На іпотеці в Києві можна ставити хрест, а квартири можуть подешевшати

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

15 листопада 2011, 10:07 Переглядів: 15 листопада 2011, 10:07 Переглядів:   Стоп

Стоп! У жовтні більшість банків призупинили кредитування, переглядаючи ставки у бік підвищення.

"Я подав документи на оформлення кредиту ще в середині жовтня, - розповів нам киянин Олександр В. - Зібрав всі необхідні папери, які від мене вимагав банк. За словами кредитного менеджера, я відповідав усім їх умовам. У мене" біла "зарплата 16 тис . грн. в місяць, на своєму місці роботи я вже чотири роки "тримаюся". Квартиру я збираюся купити за $ 80 тис., а кредит оформляю на $ 15 тис., тобто приблизно 130 тис. грн. Термін позики - три роки. Але мене чекав сюрприз. в останніх числах жовтня в банку мені сказали, що рішення по моїй заявці буде прийнято по зже ". Слова Олександра підтверджують ріелтори. "Наприкінці жовтня з 18 банків, які раніше реально видавали іпотеку (заявляли про цю послугу набагато більше), отримати кредит можна було тільки в двох. Причому з досить великими складнощами", - розповіли експерти DOM.ria.ua. А за словами Тетяни Котенко, директора АН "Нова адреса", вона взагалі не стикалася з випадками оформлення іпотеки в жовтні. "У нашому агентстві угоди із залученням іпотечних кредитів проходять, - розповіла Ірина Луханіна, гендиректор АН" Благовіст ". - Однак у жовтні їх кількість знизилася до 11%, в той час як у вересні частка таких угод становила 17%".

Читайте також: Житло Одеси: купили все "однушки" до $ 45 тисяч, а банки іпотеку не дають

ЩО ГАЛЬМУЄ ІПОТЕКУ. Як розповіли нам банкіри, найголовніша причина, чому банки перестали розкручувати іпотечне колесо, в тому, що їм банально не вистачає гривні: політика Нацбанку така, що він змушує банки "розкупорювати" їх валютні резерви. Погіршило ситуацію і те, що, налякані чутками про другу хвилю кризи, люди почали забирати депозити. Так, у вересні, за даними Нацбанку, вклади населення скоротилися на 3 млрд грн. Щоб призупинити відтік коштів, банки стали різко піднімати ставки по депозитах. В результаті вже в жовтні відтік вкладів скоротився всього на 400 млн грн. Але ціною цієї стабілізації стали ставки за гривневими депозитами в 16-20% замість 14,5-15,5%. Це не могло позначитися на іпотечних кредитах, адже вони формуються так: депозитна ставка плюс 2-3%. "Тому банки підвищили ставки по іпотеці в середньому з 15-16% до 18-22%", - розповів нам Олексій Холмецкий, директор ріелторської компанії "Золоті Ворота". Припустимо, якщо нашому герою Олександру В. банк все-таки видасть кредит, але не під 15%, а під 22%, на суму в 130 тис. Грн., Його щомісячний платіж по кредиту складе вже не 4,5 тис. Грн. , а майже 5 тис. грн. До слова, деякі банки, щоб і зовсім відлякати народ брати іпотеку, підняли ставки відразу на 6-7%. "Якщо у вересні іпотечний позику в нашому банку можна було взяти під 16,5%, то вже в кінці жовтня ми підняли ставку до 24%. Ніби як іпотека є, а ніби як і немає. Адже хто захоче брати кредит під такі відсотки? " - розповів нам менеджер одного з банків. А відбивати охоту у клієнтів брати кредити - резон є. Адже якщо Україна знову накриє хвилею кризи, нові банківські позичальники можуть з легкістю поповнити ряди проблемних позичальників.

Адже якщо Україна знову накриє хвилею кризи, нові банківські позичальники можуть з легкістю поповнити ряди проблемних позичальників

Читайте також: Житло в Донецьку: кредити банки не дають, але і ціни не ростуть
<a href="https://www.segodnya.ua/news/14309882.html"> Джерело </a>

ПРИЧИНА - В ЗАКОНІ. Крім нестачі гривні, зростання депозитних ставок і кризових очікувань, на поведінку банку вплинула ще одна причина. "Всьому виною - нова редакція закону №3795, який набрав чинності з 16 жовтня 2011 року, а також підзаконні акти, які повинні бути прийняті в зв'язку з ним", - говорить адвокат юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери" Наталія Доценко-Білоус. Вони, крім іншого, розширюють права позичальника. Зокрема, закон уточнює процедуру виселення з квартири боржників, які перестали вносити платежі за іпотечним кредитом. При цьому боржникові і членам його сім'ї в разі примусового виселення на підставі рішення суду надається постійне житлове приміщення. Таким чином, законодавець як би рекомендує боржникам добровільно не виселятися, а чекати надання постійного житлового приміщення на підставі рішення суду. Тому банки бояться, що їм стане складно виселяти боржників і продавати їх квартири для погашення суми кредиту.

Читайте також: Житло в Дніпрі: іпотеку не дають, а взимку ринок штормитиме

ДЕШЕВІ - У ДЕФІЦИТІ. За словами банкірів, згортання іпотечного кредитування і зростання ставок продовжиться до кінця року. Ставки можуть зрости ще на 2-3%, і середні складуть 23-24% річних. Втім, припинення видачі іпотечних кредитів на ринку нерухомості практично не відбилася, адже іпотека не встигла вийти на докризові обороти, і з її допомогою здійснювалися одиничні угоди. Тому на ринку столичної нерухомості - без змін. Як і раніше розкуповуються квартири вартістю до $ 70 тис. І в економсегменте сформувався дефіцит. Так, якщо ще місяць тому бажаючі купити гостинку за $ 35 тис. Могли вибирати з 3-4-х варіантів, то тепер нам вдалося знайти лише одне таку пропозицію. "Що стосується середніх цін, то зараз на ринку іноді з'являються гостинки за $ 40 тис. Ціни на хороші" одинички "стартують від $ 52 тис., На середні" двушки "- від $ 62 тис., На 2-кімнатні побільше розміром - від $ 73 тис . І якщо умови в квартирі хороші, вона йде дуже швидко. Наприклад, вчора ми показували гостинку за $ 40,5 тис. Покупці відразу внесли завдаток ", - розповіла нам Тетяна Котенко. Такі ж ціни ми бачили і місяць тому на вторинному ринку нерухомості.

"ПЕРВИНКА". Чи не змінюються ціни і на "первинку", хоча невелике пожвавлення попиту на її покупку є. Так, за даними агентства нерухомості SV Realty, минулого місяця їх було продано 770, що на 37 "жител" більше, ніж у вересні. При цьому багато хто, незважаючи на кризові очікування, вкладають гроші в недобудовані будинки. Правда, на фінальній стадії будівництва. Це на 10-20% дешевше, ніж після введення будинку в експлуатацію.

Читайте також: Житло Львова: ціни завмерли, люди готові платити до $ 50 тис.

прогноз. У найближчий місяць ситуація на ринку істотно не зміниться, але ціни на квартири можуть взяти курс на зниження. "Покупців стане менше - люди будуть чекати падіння цін", - пояснює Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень. Такі очікування він пов'язує з "заморожуванням" іпотеки та економічною нестабільністю. При цьому, за словами Руслана Безуглого, відчутне зниження цін буде можливо тільки при зростанні курсу долара. На думку Олексія Холмецького, зниження цін на житло відбудеться в тому випадку, якщо американська валюта подорожчає до 8,5 грн ./$. Тоді вони знизяться на 5%.

ОРЕНДА: ПОПИТ МЕНШЕ, АЛЕ ДЕШЕВІ ЖИТЛО відлітають

ОРЕНДА: ПОПИТ МЕНШЕ, АЛЕ ДЕШЕВІ ЖИТЛО відлітають

Читайте також: Житло Харкова: кредити банки не дають, а дешевих квартир поки немає

В останні три тижні охочих зняти квартиру в Києві стало менше, стверджують практикуючі ріелтори. І це незважаючи на те, що ціни в жовтні не змінилися. Підняли орендну плату лише за ті квартири, де раніше вона була занижена. "Орендарів стало менше. Люди, які знімають квартири, бояться, що вдарить криза і можуть знизитися зарплати, або взагалі роботи може не бути. Тому вони вже не шукають для себе варіанти краще і, відповідно, дорожче, а залишаються жити в недорогих квартирах, якими б поганими не були там умови ", - розповів Руслан Безуглий. Втім, незважаючи на те, що народ зараз менш активно знімає квартири, хороші йдуть як і раніше швидко. "Клієнтів зараз не потрібно шукати. Установити адекватну ціну - і вони самі повалять, - вважає орендар з великим стажем Володимир. - Суджу по собі, так як є квартиронаймачем. У жовтні зняв 1-кімнатну квартиру на Оболоні в прекрасному стані, але за 4 тис. грн. дешевші по 3-3,5 тис. грн. просто не встигав навіть подивитися. Адже зараз як тільки адекватна ціна і доглянута квартира - людей дзвонить море і здається вона через пару годин після того, як оголошення вийшло в газетах або на сайтах! "

Про адекватність цін є що розповісти і киянці Юлії. Вона здає "убиту" гостинку в старому спальному районі. Просить 3 тис. Грн., Але готова трохи знизити ціну, тому що не може знайти орендарів вже протягом кількох тижнів. "Ринок такий зараз, що хоч $ 25 тис. В ремонт і меблі вклади, що $ 5 тис. - здаси ти все одно за однією і тією ж ціною, - розповідає вона. - Я попередню квартирку зробила - просто супер! З декорами і іспанською плиткою , з новою технікою, кухня вбудована та інше. Схожі квартири були з дешевим ремонтом, без посудомийки, і телик звичайний. А тут я поставила плазму і ціну встановила всього на 500 грн. дорожче. Вона стояла тиждень - один перегляд. А ті йшли за 3-4 дня ".

Читайте також: Житло в Криму: банки не дають кредити, а люди купують найдешевше

ПРОГНОЗ. Очікування другої хвилі кризи буде створювати невизначеність в життя людей і знижувати активність на ринку оренди - так вважають Руслан Безуглий і Олександр Жолудь. За їх словами, невисока активність тут збережеться як мінімум до Нового року. Ціни також стоятимуть на місці. При цьому житла, вигідного по співвідношенню ціна / якість, стане ще відсотків на 10 менше. А на думку Олексія Холмецького, ціни на оренду можуть вирости лише в разі, якщо подорожчає долар або виросте ціна на газ, що спричинить за собою зростання вартості компослуг.

Тетяна Матичак

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "На іпотеці в Києві можна ставити хрест, а квартири можуть подешевшати". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Адже хто захоче брати кредит під такі відсотки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online