Квартиру продали без відома власника. Чи можна повернути житло?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

shpock / Fotolia   Відповідно до п shpock / Fotolia

Відповідно до п. 1 ст. 181 Цивільного Кодексу РФ, для визнання угоди недійсною термін позовної давності становить три роки. Даний термін обчислюється з дня, коли почалося виконання по даній угоді, тобто в даному випадку з моменту підписання передавального акта по квартирі. У разі, якщо до суду звертається особа, яка не було стороною угоди, то термін обчислюється з дня, коли ця особа повинна була дізнатися про початок виконання угоди. Але в будь-якому випадку такий строк не повинен перевищувати 10 років. Таким чином, якщо з моменту виконання угоди пройшло більше 10 років, повернути квартиру вже не вийде, так як пройшли терміни. Що стосується доплат до пенсії, то, відповідно до законодавства міста Москви, на такі доплати мають право громадяни, які постійно зареєстровані в місті Москві і проживають в Москві більше 10 років.

Як виписати людину, якщо невідомо, де він знаходиться?

Як заочно зняти дочка з реєстрації, щоб продати квартиру?

На даний момент Ваші права можуть бути відновлені в судовому порядку, шляхом подання позовної заяви про визнання угоди купівлі-продажу недійсною. З урахуванням прострочення терміну позовної давності в позовній заяві необхідно відобразити поважні причини даного пропуску: суд може прийняти це до уваги.

Перше, на що Вам треба звернути увагу, це терміни здійснення первісної угоди. Якщо пройшло більше трьох, а тим більше більше 10 років, шанси повернути нерухомість вкрай невеликі. Це пов'язано з плином процесуальний термінів. Загальний строк позовної давності три роки, пресекательний (в особливих випадках) 10 років. Якщо власниця здійснила операцію за межами цих процесуальних строків, Вам буде її оскаржити досить складно. Якщо ж терміни для оскарження не минули, і дана квартири є Вашою спільною власністю (придбана в шлюбі за оплатній угоді), Ви можете звернутися до суду з вимогами про визнання даної угоди недійсною, оскільки мав місце факт розпорядження спільною власністю без Вашої згоди. Якщо з моменту угоди пройшло не більше року, у Вас непогані шанси визнати в суді операцію з продажу спільного майна недійсною. На жаль, у відповідності до чинного законодавства, наявність прописаних осіб в квартирі, включаючи неповнолітніх і недієздатних, не перешкоджає розпорядженням даними житлом. Їх цікаві враховуються виключно в разі, якщо дані особи є власниками частини або частки в майні.

Чи можна виписати дитину з квартири без згоди матері?

Скільки часу можна жити без реєстрації?

З огляду на той факт, що дружина поїхала з Росії, потрібно зрозуміти, чи давала вона якісь доручення на розпорядження правом власності квартири, оформлені законним чином. Дійсно, при переході права власності могли виписати і дочка, і недієздатну матір, але все залежить від того, коли їх зняли з реєстраційного обліку. Тому що за період з 1991 року до сьогоднішнього дня кілька разів змінювалися норми, пов'язані зі зняттям людей з реєстраційного обліку. Що стосується відновлення статусу-кво на дотацію мають право громадяни, які проживають на території Москви не менше 10 років. Тобто, щоб вписатися в квартиру, їй потрібно визнати цю угоду недійсною, а підстав для цього тут немає.

Все відновити навряд чи вийде. Перше, що потрібно робити, це знайти хорошого, «зубастого» адвоката. Потім Вам потрібно йти в поліцію і писати заяву, мало того, домагайтеся, щоб заяву прийняли і зареєстрували. Також потрібно визначитися з тим, чого Ви хочете отримати. Квартиру ви не повернете. Це, на жаль, практика. Швидше за все, квартиру продали кілька разів, а там чесний споживач, який заплатив чималу суму, і угода там законна. Можна буде довести факт шахрайства, але не більше того. Далі Ви зможете відновити документи, але на цьому все. Не чекайте, що Вам щось повернуть або десь пропишуть. Ви упустили терміни. Якби потерпіла звернулася в правоохоронні органи тоді, коли все це почалося, то можна було б поборотися за майно. Але після пропущених термінів і, швидше за все, дуже добре продуманої схеми Ви нічого не повернете.

5 видів шахрайства при продажі вторинних квартир

Через «чорних» ріелторів залишилися без житла і реєстрації. Що робити?

У Вас дуже заплутана ситуація, але не безнадійна. По-перше, Вам потрібно звернутися до прокурора Москви зі скаргою на неправомірні дії співробітників правоохоронних органів, щоб розібратися, чому квартирою заволоділи незаконно і чи є склад злочину в вигляді «шахрайства», передбачений ст. 159 КК РФ. У скарзі Вам необхідно описати всю ситуацію і бажано додати до цієї скарги всі документи на квартиру і детально розповісти, коли і ким вона була захоплена, щоб прокуратура перевірила чистоту угоди і підстави передачі квартири. На жаль, захоплення квартир чорними ріелторами не рідкість в Москві.

По-друге, Вам можна подати в суд позов про визнання угоди на квартиру недійсною, так як все відбувалося з грубим порушенням цивільного законодавства Росії. Упевнений, що там будуть суттєві порушення закону. У позові до суду Вам доведеться відновити пропущений строк, так як Ви перебували в Австралії і не знали про те, що квартира була реалізована. Також в позові про визнання угоди недійсною Вам треба довести, що угода про передачу квартири була здійснена з порушенням закону і статей цивільного кодексу про угоди.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Мене змушують підписати дарчу - що робити?

Чи можна продати частку неповнолітньої дитини?

Перевірка юридичної чистоти квартири: 10 больових точок

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як виписати людину, якщо невідомо, де він знаходиться?
Як заочно зняти дочка з реєстрації, щоб продати квартиру?
Чи можна виписати дитину з квартири без згоди матері?
Скільки часу можна жити без реєстрації?
Що робити?
Чи можна продати частку неповнолітньої дитини?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online