Рай для квартиранта: оренда житла в Благовєщенську дешевшає

  1. Матеріали по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бажаючі знайти тимчасове житло, за словами ріелторів, останнім часом стали вибирати все більш дешеві варіанти. За п'ять місяців ціни на деякі об'єкти знизилися до 20 відсотків. Паралельно зниження почав демонструвати і попит.

- Якщо хороші "одинички" у минулому році здавалися за 25 тисяч, зараз максимум за 18. Середній цінник тримався на рівні 15-17 тисяч, а зараз опустився до 13, - прокоментувала Марина Осокіна, керівник благовіщенського агентства «АрендаБлагСервіс». - При цьому бажаючих ще пошукати треба.

- Низька ціна складається в основному на нерухомість у віддалених районах. Хоча іноді за 13 тисяч можна однокімнатну квартиру в центрі знайти і з меблями, і без. Зазвичай же в центральній частині міста квартира з меблями і побутовою технікою варто 19-20 тисяч, - порахували в агентстві нерухомості «Астер».

Як кажуть ріелтори, зростання числа бажаючих здати в оренду квартиру помітний з грудня минулого року. Кількість орендарів не знижується і зараз. При цьому цікавляться пропозиціями не так багато людей.

- У нинішніх економічних умовах не кожен готовий платити за послуги агентству, тому багато хто намагається звернутися безпосередньо до власника, щоб заощадити. Або шукають оголошення в газетах і інтернеті, - міркують про наслідки кризи благовіщенські ріелтори.

За підрахунками співробітників одного з агентств нерухомості, в минулому році число оголошень про оренду на одному з популярних сайтів не перевищувало 600 пропозицій. Зараз це число подвоїлося.

3345

прав за договорами купівлі-продажу житлових приміщень зареєстрували в Управлінні федеральної служби державної реєстрації, кадастру і картографії по Амурській області за грудень 2014 року. У грудні 2013 року їх було всього 2402

У Благовєщенську саме бюджетне пропозиція квітня від агентства - кімната за 6000 рублів. Додавши ще тисячу, можна отримати у тимчасове розпорядження мебльовану квартиру-студію в новобудові в Чигир. Втім, за такий же цінник можна оселитися і в місті, але тільки на першому поверсі в дерев'яному будинку барачного типу. Гостинку можна зняти в середньому за 13 тисяч. Приблизно така ж нижня планка на «одинички» в межах центральної частини амурської столиці і в мікрорайоні. «Двушки» стартують від 15 тисяч рублів. Подібні варіанти траплялися і раніше, кажуть ріелтори, але вкрай рідко. Тепер же вибір обчислюється десятками.

Про те, щоб брати передоплату з клієнтів за кілька місяців оренди, ріелтори і власники квартир давно забули. Хоча повсюдна практика брати з квартирантів гроші вперед за три - шість місяців, а то й за рік, зберігалася до 2006 року. Зараз же максимум, що може попросити власник квадратних метрів від квартиранта, - депозит у вигляді фіксованої суми на випадок пошкодження майна.

На зниження цін, на думку учасників ринку, значно вплинув не тільки попит, але і падаючі доходи амурчан. Багатьом платити за оренду окремої квартири стало просто не по кишені. Молоді сім'ї стали перебиратися назад до батьків, а учні тепер вважають за краще жити в гуртожитках.

1704

оголошення про здачу квартир в обласному центрі розміщено агентствами

- Студенти зараз рідко квартири знімають. Молодь може розоритися максимум на гостинку або однокімнатне житло. Дво-, трикімнатні квартири здати взагалі практично нереально, - зізналися в одному з агентств. - Основний прибуток нам приносять іноземні громадяни - узбеки і таджики, які знімають квартири на кілька людей. Але і вони не готові платити за оренду багато.

За оцінками експертів, падіння цін на орендне житло продовжиться ще як мінімум три - чотири місяці.

- Ближче до літа попит традиційно знижується, можливо, тоді і варто чекати значного зниження вартості оренди, - зробили обережний прогноз в одному з агентств нерухомості.

Тим же, хто вклався в житло в надії отримати прибуток, ріелтори не рекомендують поспішати. Власникам придбаних в грудні квартир, на їхню думку, не варто продавати житло. Будь-яка криза коли-небудь закінчується. А нерухомість, на відміну від валюти, пережила вже не одну фінансову потрясіння.

ДУМКА

Віталій Злочевський, президент Гільдії ріелторів Приамур'я, директор агентства нерухомості «Гарантія»

960

пропозицій від приватних осіб: 880 - на тривалий термін, 80 - подобово

- Пропозицій про здачу житла в оренду, дійсно, стало більше. У зв'язку з цим і ціна на орендовану нерухомість знизилася на одну - три тисячі. Однокімнатні квартири і гостинки зараз практично зрівнялися в ціні оренди. Безумовно, купити квартиру в іпотеку і вносити платежі за неї вигідніше, ніж знімати житло. Ви платите практично ті ж гроші, але вже за своє. Це навіть за умови, що ціна оренди знизилася. З 2004 по 2014 рік ціни на нерухомість весь час росли, за винятком 2008-2009 років, коли сталася криза. В середньому житло за 10 років подорожчало в 4,8 рази. Купівля нерухомості - як і раніше один з кращих способів заощадження коштів. Питання в тому, як довго покупець готовий «тримати» гроші в нерухомості. Якщо від трьох років і більше, то вкладати в нерухомість вигідно. Якщо розраховувати на півроку - рік, то зараз не час для отримання швидкого прибутку.

Що користується попитом у орендарів

108 оголошень розмістили бажаючі зняти 1-кімнатну квартиру

31 оголошення від тих, хто хоче тимчасово пожити в квартирі-студії

32 бажаючих хочуть зняти «двушку» на тривалий термін

6 оголошень розмістили приватні особи, охочі орендувати 3-кімнатну квартиру

1 людина шукає 4-кімнатну квартиру в оренду на тривалий термін

Джерело: Avito.ru за даними на 9.04.2015


Матеріали по темі

Бажаючі знайти тимчасове житло, за словами ріелторів, останнім часом стали вибирати все більш дешеві варіанти Жителі Вільного переїжджають в приватний сектор, щоб заробити на оренді квартир 18.09.2018, 8:07 Піддали газу: з приходом газовиків Вільний обігнав Благовєщенськ за цінами на оренду житла 16.05.2017, 7:45 У Благовєщенську стало вигідніше здавати квартири в оренду 07.02.2017, 7:19 У Благовєщенську зростає попит на оренду елітного житла 27.08.2016, 13:05 Шахраї з Якутії заробляли на повторній здачі орендованих квартир в Благовєщенську 18.08.2016, 10:13 Космічна оренда: як змінився амурський ринок нерухомості з приходом великих компаній 21.07.2016, 7:27 У Приамур'ї подорожчали автомобілі і квиток в кінотеатр 05.02.2016, 13:33 Оренда поступилася місцем іпотеці. Інфографіка АП 01.02.2016, 11:05 У Благовєщенську встановилися безпрецедентно низькі ціни на оренду житла 18.11.2015, 7:55 Перше соціальне орендне житло в Росії буде побудовано для космодрому Східний 20.09.2014, 20:40

показати ще

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online