Новий Кодекс: які податки з 1 січня будуть платити громадяни і підприємства

  1. Прикріплений файл
  2. АВТОР:
  3. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

8 грудня 2010, 7:27 Переглядів: 8 грудня 2010, 7:27 Переглядів:   Підприємцям повернули єдиний податок

Підприємцям повернули єдиний податок. Фото: Г. Салай.

У суботу 4 грудня був опублікований підписаний президентом Податковий кодекс. Як ми вже писали, у фінальній версії кодексу спірні питання за єдиним податком вирішили кардинально - президент просто зажадав скасувати відповідний розділ. У той же час деякі зміни єдиноподатників все ж чекають. І не тільки їх. Ми розібралися, як з 1 січня 2011 року змінюється система оподаткування доходів громадян і підприємств і які права отримає податкова.

ПОДАТОК НА ДОХОДИ ФІЗОСІБ

ЯК СЬОГОДНІ. Основна ставка податку - 15%. Вона стягується з більшості видів доходів - від зарплати до виграшу в лотерею. У той же час, згідно із законом, існують і інші ставки податку:

• 5% - з доходу по внесках в банках і кредитних спілках (але на цей податок введений мораторій, і за чинним на сьогодні "старому" законодавству доходи по депозитах повинні обкладатися податком тільки з 1 січня 2013 року), іпотечними цінними паперами і від вкладень в інститути спільного інвестування (пайові інвестиційні фонди, недержавні пенсійні фонди (НПФ) і т. д.)

• 10% - з доходів ряду пільгових спеціальностей, що мають важкі та шкідливі умови праці - шахтарів, металургів, хіміків і т. Д.

ЯК БУДЕ. По податку на доходи фізосіб є кілька новацій:

1. Введення податку на дохід за вкладами в банках і кредитних спілках відкладається до 2015 року.

2. Буде введений допналог на великі доходи. Стягуватися він буде так: доходи в сумі до 10 мінімальних зарплат на місяць будуть обкладатися стандартним податком - 15%, а на суму перевищення буде нараховуватися 17%.

3. Президент повернув право отримання податкового кредиту громадянам, які відмовилися від отримання ідентифікаційного коду (наприклад, з релігійних міркувань). Чинний на сьогодні закон чітко говорить, що податковий кредит можуть оформити тільки громадяни, які отримали податковий код. Нагадаємо, що податковий кредит - це можливість повернути прибутковий податок, сплачений з сум, які ви протягом року витратили на оплату навчання, накопичувальну страховку або відсотки за іпотечним кредитом, вклали в НПФ. Для отримання цих сум потрібно за підсумками року подати декларацію про доходи і документи, що підтверджують витрати, і чекати грошового переказу від податкової. До речі, в кодексі податковий кредит названий по-новому - податкова знижка.

ПЛАТА ЗА ЗЕМЛЮ

Податковий кодекс залишає незмінною плату за земельні ділянки (в населених пунктах), за якими була проведена оцінка - 1% від суми оцінки на рік. А ось платежі за землю без оцінки збільшуються в 3,2 рази, тобто якщо до кінця 2010 року платіж за ділянку в Києві, Донецьку, Дніпропетровську та Харкові буде 3,15 грн. / Кв. м, то з наступного року - 10,08 грн. / кв. м (див. таблицю).

ПОДАТОК НА НЕРУХОМІСТЬ

ЯК СЬОГОДНІ. На сьогоднішній день податку на нерухомість немає

ЯК БУДЕ. З 2012 року українцям доведеться платити податок на нерухомість. Для квартир площею до 240 кв. м і будинків до 500 кв. м податок складе до 1% від мінімальної зарплати (на 1 січня звітного року) за кожен квадратний метр. Якби податок стягувався вже в цьому році, то за кожен "квадрат" довелося б заплатити 8,69 грн. (Зарплата на 1 січня 2010 року - 869 грн.). Тобто квартира в 100 кв. м в цьому році обійшлася б в 869 грн., а 200-метровий будинок в 1738 грн.

Якщо площа квартири більше 240, а вдома - більше 500 кв. м, то ставка податку - 2,7% мінімальної зарплати. В цьому році за великі площі житла довелося б платити по 23,46 коп .: квартира площею 250 "квадратів" на рік "з'їла" б 5865 грн., А будинок площею 510 метрів - 11 964 грн.

А тепер нюанси:

1. Податок стягується тільки з житлової площі.

2. Якщо у людини кілька квартир або будинків, податок вважається з кожного об'єкта окремо. Тобто якщо у вас дві квартири по 130 кв. м (всього - 260 м), то для вас ставка податку буде не 2,7%, як за загальний обсяг, а 1%.

3. Кодексом передбачена "знижка" в 120 кв. м по квартирі і 250 кв. м для житлового будинку. Вона дається один раз на рік на квартиру або будинок, в якому платник податку зареєстрований, або будь-яку іншу квартиру або будинок, якими він володіє (за вибором). Ця "знижка" значно знижує суму податку для тих, хто володіє всього однією квартирою або одним будинком, а якщо їх площа менше розміру "знижки" (а таких квартир і будинків, як ви розумієте, в Україні більшість), власник такого житла фактично звільняється від сплати податку.

ТРАНСПОРТНИЙ ЗБІР

ЯК СЬОГОДНІ. Сьогодні транспортний збір (податок з власників транспортних засобів) українці платять при першій постановці авто на облік, а потім щорічно. Розмір платежу при першій реєстрації залежить від об'єму двигуна та віку авто, а при щорічних платежах - тільки від обсягу двигуна. Ставка щорічного збору для легкових авто становить від 3 до 40 грн. за 100 куб. см, а вантажних - від 15 до 25 грн. Наприклад, за легковик з об'ємом 1800 куб. см сьогодні потрібно платити 90 грн. (Ставка податку - 5 грн. За 100 куб. См.).

ЯК БУДЕ. Податковий кодекс скасовує сьогоднішній податок з власників транспортних засобів та вводить збір за першу реєстрацію транспортного засобу. Він буде оплачуватися тільки при постановці автомобіля або іншого ТЗ на облік. Ставка нового збору трохи збільшиться: 3-60 грн. за 100 куб. см для легкових авто і 15-25 грн. за 100 "кубів" для вантажних. А ось щорічна сплата транспортного збору відміняється - його замінюють підвищеним акцизом на паливо (182 євро за тонну замість нинішніх 132). За оцінками деяких експертів, таке підвищення акцизу збільшить роздрібні ціни на бензин на 40-50 копійок, тобто витрати на утримання авто будуть більше, ніж сьогоднішній щорічний податок з транспортних засобів.

ПДВ

ЯК СЬОГОДНІ. Ставка податку сьогодні - 20%

ЯК БУДЕ. У 2011-2013 роках ставка ПДВ буде 20%, а з 1 січня 2014 року - 17%.

Вводиться автоматичне відшкодування ПДВ. Однак автоматичним воно буде умовно: для отримання відшкодування потрібна буде перевірка, а компанії-одержувачу потрібно буде відповідати ряду критеріїв, зокрема не проходити процедуру банкрутства, не менше року виплачувати своїм працівникам зарплату в 2,5 рази більше мінімальної, не мати боргів по податках і т. д. За невідшкодування ПДВ "автоматом" кодексом передбачена відповідальність посадових осіб органів Державної податкової служби та Держказначейства.

ПОДАТОК НА ПРИБУТОК

ЯК СЬОГОДНІ. Ставка податку на прибуток - 25%. Підприємства мають право включати покупку послуг і товарів у платників єдиного податку.

ЯК БУДЕ. Ставка податку буде поетапно знижуватися:

  • в 2011 році - 23%;

  • в 2012 році - 21%;

  • в 2013 році - 19%;

  • з 2014 року - 16%.

Крім того, кодекс змінює систему нарахування податку на прибуток і ПДВ, зближуючи бухгалтерський і податковий облік і скасовуючи "правило першої події". Якщо раніше у підприємства зобов'язання з податку на прибуток фактично виникали при першому "контакті" з контрагентом (проплати грошей або поставки товарів чи послуг), то тепер зобов'язання виникатимуть за фактом поставки товарів, незалежно від проплати.

Є й проблеми. "Підприємствам заборонили в податковому обліку відносити на витрати покупку товарів і послуг від спрощенців. Тепер їм доведеться фактично платити з усіх сум розрахунків зі спрощенцями повну ставку податку на прибуток, тобто 23%. Зокрема, це зроблено для того, щоб відлучити від спрощеної системи оподаткування тих, хто користувався нею для оптимізації оподаткування ", - розповів партнер адвокатського об'єднання Arzinger Павло Ходаковський.

еспедешниками

ЯК СЬОГОДНІ. Сьогодні підприємець з оборотом до 500 тис. Гривень працює за спрощеною системою оподаткування і платить від 20 до 200 грн. в місяць (ставку встановлюють місцеві влади, але майже всюди вона 200 грн.). При цьому у підприємця є право приймати на роботу до 10 осіб. Спрощенцями можуть бути і юридичні особи (число працівників - не більше 50, оборот до 1 млн грн.) І платити 6 або 10% від виручки. Альтернативна система для фізосіб-підприємців - сплата податку на загальних підставах: 15% прибуткового податку і 33,2% платежів до Пенсійного фонду. Але ця схема невигідна.

ЯК БУДЕ. За наполегливій пропозицією президента була збережена діюча на сьогодні спрощена система оподаткування. Єдина зміна: юрособам заборонили відносити на валові витрати витрати на покупку товарів і послуг у спрощенців (див. Також "Податок на прибуток"). "У тих, хто працює з фізособами, наприклад, торгує на ринку, проблем не буде. А ось тим, хто працює з юрособами і у кого достатньо пристойні, близько 200-300 тисяч, обороти, можливо, доведеться переходити на загальну систему оподаткування або реєструвати підприємство ", - говорить Павло Ходаковський. А ще з 1 січня 2011 року підприємцям доведеться платити єдиний соціальний внесок - 338-458 грн. Додатково до єдиного податку.

До речі, з кодексу вилучена норма, що "спрощенка" буде існувати до 2016 року. Але, кажуть, що вже в лютому депутати знову вирішуватимуть - бути чи не бути єдиним податком.

ПРАВА ПОДАТКОВОЇ

ЯК СЬОГОДНІ. Позапланові перевірки дозволяються 1 раз на рік за умови, що підприємець 4 квартали поспіль показує збиток. Про перевірку попереджають за 10 днів.

ЯК БУДЕ. У початкових версіях кодексу права податкових були роздуті, але завдяки втручанню президента встановився баланс. Наприклад, перевірку податківці зможуть затіяти тільки з санкції свого керівництва і повинні будуть під підпис видати платнику копію наказу. Якщо спір платника з податковою дійшов до суду, то доводити свою правоту повинен буде не платник, а податкова. Але найважливіше: згідно з нормами кодексу період з 1 січня по 30 червня 2011 року вважається своєрідним періодом адаптації до нових податків, і штрафи за порушення податкового законодавства в цей період не повинні перевищувати 1 гривню.

Повний текст Податкового кодексу ви можете скачати ТУТ .

Шановні читачі, поділіться своєю думкою про Податковий кодекс в коментарях.

Прикріплений файл:

Прикріплений файл


Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Новий Кодекс: які податки з 1 січня будуть платити громадяни і підприємства". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Одарюк Антон

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online