За «фіктивну реєстрацію» в квартирі загрожує тюремний термін

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Влада посилюють закон про реєстрацію за місцем перебування. Рублем вдарять по власникам квартир, в яких живуть незареєстровані громадяни, і по «гостям». Але найсуворіше, аж до кримінального покарання, буде каратися «фіктивна реєстрація» Влада посилюють закон про реєстрацію за місцем перебування

Фото: SashaTikhonov / flickr.com

Поправки в закон «Про право громадян РФ на свободу пересування, вибір місця перебування і проживання в межах РФ», до КК і КпАП, внесені президентом Путіним, можуть змінити життя всіх громадян Росії.

В першу чергу, вони торкнуться власників та мешканців так званих «Гумових будинків» . У пояснювальній записці до законопроекту про реєстрацію йдеться, що документ спрямований проти будинків і квартир, в яких реєструються сотні тисяч громадян, не мають наміру там жити.

Тільки в 2011 році було зафіксовано понад 6400 адрес, за якими зареєстровано майже 300 тисяч громадян, повідомляє РІА «Новини».

Документ визнає, що якщо громадяни не проживають в квартирах, в яких вони зареєстровані, то має місце факт «фіктивної реєстрації». Поправки за аналогічне порушення планується внести і до Кримінального кодексу - в ст. 322 КК.

Проживання не за місцем реєстрації стає злочином

За фіктивну реєстрацію громадянина РФ за місцем перебування або місцем проживання, а також за фіктивну реєстрацію іноземця або особи без громадянства передбачений штраф в розмірі від 100 тисяч до 500 тисяч рублів, або примусовими роботами на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк .

При цьому передбачається в якості можливого додаткового покарання позбавлення злочинця права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Відповідну статтю передбачається внести в КК.

Але найсмішніше, що під цю статтю потрапляють не тільки мігранти, гастарбайтери і інші гості російських міст, а й добропорядні громадяни, у яких є друге житло. Наведемо приклад: припустимо, москвичі купили квартиру з інвестиційною метою або для підростаючих дітей. Один з подружжя в ній зареєстрований, але живе з сім'єю в іншій квартирі - виходить, що він є підозрюваним в «фіктивної реєстрації» в квартирі, яку купив на власні гроші і за яку він платить комунальні платежі.

Те ж саме стосується дітей, які зареєстровані в батьківській квартирі, але вчаться у вузі в іншому місті.

Мабуть, визначення «фіктивної реєстрації» - це найважливіша новація закону. Фіктивної визнається не тільки реєстрація «без наміру проживати (перебувати) в цьому приміщенні», а й та,
для якої надані недостовірні відомості або документи, а також реєстрація без згоди власника житла.

Факт фіктивної реєстрації буде встановлюватися тільки в ході слідства, якщо раптом паспортний стіл запідозрить недобре.

Слідство з доставкою додому

Як пояснили опитані BFM.ru адвокати, паспортний стіл може подати заяву в поліцію, якщо у посадових осіб виникли підозри, що в даній квартирі є громадяни з фіктивною реєстрацією.

Поліція порушує кримінальну справу і проводить розслідування, перевіряючи, чи дійсно в квартирі живуть ті, хто там прописаний (зареєстрований).

Втім, за допомогу слідству особа, яка вчинила такий злочин, звільняється від кримінальної відповідальності.

Причому не можна не пустити в квартиру поліцейських, якщо вже заведено кримінальну справу проти одного з прописаних в квартирі і ведеться розслідування.

У Житловому кодексі сказано, що підстави для проникнення в приватне житло без згоди проживаючих у ньому на законних підставах громадян: з метою порятунку життя громадян і (або) їх майна; забезпечення їх особистої безпеки або громадської безпеки при аварійних ситуаціях; стихійних лихах; катастрофах; масові заворушення або інших обставин надзвичайного характеру; з метою затримання осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів; заходу скоєних злочинів або встановлення обставин скоєного злочину або нещасного випадку.

Якщо ж вдома нікого не виявилося, поліцейський становить рапорт, далі долучає до справи свідчення сусідів і представників керуючої компанії або Деза.

Після цього справа відправляється в суд, пояснює можливий порядок виконання нового закону керуючий партнер юридичної фірми «Селютин і партнери» Олександр Селютин. «Знаючи, що таке кримінальний процес в наших умовах, можна передбачити, що якщо в справі є докази, рапорти і свідчення сусідів, які сказали« ми нічого не знаємо », то шанси, що суд визнає громадянина фіктивно проживають, дуже великі. Щоб оскаржити таке рішення, доведеться якось доводити, що громадянин проживає за місцем реєстрації і збирати свідчення і докази, пояснювати, що він був у відрядженні і т.п. », - прогнозує адвокат.

Експерти відзначають, що нова норма закону є зручним важелем, що дозволяє виписувати з житлоплощі будь-якої людини, який прописаний в квартирі, але з'являється там не так часто - наприклад, колишню дружину або чоловіка.

Чи не прописав дружину - плати штраф

Покарання чекає і тих, хто не зареєстрував у своїй квартирі всіх реально проживають в ній. При цьому для власників квартири воно досить суворе.

Штраф від 2 до 5 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - на фізичних осіб, від 250 до 750 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - на юридичних осіб всюди, крім Москви і Санкт-Петербурга. Тут штраф буде вище: фізособи заплатять від 5 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, юрособи - від 300 до 850 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Самі нелегальні мешканці в цьому випадку будуть оштрафовані на 3-5 тисяч рублів в столицях, а в інших містах і селах - від 2 до 3 тисяч. Як часто їх можна буде штрафувати, закон не обумовлює.

Крім того, і громадянам, і власникам, а також наймачам, доведеться додатково заплатити за порушення правил реєстрації за місцем перебування (якщо ці дії не містять кримінально караного діяння). Штрафи - від 2 тисяч до 750 тисяч рублів.

Адвокат Любов Дручініна вважає, що тим, до кого приїжджають гості не зайве вивчити постанову Уряду РФ від 17.07.1995 N 713 (ред. Від 21.05.2012) «Про затвердження Правил реєстрації та зняття громадян Російської Федерації з реєстраційного обліку за місцем перебування та за місцем проживання в межах Російської Федерації та переліку посадових осіб, відповідальних за реєстрацію ». У правилах, зокрема, йдеться про те, що реєструватися за тимчасовим місцем проживання потрібно, тільки якщо ви плануєте жити тут понад 90 днів, пояснює адвокат.

Треба зазначити, що заступник голови уряду Владислав Сурков надав на проект закону офіційний відгук, в якому говориться, що в країні досі немає механізму перевірки як факту проживання, так і непроживання громадянина в тій чи іншій квартирі. Також «не визначений орган державної влади, до повноважень якого належить затвердження цього порядку», йдеться у відгуку. Але при цьому уряд схвалив законопроект у цілому.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online