Як позбавити свою дитину від страху темряви?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Нещодавно у моїх друзів відбулося щаслива подія. Вони переїхали в новий будинок, про який вони так довго мріяли. Але раптово радість була затьмарена. Їхній молодший син Миколка, якому 4 рочки, став погано спати. Точніше він відмовлявся спати один. Моїй подрузі доводилося присипати його, а іноді і спати з ним всю ніч, щоб він не плакав. В кінці-кінців, вони зрозуміли, що малюк боїться темряви. Вони дивувалися, тому що раніше такого не було. Дитина ріс міцним і психічно, і фізично. Якихось особливих подій, які могли налякати Колю, не було.

Тоді мої друзі, довго не думаючи, вирішили звернутися до дитячого психолога. І звичайно ж, вчинили правильно. Спеціаліст, в першу чергу, порадив ні в якому разі не лаяти дитини, поставитися до цього з розумінням і терпінням. У віці 3-4 років багато дітей починають відчувати страхи. Дитина може боятися темряви, чужих людей, нової обстановки і т. Д. Багатьох дітей починає турбувати саме «нічний страх». Дитина може прокинутися серед ночі з криком, він починає плакати, не хоче засипати і залишатися один. Напевно, багато дорослих згадають, що теж в дитинстві відчували подібні страхи. У Колі цю фобію спровокувала, перш за все, зміна обстановки: новий будинок, нова кімната, до того ж, спальня батьків далеко - на 2 поверсі, чого не було раніше.

Психолог настійно рекомендував ні в якому разі не намагатися «перемогти» або пересилити цей страх. Так зайвий раз травмується дитина, і справа може дійти навіть до безсоння і неврозів. Не варто показувати словом чи ділом, буд-то він «боягуз», щоб не розвинути у Колі ранні комплекси- краще пояснити йому, що боятися - це нормально, і ніколи не лаяти малюка за те, що він не може заснути. Боязнь темряви рано чи пізно у хлопчика пройде. Щоб це сталося швидше, психолог дав конкретні рекомендації:

1. говорити з малюком про його страхи, розпитувати його, чого або кого саме він боїться, пояснювати йому, що його страхи не можуть реалізуватися, що йому боятися нема чого, тому що поруч завжди є хтось дорослий; допомогти йому усвідомити, що у себе вдома він знаходиться в повній безпеці, і ви, якщо що, завжди прийдете на допомогу. В один момент це, звичайно, не зробити, але якщо довго і методично демонструвати дитині, що його будинок - його фортеця, це дасть свої плоди;

2. не дозволяти дитині дивитися багато страшилок, грати в відеоігри з монстрами і чудовиськами, які додають негативні емоції і породжують страхи;

3. не перевантажувати малюка інформацією перед сном;

4. поки Миколка не заснув, залишати в коридорі включене світло.

Також однією з причин нічного страху може бути погана обстановка в сім'ї. Часті сварки батьків, негативна атмосфера провокує підвищену нервозність у дитини. Це, звичайно, не відноситься до моїх друзів, які живуть дуже дружно. Але всім необхідно пам'ятати: завжди уникайте конфліктів в присутності малюка, він відчуває набагато більше, ніж ви думаєте.

Фахівець також запропонував проводити з Колею деякі ігри, які допомогли йому подолати почуття страху перед темрявою. Ось вони:

1. "Звірятка в нірці" (для дітей 3-4 років)

Лягаючи з дитиною в ліжко при включеному світлі, накрийте ковдрою і примовляє приблизно наступне: "Ми з тобою маленькі білочки (зайчики, мишки - хто йому більше подобається), ми лежимо в нашій затишній нірці. Там, на вулиці, темно, холодно, йде дощ, виє вітер, а у нас з тобою тепло, тихо, затишно. І ніхто до нас не прийде, нікого ми не пустимо. У нашій нірці товсті стіни, нам ніхто не страшний ". Говорити слід убаюкивающе, щоб дитина розслаблявся і поступово засинав. Вранці можна зіграти, як до тваринками спробував залізти в нірку злий вовк (роль якого можна періодично пропонувати і дитині), а тваринки його прогнали. Увечері ж цього варіанту слід уникати, щоб дитина не перехвилювався.

2. "Бобри" (для дітей 3-6 років)

Мисливець намагається зловити бобра (або бобрів, якщо грають кілька дітей). Бобер ховається від нього під столом, накритим скатертиною, що звисає до підлоги, і сидить там, поки не переконається в тому, що мисливець пішов і можна вилазити. Час сидіння в темряві слід потроху збільшувати. (Наприклад, мисливець може сказати, що він зараз обнишпорить сусідню гайок - тобто вийде в сусідню кімнату - і повернеться.)

3. "Лялькові хованки" (для дітей 4-6 років)

У цій грі ховаються не діти, а іграшки. Причому деякі ховаються в освітленому приміщенні, а деякі - в темному (вдень - в кімнаті з щільно засунуті шторами, ввечері - при включеному каганці). За іграшку, знайдену в темряві, дається більше очок, ніж за лежить на світлі. Поступово, місяця через 2, Коля перестав боятися темряви. Все налагодилось. Вчасно вжиті заходи дали позитивний результат.

Будьте терплячі і уважні зі своїми дітьми, тоді будь-яке завдання вам під силу.

Підпишись на наш Telegram . Надсилаємо лише "гарячі" новини!

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online