Чи можу я виписати чоловіка з квартири без його відома?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

zinkevych / Fotolia   Відповідно до постанови уряду РФ, підставами зняття людини з реєстраційного обліку за місцем проживання є: особиста заява, свідоцтво про смерть, переїзд на нове місце проживання або рішення суду, яке набрало законної сили zinkevych / Fotolia

Відповідно до постанови уряду РФ, підставами зняття людини з реєстраційного обліку за місцем проживання є: особиста заява, свідоцтво про смерть, переїзд на нове місце проживання або рішення суду, яке набрало законної сили. У ситуації з чоловіком необхідно зрозуміти дві речі. На сьогоднішній день він як і раніше є Вашим чоловіком? В який момент він був зареєстрований на Вашій житлоплощі? Якщо ви ще офіційно одружені, то правових підстав для того, щоб його виписати, у Вас немає. Якщо ж мова йде про колишнього чоловіка, то можна спробувати звернутися до суду по 292 статті Цивільного кодексу, у зв'язку з переходом права власності.

Чи можу я виписати родича з подарованої мені квартири?

Як виписати людину, якщо невідомо, де він знаходиться?

Виписати Вашого чоловіка без його згоди і відома в позасудовому порядку не вийде, так як зняття з реєстраційного обліку, як і реєстрація за місцем проживання (в народі звана пропискою) виробляються за особистою заявою громадянина. Необхідно розуміти, що Ваш чоловік, маючи реєстрацію за місцем проживання в Вашій квартирі і будучи членом сім'ї власника житлового приміщення, має рівні з Вами права з користування даним житловим приміщенням. Безумовно, Ваше право власності має пріоритет, тому в разі порушення Ваших законних прав власника Ви можете звернутися в суд.

При цьому необхідно враховувати підстави вселення та постановки Вашого чоловіка на реєстраційний облік, наявність або відсутність між вами угод, що визначають порядок і терміни вселення в квартиру, факт проживання чоловіка за даною адресою, його працездатність та інше. Крім того, істотне значення має наявність між вами фактичних сімейних відносин (перебуваєте Ви в стадії розлучення). Так, п. 4 ст. 31 Житлового кодексу Російської Федерації передбачає загальне правило, за яким колишній член сім'ї власника втрачає право користування житловим приміщенням. Однак суд може встановити строк, протягом якого за колишнім членом сім'ї буде збережено право користування.

Також при розгляді справ про виселення обов'язковою умовою є участь у процесі прокурора (він стежить за тим, щоб дотримувалися принципи законності, і не допускає довільного позбавлення громадянина житла). Ще одним способом зняти чоловіка з реєстраційного обліку може бути визнання його в судовому порядку безвісно відсутньою або померлою.

В даному випадку ми маємо ситуацію, при якій дружина - власник квартири дала згоду на вселення в свою квартиру члена своєї сім'ї - чоловіка. Згідно із законом чоловік, як член сім'ї, має право користування даною квартирою нарівні з власницею. При цьому неважливо, як дружина отримала право власності на квартиру.

Шлюб, розлучення і ваша нерухомість

5 головних суперечок про розподіл квартири при розлученні

Правилами реєстраційного обліку громадян встановлено перелік підстав для їх зняття з цього обліку. У тому числі є такі:

  • зміна місця проживання (на підставі заяви громадянина);
  • смерть або оголошення рішенням суду померлим (на підставі свідоцтва про смерть, оформленого в установленому законодавством порядку);
  • виселення із займаного житлового приміщення або визнання таким, що втратив право користування житловим приміщенням (на підставі вступив в законну силу рішення суду).

Таким чином, члена сім'ї власника зняти з реєстраційного обліку за місцем проживання можна тільки або добровільно (за його заявою), або на підставі судового акта.
Дивно, але чинне законодавство передбачає зняття з обліку за місцем проживання тільки колишніх членів сім'ї власника. «Дійсні» члени сім'ї під цю норму не підпадають.

Якщо чоловік виписуватися добровільно не бажає, то можна спробувати зняти його з обліку в судовому порядку, діючи за аналогією з примусовим виселенням колишніх членів сім'ї. Аргументацією, вважаю, як мінімум повинні бути: негідну поведінку, неучасть у витратах по сплаті комунальних платежів, перешкода своїми діями здійснення прав власника квартири і т. Д. Але, вважаю, такі спроби щодо «дійсних» членів сім'ї все ж не особливо перспективні .

Якщо чоловік зареєстрований постійно, то зробити це можна тільки за рішенням суду або особистою заявою чоловіка. Якщо мова йде про тимчасову реєстрацію, то зняти чоловіка з такого обліку можна за заявою власника.

Якщо майно було власністю третьої особи, то при даруванні (до укладення шлюбу або вже в період шлюбу) воно жодним чином не вважається спільно нажитим. У таких випадках, як правило, звертаються до суду, отримують відповідне рішення і далі виписують людини. На сьогоднішній день це відбувається через портал «держпослуги».

Причому в даній ситуації виписати можна навіть в разі, якщо чоловік в суд не з'явився, тобто по заочному рішенню суду щодо чоловіка. Не тільки колишнього, але і чинного. Швидше за все, суд прийме рішення на користь заявника. Однак я все-таки рекомендував би скористатися послугами адвоката - фахівця з питань сімейного права або з досвідом роботи в цій сфері.

Як залишити за собою нерухомість, куплену до шлюбу?

Як купити квартиру, щоб при розлученні не ділити її з чоловіком?

Виписати чоловіка з Вашої квартири без його відома і згоди Ви можете. Але робити це доведеться в судовому порядку. До суду Вам необхідно звертатися за місцем Вашої реєстрації. Так як квартира була подарована Вам Вашої мамою і договір дарування є безоплатною передачею майна, відповідно, кошти з сімейного бюджету на майно не витрачалися, тобто Ваш чоловік не має ніяких прав на цю квартиру. Так як ви з чоловіком не розлучені, це буде трохи складніше. В цьому випадку Вам буде потрібно довести, що спільного господарства Ви не керуєте, бюджет у Вас роздільний, в утриманні житла, в якому він проживає, чоловік не бере. Природно, все це потрібно буде підтвердити документально: наприклад, докласти квитанції про оплату квартплати і комунальних платежів, сплачені Вами, рахунки за ремонт, витрати на установку або повірку лічильників і т. Д. Після того, як суд прийме відповідне рішення, і Ви отримаєте його на руки, Вам необхідно віднести копію цього рішення до відділу УМВС.

Так, але тільки Вам доведеться звернутися в суд. Тільки ось повідомити Вашого чоловіка про це суд все ж буде винен. Можливість виписки та виселення громадянина без його згоди передбачена законодавством, проте суд буде враховувати безліч чинників. Наприклад, будуть вивчені ваші взаємини, чи проживає Ваш чоловік з Вами, чи ведете Ви спільне господарство в даний момент і т. Д.

Відповідно до Сімейного кодексу РФ, квартира яку Вам подарувала мама, не є вашим спільним майном з чоловіком. Тому Ваш чоловік при припиненні сімейних відносин не матиме права на це майно.

У разі, якщо чоловік ніколи не проживав в цій квартирі або вже не проживає, і у нього є інше постійне житло, в суді Ви можете посилатися на його відсутність на даній житлоплощі. Підтвердити це можна показаннями сусідів або будь-якими іншими доказами того, що чоловік з'їхав.

Якщо ви спільно не проживають, але ще не розлучилися, то можете в суді послатися на рішення Пленуму Верховного суду, який вказав, що колишнього подружжя характеризує не обов'язково розлучення, але і ведення окремого господарства, різні бюджети і роздільні предмети побуту, відсутність допомоги один одному . Сюди можна віднести від'їзд і зміну місця проживання. В цьому випадку виписка відбувається, як і в разі, якщо б колишнє подружжя оформили розлучення.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

Скільки часу можна жити без реєстрації?

15 статей про нерухомість, шлюб і розлучення

Чи може колишній чоловік претендувати на частку в квартирі, купленої на маткапітал?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

На сьогоднішній день він як і раніше є Вашим чоловіком?
В який момент він був зареєстрований на Вашій житлоплощі?
Чи можу я виписати родича з подарованої мені квартири?
Як виписати людину, якщо невідомо, де він знаходиться?
Як залишити за собою нерухомість, куплену до шлюбу?
Як купити квартиру, щоб при розлученні не ділити її з чоловіком?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online