П'ять питань про лічильниках води і тепла

  1. Хто, як і коли буде встановлювати лічильники?
  2. Хто і скільки заплатить за лічильник?
  3. Як платити за тепло і воду?
  4. Чи можна відмовитися від установки лічильника?
  5. Хто виграє і хто програє від закону про лічильниках?
  6. Навіщо потрібен новий закон?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З 2 серпня в Україні діють нові правила установки лічильників тепла, холодної та гарячої води, а також новий порядок оплати послуг тепло- та водопостачання З 2 серпня в Україні діють нові правила установки лічильників тепла, холодної та гарячої води, а також новий порядок оплати послуг тепло- та водопостачання. «Одесская жизнь» з'ясувала, які зміни чекають споживачів комунальних послуг.

ПИТАННЯ 1

Хто, як і коли буде встановлювати лічильники?

Закон зобов'язує протягом року встановити теплолічильники у всіх будинках, а також лічильники холодної та гарячої води в нежитлових будівлях. Житлові будинки повинні бути обладнані водомірами протягом двох років. Новобудови і вдома, в яких проводився капітальний ремонт, підключатимуть до водопровідних та теплових мереж тільки після того, як в них встановлять лічильники. Без приладів обліку залишаться лише ті будівлі, які отримують воду і тепло з автономних джерел (наприклад, беруть воду з колодязя або опалюються за допомогою АГВ).

Встановлювати лічильники повинні компанії, які надають послуги тепло- і водопостачання, тобто «Теплопостачання міста Одеси» і «Інфоксводоканал». Про намір встановити прилад обліку компанія зобов'язана повідомити господарям будинку за два місяці до початку робіт. Протягом цих двох місяців власник або співвласники будинку повинні визначитися, чи згодні вони з умовами компанії-постачальника послуг, і повідомити їй про своє рішення.

Якщо власники не дадуть ніякої відповіді - компанія сприйме їх мовчання як згоду на установку приладу на своїх умовах.

Встановлений лічильник належить власнику приміщення, він же відповідає за збереження приладу.

ПИТАННЯ 2

Хто і скільки заплатить за лічильник?

Самий неоднозначний пункт нового закону - про те, що споживачі тепла і води, а також власники будинків повинні будуть відшкодувати компанії-постачальнику витрати на установку лічильника. Яку саме суму доведеться компенсувати - для кожної будівлі підрахують окремо. У багатоквартирних будинках плату за підключення поділять на всіх власників в залежності від того, яка частина площі будинку належить кожному з них. Правда, платити всю суму відразу необов'язково - можна скористатися розстрочкою на п'ять років або (якщо про це вдасться домовитися з компанією-постачальником) на інший термін. Втім, закон дає право місцевим радам оплачувати установку лічильників за рахунок власних коштів. Якщо міська рада прийме відповідне рішення - для мешканців установка приладу обліку буде безкоштовною.

Ще одна неприємна новина - витрати на повірку та заміну лічильників також лягають на плечі споживачів. Відзначимо, що така норма прямо суперечить статті 17 Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність», яка зобов'язує компанії-постачальники послуг повіряти лічильники за власний рахунок.

До речі, вартість повірки лічильників була включена в тариф на опалення та водопостачання. Тепер тариф, судячи з усього, незначно зменшиться, але це не означає, що платити доведеться менше - просто платити за повірку потрібно буде по окремому рахунку.

ПИТАННЯ 3

Як платити за тепло і воду?

ТЕПЛО. Скільки кожне домогосподарство заплатить за опалення - буде залежати від показань загальнобудинкового лічильника теплової енергії. Загальний витрата тепла «поділять» між квартирами за особливою методикою. Передбачається, наприклад, що жителі кутових квартир або житла на перших і останніх поверхах будуть платити менше. Однак, самої методики поки немає - уряд тільки приступив до її розробки.

Втім, автори закону пропонують крім загальнобудинкового лічильника, встановити ще і спеціальні прилади-розподілювачі на радіаторах в квартирах. З їх допомогою можна буде підрахувати, яка частка від загального споживання тепла в будинку доводиться на конкретний опалювальний прилад. Правда, можливість встановити такі розподільники є далеко не у всіх будинках.

ВОДА. Як платити за воду в багатоквартирному будинку - залежить від того, чи є в будинку квартирні прилади обліку.

  1. Якщо всі квартири в будинку обладнані водомірами - мешканці будуть платити за воду згідно з показами власних приладів. Але якщо сума показань всіх квартирних лічильників виявиться меншою, ніж свідчення загальнобудинкового лічильника, різницю доведеться оплачувати мешканцям. Хто скільки заплатить - порахують за спеціальною методикою, яка також досі не розроблена.
  2. Якщо в будинку взагалі немає квартирних водомірів - свідчення загальнобудинкового лічильника розділять порівну між усіма мешканцями.
  3. Якщо частина квартир в будинку обладнана водомірами, а частина - ні, - свідчення квартирних лічильників віднімуть з показань загальнобудинкового приладу обліку, а різницю розділять порівну між мешканцями квартир без лічильників.

ПИТАННЯ 4

Чи можна відмовитися від установки лічильника?

Відповідно до закону, компанії-постачальники комунальних послуг не мають права нав'язувати споживачам свої прилади або свої умови. Протягом двох місяців з того моменту, як компанія повідомить вам про намір встановити лічильник, ви можете:

  • запропонувати власні умови установки приладу;
  • самостійно купити лічильник і звернутися до компанії з вимогою, щоб його підключили. Комунальники не мають права відмовити вам і зобов'язані встановити куплений вами прилад (звичайно, тільки в тому випадку, якщо цей прилад сертифікований у відповідності до чинного законодавства).

Правда, потрібно встигнути купити лічильник або запропонувати власні умови протягом чотирьох місяців - після закінчення цього терміну компанія-постачальник послуг встановить свій прилад і на своїх умовах.

Заважати комунальникам встановлювати лічильник - не має особливого сенсу. Закон дає компанії-постачальнику послуг можливість звернутися до суду і отримати дозвіл на встановлення приладу без згоди власника приміщення.

ПИТАННЯ 5

Хто виграє і хто програє від закону про лічильниках?

В уряді стверджують, що новий закон про лічильниках вигідний споживачеві. Він дозволить домогосподарству платити тільки за реально спожиті тепло і воду. Крім того, закон захищає мешканця від нечесних дій компаній-постачальників послуг. Після того, як в будинках встановлять лічильники, постачальники не зможуть більше перекладати на споживача власні втрати води або теплової енергії в мережах.

У той же час, новий закон викликає чимало запитань. Наприклад, як бути з втратами тепла і води у внутрішньобудинкових мережах? Якщо ці втрати будуть розподіляться між мешканцями - чи не вийде так, що сумлінним споживачам доведеться платити більше з його власної вини? Ця проблема особливо гостро стоїть в тих будинках, в яких не були створені ОСББ. Адже за стан інженерних мереж в будинку відповідає призначена місцевою владою керуюча компанія, тоді як платити за втрати доведеться мешканцям.

Навіщо потрібен новий закон?

Відповідно до закону, в будинках українців будуть встановлені загальнобудинкові лічильники тепла, холодної та гарячої води. В уряді пояснюють: таке рішення прийнято для того, щоб вести більш точний облік витрат тепла і води. Справа в тому, що на сьогоднішній день теплолічильниками обладнані лише 22% багатоквартирних будинків в країні, причому положення справ в різних регіонах сильно відрізняється: наприклад, у Львівській області враховується 84% спожитого тепла, тоді як у сусідній Тернопільській - всього 10%.

З водопостачанням ситуація інша. Водоміри встановлені в більшості квартир. Навіщо, в такому випадку, встановлювати загальнобудинкові лічильники? Автори закону стверджують, що з їх допомогою можна буде враховувати не тільки реально спожиту воду, а й втрати води у внутрішньобудинкових системах.

СВОЮ ДУМКУ:

Олексій Асауленко О, глава громадської організації «Одеса під контролем»: Олексій Асауленко О, глава громадської організації «Одеса під контролем»:

- У всіх цивілізованих країнах в квартирах стоять індивідуальні лічильники. Скільки ви витратили - стільки й заплатили. Чому ви повинні платити за когось іншого? Якщо десь є втрата, то відповідна служба повинна знайти, де вона відбувається і усунути причини, а також подати до суду на винуватця цієї втрати. А у нас чомусь ніхто не хоче нікого шукати, а просто вішають втрати на тих людей, які чесно платили. Держава таким чином страхує монополістів і комунальні підприємства від недоплат, а правильніше було б в першу чергу подумати про людей.

Сергій Іщенко

* Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Хто, як і коли буде встановлювати лічильники?
Хто і скільки заплатить за лічильник?
Як платити за тепло і воду?
Чи можна відмовитися від установки лічильника?
Хто виграє і хто програє від закону про лічильниках?
Навіщо потрібен новий закон?
Наприклад, як бути з втратами тепла і води у внутрішньобудинкових мережах?
Якщо ці втрати будуть розподіляться між мешканцями - чи не вийде так, що сумлінним споживачам доведеться платити більше з його власної вини?
Навіщо потрібен новий закон?
Навіщо, в такому випадку, встановлювати загальнобудинкові лічильники?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online