Амурські ріелтори: квартири в Благовєщенську досягли цінового дна

  1. Матеріали по темі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

- В кінці 2014 року у нас істотно виріс курс долара

- В кінці 2014 року у нас істотно виріс курс долара. Якщо згадати, то курс доходив до 80 рублів, прогнозували його зростання до 100. У такій ситуації багато хто став вкладати гроші в нерухомість. Пізніше, природно, гроші у людей закінчилися і настав період, коли практично нічого не продавалося. Ціни на нерухомість поповзли вниз, - розповів Віталій Злочевський в ефірі радіостанції «Ехо Москви в Благовєщенську». - Згідно зі статистикою, яка є в моєму розпорядженні, ціни знизилися в середньому на чверть, а в деяких випадках трохи більше. І ми в гільдії вважаємо, що цінове дно сьогодні вже досягнуто. Навряд чи вартість буде змінюватися в меншу сторону. Навпаки, намітилися перспективи до поступового зростання цін. Він буде не таким різким, як в 2008 і 2009 роках, він буде набагато повільніше і спокійніше.

Слова Віталія Злочевського підтверджують і дані Амурстата. Якщо три роки тому «квадрат» в новобудові обходився в середньому в 62,5 тисячі рублів, то зараз ледь дотягує до 51,4 тисячі. «Вторинний ринок» за той же час подешевшала в середньому на 5 тисяч рублів - це близько 10 відсотків вартості. Сьогодні квадратний метр на вторинному ринку коштує 50,8 тисячі рублів.

Стагнація на ринку житла вдарила по професії ріелтора. Кількість агентств нерухомості в амурської столиці скоротилася вдвічі. «Кількість агентств, активно працюють на ринку нерухомості, в період кризи традиційно знижується до 40-50, а коли наступають хороші часи, кількість фірм виростає до 100. Ця циклічність в принципі характерна для ріелторського ринку. Криза в країні продовжується вже 2,5 року, і це природно, що частина агентств в Благовєщенську закрилася », - зазначає Віталій Злочевський.

Експерт упевнений, що з ринку йдуть в основному агентства, що проіснували рік-два. Основний кістяк компаній залишається. Проте, в професійному співтоваристві кажуть, що торгувати на ринку нерухомості стало складніше.

Справа в тому, що попит сьогодні перерозподіляється на користь первинного ринку. Його підстьобує держава, раз у раз запускаючи програми субсидування іпотечної ставки. Квартири в новобудовах часто набувають у самого забудовника через його офіс продажів, ріелтор при такій угоді, як правило, не потрібен. На вторинному ринку місце ріелторів всіляко намагаються зайняти банки. Кредитні установи активно просувають онлайн-послуги з реєстрації угод на цьому ринку.

50 тисяч рублів - середня вартість послуг ріелторів в Благовєщенську

Ріелтори ще повернуться на ринок і будуть затребувані, впевнений Віталій Злочевський. За його словами, головне завдання ріелтора - не тільки підібрати своєму клієнтові нерухомість, але і мінімізувати ризики. «Так, якісь функції зараз перетягнули на себе банки, але знову ж таки фахівець банку не працює з квартирами і не показує їх клієнтам. Він працює виключно з паперами. А ризики є завжди, причому як при участь у пайовому будівництві, так і на вторинному ринку. Розпізнати ризик і попередити розвиток негативної для клієнта ситуації поки може тільки ріелтор. Цю функцію до нього навряд чи комусь вдасться відібрати в найближчі роки. Головним залишається питання, як вибрати собі правильного ріелтора », - підкреслив Віталій Васильович.

Перед тим як вступити в «долевкі», необхідно подивитися, як веде себе компанія-забудовник на ринку, радить Віталій Злочевкій. Предметом уваги повинна стати цінова політика. «Одна справа, коли забудовник знижує ціни в період сезонних акцій, але коли демпінг цін стає системою, то це одна з ознак, що у фірми є певні проблеми», - говорить експерт.

За прикладами далеко ходити не потрібно. У 2006 році відома компанія «Росія» продавала квартири в новобудовах за цінами, помітно нижче ринкових. Це викликало певні питання з боку інших забудовників, тому що багато хто розумів, що запропоновані ціни нижче собівартості будівництва. Для майбутніх пайовиків пропозицію «Росії» було подарунком, але навряд чи подарунку раділи ті, хто опинився в числі останніх покупців дешевих «квадратів». Подібну фінансову стратегію, за словами Віталія Злочевського, вибрала для себе і компанія «Городок», яка тримала ціни нижчі, ніж у інших забудовників.

Керівник професійного співтовариства ріелторів Приамур'я радить відштовхуватися від 50 тисяч рублів за квадратний метр, якщо мова йде про новобудову в центральній частині міста, і від 35-40 тисяч рублів - якщо будівництво ведеться на околиці Благовещенська або в його передмісті. Якщо вам пропонують вартість квартири дешевше, то ризик того, що будинок залишиться не добудований, дуже великий.

Якщо вам пропонують вартість квартири дешевше, то ризик того, що будинок залишиться не добудований, дуже великий

Матеріали по темі

З видом на Китай: Благовещенська квартира увійшла в топ найдорожчих на Далекому Сході 18.02.2019, 11:33 Іпотека проти дорогих квартир: збільшення відсоткових ставок змусить продавців житла стримати апетит 17.01.2019, 7:07 «Квадратна» істерика пішла на спад: ціни на квартири в Благовєщенську перестали рости 11.01.2019, 8:06 У Благовєщенську продають котедж за 6 мільярдів рублів 12.10.2018, 15:13 Чому дорожчає «квадрат»: ціни на квартири в Благовєщенську спрямувалися вгору 02.10.2018, 7:01 Федеральні аналітики помилково записали Приамур'ї в лідери за темпами зростання цін на житло 13.03.2018, 16:01 Приамур'ї увійшло до п'ятірки найдорожчих новобудов ДФО 17.02.2018, 12:46 Мінбуд залишив без змін ціну «квадрата» в Амурській області 22.01.2018, 9:53 «Квадрат» на первинному ринку житла подорожчав в Приамур'ї на півтора відсотка 30.10.2017, 9:44 Для покупки квартири середньостатистичному амурчаніну потрібно працювати 7 років 29.08.2017, 8:00 У Благовєщенську пенсіонерка-інвалід покарала ріелторів за відмову повернути їй гроші 21.07.2017, 11:23

показати ще

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online