Велика розбирання - Brexit виповнилося два роки - коли початок і кінець

  1. 23 червня 2016- го відбувся референдум про вихід Великобританії з членства в Європейському союзі
  2. В чому полягає суть Brexit?
  3. Які етапи і процедури він включає в себе?
  4. Як бути громадянам ЄС, які проживають у Великобританії, і британцям, які живуть в ЄС?
  5. Як Brexit відіб'ється на бізнесі та економіці?
  6. Як референдум вже вплинув на економіку?
  7. АВТОР:
  8. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

23 червня 2018, 6:45 Переглядів:

23 червня 2016- го відбувся референдум про вихід Великобританії з членства в Європейському союзі

23 червня 2018, 6:45 Переглядів:   23 червня 2016- го відбувся референдум про вихід Великобританії з членства в Європейському союзі   Фото: AFP

Фото: AFP.

У підводних каменях теми Brexit допомогли розібратися експерти компанії Henley & Partners.

В чому полягає суть Brexit?

Два роки тому 23 червня 2016- го, відбувся референдум про вихід Великобританії з членства в Європейському Союзі . Тоді 51,89% тих, хто проголосував британців віддали перевагу виходу з ЄС. Процес отримав назву - "Брексил" (англ. Britain's exit). Порядок виходу держав-членів з Євросоюзу викладено в ст. 50 Договору про ЄС. У ній говориться, що кожна держава має право прийняти рішення про вихід з Євросоюзу відповідно до свого законодавства. Така країна повідомляє про намір Європейську Раду. Після чого Євросоюз, відповідно до рекомендацій Європейської ради, починає переговори з залишають його державою.

Договори про функціонування Європейського Союзу та пов'язані з цим законодавчі акти ЄС припиняють застосовуватися до держави, який залишає організацію, з дня набрання чинності угоди про вихід. Країна, яка вийшла з ЄС, може знову подати заявку на вступ. Стаття 50 Договору вперше була задіяна 29 березня 2017 го, коли прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей повідомила ЄС про намір країни покинути ЄС . Дата виходу Великобританії з ЄС - 29 березень 2019 го. Переговори про умови "Брексіта" тривають донині.

Які етапи і процедури він включає в себе?

Перші переговори по Brexit відбулися через рік після референдуму. Там обговорювалися три основних питання. Скільки Великобританія зобов'язана виплатити ЄС? Що станеться з кордоном між Ірландією і Північною Ірландією (Ірландія - член ЄС, а Північна Ірландія - частина Великобританії)? Які права будуть у громадян Великобританії, які проживають в інших країнах ЄС, а також громадян ЄС, які проживають у Великій Британії?

Незважаючи на деякі домовленості, до сих пір немає чіткої картини, що станеться за вказаними пунктами. У березні 2018 го сторони домовилися про перехідний період - до 31 грудня 2020 го . У цей період Великобританія залишається членом єдиного ринку і митного союзу, платить внески в бюджет ЄС, але не може впливати на прийняття рішень. Громадяни Великобританії і країн ЄС мають право вільно переміщатися між країнами. А Великобританія може укладати свої торгові угоди, але договору не вступлять в силу до 1 січня 2021-го. Торговельні відносини після Brexit - найскладніша частина переговорів, адже потрібно одноголосне схвалення понад 30 національних та регіональних парламентів по Європі.

Як бути громадянам ЄС, які проживають у Великобританії, і британцям, які живуть в ЄС?

Угода між Великобританією і ЄС дає зрозуміти, що 3,2 млн громадян країн ЄС (а також Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії, Швейцарії), які проживають у Великобританії, зможуть жити / працювати в країні. Ті ж правила поширюються на громадян Великобританії, які живуть в ЄС. Всі громадяни пройдуть адмінпроцедури для закріплення статусу. Чиновники запевняють: онлайн-процедура буде недорогий і займе кілька хвилин. Передбачається, що скористатися цим правом зможуть ті, хто переїхав до 29 березня 2019 го.

За попередніми угодами, діти таких громадян, народжені після 29 березня 2019 го, теж зможуть стати резидентами. Зараз політики дебатують про права європейців: чи збережеться доступ до британським посібниками і можливість голосувати на місцевих виборах. ЄС хоче, щоб права залишилися, а Великобританія виступає проти. Але британський уряд хоче зберегти безвізові короткі поїздки для громадян Великобританії і країн ЄС після "Брексіта". А що буде з тими, хто вирішить переїхати після перехідного періоду, неясно. Можливо, запрацює імміграційна схема, як для громадян країн поза ЄС.

Як Brexit відіб'ється на бізнесі та економіці?

Оцінювати наслідки для Великої Британії та Європи складно. Зараз сторони обмінюються варіантами умов "Брексіта" і висловлюють теорії щодо майбутнього. Експерти говорять про двох основних сценаріях розвитку подій: "жорсткий" або "м'який" Brexit. Так, "жорсткий" Brexit означає для Великобританії повна відмова від доступу до єдиного ринку і митного союзу. Такої домовленості підштовхне Британію до підписання нових торгових угод, наприклад з США. Тоді "жорсткий" Brexit вплине на експорт британських товарів і послуг, що призведе до зростання бюрократичних перевірок. Сільське господарство може втратити захист від дешевого імпорту з-за кордону.

А "м'який" Brexit дозволить зберегти існуючі домовленості між Великобританією і Європою. Великобританія більше не буде членом ЄС і втратить місце в Євроради, але збереже доступ до єдиного євроринку. Торгівля з ЄС буде вестися на пільговій основі, а фінансові компанії не будуть "переїжджати". Прикордонних перевірок експортних, імпортних товарів теж не буде. Цей формат нагадує відносини ЄС з Норвегією.

Фахівці вважають: "Брексил" може вплинути на цінність британського громадянства. Зараз Великобританія займає 13-е місце в Індексі громадянств світу Henley & Partners, а в трійку лідерів входять Франція, Німеччина та Ісландія. До речі, Україна за рік суттєво поліпшила позиції в Індексі громадянств .

При "жорсткому" Brexit громадяни Великобританії втратять право безвізового проживання / роботи в 27 країнах ЄС. Згідно з дослідженнями, це може привести до зниження привабливості британського паспорта і, можливо, до падіння числа іноземних інвесторів, хоча поки інтерес до інвестицій в економіку Великобританії залишається високим.

Як референдум вже вплинув на економіку?

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і інші відомі політики, які хотіли, щоб країна залишилася в Європейському Союзі, передбачали негайне економічна криза, якщо Великобританія проголосує за Brexit. І на наступний день після голосування фунт стерлінгів впав на 10% по відношенню до долара - з 1,49 до 1,33 долара за фунт. А в січні 2017 року курс фунта по відношенню до долара досяг рекордно низької позиції, адже один фунт дорівнював 1,22 долара. Але з тих пір позиція фунта поступово зміцнюється, хоча все ще не досягла "добрексітного" рівня. В результаті передбачення експертів про негайне економічній кризі не підтвердилися. За оцінками аналітиків, в 2016 році економіка Великобританії зросла на 1,8%, поступаючись лише 1,9% Німеччини. Це досить непогана динаміка, якщо порівнювати з іншими країнами "Великої сімки". При цьому в 2017 році британська економіка продовжувала зростати майже з тією ж швидкістю.

Експерти стверджують, що чим раніше ЄС і Великобританія домовляться про умови Брексіта, тим краще буде для економіки держави. Що стосується варіанту розвитку сценарію, в якому процес Brexit буде припинений, то він все ще теоретично можливий, але вкрай малоймовірний. Уряд Великобританії і основна опозиційна партія кажуть, що Brexit в країні відбудеться. Зараз дебати ведуться в основному про умови і деталях Brexit, а не про його можливе припинення.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Два роки Brexit: Великобританія не поспішає виходити з ЄС". інші Євросоюз дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Коновалова Христина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Які етапи і процедури він включає в себе?
Як бути громадянам ЄС, які проживають у Великобританії, і британцям, які живуть в ЄС?
Як Brexit відіб'ється на бізнесі та економіці?
Як референдум вже вплинув на економіку?
В чому полягає суть Brexit?
Які етапи і процедури він включає в себе?
Скільки Великобританія зобов'язана виплатити ЄС?
Що станеться з кордоном між Ірландією і Північною Ірландією (Ірландія - член ЄС, а Північна Ірландія - частина Великобританії)?
Які права будуть у громадян Великобританії, які проживають в інших країнах ЄС, а також громадян ЄС, які проживають у Великій Британії?
Як бути громадянам ЄС, які проживають у Великобританії, і британцям, які живуть в ЄС?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online