Посвідчення про відрядження в 2018 році: бланк

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Посвідчення про відрядження-2018
  3. Як заповнити бланк посвідчення про відрядження
  4. Оформляючи поїздку, спочатку заповнюють лицьову сторону форми Т-10. Для кожного виду відомостей призначена...
  5. Журнал реєстрації відряджень
  6. Як обійтися без посвідчення про відрядження

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Але ж посвідчення про відрядження скасували! Але для всіх чи що?

Зі статті ви дізнаєтесь:

Відрядження, навіть недовга, завжди пов'язана з певними клопотами і витратами. Незалежно від тривалості, цілі і дальності службової поїздки, працівникові потрібно видати грошові кошти на оплату транспорту, житла та харчування, а також оформити всі необхідні документи. Ще кілька років тому ця процедура супроводжувалася великим об'ємом паперової роботи: роботодавець становив службове завдання, постачав співробітника посвідченням про відрядження, видавав наказ про направлення в відрядження і відображав відомості про неї в реєстраційних журналах.

Скачайте документи по темі:

З 8 січня 2015 року, після вступу в силу постанови Уряду РФ №1595 від 29.12.2014г., Правила про відрядження документообігу спростилися. В даний час відправити співробітника в поїздку можна за допомогою одного розпорядчого документа - наказу роботодавця.

Наказ про направлення працівника у службове відрядження

Наказ про направлення працівника у службове відрядження

В наказі , Складеному із застосуванням уніфікованої форми Т-9 або її аналога, відображаються основні відомості про відрядження - тривалість (в календарних днях), дати початку і завершення, цілі і підстави, що використовується транспорт і навіть джерела фінансування.

В   наказі   , Складеному із застосуванням уніфікованої форми Т-9 або її аналога, відображаються основні відомості про відрядження - тривалість (в календарних днях), дати початку і завершення, цілі і підстави, що використовується транспорт і навіть джерела фінансування

Посвідчення про відрядження та службове завдання скасовані, а їх функції взяли на себе допоміжні документи, що підтверджують фактичний термін і обставини перебування у відрядженні. Проте, багато організацій продовжують використовувати уніфіковані і локально розроблені бланки посвідчень про відрядження.

Посвідчення про відрядження-2018

Уніфікований бланк Т-10 - найпоширеніша (а до 2013 року - єдина допустима) форма посвідчення про відрядження, затверджена постановою Держкомстату РФ №1 від 5.01.2004г. Складається в одному примірнику, заповнюється від руки або за допомогою комп'ютера.

Організація, яка бажає використовувати такий бланк в кадровій роботі, повинна внести відповідний пункт в локальний нормативний документ, що регламентує процес оформлення і оплати службових поїздок ( « Положення про відрядження »Або акт аналогічного призначення). Зареєстровані передплатники журналу «Кадрове справа» можуть готовий бланк посвідчення про відрядження скачати безкоштовно (2018 року зразок), а якщо стандартна форма не відповідає реальним потребам роботодавця, завжди можна видозмінити її шляхом додавання відсутніх реквізитів.

Важливо: розробляючи власну версію облікового бланка в 2018 році, не забудьте затвердити її локальним нормативним актом, на який в подальшому можна буде посилатися.

Як заповнити бланк посвідчення про відрядження

Довідка

Оформляючи поїздку, спочатку заповнюють лицьову сторону форми Т-10. Для кожного виду відомостей призначена окрема графа:

  1. найменування організації-роботодавця;
  2. реєстраційний номер і дата видання наказу про направлення у відрядження;
  3. вказати мету і тривалість відрядження, дати її початку і закінчення;
  4. місце призначення (країну, область, місто, організацію);
  5. відомості про направленому співробітника (заповнюючи бланк посвідчення про відрядження в 2018 році, рекомендується вказувати не тільки паспортні дані фахівця, але і займану ним посаду, табельний номер, структурний підрозділ);
  6. реквізити документа, що підтверджує особу відрядженого (паспорт, водійські права).

У нижній частині лицьового боку бланка передбачено місце для заверительной печатки та підпису керівника компанії, що направляє свого представника в поїздку. Потім ставиться відмітка про вибуття у відрядження із зазначенням точної дати, яку потрібно завірити підписами відповідального працівника, наприклад, начальника відділу кадрів. На цьому перший етап заповнення документа завершується. Подальші відомості в посвідчення про відрядження вносяться вже в ході поїздки.

Важливо: якщо в документ на етапі заповнення закралася помилка, не потрібно знищувати бланк і виписувати новий. Дозволяється вносити зміни шляхом закреслення невірної записи, над якою акуратно вписуються правильні дані. Щоб запевнити зміни в посвідченні про відрядження, достатньо підпису уповноваженої особи.

Вирушаючи в поїздку, співробітник бере з собою посвідчення про відрядження разом з іншими документами і по приїзду пред'являє його приймаючій стороні. Якщо ви приймаєте відрядженого фахівця, вкажіть в його посвідченні про відрядження:

дату прибуття;

дату відбуття;

повне найменування приймаючої організації;

дані уповноваженої особи, відповідальної за оформлення документа, з підписом і печаткою.

дані уповноваженої особи, відповідальної за оформлення документа, з підписом і печаткою

Якщо в рамках однієї службової поїздки співробітник відвідує кілька організацій, відомості про прибуття та вибуття проставляються на зворотному боці форми Т-10 в хронологічному порядку, зліва направо і знизу вгорі. Після повернення документ здається роботодавцю разом з іншими документами - авансовим звітом, чеками з готелів, проїзними квитками, звітами про виконану роботу і виконанні поставленого завдання.

Журнал реєстрації відряджень

Після скасування норми, яка наказувала в обов'язковому порядку оформляти посвідчення про відрядження, деякі компанії моментально відмовилися від їх застосування. Норма про обов'язковий облік відряджених працівників, закріплена п.8 «Положення про особливості направлення працівників у службові відрядження», також втратила силу і не застосовується з 8 серпня 2015 г. Але журнали реєстрації відряджень як і раніше ведуться роботодавцями.

Це логічно, адже основна функція такого журналу - внутрішній, здійснюваний насамперед «для себе» облік співробітників, які відбувають в службові поїздки. А стандартну графу «Дата і номер посвідчення про відрядження» можна не заповнювати, якщо організація відмовилася від застосування форми Т-10, або вписувати реєстраційні номери і дати видання наказів про направлення у відрядження .

А стандартну графу «Дата і номер посвідчення про відрядження» можна не заповнювати, якщо організація відмовилася від застосування форми Т-10, або вписувати реєстраційні номери і дати видання   наказів про направлення у відрядження

Як обійтися без посвідчення про відрядження

Отримавши можливість самостійно встановлювати правила оформлення відряджень, роботодавці розділилися на два табори. Документообіг компаній, які вирішили, що спрощення процедури не відповідає їхнім потребам, і продовжують, як і раніше, застосовувати службові завдання і посвідчення про відрядження, не зазнав особливих змін. А у тих, хто встиг скористатися правом на відмову від колишніх стандартів, виникли закономірні питання.

Як підтвердити терміни службової поїздки, якщо посвідчення про відрядження-2018 не застосовувати? Чи можна зрозуміти, скільки часу співробітник витратив на дорогу туди і назад? Що робити, якщо він затримується в пункті призначення, і як дізнатися, на що витрачено час затримки - виконання службового доручення або особисті, не пов'язані з роботою справи? Безумовно, відсутність документа з детально розписаним графіком прибуття та вибуття з пунктів призначення, а також його письмовим підтвердженням від приймаючої сторони, може дещо ускладнити життя роботодавцю.

Тому для початку потрібно потурбуватися оформленням локальної документації, детально прописавши в положеннях та інструкціях умови здійснення службових поїздок . На окрему увагу заслуговує алгоритм продовження відряджень. Існує зручний механізм, одним з елементів якого стає офіційний запит від приймаючої сторони на продовження терміну перебування відрядженого працівника . У цьому випадку роботодавець завжди впевнений, що затримка обумовлена ​​виробничою необхідністю.

Важливо: можливі підстави для продовження поїздки доцільно вказати в тексті наказу, яким вона оформляється.

Що стосується підтвердження витрат і точних дат, висновок очевидний: доведеться покладатися на надані відрядженим чеки, квитки, квитанції. Обов'язок працівника - збирати і зберігати всі проїзні документи (якщо поїздка здійснюється на особистому або службовому автомобілі - чеки з заправок), виписані в готелях і орендованих апартаментах рахунки, шляхові листи, видані приймаючою стороною службові записки. А після повернення - здавати їх разом з авансовим звітом (форма АТ-1), складати який як і раніше необхідно. Підготувати і здати авансовий звіт слід протягом трьох днів після завершення поїздки.

Незважаючи на зменшення обсягу роботи з паперами, на практиці новий порядок оформлення відряджень не всіма сприймається як більш зручний. Тому навіть позбавлена ​​статусу обов'язкового документа посвідчення про відрядження в 2018 році все ще залишається корисним бланком, за допомогою якого можна детально розписати схему відрядження і надалі контролювати її виконання.

Читайте також:

Але для всіх чи що?
Як підтвердити терміни службової поїздки, якщо посвідчення про відрядження-2018 не застосовувати?
Чи можна зрозуміти, скільки часу співробітник витратив на дорогу туди і назад?
Що робити, якщо він затримується в пункті призначення, і як дізнатися, на що витрачено час затримки - виконання службового доручення або особисті, не пов'язані з роботою справи?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online