Платимо за воду по лічильнику: як нараховуються платежі? Або як платити за воду по лічильнику? Розрахунок ОДН. Ліміт на ОДН.

  1. або як платити за воду по лічильнику З 1 вересня 2012 року діють Правила надання комунальних послуг...
  2. Оплата за воду на «загальнобудинкові потреби» (ОДН)
  3. 4. Розрахунок обсягу холодної води на «загальнобудинкові потреби»
  4. 5. Розрахунок обсягу гарячої води на «загальнобудинкові потреби»
  5. 6. Водовідведення на «загальнобудинкові потреби»
  6. Ліміт на загальнобудинкові потреби (ОДН)
  7. резюме

або як платити за воду по лічильнику

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 1 вересня 2012 року діють Правила надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків, затверджені   Постановою Уряду РФ від 6 травня 2011 р №354 З 1 вересня 2012 року діють Правила надання комунальних послуг власникам і користувачам приміщень у багатоквартирних будинках і житлових будинків, затверджені Постановою Уряду РФ від 6 травня 2011 р №354 . Нові Правила багато в чому скасовують попередні, тому поставитися до них слід з особливою увагою. Тепер плата за послуги ЖКГ нараховується інакше. За нашою оцінкою, трохи більше справедливо. Але до ідеалу - оплати тільки за фактично спожиті ресурси - ще далеко.

Отже, розберемося, з яких складових буде складатися оплата за воду для тих, хто встановив лічильники води.

Згідно з новими Правилами (і вже внесеним в них змін), сума наших витрат на воду складається з п'яти або шести (див. Спірний пункт 6) доданків:

  1. Холодне водопостачання (ХВП) згідно з показаннями квартирного лічильника води
  2. Гаряче водопостачання (ГВП) відповідно до показань квартирного лічильника води
  3. Водовідведення згідно з показаннями квартирних лічильників води
  4. Частка квартири в витраті холодної води на «загальнобудинкові потреби» (ОДН)
  5. Частка квартири в витраті гарячої води на «загальнобудинкові потреби» (ОДН)
  6. Частка квартири в водовідведенні на «загальнобудинкові потреби» (ОДН). .
    ЗМІ повідомляють, що воно не оплачується з 1 червня 2013 року згідно з Постановою Уряду РФ від 16 квітня 2013 р №344. Але в самому цьому постанові ми скасування ОДН на водовідведення не виявлено, і підозрюємо ЗМІ в неуважному читанні нормативних актів.

Перші три доданків - це споживання квартирою, яке вимірюється квартирними лічильниками води. А ось пункти 4, 5 (�� 6?) - це, як ми покажемо далі, ніщо інше, як розрахункова частка в перевитрати, допущених будинком: витоку в стояках, незареєстровані мешканці, занижені показання квартирних водомірів, а також справжні загальнобудинкові потреби: прибирання сходових клітин, полив газонів і т.п.

Оплата за водоспоживання, згідно з Правилами, здійснюється один раз на місяць. Ви повинні пам'ятати свідчення лічильників води в кінці минулого місяця. В кінці поточного місяця Ви заберете їх від поточних показників - і отримаєте обсяг споживання гарячої та холодної води за поточний місяць.

Розрахунок оплати водоспоживання квартирою по лічильнику води (ІПУ)

Розрахунок суми оплати за ХВП і ГВП розраховується множенням обсягу спожитої води (згідно з показаннями лічильників ГВП та ХВП) на актуальний тариф (в Москві це 28 руб. 40 коп. За кубометр холодної води і 125 руб. 69 коп. За «куб» гарячої) . Водовідведення розраховується як добуток суми обсягів ХВП і ГВП на актуальний тариф (в даний час - 20 рублів 15 копійок за м³ для населення Москви).

Запишемо це коротко:

  1. Плата за ХВП = ПотребленіеХВС × 28,40
  2. Плата за ГВП = ПотребленіеГВС × 125,69
  3. Плата за водовідведення = (ПотребленіеХВС + ПотребленіеГВС) × 20,15

Оплата за воду на «загальнобудинкові потреби» (ОДН)

Отже, ми розібралися, як платити за воду, яку спожили мешканці квартири, в якій встановлені лічильники води. Але доводиться оплачувати ще й так звані «загальнобудинкові потреби», які розраховуються куди складніше. Приготуйтеся - зараз на Вас обрушаться формули (нехотя згадаємо школу і студентство). Отже ...

4. Розрахунок обсягу холодної води на «загальнобудинкові потреби»

Припадає на i-е житлове приміщення (квартиру) або нежитлове приміщення обсяг холодної води, наданий на загальнобудинкові потреби в багатоквартирному будинку, обладнаному колективним (загальнобудинкових) приладом обліку холодної води, визначається за формулою 11 Додатки №2 до обговорюваних Правил:

Якщо коротко, то дана формула під «загальнобудинковими потребами» розуміє будь-який перевитрата води по відношенню до розрахункового споживання для будинку. У тому числі витоку в стояках, незареєстрованих мешканців і занижені показання лічильників сусідів.

Ці так звані «загальнобудинкові потреби» згідно з Правилами «розкидаються» по всіх квартирах і нежитлових приміщень пропорційно їх площі. Роль площі квартири в перевитраті води залишилася для нас загадкою.

На щастя, з 1 червня 2013 року було встановлено ліміт на ОДН (читайте далі).

5. Розрахунок обсягу гарячої води на «загальнобудинкові потреби»

Припадає на i-е житлове приміщення (квартиру) або нежитлове приміщення обсяг гарячої води, наданий на загальнобудинкові потреби в багатоквартирному будинку, обладнаному колективним (загальнобудинкових) приладом обліку гарячої води, визначається за формулою 13 Додатки №2 до обговорюваних Правил:

Зміст формули той же, що і попередній: розкидати по квартирах (пропорційно їх площі) весь перевитрата води. І то ж слабка втіха, що і для холодної води: введений (не для всіх!) Ліміт на ОДН (читайте далі).

6. Водовідведення на «загальнобудинкові потреби»

ЗМІ повідомляють, що водовідведення на ОДН не оплачується з 1 червня 2013 року згідно з Постановою Уряду РФ від 16 квітня 2013 р №344. В тексті цієї постанови ми не знайшли цієї відміни.

Втім, ми знайшли там пункт 2, підпункт л, який неуважні журналісти могли прийняти за таку скасування. Читайте ж уважніше!

Ліміт на загальнобудинкові потреби (ОДН)

Пункт 44 постанови №354 в редакції Постанови Уряду РФ від 16 квітня 2013 р №344 зазвучав так:>

Розподіляється між споживачами обсяг комунальної послуги, наданої на загальнобудинкові потреби за розрахунковий період, не може перевищувати обсягу комунальної послуги, розрахованого виходячи з нормативів споживання комунальних послуг, наданої на загальнобудинкові потреби, за винятком випадків, коли загальними зборами власників приміщень у багатоквартирному будинку, проведеним в встановленому порядку, прийнято рішення про розподіл обсягу комунальної послуги в розмірі перевищення обсягу комунальної послуги, наданої на заг будинкові потреби, визначеного виходячи з показань колективного (загальнобудинкового) приладу обліку, над обсягом, розрахованим виходячи з нормативів споживання комунальних послуг, наданої на загальнобудинкові потреби, між усіма житловими і нежитловими приміщеннями пропорційно розміру загальної площі кожного житлового і нежитлового приміщення.

Тобто тепер більше, ніж норматив, чи не накинуть, якщо ...

Якщо у Вас договір з ДЕЗом або ТСЖ, а не з Водоканалом:

Встановлений "абзацами другим" і "третім" цього пункту порядок розрахунку не поширюється на випадки, при яких відповідно до цих Правил виконавцем комунальної послуги є ресурсопостачальних організація. У зазначених випадках обсяг комунальної послуги, наданої на загальнобудинкові потреби за розрахунковий період, розраховується і розподіляється між споживачами пропорційно розміру загальної площі належить кожному споживачеві (який перебуває в його користуванні) житлового або нежитлового приміщення в багатоквартирному будинку відповідно до "формулами 11" - "14 "додатка N 2 до цих Правил.

Отже, повторимо: якщо у Вас договір з ДЕЗом або ТСЖ - більше нормативу на ОДН НЕ накинуть. Якщо в Водоканалом - заплатите ОДН сповна.

резюме

Нові правила явно прогрессивней старих. Але перевитрати, звані тепер «загальнобудинкові потреби», як і раніше доведеться оплачувати: і витоку, і незареєстрованих мешканців, і занижені показники лічильників сусідів. Залишається радіти, що перевитрата «розкидають» не тільки власникам лічильників, як до 1 вересня 2012 р З 1 червня 2013 роки нам подарували ще одну радість: ввели ліміт на ОДН. Але повної справедливості і прозорості поки, на жаль, не настав. Правила захищають інтереси Керуючих компаній (КК), а не мешканців.

І тим не менш. Установка лічильників води все ж дозволяє заощадити, знижуючи приблизно в два рази оплату за власне споживання води. Влада Москви дозволяють мешканцям многоквартівного будинку самим взяти участь у зниженні перевитрат: ми готуємо статтю про це.

Зателефонуйте прямо зараз: (495) 660-37-46 - і диспетчер прийме замовлення на установку лічильника води в зручний для Вас час, і дасть відповідь на будь-яке питання!

Коментарі:

Інші статті про установку лічильників витрати води:

? 6?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online