Як лікують безсоння

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Партнер» №8 (251) 2018 р.

Щоб надійніше перемогти недугу, необхідно в точності його діагностувати

Безсоння - хвороба старовинна, добре відома, але надзвичайно підступна Безсоння - хвороба старовинна, добре відома, але надзвичайно підступна. Перспектива її лікування, особливо у літніх людей, є досить хиткою. Це панівне думка - серед неспеціалістів. З одного боку, є дієві медикаментозні і природні засоби. З іншого боку, сильна небезпека звикання. Ось чому лікарі наполягають: намагайтеся перемогти безсоння без ліків! Але це означає, що по-справжньому ефективних ліків проти неї немає ?!

Питання про те, чи лікується безсоння, досить нехитрий. Оскільки досі не винайдено надійних і безпечних «таблеток сну», то багато хто вважає, що немає, безсоння не лікується.

Слід, однак, розуміти, що саме по собі відсутність сну або тривожний сон - це не діагноз. Це синдром, на підставі якого можуть ставитися найрізноманітніші діагнози. Більш того, це може бути і зрозумілим станом цілком здорової людини, обтяженого тими чи іншими проблемами. Позбавтеся від проблем - позбудетеся і від безсоння!

Ось чому немає і не може бути єдиного терапевтичного підходу до стародавнього недугу.

Єдиний правильний підхід: цілком конкретний. Детальний, заснований на точній діагностиці. На виявленні істинної причини: що заважає людині спати?

Ось тут і починаються загадки. Чим більш пильний погляд на природу безсоння - тим хитромудрих вона вислизає з поля зору.

Парадоксальний характер носить «приснився безсоння». Це нове відкриття, сильно міняє фундаментальні уявлення про класичному розладі. Вчені та лікарі університетської клініки Фрайбурга встановили, що значна частина пацієнтів, що скаржаться на порушення сну, в дійсності сплять довше, ніж їм видається. Більш того, члени дослідницької групи встановили, що ті, хто скаржиться на особливо важку форму безсоння, в середньому сплять близько 80 відсотків часу, яке належало б відводити на сон здоровій людині.

Виходить, безсоння найчастіше носить фіктивний характер. Однак і фіктивна безсоння шкодить пацієнтові не менше, ніж якби той насправді був позбавлений сну. Типові слідства в наявності: хронічна втома, зниження розумових і фізичних можливостей, порушена концентрація. Фіктивна безсоння в тій же мірі підвищує ризик інших розладів, включаючи особливо небезпечні - депресію або інсульт.

Виявлення справжніх причин безсоння, і реальної, і фіктивної, - важливий напрямок сучасної діагностики. У Німеччині проводяться як апаратні обстеження в рамках «медицини сну» (Schlafmedizin), так і непрямі, засновані на глибокому вивченні історії хвороби. Важливий елемент апаратних обстежень - полісомнографія, комп'ютерний аналіз електричних потенціалів мозку, серцевої діяльності, газового обміну в крові, тиску крові, дихання в фазі глибокого сну, засинання, тривожного сну або сну порушеного.

Найрізноманітніші чинники, від хропіння до стрибків тиску, можуть впливати на сон. Ці фактори і виявляються в ході детального обстеження (спеціалізовані клініки називаються в Німеччині Schlaflabor - «лабораторія сну»). Залежно від отриманих результатів призначають конкретне лікування, спрямоване на усунення виявленої причини.

Сучасна терапія лише в другу чергу заснована на медикаментозному впливі. Основні і першочергові кошти - нормалізація життєвого ритму, перш за все ритму сну і неспання, когнітивно-поведінкова психотерапія (усунення дисфункціональних сценаріїв мислення і організації життєвого розпорядку), аутотренінг, спеціальна дієта, спрямована на підвищення в організмі рівня мелатоніну (гормону, що регулює фізіологічний ритм « дня і ночі »), комплекси фітотерапії (валеріана, лаванда і ін.).

Користь такого лікування полягає в тому, що воно усуває не тільки реальну, а й фіктивну безсоння. Людина спить - і не відчуває себе мучеником без сну!

Олена Шлегель (Пассау)

Читайте також:

  1. Зберегти дар Морфея . Журнал «Партнер», № 8 / 2010. Автор О. Грищенко
  2. Щоб міцно спати! Журнал «Партнер», № 7 / 2010. Автор Л. Брош
  3. хронічна безсоння ... Що робити? Журнал «Партнер», № 4 / 2003. Автор М. Озерова

Але це означає, що по-справжньому ефективних ліків проти неї немає ?
На виявленні істинної причини: що заважає людині спати?
Що робити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online