповідача.
Після розгляду спору і прийняття рішення, необхідно дочекатися вступу судового акту в законну силу. В даний час цей термін дорівнює 1 (одному) місяця. Якщо рішення не оскаржується можна отримати виконавчий лист.

Таким чином, алгоритм судового порядку стягнення боргу виглядає так:

  • детальне вивчення предмета спору, відповідних документів,
  • оцінка перспективи спору (наприклад при стягненні боргу по розписці результат буде залежати від правильності її написання, у спорах з господарських договорів велику роль відіграють наявність підписаних уповноваженою на те особою оригіналів первинних документів, таких як товарна накладні, акти наданих послуг або виконаних робіт, акти звірки взаємних розрахунків та інші),
  • аналіз судової практики по аналогічних спорах,
  • складання позовної заяви та збір та підготовка додатків до нього,
  • розрахунок держмита та відсотків за невиконання зобов'язань,
  • подача позову до суду,
  • участь в судових засіданнях по справі,
  • після прийняття рішення суду та набрання ним законної сили, краще не чекаючи його поштою отримати самостійно в канцелярії і запевнити у чергового судді,
  • замовити і далі отримати в суді виконавчий лист (документ),
  • пред'явити виконавчий лист в банк, де зберігаються гроші боржника або в службу судових приставів.

У разі наявності грошових коштів в банку боржника вони надійдуть протягом короткого времені.Прі подачі виконавчого листа до територіального відділу Федеральної служби судових приставів за адресою боржника. Пристав виносить постанову про відкриття виконавчого провадження і займається стягненням боргу, розшукує майно, від реалізації якого можливо погасити борг, в разі необхідності заарештовує майно боржника.

Судовий пристав-виконавець веде виконавче провадження і стягує борг протягом двомісячного терміну. У разі недбалого ставлення до виконавчого провадження, якщо не робляться відповідні заходи, щодо пристава можна заявити скаргу вищій посадовій особі Федеральної служби судових приставів, а також можна направити відповідну скаргу до Прокуратури.
У висновку необхідно відзначити, що на практиці процедура стягнення боргу вимагає знань особливостей не тільки тієї частини, які були викладені в даній статті.

Ціни на послуги юристів і адвокатів залежать від завдань.

Дзвоніть прямо зараз! Допоможімо!

+7 (861) 212-54-74 , +7 (988) 241-05-75

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online