Чи зможуть українці купувати житло за ціною оренди: що означає запуск лізингу і як це буде працювати

  1. Програма на даний момент знаходиться на стадії розробки, в першу чергу в ній зможу прийняти учасники...
  2. Що таке лізинг і чим він відрізняється від іпотеки
  3. Хто і коли зможе скористатися програмою
  4. АВТОР:
  5. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

3 вересня 2017, 7:09 Переглядів:

Програма на даний момент знаходиться на стадії розробки, в першу чергу в ній зможу прийняти учасники бойових дій на сході і бюджетники

3 вересня 2017, 7:09 Переглядів:   Програма на даний момент знаходиться на стадії розробки, в першу чергу в ній зможу прийняти учасники бойових дій на сході і бюджетники   В Україні планують запустити лізинг на квартири

В Україні планують запустити лізинг на квартири. Фото: архів.

Кабінет міністрів дозволив Державній іпотечній установі (ДІУ) давати квартири в лізинг. Поки мова йде тільки про внесення змін до статуту. Але якщо профільне міністерство і уряд прийме розроблену методику, то вже в цьому році деякі українці зможуть скористатися пільговими "кредитами". Головні відмінності від іпотеки - не потрібно платити перший внесок, немає застави і в будь-який момент можна повернути виплачені кошти. Більш того, чиновники розраховують, що щомісячна виплата буде навіть менше, ніж вартість оренди квартири. Сайт "Сегодня" з'ясував, хто і коли в Україні зможе скористатися новою держпрограмою.

Що таке лізинг і чим він відрізняється від іпотеки

Згідно з офіційними даними, в Україні більше 400 тисяч сімей знімають житло. Реальні ж цифри, впевнений ріелтор Максим Бабуряк, можуть бути в кілька разів вище. Багато українців живуть невідповідно до своїх прописки, оформляють договір оренди і не реєструє його. Порахувати таких орендарів офіційна статистика не може, пояснює експерт.

Назбирати на купівлю квадратних метрів із середньою зарплатою вкрай складно. А іпотека в Україні одна з найдорожчих в Європі - близько 20% річних. Днями Кабінет міністрів дозволив Державній іпотечній установі давати квартири в лізинг.

За формою, лізинг - це та ж оренда, пояснює юрист Олександр Плахотник, ось тільки орендна плата йде не в кишеню власнику, а погашає вартість житло. Лізинг ДІУ планує видавати на термін до 20 років. За цей час можна повністю розрахуватися за житло і отримати на нього право власності.

Фото: архів

"Лізингу не передбачає застави. Фактично, ви живете в квартирі, яка належить не вам. Якщо це лізинг з приватною компанією, то тут можуть бути ризики. Наприклад, ця компанія може взяти на квартиру, за яку ви платити, кредит . Але якщо це буде державний лізинг, ризики мінімізовані ", - впевнений Олександр Плахотник.

"Лізингу не передбачає застави. Фактично, ви живете в квартирі, яка належить не вам. Якщо це лізинг з приватною компанією, то тут можуть бути ризики. Наприклад, ця компанія може взяти на квартиру, за яку ви платити, кредит. Але якщо це буде державний лізинг, ризики мінімізовані ", - впевнений Олександр Плахотник.

Як розповіли сайту "Сегодня" в Державній іпотечній установі, річна ставка (т.зв. "лізингове винагороду") складе 15,3%. При цьому платити перший внесок не потрібно. Для порівняння, середня українська ставка по іпотечних кредитах - більше 20% річних, при цьому перший внесок буде коливатися від 30 до 50% від вартості квартири. державний " Ощадбанк "Пропонує своїм клієнтам іпотеку під 23% річних з терміном погашення до 15 років. Лізинг же можна буде оформити на 20 років і без першого платежу.

Квартири для програми планує закуповувати за допомогою системи ProZorro безпосередньо у забудовників. Скільки щомісяця доведеться платити учасникам програми, на даний момент невідомо. В першу чергу це залежить від вартості квартири і терміну угоди, проте в ДІУ сподіватися, що платити по лізингу доведеться навіть менше, ніж за оренду такої ж квартири. До слова, в столиці вартість оренди однокімнатної квартири може коливатися в межах 5-7 тисяч гривень в сегменті "бюджетного житла" ( "хрущовка" недалеко від станції метро).

Хто і коли зможе скористатися програмою

Пілотний проект планують запустити в Києві вже в цьому році. Але скористатися ним зможуть тільки учасники бойових дій. Списки учасників програми складе профільне міністерство, а квартири куплять у забудовників за допомогою системи ProZorro на відкритих торгах. ДІУ відразу викупить квартир і осади в них бійців.

Наступний крок, якщо уряд затвердить методику, - квартири для бюджетників. В першу чергу це правоохоронці і військові. Після них - все решта пільгові категорії. Відзначимо, згідно зі ст. 47 Конституції України, безкоштовно житло покладається громадянам, які потребують соціального захисту. На ділі під цю категорію підпадають тисячі осіб - сироти, інваліди, багатодітні і т.д. Однак квартири отримують лише одиниці.

Однак квартири отримують лише одиниці

Фото: архів

"У наступному році ми сподіваємося, що вдасться запустити програму для інших. Але, звичайно, в першу чергу це черговики. Згідно" мінргеоновскім "правилам це громадяни, які потребують поліпшення житлових умов", - розповіли в прес-службі ДІУ.

"У наступному році ми сподіваємося, що вдасться запустити програму для інших. Але, звичайно, в першу чергу це черговики. Згідно" мінргеоновскім "правилам це громадяни, які потребують поліпшення житлових умов", - розповіли в прес-службі ДІУ.

Чиновники припускають: скористатися державним лізингом зможуть і українці, які не підпадають ні під одну з пільгових категорій. Однак чергу до них дійде тільки в тому випадку, якщо ринок цінних паперів буде стабільно розвиватися (ДІУ не отримує бюджетного фінансування, а привертає гроші з ринку).

"Поки помста це проект. Зараз прийняли зміни в наш статут. Нам дали право крім рефінансування іпотечних кредитів займатися і лізингом. Ми розробили проект програми забезпечення житлом на умовах фінансово лізингу. Цей проект проходить узгодження в Кабміні і профільних міністерствах. Наступний етап - прийняття Кабміном постанови, яка визначить сам порядок забезпечення житла. Після цього можна говорити конкретно ", - пояснили в Державній іпотечній установі.

До слова, в розвинених країнах, де ризики для банків менше, а рівень інфляції може коливатися в межах одного відсотка на рік, іпотеку можна взяти під 3-5% річних. Так, в США можна отримати кредит на житло (так званий mortgage) з фіксованою ставкою 3,72% річних на 30 років. Наприклад, з клієнта, який взяв кредит на 200 тисяч доларів, банк через 15 років отримає 252 тисячі тих доларів. В Україні ж, пояснюють експерти, в умовах девальваційних ризиків і двозначної інфляції говорити про "дешевих" кредитів поки що не доводиться.

як раніше писав сайт "Сегодня", згідно з міжнародним дослідженням Global House Price Index, за рівнем падіння за 2016 рік перше місце в світі зайняла Бразилія , А друге - Україна . За цей рік ціни на нерухомість впали ще на 2%. Ринок нерухомості безпосередньо пов'язаний з купівельною спроможністю і станом економіки.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Чи зможуть українці купувати житло за ціною оренди: що означає запуск лізингу і як це буде працювати". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Олександр Литвин

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online