Яндекс, Однокласники і ВКонтакте обурила блокування через Telegram

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Система вийшла неправильна»

У ніч на 27 квітня Роскомнадзор включив до реєстру заборонених сайтів IP-адреси, після блокування яких виникли перебої з російськими та зарубіжними соцмережами та інтернет-сервісами - ВКонтакте, Однокласники, Facebook, Twitter, Liveinternet, Яндекс, Yahoo. Через кілька годин адреси були розблоковані, але немає ніяких гарантій, що ситуація не повториться.

Через кілька годин адреси були розблоковані, але немає ніяких гарантій, що ситуація не повториться

фото: pixabay.com

Керуючий директор ВКонтакте Андрій Рогозів прокоментував подію в соцмережі - зокрема, написав про «нерозуміння принципів роботи сучасного інтернету» контролюючими органами.

Глава «Однокласників» Антон Федчине також висловився про ситуацію - вона, на його думку, «вже вийшла за межі інтернет-спільноти та впливає на бізнес в цілому». А директор зі зв'язків з громадськістю Яндекса Очир Манджиков сказав: «Ми не вважаємо ситуацію нормальною». На його думку, блокування насамперед зашкодять Рунету.

Сам «винуватець торжества», провідний бій з месенджером Telеgram, пояснює інцидент технічними причинами. «Короткочасне потрапляння до реєстру окремих IP-адрес було пов'язано з технологічними особливостями роботи системи, - йдеться в інформації, яка розміщена на сторінках Роскомнадзора в соцмережах. - Операторам зв'язку дані адреси з метою обмеження доступу не направлялися ».

Опитаних «МК» експертів така аргументація не влаштувала. «Немає ніяких« особливостей системи, - заявив провідний юрист проекту «Роскомсвобода» Саркіс Дарбинян. - Є особливості російської правової системи, яка, по суті, дозволяє Роскомнадзор розширювати вимоги російського законодавства. Те, що сьогодні відбувається, - це явне зловживання посадовими повноваженнями, порушення основних стандартів в області обмеження доступу до інформації ».

Сам експерт пояснює те, що трапилося або «очевидною некомпетентністю, або свідомий намір здійснити втручання в роботу безлічі веб-сервісів і мобільних додатків». Розібратися в цьому, вважає Дарбинян, повинні правоохоронні органи, «куди вже направлені скарги з боку багатьох користувачів і підприємців».

Тієї ж причиною - некомпетентністю - схильний пояснювати те, що трапилося і інтернет-експерт Антон Меркуров. Втім, певна частина провини лягає, вважає Меркуров, і на саму систему блокування, яку розробляли за держзамовленням. За версією експерта, ущербна була сама заявлена ​​мета - обмеження поширення інформації в Росії. «Тому і система вийшла неправильна, - резюмує Меркуров. - Вона не працює: як бачите, падає все, крім Telegram ».

Втім, Роскомнадзор теж складно записувати в постраждалі: робота у них така. Нічого особистого. Чому через це старанності повинні страждати громадяни - зрозуміти важче.

Читайте матеріал: У «Яндексі» заявили про небезпеку блокувань Роскомнадзора для всього рунету

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online