Бюджетники почали заробляти на відрядження

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

6 липня 2011, 7:26 Переглядів: 6 липня 2011, 7:26 Переглядів:   Добові бюджетників можуть навіть перевищувати їх зарплату

Добові бюджетників можуть навіть перевищувати їх зарплату.

Тепер на гроші, які повинні виділятися на поїздки співробітника по Україні, можна спокійно прожити день і при цьому заощадити свої кревні. Раніше ж добові становили максимум 30 гривень, на які можна було один раз пообідати, інші витрати - на проїзд, сніданок-вечеря - людина покривав зі своєї кишені. Правда, як виявилося, не скрізь це підвищення впровадили в життя ...

Нагадаємо, довгоочікуваний ріст відрядження стався з 1 квітня. Максимальні добові підскочили до 192 гривень (тобто 20% від розміру мінзарплати). Піднялася аналогічна планка і у тих, хто їздить у відрядження за кордон, - з 250 до 720 грн. (75% мінзарплати). Конкретна сума встановлюється відповідним внутрішнім наказом по підприємству або відомству. До речі, в зв'язку з прив'язкою до мінімальної зарплати, максимальні добові протягом року теж будуть підвищуватися. Так, на відрядження по Україні з 1 жовтня підвищаться до 197 грн. (На закордонні поїздки - до 738,75). А з початку зими вони складуть 200 грн. 80 коп. і 753 грн. відповідно.

Як пояснили нам бухгалтера як приватних, так і бюджетних підприємств, в принципі вони могли і не підвищувати суми відрядних для своїх співробітників - постанова Кабміну лише встановлює верхню планку. Але багато установ і компанії пішли на це, розуміючи абсурдність ідеї відправляти людину в інше місто з 30 гривнями в кишені. Правда, зіткнулися ми і з тим, що не всюди знали про підвищення відрядних. "Я чула щось, але нам ніяких наказів і роз'яснень з області на цю тему не приходило. Тому ми і далі платимо лікарям, яких відправляємо у відрядження, по 30 гривень на добу", - сказала нам головний бухгалтер однієї з райлікарень Тернопільській області .

В бій ідуть СТАРИКИ. Зате в тих установах, де начальство по своїй добрій волі все-таки підвищило добові (де до 100 грн., А де і до 190) почалася справжня війна за право поїхати у відрядження. "Якщо раніше охочих не можна було знайти вдень з вогнем, то тепер від них відбою немає!" - каже співробітниця одного з обласних ревізійних управлінь. За її словами, до підвищення стелі на відрядження в регіони направляли, як правило, молодь. Однак зі збільшенням добових в бій пішли "старики" - на виїзди з задоволенням відправляються начальники відділів та їх заступники. Особливо боротьба за робочі поїздки загострена в бюджетних організаціях, де зарплати - в межах півтори тисячі гривень. Ще б пак, адже 10-денна відрядження дасть надбавку, яка буде навіть вище зарплати! Навіть якщо відправлять в дорогу столицю і там доведеться харчуватися три рази в день і їздити по місту, все одно в добу можна заощадити до 80 гривень (а за 10 днів - 800 грн. - див. Графіком).

У багатьох приватних структурах відрядження теж підняли - в середньому, до 180 грн. Але і деякі приватники не поспішають переплачувати. "Насилу вибив поїздку до Харкова на три дні, - розповідає Сергій Бойко, який працює в приватній фірмі Нової Каховки. - Причому я був в поїздці майже п'ять днів. Однак мені заплатили за три за старим тарифом 30 грн. За добу, хоча я їздив вже після 1 квітня - на початку літа ". На відрядження кажуть: було б непогано, якщо нові тарифи були обов'язкові для всіх.

ДОБОВІ ЗАЛЕЖАТЬ ВІД ЇЖІ

При поїздках за кордон розмір добових залежить від витрат на харчування в готелі: чим більше вас будуть годувати, тим менше грошей ви отримаєте на руки або на картку. Зокрема, як розповіли нам в одній з приватних структур Києва, на поїздку в США (Францію, Японію, Великобританію, Бельгію та ін.) Вони видають співробітникам по 700 гривень на добу, але якщо в готелі будуть сніданки, то сума знизиться до 560 гривень, сніданки і обіди - до 385 гривень, триразове харчування - 245 грн. Дешевше для компанії обходиться відрядження працівника в країни СНД (крім Росії) - там тариф без їжі 350 грн. За аналогічною схемою в багатьох компаніях встановлюються норми і при поїздках усередині країни. Так, в цій же фірмі при 180 грн. добових: 144 за одноразову трапезу, за дворазове - 99 грн., триразову - 63 грн.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Бюджетники почали заробляти на відрядження". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Орлов Дмитро

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online