Як розрахувати зарплату за окладом

  1. Які дані необхідні для розрахунку зарплати
  2. Формула, за якою розраховується заробітна плата
  3. Розрахунок зарплати в районах в особливими кліматичними умовами
  4. Розраховуємо зарплату військовослужбовця
  5. Як перевірити бухгалтерію на правильність розрахунку зарплати

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Отже, ситуація: вам на роботі видали розрахунковий листок з розрахунком вашої зарплати, а ви там нічого не можете зрозуміти. Окремо все начебто зрозуміло, ось оклад, ось премія, а разом не складається. Як розрахувати зарплату скориставшись даними про оклад?

Які коефіцієнти враховує при розрахунку бухгалтерія і як її перевірити? Про це ми і розповімо в даній статті.

Які дані необхідні для розрахунку зарплати

Розмір майбутньої зарплати ви обговорювали з роботодавцем при влаштуванні на роботу, ще на співбесіді. Чи думали ви тоді, що в реальності сума вашої зарплати буде відрізнятися від обумовлених цифр? Швидше за все, вам сказали фіксований розмір вашого посадового окладу, від рівня якого і розраховується ваша зарплата і який фіксується в вашому трудовому договорі. Як розрахувати реальну зарплату знаючи оклад.

Для того, щоб її розрахувати, спершу треба врахувати наступні моменти:

  • Із зароблених вами коштів необхідно буде відняти розмір прибуткового податку. При цьому страхові відрахування на рівень зарплати не впливають, оскільки виплачуються з коштів роботодавця;
  • Зарплата швидше за все буде ділитися на 2 частини: аванс і власне зарплата;
  • У вас можуть існувати сторонні зобов'язання, наприклад, аліменти або виплати за виконавчими листами, які будуть впливати на рівень зарплати;
  • Можуть існувати премії, надбавки за шкідливість і інші підвищувальні коефіцієнти.

Ці моменти впливають на результуючу цифру вашої зарплати як в сторону зменшення, так і збільшуючи її. Не забудьте про них.

Формула, за якою розраховується заробітна плата

Насправді формул кілька. Розглянемо їх з прикладами. Почнемо з самої елементарної, в яку включені наступні пункти:

  1. Розмір вашого окладу;
  2. Кількість днів, які ви відпрацювали за місяць;
  3. Ваш податок на доходи.

Ми навмисно вважаємо, що ви не отримуєте ніяких доплат, премій і не робите ніяких виплат, в цьому випадку ваша зарплата буде вважатися за простою формулою:

  • Спочатку розділимо ваш оклад на кількість робочих днів у даному місяці і помножимо отриману суму, рівну вашому одноденного окладу, на кількість відпрацьованих днів;
  • Від отриманої суми віднімаємо 13% вашого прибуткового податку і отримуємо суму до видачі на руки.

Спочатку розділимо ваш оклад на кількість робочих днів у даному місяці і помножимо отриману суму, рівну вашому одноденного окладу, на кількість відпрацьованих днів;   Від отриманої суми віднімаємо 13% вашого прибуткового податку і отримуємо суму до видачі на руки

Приклад: ваш оклад - 23 000 руб. Минулого місяця було 22 робочих дня. Ви відпрацювали 20, оскільки 2 дня брали за сімейними обставинами без збереження заробітної плати. Вважаємо за формулою:

23 000/22 × 20 = 20 909,09 рублів - це ваша заробітна плата до застосування податку;

20 909,09 / 100 × 13 = 2 718,18 рублів - ваш ПДФО;

20 909,09 - 2 718,18 = 18 190,91 рублів - ваша зарплата після вирахування податку.

Однак ясно, що таких простих розрахунків в практичному житті ви не зустрінете. Премії, компенсації, відрахування застосовуються в кожній організації. Припустимо, що ви отримуєте в тих же умовах з першого прикладу ще премію в розмірі 30% від вашого посадового окладу. Тоді, за інших рівних умов, ваша зарплата буде вважатися так:

Сума окладу і премії 23 000 + 6 900 = 29 900 рублів - це ваша місячна зарплата;

29 900/22 × 20 = 27 181,18 рублів - це ваша заробітна плата до застосування податку;

27 181,18 / 100 × 13 = 3 533,55 рублів - ваш ПДФО;

27 181,18 - 3 533,55 = 23 647,63 - ваша зарплата після вирахування податку, на руки.

Якщо ви маєте право на податкове вирахування, наприклад, за навчання або за покупку нерухомості, це буде означати, що сума вашого податку буде зменшена. Отже, спочатку потрібно розрахувати розмір ПДФО. Вважається він так: в нашому випадку при окладі 23 000 рублів, податкове вирахування в 950 р. і 22 відпрацьовані дні в місяці ПДФО = 23 000 - 950 = 22 050 × 13% = 2 866,50 рублів.

Чистий заробітна плата = 23 000 - 2 866,50 = 20 133,50 рублів.

Проста формула, що показує, що розрахунок зарплати досить простий для розуміння.

Розрахунок зарплати в районах в особливими кліматичними умовами

На території нашої країни є широка смуга районів, що вважаються особливими через рельєф місцевості, підвищеної радіації або умов клімату. Навіть якщо виключити з цих місцевостей крайню північ, все одно залишається достатня кількість районів з підвищеними надбавками, які встановлюються окремо для кожного регіону рішенням Уряду РФ. При цьому розмір кожного коефіцієнта для кожного окремого району встановлюється окремою постановою Уряду.

На сьогоднішній день для областей Уралу - Пермської, Оренбурзької, Свердловській, Курганській, Челябінській і Вологодської області діє регіональний коефіцієнт, що дорівнює 1,15. Такий же коефіцієнт встановлений для Удмуртії і Башкортостану.

Цей районний коефіцієнт застосовується до фактичної зарплати працівника до моменту відрахування з неї податку на доходи. Вважається він так: оклад підсумовується з усіма належними преміями і надбавками, отриману суму множать на районний коефіцієнт. При цьому матеріальна допомога, лікарняні та інші одноразові відрахування в розрахунок не йдуть.

Приклад: працівник працює в Вологодської області. Якщо його оклад 23 000 руб., І премія 8400р., Його заробітна плата буде вважатися за формулою:

(23 000 + 8 400) × 1,15 = 36 110 крб. (Зарплата до вирахування податку);

36 110 -13% = 31 415,70 рублів (зарплата на руки).

Розраховуємо зарплату військовослужбовця

Зарплата військовослужбовців навіть називається інакше: грошове забезпечення. На рівень забезпечення впливають такі показники:

  1. звання;
  2. Посада військовослужбовця;
  3. Тривалість його служби;
  4. Умови її проходження.

Грошовий оклад військовослужбовця складається з двох частин: окладу за займаною посадою та окладу за військовим званням. При цьому розмір прибуткового податку для військовослужбовців такий же: 13%. Унікальність розрахунку грошового забезпечення полягає в тому, що для деяких категорій військовослужбовців надаються особливі податкові відрахування згідно ст. 218 Податкового кодексу РФ. Формула розрахунку грошового забезпечення така:

  • Вважаємо суму окладів за званням та посадою;
  • Додаємо надбавки за місце служби, особливі умови служби, стаж служби та ін .;
  • Утримуємо прибутковий податок, з огляду на наявні податкові відрахування.

Як перевірити бухгалтерію на правильність розрахунку зарплати

Для контролю працівником правильності розрахунку його заробітної плати один раз на місяць, зазвичай перед видачею зарплати, працівник отримує на руки розрахунковий листок. У цьому листку кожним рядком представлені всі операції, вироблені для розрахунку зарплати працівника.

Взявши розрахунковий лист в руки, ви зможете зрозуміти принцип розрахунку і перевірити правильність розрахунку бухгалтерією. Якщо суми зійшлися - значить все правильно. Якщо немає - попросіть бухгалтера провести розрахунок за пунктами разом з вами, щоб знайти помилку.

Очевидно, що фактичний розмір одержуваних на руки грошей не повинен збігатися з розміром окладу, тому що із зарплати утримується ПДФО в розмірі 13%, а також застосовуються підвищувальні коефіцієнти (районний коефіцієнт, премія, податкове вирахування) або утримуються виплати по аліментах або за виконавчим листом .

Знаючи всі ваші покладені підвищувальні коефіцієнти і утримувані суми, ви зможете розрахувати свою зарплату знаючи оклад так само точно, як і бухгалтерія.

Які коефіцієнти враховує при розрахунку бухгалтерія і як її перевірити?
Чи думали ви тоді, що в реальності сума вашої зарплати буде відрізнятися від обумовлених цифр?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online