Арбатство як натура: 90 років тому народився Булат Окуджава

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Булат Окуджава. Фото: ІТАР-ТАСС

9 травня виповнюється 90 років з дня народження барда, поета і прозаїка, сценариста Булата Окуджави. Його візитною карткою стали пісні про Москву і Арбаті, в яких йдеться не про величезному мегаполісі, нема про парадної столиці, а про буденне життя звичайних москвичів. У повсякденному Окуджава бачив зворушливі образи, повні філософського сенсу, але тим не менш зрозумілі всім і кожному.

Мережеве видання М24.ru розповідає про життя і улюблених місцях Булата Окуджави.


Булат Окуджава народився в 1924 році в Москві, куди його батьки приїхали з Тбілісі. Деякий час їхня сім'я прожила в комунальній квартирі на Арбаті. Але незабаром підросла Булата відправили в школу в Грузію, а пізніше вся родина переїхала в Нижній Тагіл. Батька репресували і розстріляли. Після трагедії в 1937 році Булат з мамою і бабусею повернулися в Москву, в свою арбатську комуналку. Через рік мати Окуджави заслали в Карагандинський табір, де вона провела 17 років, а Булата і його молодшого брата ростила бабуся, а потім тітка в Грузії.

На фронт в 1942-му році Окуджава відправився добровольцем. Був кулеметником, мінометником, радистом важкої артилерії, але, як зізнається сам, більшу частину часу рив землю. Після війни закінчив Тбіліський державний університет і вирушив працювати вчителем російської мови та літератури в Калузьку область. Враження від цього періоду життя пізніше лягли в основу багатьох його оповідань. В цей же час вийшла перша збірка його віршів "Лірика" (1956).

Булат Окуджава. Фото: ІТАР-ТАСС

Після реабілітації батьків в 1956-му році Окуджава повернувся в Москву, працював редактором у видавництві "Молода гвардія" і в "Литературной газете". У 1957 вся столиця, а за нею і країна, заспівала його пісні: "Опівнічний тролейбус", "Сентиментальний вальс", "Король", "Пісенька про солдатських чоботях", "Не бродяги, які не пияки", "Ванька Морозов", " веселий барабанщик "і багато інших. У цей час набули поширення аматорські магнітофонні записи пісень Окуджави, але перша офіційна платівка вийшла в Парижі лише в 1968 році, в Радянському Союзі ще пізніше - в середині 1970-х.

Пісні на вірші Булата Окуджави звучать в більш ніж 80 фільмах: "Солом'яний капелюшок", "Біле сонце пустелі", "Зірка привабливого щастя", "Турецький гамбіт" та інших. Пісня з "Покровських воріт" - "Вартові любові" - стала мало не гімном столиці:

Вартові любові на Смоленській стоять.

Вартові любові біля Нікітських не сплять.

Вартові любові по Петрівці йдуть незмінно ...

Годинним покладається зміна.

Дивна історія створення пісні "Нам потрібна одна перемога" до кінофільму "Білоруський вокзал". Він був знятий майже наполовину, а пісні, яку повинна була за сценарієм виконувати медсестра Рая, не було. Тоді режисер Андрій Смирнов та вирішив звернутися до поета-фронтовику Булату Окуджаві, але той довго відмовлявся. Коли він подивився відзнятий матеріал, то відразу взявся за роботу. Пісня вийшла настільки проникливою, що акторам не довелося видавлювати з себе сльози на майданчику, вони текли самі. Складніше було виконавиці пісні - медсестрі Раї, яку зіграла Ніна Ургант: за сценарієм, під час співу вона не повинна була пропустити і сльози. За спогадами сучасників, актриса кілька разів тікала з майданчика в сльозах, поки відзняли той дубль, який ми всі добре знаємо.

Булат Окуджава. Фото: ІТАР-ТАСС

Окуджаву не тільки співали, його із задоволенням читали і дивилися: він є автором ряду прозових творів і кіносценаріїв (фільми "Вірність", "Женя, Женечка і" катюша "). У 1961 була написана автобіографічна повість" Будь здоровий, школяр! ", в 1969-му - "Бідний Авросимов" ( "Ковток свободи", 1971). Романи Окуджави "Подорож дилетантів" (1976 - 78), "Побачення з Бонапартом" (1979 - 83) ставлять їх автора в ряд кращих російських прозаїків. в наступні роки Окуджава пише автобіографічну прозу, що склала збірники "Дівчина моєї мрії" і "Заїжджий музикант" (14 р ссказов і повістей), а також роман "Скасований театр" (1993), який отримав в 1994-му "Російський Букер".

Арбатский емігрант

У Москві Окуджава змінив кілька адрес. Разом з матір'ю вони жили на Краснопресненській набережній, 1/2, а з середини 1960-х до початку 1970-х - на Ленінградському шосе, будинок 86, корпус 2, потім - в комфортабельному будинку, збудованому на місці знесених халуп в безбожно провулку ( будинок 16). Але все одно своїм будинком Окуджава все життя вважав Арбат.

Я виселений з Арбата, арбатский емігрант.

У безбожно провулку хиріє мій талант.

Кругом чужі особи, ворожі місця.

Хоч сауна навпаки, і тваринний світ не та. ( "Арбатский емігрант", 1983)

Незатишно поету було в безбожно, не раз він повертався до нього в своїй творчості. Справа в тому, що провулок носив цю назву з 1924 по 1992 роки. До і після він називався ПРОТОПОПІВСЬКЕ. У радянські роки його перейменували в рамках антирелігійної кампанії (протопоп - священик вищого чину). Також тут розташовувалася редакція журналу "Безбожник". Але нова назва ніяк не хотіли приймати мешканці провулку, що старі, що нові. Стосується це і Окуджаві:

Не виходять з сознанья

(Хоч інші часи)

ці стародавні назви,

немов дідів імена.

І живе в душі, не тая,

нехай безглузда, так своя,

ця дзвінка, святая,

поріділа сім'я.

І в мрії про неможливе

немов бачу наяву,

що і сам я не в безбожно,

а в Божественному живу. ( "Гомін площі Петровської ...", 1985)

В останні роки Окуджава в основному жив на дачі в Передєлкіно в Ленінському районі Московської області, продовжуючи виступати з концертами в Москві і Санкт-Петербурзі, в США, Канаді, Німеччині та Ізраїлі. Останній його концерт пройшов в 1995 році в Штаб-квартирі ЮНЕСКО в Парижі. Двома роками пізніше аналогічне виступ там так і не відбулося: поет помер в госпіталі в передмісті Парижа, захворівши на грип, який викликав ускладнення. Похований Булат Окуджава на Ваганьковському кладовищі.

Булат Окуджава. Фото: ІТАР-ТАСС

Арбатство, розчинена в крові

Будинок №43 на Арбаті - будинок дитинства Булата Окуджави, де в комуналці у його сім'ї було дві кімнати. Арбатский будинок Булата Окуджави побудований в середині XIX століття. Спочатку він мав два поверхи, на першому розташовувалися торгові лавки, а на другому - житло. На початку XX століття будівлю "виросло" на два поверхи, будова було розширено вглиб двору, а в самому приміщенні знаходився прибутковий будинок. Після Жовтневої революції всі квартири тут стали комунальними.

Арбат - вулиця, чий образ, пейзаж і ментальність, проходять через усю творчість Булата Окуджави. "Арбатский дворик", "Пісенька про Арбаті", "Арбатский романс", "Чаювання на Арбаті", "Напис на камені", "Арбатсько натхнення" - ось далеко не весь перелік творів, присвячених улюбленій вулиці поета. Арбат - це місце натхнення, муза Окуджави. Коли в США в 1980-і роки видавали книгу "Булат Окуджава. 65 пісень", то на обкладинці помістили зображення автора, який сидить на стільці, посеред рідної йому вулиці - поет представлений невід'ємною частиною арбатского пейзажу. Гімном улюбленої вулиці стала його "Пісенька про Арбаті".

Ти течії, як річка. Дивна назва.

І прозорий асфальт, як в річці вода ...

Ах, Арбат, мій Арбат, ти моє покликання.

Ти і радість моя, і моя біда.

Пішоходи твої люди не великі.

Підборами стукають, у справах поспішають.

Ах, Арбат, мій Арбат, ти моя релігія.

Мостові твої піді мною лежать.

Від любови твоєї зовсім не вилікуєшся,

Сорок тисяч інших мостових люблячи.

Ах, Арбат, мій Арбат, ти моя батьківщина,

Ніколи до кінця не пройти тебе.

"Арбатство, розчинена в крові, незнищенна, як сама природа", писав поет, зізнаючись, що авторство слова "арбатство" належало учням однієї з московських шкіл, з якими йому довелося познайомитися.

"Це придумане хлопцями" арбатство "дивно римується зі словом" братство ". Арбатство - це визначення дуже важливого для мене якості. Це - моя натура, моя психологія, моє ставлення до оточуючих. Це виховання і грунт", - говорив Окуджава.

Зовсім не дивно, що прощання з Окуджавою проходило на Арбаті - в Театрі імені Є. Вахтангова, в тому самому залі, де він виступав в 1993 році на ювілейному засіданні до 500-річчя Арбата. Тихо звучали пісні в авторському виконанні, а першою в добірці була "Пісенька про Арбаті". Річка прийшли попрощатися з поетом-піснярем повільно текла по оспіваної Окуджавою вулиці ...

Через 5 років після смерті поета на розі Арбата і Плотникова провулка, неподалік від будинку, де він жив, був відкритий пам'ятник. Творці монумента хотіли відтворити "шматочок арбатского двору". Композиція включає в себе дві бронзові полуарки, що утворюють підворіття, дві лавки, фігуру поета висотою приблизно 2,5 метра, бронзову тінь, що йде у двір, і живе дерево.

Реалізований проект пам'ятника Булату Окуджаві. Фото: ІТАР-ТАСС

Передєлкіно

Жити в Передєлкіно Булат Окуджава почав влітку 1987 року, отримавши від Спілки письменників маленький дачний будиночок 1950-х років будівництва в оренду. На вулиці Довженка (будинок №11) го сусідами стали Белла Ахмадуліна, Євген Євтушенко, Фазіль Іскандер, Анатолій Рибаков, В'ячеслав Іванов та інші.

Саме тут, в оточенні дорогих Окуджаві книг і фотографій, з'являлися останні пронизливі вірші, сумні і анекдоти і автобіографічний роман "скасований театр". Тут були начитані на плівку чудова казка для дітей "Чарівні пригоди" і "Історія про те, як Іван Іванович ощасливив цілу країну".

На стелі в робочому кабінеті Окуджави висіла колекція дзвіночків, початок якій поклав презент від Белли Ахмадуліної, близької подруги і сусідки по дачі. До нього вона доклала записочку: "коли пан захоче закликати свого слугу, ви зателефонуєте, і я до вас прибіжу". Про це дізналися друзі, так пішла традиція дарувати Окуджаві дзвіночки.

Булат Окуджава. Фото: ІТАР-ТАСС

Коли звістка про смерть Окуджави досягла Москви, до хвіртки його переделкінского будиночка почали приходити люди, приносити квіти. Через рік тут відкрився "Народний музей Булата Окуджави в Передєлкіно", який створювався на громадських засадах, а в 1998-му році придбав державний статус.

На сайті музею уточнюється, що обстановка не змінилася: і "троянда червона в пляшці", і попільничка на письмовому столі, і саморобні полиці з книгами, і вид з вікна ... У відвідувачів створюється враження, ніби господар просто ненадовго відлучився.

Крім меморіальної частини, присвяченої життю і творчості барда, є ще "Музей для друзів", присвячений оточенню Окуджави, літераторам-шістдесятників та їх епосі. У цегляному будиночку з прибудовою зберігаються портрети, малюнки, афіші, особисті речі Окуджави, дзвіночки, привезені шанувальниками після смерті поета. Тут зберігаються подарунки Булата Шалвовича від друзів і отримані ним сувеніри. Сьогодні в музеї проходять щотижневі зустрічі і концерти, дитячі свята, спектаклі, заняття та лекції.

Оксана Загребнева

сюжет: міські історії

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online