Як судитися зі страховою компанією

  1. Збір документів і підготовка до справи
  2. визначення підсудності
  3. Складання позову і його подача
  4. Судовий процес
  5. Звернення до юриста

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні страхування набуває все більшого поширення в сучасному житті будь-якої людини. Найчастіше люди змушені звертатися за послугами страхових компаній в силу вимог закону. Як правило, оформити страховий поліс не складно. Сьогоднішній ринок страхових фірм досить широкий і різноманітний. Однак, при настанні страхового випадку не завжди вдається отримати компенсацію своєчасно і в повному обсязі. Ви зібрали всі необхідні документи і передали їх страховикові, але виплату не отримали, або отримали, але не в повному обсязі, доведеться стягувати відшкодування через суд. Однак перш ніж подати заяву до судових органів для захисту своїх прав варто самостійно вивчити це питання або звернутися за допомогою до юристів.

Збір документів і підготовка до справи

Після настання страхового випадку ви звертаєтеся до страховика і уявляєте весь пакет необхідних документів. Далі ви очікуєте отримання страхової виплати. За ОСАГО цей термін дорівнює 30 дням (ст. 13 ФЗ №40 «Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів»). В цей термін страхова компанія повинна виплатити вам страховку або письмово відмовити.

В цей термін страхова компанія повинна виплатити вам страховку або письмово відмовити

Поширений випадок, коли страховик не повідомляє страхувальника про прийняте рішення, не виплачує гроші, свідомо затримує їх або перераховує суму значно менша від тієї, на яку ви маєте право розраховувати. В цьому випадку, вам доведеться стягувати належну компенсацію за законом через суд. Якщо ви вирішили самостійно судитися зі страхової компанії, то попередньо краще отримати консультацію юриста. Спеціаліст в цій області зможе підказати правильний хід ваших дій, а також проконсультує про перспективу справи. Не знаючи норм чинних законів, можна втратити час і гроші, витрачені на судовий процес.

Отже, якщо ви переконалися, що закон на вашому боці, необхідно підготувати всі документи, що підтверджують ваше право на отримання страхової виплати в повному обсязі, серед яких:

  • Документи, що підтверджують ваші відносини зі страховою компанією - договір страхування, поліс, квитанції про оплату та ін. Краще докласти всі наявні документи.
  • експертні висновки .

Якщо відмова страховика по КАСКО пов'язаний з невідповідністю заявлених пошкоджень фактичним обставинам справи, потрібно зробити трасологічної експертизи. У разі, коли спір іде тільки про суму, а ваше право на виплату вже підтверджено слід зробити незалежну оцінку збитку. На основі такого висновку можна буде обгрунтувати ціну позову. Якщо незалежна експертиза буде проводитися з оглядом пошкодженого майна, а не тільки за документами, слід телеграмою повідомити страхову компанію.

Всі висновки незалежних експертів будуть досліджуватися судом. Вони стануть в нагоді, якщо страховик не заперечує ваше право на виплату, але не згоден з її сумою. Ви можете погодитися з розміром виплати, яку пропонує компанія або стояти на своєму. У разі розбіжностей судом може бути призначена судова експертиза. Однак доведеться почекати її результатів.

  • Документи з ГИБДД, якщо страховка стягується у зв'язку з ДТП;
  • Заява страховикові, яке підтверджує, що ви зверталися в страхову компанію і представили всі необхідні документи. На таку заяву (акті прийому / передачі) буде стояти відмітка страхової компанії про прийом документів;
  • Медичний висновок, довідки. Ці документи необхідні, якщо ви збираєтеся стягувати шкоду заподіяну здоров'ю.

Крім того, перед подачею позову, ви можете письмово звернутися в страхову компанію. У свою претензію потрібно викласти суть справи, ваші вимоги, встановити розумний строк для виконання. А також вказати, що в разі відмови, ви буде змушені звернутися до суду. Таким чином, ви заповіді досудовий порядок. Він не є обов'язковим, але буде прийнятий до уваги судом.

визначення підсудності

Позов до страхової компанії розглядається в суді загальної юрисдикції. Конкретний суд визначається в залежності від суми позову і місця знаходження відповідача (страхової компанії). Щоб визначитися з остаточною ціною позову, необхідно скласти всі витрати, серед яких: страхова виплата, оплата експертиз, юридичні послуги, поштові витрати та ін. Якщо загальна сума не перевищить 50 тисяч рублів, позов подається до мирового суду, якщо сума виявиться більше, то звернутися потрібно до районного суду.

Конкретний суд визначається виходячи з місця реєстрації страховика або його філії, в залежності від того з ким ви уклали договір. Пам'ятайте, що місце підписання договору і місце реєстрації може бути різним. У разі якщо судний орган буде визначено неправильно, суд відмовить вам у прийнятті позовної заяви, або передасть її за підсудністю.

Складання позову і його подача

Після того, як всі документи зібрані, і суд безпосереднього звернення визначено, потрібно підготувати текст позовної заяви. Закон пред'являє ряд вимог до такої заяви, дотримання яких необхідно для прийняття позову до провадження. Вимоги до позову встановлені в статтях 131, 132 Цивільного процесуального кодексу РФ (). У разі якщо ці вимоги не будуть враховані, суд при отриманні позову залишить його без руху, встановивши позивачу розумний строк для усунення недоліків (ст. 136 ЦПК РФ).

136 ЦПК РФ)

На початку позову, в його правій частині вказується суд, до якого подається заява, позивач, відповідач, їх адреси та телефони, а також обов'язково ціна позову.

Далі слід описова частина позовної заяви, в якому необхідно детально вказати на всі істотні обставини справи, ваші вимоги, порушення з боку страховика. Ваша позиція повинна бути обґрунтованою і підкріплюватися посиланнями на норми матеріального права, укладений договір страхування, із зазначенням номерів статей, пунктів договору та інших норм чинних законів, які б підтверджували ваше право. Зразок заяви можна знайти в Інтернеті і переробити його під свої обставини і вимоги. Що стосується труднощі або сумнівів краще звернутися до практикуючим юристам в цій області.

В кінці позову розташовується прохальна частина, де необхідно вказати конкретну суму, яку ви хочете стягнути з відповідача. Сума повинна бути обґрунтованою і підтвердженої необхідними документами. Якщо необхідна сума була виведена за допомогою розрахунку, необхідно вказати спосіб, яким ви розрахували своє право грошової вимоги і пояснення до нього.

Після прохальною частини вкажіть додаток до позову. У додатку потрібно перерахувати всі документи з кількістю сторінок, що направляються до суду разом з позовом. Ви можете додати, як копії документів, так і їх оригінали. Якщо отримують примірник, то їх слід запевнити або вказати, що оригінали будуть представлені безпосередньо в суд. До такого переліку документів зазвичай входять:

  • договір страхування;
  • страховий поліс з правилами страхування;
  • підтвердження, що ви раніше зверталися до страховика з усіма необхідними документами (акт про отримання / прийомі документів);
  • відмова компанії;
  • висновки експертів;
  • квитанції, чеки тощо.

Постараєтеся уявити повний пакет документів, що підтверджують вашу позицію. Суддя буде виносити рішення тільки на підставі документів, наявних в матеріалах справи.

Якщо частина необхідних документів знаходяться у страховика, слід написати клопотання про витребування документів. Воно оформляється як позовну заяву з обґрунтуванням необхідності їх подання до суду. Беручи вашу заяву до виробництва, суддя вирішить питання про задоволення (або відмову в задоволенні вашого клопотання). Вам не доведеться самостійно витребувати потрібні документи у страховика. Цим займеться суд. Позов і клопотання повинні бути підписані вами.

Безпосередньо до суду позовну заяву з пакетом документів повинно бути направлено в двох примірниках рекомендованим листом з описом вкладення. Другий пакет документів із заявою буде направлений судом на адресу відповідача. Після чого варто чекати повістку про виклик у судове засідання. Зазвичай чекати доводиться близько місяця.

Зверніть увагу на статтю 135 ЦПК РФ, в якій встановлено ряд підстав для повернення заяви позивачеві, серед яких відсутність підпису на позові, не дотримання правил підсудності та ін. Повернення позову не заважає знову звернутися до суду після усунення порушень. Однак це займе додатковий час.

Перед тим, як відправитися на перше судове засідання варто вивчити законодавство в галузі страхування з вашого питання. Почитайте не тільки нормативно-правову базу, а й судову практику, роз'яснення та коментарі. Така підготовка допоможе вам правильно формулювати свої думки в суді і своєчасно заперечувати проти доводів представника страховика.

Подаючи позов, пам'ятайте, що, наприклад, по ОСАГО зі страхової компанії при заподіянні шкоди автомобілю можна стягнути суму збитку до 400 000 руб. Грошові кошти йдуть на відновлення машини з зносом запасних частин. Дане правило відображено в п.п. «Б» п. 63 Правил ОСАГО і п. 2. ст. 12.

Судовий процес

Перше засідання є підготовкою до справи і проходить у формі бесіди. На цьому етапі можна подавати додаткові докази, заявляти клопотання, залучати до участі в справі третіх осіб, відмовлятися від позову, збільшувати або зменшувати позовні вимоги. Особливо це актуально, якщо страховик до початку засідання вже задовольнив ваші вимоги або їх частину. В цей же період відповідач може вручити вам відгук або заперечення на позов. Ви отримаєте можливість ознайомитися з його позицією і доводами і спростувати їх.

Якщо проводилася судова експертиза, то з її результатами слід ознайомитися перед наступним засіданням. Це дасть вам можливість в разі потреби спростувати її доводи і подати письмові заперечення. На її основі ви також можете зменшити або збільшити свої вимоги.

У період розгляду справи в суді першої інстанції страховик може запропонувати вам виплатити необхідну суму або її частину і укласти мирову угоду. Якщо ви погодитеся, то справа буде закінчено. Але пам'ятайте, що страхова компанія буде зобов'язана виконати тільки ті вимоги, які обумовлені в мировій угоді.

Якщо справа закінчилася винесенням рішення суду, то воно вступає в силу після закінчення 30 днів на його оскарження. В цей термін сторона не згодна з ним, має право звернутися з апеляційною скаргою.

Якщо рішення не було оскаржене, то після його вступу в законну силу ви повинні направити в суд заяву на видачу виконавчо листа. Після того, як виконавчий лист готовий, а страхова компанія так і не виконала рішення суду, потрібно з виконавчим листом звернутися до приставам. Пам'ятайте при отриманні виконавчого листа важливо перевірити всі дані вказані в ньому, особливо суму стягнення, яка повинна відповідати рішенням суду. Інакше вам доведеться знову йти в суд і просити внести виправлення.

На цьому судова тяжба закінчена, залишається тільки отримати гроші зі страхової компанії.

Звернення до юриста

Як видно, суд зі страховою компанією вимагає часу, сил і певних знань в області юриспруденції і страхової справи. Для непідготовленого людини в цій сфері подібну справу здасться досить складним і проблематичним. Грамотне ведення справи і його швидке вирішення в вашу користь зажадають від вас істотних тимчасових витрат.

До того ж якщо вам не вдалося домовитися зі страховиком на першому судовому засіданні або якщо фірма не має наміру виплачувати страховку, будучи впевненою в своїй правоті, то справа може затягнутися. Крім того, якщо на стороні відповідача виступає кваліфікований фахівець, то справу можна легко програти. Тому краще звернутися за допомогою до юристів.

Фахівець, який працює в цій сфері, позбавить вас від безпосередньої участі в судових засіданнях і зможе представляти ваші інтереси без вашої присутності. Крім того, ще на перших етапах справи ви зможете уникнути ряду помилок, які можуть призвести до непоправних наслідків. Юрист візьме на себе складання всіх необхідних документів, включаючи позовну заяву, клопотання тощо.

Практикуючий юрист врахує всі сторони справи і його можливий розвиток, передбачає більшість складних моментів і мінімізує ризики, що випливають з них. При дотриманні всіх вимог судовий розгляд зі страхової компанії закінчиться на вашу користь.

Звернувшись до професіоналів, ви отримаєте необхідну суму від страховика за рішенням суду. Якщо страховик своєчасно не заплатить, то після отримання виконавчого листа, вам буде найближчим часом виплачена належна сума з рахунку страхової компанії в банку.

За рахунок відповідача вам будуть компенсовані всі витрати, понесені у зв'язку із зверненням до суду і збором документів (оплата експертиз, держ. Мито та ін.) Що стосується витрат на представника, то їх в розумних межах також можна стягнути зі страхової компанії.

За допомогою юриста ініціювати судовий процес до страховика буде набагато швидше. Вам достатньо лише привезти всі наявні у вас документи, укласти договір на надання юридичних послуг, внести передоплату і оформити довіреність. З цього моменту всі питання зі страховою компанією буде вирішувати юрист.

Таким чином, якщо страхова компанія порушила ваші законні права на отримання в повному обсязі страхового відшкодування, ви можете звернутися за захистом до суду. В судовому процесі з відповідача можна стягнути не тільки не виплачені грошові кошти, а й інші понесені витрати. Головне пам'ятати, що звернення до суду чітко регламентовано чинним законодавством, дотримання якого дасть можливість прискорити процедуру і виграти суд. Однак якщо ви не готові витрачати час на збір документів, підготовку аргументованого позовної заяви, детальне вивчення законів, то варто звернутися за кваліфікованою юридичною допомогою. Юрист допоможе вам заощадити час, сили і нерви, а вартість своїх послуг зможе повернути через суд, стягнувши з відповідача.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online