Оскарження дисциплінарного стягнення: до чого повинен бути готовий кожен роботодавець

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Детальніше про те, як проводиться дострокове зняття дисциплінарного стягнення, читайте в статтях:
  3. Інстанції для оскарження наказу про накладення дисциплінарного стягнення
  4. Документи для оскарження наказу про накладення дисциплінарного стягнення
  5. Як оскаржити дисциплінарне стягнення
  6. Порядок оскарження дисциплінарного стягнення:
  7. Термін оскарження наказу про дисциплінарне стягнення
  8. Наслідки оскарження дисциплінарного стягнення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Оскарження дисциплінарного стягнення - поширена ситуація, з якої нерідко стикаються роботодавці. Дізнайтеся, що чекати від співробітника, куди він може звернутися з матеріалу статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Оскарження дисциплінарного стягнення: загальна інформація

Оскарження дисциплінарного стягнення - справжня проблема, адже роботодавець, наймаючи фахівців і сплачуючи їм заробітну плату, розраховує на відповідальний підхід до виконання посадових обов'язків. Але бувають ситуації, коли люди нехтують роботою або не можуть впоратися з цим завданням в силу різних причин. При цьому за неналежне виконання або повне невиконання персоналом обов'язків роботодавець може залучати підлеглих до дисциплінарної відповідальності.

Детальніше про те, як проводиться дострокове зняття дисциплінарного стягнення, читайте в статтях:

Якщо працівник не згоден з таким рішення і вважає, що воно порушує законні права та інтереси, він має повне право оскаржити його в суді.

Завантажити документи по темі:

Якщо працівник неналежним чином виконує трудові обов'язки, керівництво має право застосувати заходи стягнення дисциплінарного характеру, які відображені в статті 192 ТК РФ: зауваження, догана, звільнення. Керівництво може видати наказ про накладення стягнення як при систематичних порушеннях, так і в разі одноразового проступку грубого характеру.

Коли працівник не згоден з рішенням керівника, він може оскаржити його, звернувшись до уповноваженого органу. Додатково він зобов'язаний представити підтверджуючі документи, інші докази, до яких відносяться і показання свідків. Має бути дотримана термін оскарження дисциплінарного стягнення , В іншому випадку справа не може бути розглянута.

Інстанції для оскарження наказу про накладення дисциплінарного стягнення

Коли співробітник бажає почати процедуру оскарження наказу про дисциплінарне стягнення, він може звернутися до відповідних органів. Якщо він не має істотних доказів, що підтверджують факт того, що роботодавець незаконно залучив його до відповідальності, прохання не буде задоволено.

орган

Особливості оскарження дисциплінарного стягнення

Трудова інспекція (підрозділ Роструда)

Головними функціями даного державного органу, що працює в сфері захисту прав та інтересів працівників, є суворе дотримання роботодавцями норм Трудового кодексу, консультування фізичних і юридичних осіб у цій галузі, а також нагляд за виконанням зобов'язань. Скарга на дисциплінарне стягнення повинна вказувати, норми яких статей ТК були порушені роботодавцем

Комісія по трудових спорах

Даний орган створюється на підприємствах, що мають профспілки. Комісія укладає колективний договір з адміністрацією, згідно з яким захищає права і інтереси співробітників. оскарження стягнення через КТС здійснюється шляхом подачі співробітником заяви з представленими аргументами для скасування наказу. Якщо порушення було одноразовим, можна звернутися за допомогою до профспілки для оскарження дисциплінарного стягнення.

суд

Всі трудові спори розглядаються в цивільних судах. Згідно з нормами процесуального кодексу, роботодавець і працівник є рівноправними сторонами при виникненні суперечок. Виходить, що обидві сторони можуть виступати позивачем і відповідачем, при цьому кожен має можливість звернутися до суду за допомогою. Найбільш часто оскарження стягнення в суді відбувається через звільнення.

Практика показує, що громадяни в якості інстанції для оскарження і зняття дисциплінарних стягнень найчастіше вибирають трудові інспекції або ж КТС. якщо роботодавець впевнений в правомірності своїх дій, він може не переживати з приводу накладення штрафів, призупинення діяльності і так далі. Рішення приймаються з урахуванням думки сторін, наявних доказів.

Документи для оскарження наказу про накладення дисциплінарного стягнення

Як докази співробітник може подати такі документи, щоб почати оскарження наказу про накладення дисциплінарного стягнення:

  • доповідні, службові записки від керівництва або співробітника, що описують факт, а також характер порушення;
  • накази і акти про накладення дисциплінарного стягнення;
  • пояснювальні записки від працівника або відповідні акти;
  • трудовий договір, посадову інструкцію або інші локальні акти, які регламентують порядок роботи фахівця.

ТК РФ регулює процедуру оскарження дисциплінарного стягнення. За запитом інстанції можуть знадобитися додаткові папери: графіки роботи, копії журналів з техніки безпеки, іншу інформацію, яка буде використовуватися в якості доказів дисциплінарного порушення. Обов'язок довести, а також документально підтвердити факт проступку покладається на роботодавця, право обгрунтувати неможливість виконання - на працівника. Грамотний документообіг допоможе сторонам в виниклої суперечці.

Як оскаржити дисциплінарне стягнення

Якщо розглядати, як оскаржити дисциплінарне стягнення, працівник повинен бути готовий довести невинність, порушення термінів або його неправомірність. Законодавство Росії регламентує порядок притягнення до відповідальності. Тому якщо довести, що керівник його порушив, оскарження буде на користь співробітника.

Довідка

Порядок оскарження дисциплінарного стягнення:

  1. збір необхідних документів, щоб скласти заяву або позов;
  2. розгляд інстанцією процедури залучення співробітника до дисциплінарної відповідальності.

При оцінці неправомірності дій роботодавця детально вивчається факт проступку, правильність його фіксації, а також пояснення з боку провинився працівника і правова оцінка виданого наказу. Якщо в ході перевірки виявиться, що стягнення накладено з порушенням норм, його знімуть.

Якщо оскарження дисциплінарного стягнення відбувається в суді, а співробітник вимагає скасування стягнення, заявнику потрібно подати позов до суду. Коли мало місце бути звільнення, а заявник вимагає відновлення на роботі з виплатою зарплати за вимушені прогули, такі питання вирішує районний суд.

У заяві чітко вказується причина, по якій було застосовано покарання. Додатково потрібно написати номер і дату наказу, додати його копію. Роботодавець повинен видати копію за письмовою заявою працівника протягом трьох днів.

Термін оскарження наказу про дисциплінарне стягнення

Термін оскарження наказу про дисциплінарне стягнення регулюється на законодавчому рівні. Він прямо залежить від інстанції, в яку вирішив звернутися співробітник, який не погоджується з покаранням з боку роботодавця.

Працівник має повне право на оскарження дисциплінарного стягнення , Якщо воно було оформлено з порушенням термінів, неналежним чином, без письмового пояснення. Накладати санкції, якщо людина перебувала на лікарняному листі або ж у відпустці, а також повторно за одне порушення незаконно.

Якщо планується звернення до комісії по трудових спорах, трудову інспекцію, то в розпорядженні у співробітника всього три місяці. Коли в якості міри покарання застосовувалося звільнення, терміни зменшуються до місяця. Можливо оскарження дисциплінарного стягнення в суді, якщо рішення даних інстанцій не задовольняють працівника. По закінченню терміну позовної давності судова практика показує, що позивачеві нема на що сподіватися.

Зверніть увагу! Термін на звернення до суду - три місяці. Якщо ж оскаржується дисциплінарне стягнення у вигляді звільнення, термін звернення за судовим захистом скорочується до одного місяця (ч.1 ст.392 ТК РФ).

Наслідки оскарження дисциплінарного стягнення

Коли інстанція, яка розглядає заяву про оскарження дисциплінарного стягнення, виносить рішення на користь працівника, роботодавець зобов'язаний зняти його. Якщо в якості стягнення вибрано звільнення, працівника відновлюють на посаді, виплачують заробітну плату за весь період вимушених прогулів.

Згідно із законом роботодавець несе адміністративну відповідальність за незаконне звільнення співробітників організації. Грубі порушення ТК загрожують низкою проблем. Пам'ятайте, що дисциплінарне стягнення може бути оскаржене працівником тільки в тому випадку, якщо неправильно оформлені документи, не доведений факт правопорушення. Приділяйте особливу увагу заповненню кадрових паперів, збору підтверджують відомостей, щоб уникнути проблем.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online