Бізнес-план для отримання субсидії на розвиток бізнесу: зразок і правила складання

  1. Види державної підтримки
  2. На які цілі можна взяти субсидію?
  3. Пріоритетні напрямки комерційної діяльності
  4. Критерії та принципи оцінки бізнес-плану
  5. Структура і правила оформлення
  6. Всебічне дослідження ринку
  7. план виробництва

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Мати власний бізнес мріє чимало громадян Мати власний бізнес мріє чимало громадян. Однак часто грандіозні плани на здійснення давньої мрії руйнуються через елементарний брак коштів.

Пошуки мінімальної суми для відкриття своєї справи викликають великі труднощі. Адже для отримання кредиту банківської організації потрібно представити документи, що підтверджують стабільний і високий дохід.

Природно, що велика частина бізнесменів це громадяни, які втратили постійне місце роботи і не мають в своєму розпорядженні серйозним забезпеченням. Впадати у відчай не варто, завжди можна скласти бізнес-план для отримання субсидії на розвиток бізнесу.

Життя побудована так, що кожної людини наздоганяє та «чорна смуга», коли він втрачає робоче місце. Одні опускають руки, інші починають діяти і шукати шляхи вирішення ситуації. Звичайно, можна витратити багато часу на роздуми, але найбільш вдала і правильна стратегія, це робота на себе. Низький рівень заробітку, пекельні умови роботи, захмарні вимоги начальника - все це скарги громадян нашої країни. І кожен з них мріє про власну справу, але. ... Ось якраз цих «але» досить багато.

Спробуємо розібратися, де взяти кошти на власний бізнес і детально розберемо державні програми субсидування .

завантажити зразок бізнес-плану виробництва і реалізації продуктів бджільництва для отримання субсидії.

Види державної підтримки

У зв'язку з масовим безробіттям в країні і катастрофічним браком робочих місць уряд РФ прийняв рішення субсидувати малий бізнес .

Субсидія на увазі отримання певної суми грошей на конкретні цілі Субсидія на увазі отримання певної суми грошей на конкретні цілі. Зазвичай вона надається громадянам безоплатно без обов'язків щодо повернення. Головна мета державної програми надати можливість активного розвитку малого бізнесу, забезпечити підмогою підприємців і збільшити в країні чисельність малих підприємств.

Субсидує підприємців уповноважений державний орган. Передбачені субсидії для безробітних громадян, які бажають відкрити свій бізнес. Вони можуть отримати кошти в центрі зайнятості за місцем реєстрації. Якщо громадянин стане на облік як безробітний і складе бездоганний бізнес-план з точними розрахунками, держава виплатить субсидії в повному обсязі і одноразово. Кожен громадянин повинен розуміти, що субсидія не є кредитом, це виплата за рік обліку на біржі праці.

Що стосується цільового субсидування для відкриття власної справи або для розширення існуючого бізнесу, виплату допомоги здійснює Центр підтримки підприємців. Варто відзначити, що вони здійснюють свою діяльність в злагодженому співпраці з муніципальними органами.

На які цілі можна взяти субсидію?

Навіть якщо громадянин отримав схвальне рішення по бізнес-плану, це не означає, що він має право витратити грошову суму на будь-які потреби. Субсидія передбачена для здійснення конкретних цілей.

Видані кошти можна вкласти в наступне:

  1. Матеріали, сировинна продукція, комплектуючі, конструкції, деталі.
  2. Оформлення дозволу на певну діяльність або отримання сертифікатів, які дозволяють продаж товарів потрібного напрямку (крім тютюнових виробів та спиртних напоїв).
  3. На оренду будівлі під офіс.

Крім цього одержання допомоги передбачає наявність обов'язкових умов, а саме:

  • Особа, яка претендує на субсидію, на момент подачі заяви в Центр зайнятості не повинно мати реєстрацію як Індивідуальний підприємець або Організація з обмеженою відповідальністю. Це означає, що реєструвати малий бізнес потрібно після отримання субсидії.
  • Ряд програм субсидування зобов'язують майбутнього підприємця вкласти в бізнес власні кошти. Зазвичай їх мінімальний розмір вище 65% від суми субсидії.
  • ЦЗН не займається наданням допомоги на розвиток бізнесу, пов'язаного з тютюновими виробами та спиртними напоями.

Перед складанням бізнес-плану необхідно ретельно продумати пріоритетні напрямки підприємницької діяльності для регіону, в якому вона буде здійснюватися. Ідеї, розвиваючі регіон, винагороджуються субсидією.

Складати бізнес-план рекомендується не менше ніж на 24 місяці. Це виступить доказом серйозності намірів майбутнього бізнесмена.

Пріоритетні напрямки комерційної діяльності

Держава забезпечує підтримкою наступні напрямки комерційної діяльності:

  1. Промисловість і переробне виробництво.
  2. Керуючі компанії.
  3. Сфера науки і техніки.
  4. Сервісне обслуговування, надання різного роду послуг населенню та продаж товарів різних категорій.
  5. Охорона навколишнього середовища.
  6. Розвиток культури.
  7. Громадське харчування, побутові послуги та виробництво господарських товарів.
  8. Транспортні перевезення.
  9. Обробка дерева.
  10. Сільське господарство .
  11. Маркетинг.
  12. Облагороджування загальнобудинкових територій.
  13. Послуги ремонту і будівництва.

Вибирати напрямок необхідно виходячи з матеріальних можливостей, трудового та природного ресурсів, а також місця розташування регіону, в якому планується розвивати комерційну діяльність.

Критерії та принципи оцінки бізнес-плану

Бізнес-план повинен вразити і привернути увагу керівництва Центру зайнятості. Тому приділіть його складання досить часу. Ідеальний бізнес-план апріорі не може поміститися на одній сторінці. Ретельно обміркуйте і розпишіть всі деталі вашого майбутнього бізнесу.

Вкажіть наступну інформацію:

  • Ваша компетентність, вміння, талант.
  • Знання, навички, ступінь освіти.
  • Більше конкретики, фактів і розрахунків.

Чи не перегинати палицю в похвалах самого себе. Стриманість і відомості по суті - запорука позитивного рішення комісії.

За якими параметрами оцінюють бізнес-план За якими параметрами оцінюють бізнес-план? Які критерії додадуть йому переваг?

Розглянемо їх докладніше:

  1. Наявність соціального спрямування. Основний документ, що розробляється для бізнесу, повинен мати інформацію про соціальну значущість майбутнього проекту. Це означає, що бізнес буде базуватися на інтересах громадян і принесе безперечну користь суспільству.
  2. Надання нових робочих місць населенню. Навіть якщо у ваші плани не входить набір штату співробітників, в бізнес-плані необхідно написати зворотне. Акцентуйте увагу на тому, що ваш проект має на увазі створення декількох робочих місць. В цьому випадку шанс на отримання допомоги збільшиться в кілька разів. Це пояснюється тим, що Центр зайнятості здає звіти про видачу субсидій вищому органу управління та ефективність даного проекту повинна працювати на поліпшення ситуації в країні.
  3. Рентабельність проекту. Виходячи з того, що в ваших планах створення комерційного підприємства, то його існування неможливо без отримання доходу. Проведіть необхідні попередні розрахунки прибутковості і окупності, беручи в основу обчислювальних операцій показники інфляції.
  4. Мета взяття субсидії. Цільове спрямування, на яке потрібні гроші майбутньому бізнесменові, вважається значущим критерієм при винесенні рішення про видачу субсидії. Від вас вимагається докладний опис витрат, щоб керівництво Центру зайнятості мало загальну картину розтрачання виданих коштів. Вище були перераховані приклади найбільш часто зустрічаються потреб підприємців.
  5. Вкладення власних коштів. Ваші самостійні інвестиції повинні в значній мірі перевищувати розмір субсидії. Наприклад, якщо розмір державної допомоги склав 70 тисяч рублів, власний внесок у бізнес повинен бути не менше 140 тисяч рублів. Бізнес-план з таким початковим капіталом має більше шансів на перемогу.

Структура і правила оформлення

Загальних правил для складання плану бізнесу з нуля не існує.

Однак рекомендації по його структурі все ж є:

  1. Титульна сторінка. Назва майбутнього підприємства.
  2. Короткі відомості про навички, досвід роботи і освіту (резюме).
  3. Цільове спрямування проекту.
  4. Джерела фінансування, члени проекту.
  5. Всебічне дослідження ринку (формування вартості продукції, рівні конкуренції).
  6. План виробництва.
  7. Маркетинговий аналіз.
  8. Розділ фінансів.
  9. Дослідження виявлення факторів ризику.
  10. Додатки.

Ви можете вносити свої зміни в наведений вище план, робити добірку розділів під особистий проект, в залежності від обраного напрямку діяльності.

Отже, почати оформлення потрібно з титульної сторінки. Напишіть дані про себе, як буде називатися ваша організація. Кілька рядків приділіть відомостями про фінансові показники. Коротко викладіть переваги вашої діяльності, з якою метою буде здійснюватися бізнес, в чому суть роботи в цілому. Акцентуйте увагу на конкуренції, ніж ви від них відрізняєтеся, яка продукція буде надходити на споживчий ринок, і яке значення для суспільства вона матиме. Не робіть складних і хитромудрих конструкцій з інформації. Бізнес-план повинен виступати доказом того, що саме в вашому підприємстві потребує регіон, пам'ятайте про це.

Всебічне дослідження ринку

У цьому розділі потрібно викласти актуальні відомості про умови ринку, на якому буде здійснюватися ваша комерційна діяльність. Розкрити тему основних напрямків в цій сфері, який прогноз на розвиток в найближчому і не недалекому майбутньому.

Ви повинні показати масштабність ринку збуту і підтвердити фактами можливості такого підприємства.

Потрібно зробити аналіз ринкового стану сьогоднішніх днів, подати відомості про зміни цін за останні 5 років, згадати про прогнози значущих експертів, перспективи розвитку обраного вами напрямку. Детально опишіть роботу вашої організації в загальній ринковою схемою, як можуть вплинути ринкові зміни на вашу діяльність, які ризики можуть виникнути і, нарешті, на які крайні заходи ви здатні піти заради стабільності і процвітання вашого бізнесу.

Наскільки детально потрібно описувати стан ринку Наскільки детально потрібно описувати стан ринку? Не варто вдаватися в подробиці. Про масштаби ринкових можливостей можна написати цілу книгу. Обсяг досліджень, в вашому випадку, повинен відповідати рівню організації та величиною передбачуваного прибутку в майбутньому.

Хоча, якщо у ваших планах відкрити свою справу в спальному районі міста, така детальна оцінка напрямки комерції додасть серйозності вашим намірам, що благотворно позначиться на підсумковому рішенні комісії.

Обов'язково не пропустіть такі нюанси, як шляху виходу на даний ринок, чи є ризик посезонно збитків. Наведіть приклади діяльності інших підприємств в цій сфері. Будьте об'єктивні в розмірах майбутнього виробництва, висловлюйте свої думки реалістично і застосовуйте більше фактів. Як можна частіше згадуйте про думках відомих експертів.

план виробництва

Ідеальний бізнес-план має на увазі наявність досліджень виробництва. Цільова аудиторія, для якої буде призначатися ваша продукція, є важливим нюансом успішності підприємства. Для початку вкажіть, який ринок ви вибираєте: споживчий або промисловий.

Продукція споживчого призначення вимагає ретельного аналізу аудиторії, а саме:

Далі в розділі потрібно згадати про виробничому і робочому процесах, а також плані реалізації товарів:

  1. Вкажіть, де буде закуповуватися необхідну сировину і обладнання, а також їх вартість і умови продажу готової продукції.
  2. Скільком громадянам ви готові надати роботу і який розмір їх заробітної плати.
  3. Обгрунтуйте розрахунками собівартість вихідних продуктів або продукції, а також витрати на охорону праці та технічну безпеку.

Бізнес-план на отримання субсидії для розвитку бізнесу - цілком здійсненна ідея, якщо вибрати найбільш пріоритетний напрямок діяльності малого підприємства. Успіхів вам у ваших починаннях!

Рекомендації по складанню бізнес-плану для отримання державної допомоги на розвиток бізнесу викладені в наступному відеоматеріалі:

На які цілі можна взяти субсидію?
За якими параметрами оцінюють бізнес-план?
Які критерії додадуть йому переваг?
Наскільки детально потрібно описувати стан ринку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online