Прогноз-2018: курс долара підніметься вище 2,2 BYN / USD

  1. Підвищувати зарплату чиновники не хочуть, але будуть
  2. На внутрішньому ринку РБ виникне дефіцит валюти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У зв'язку з очікуваним зростанням заробітної плати і почався бумом на ринку споживчого кредитування, в 2018 році курс долара США по відношенню до білоруського рубля може зрости більш ніж на 10%.

Тільки за два тижні до завершення 2017 року стало нарешті відомо, яким чином уряд РБ збирається виконувати доручення президента про збільшення середньої заробітної плати в країні до 1 тис. BYN, і чи збирається взагалі це робити. Це сталося 18 грудня, коли в Палаті представників Національних зборів РБ чиновники представили законопроект про республіканський бюджет на 2018 рік, поправки до Бюджетного кодексу і проект закону про бюджет державного позабюджетного фонду соцзахисту населення на 2018 рік.

Підвищувати зарплату чиновники не хочуть, але будуть

Як виявилося, чиновники все-таки вирішили ризикнути своїми кріслами, і при формуванні республіканського бюджету заклали в нього збільшення середньорічної зарплати не до 1 тис. BYN, а всього до 921-941 BYN. Правда, проект бюджету розрахований виходячи з консервативного, тобто найгіршого сценарію розвитку економіки РБ, тому існує велика ймовірність того, що справи йтимуть краще, бюджет отримає більше доходів, які чиновники, мабуть, пообіцяють президенту направити на збільшення зарплати.

При цьому уряд, схоже, вирішило продемонструвати президенту, що зробило все, що могло для підвищення зарплат: практично весь очікуваний приріст доходів бюджету (згідно консервативним сценарієм) передбачається направити на збільшення зарплати в бюджетній сфері. Фонд оплати праці в консолідованому бюджеті в цілому повинен збільшитися в 2018 році на 1,2 млрд. BYN в порівнянні з 2017 роком. Це повинно забезпечити збільшення середньомісячної заробітної плати в бюджетній сфері до 700 BYN c 615 BYN, які очікуються в поточному році. Тобто, зарплата у бюджетників виросте всього на 14%.

Будуть в 2018 році підвищено і пенсії : На 12%. Зростуть і виплати соціального характеру. У порівнянні з 2017 роком виплати на ці цілі виростуть також приблизно на 1,2 млрд. BYN.

Більш того, приблизно в 3 рази (до 1,2 млрд. BYN) збільшений резервний фонд президента, кошти з якого також можуть бути спрямовані на збільшення зарплати, але вже за розпорядженням президента. Чи то чиновники хочуть перекласти на президента відповідальність за зростання зарплат, то чи сам президент хоче безпосередньо управляти збільшенням зарплат і видатками бюджету.

Таким чином, у бюджетників зарплата в 2018 році буде істотно збільшена, хоча, можливо, і не в такій мірі, як потрібно, щоб досягти в цілому по країні 1 тис. BYN.

Що стосується підприємств небюджетної сфери, то тут ситуація складніша. Чиновники не можуть наказати підвищити там зарплату, але пригрозити керівництву підприємств цілком в змозі, що і відбувається в деяких місцях. Так, адміністрація Центрального району Мінська розіслала підприємствам, розташованим на території району, листи, в яких було сказано, що керівництво підприємств теж несе персональну відповідальність за забезпечення плану по зростанню зарплати. Виявилося, що план для Центрального району в грудні - 1.499,3 BYN. У листі також було сказано, що для цього можна змістити виплати винагород на грудень, тобто виконком натякнув на те, як можна виконати розпорядження президента.

Важко сказати, який ефект матимуть подібні листи, але зрозуміло, що деякий результат все ж буде. Тому, мабуть, можна не сумніватися, що в грудні 2017 року зарплата підскочить до 1 тис. BYN. Можна також не сумніватися, що в січні 2018 року його різко впаде. Щось подібне відбувалося в кінці минулого року, коли ще не було ніяких вимог президента. Багато підприємств виплатили винагороди за рік своїм працівникам, в результаті чого середня зарплата по країні збільшилася на 84 BYN (11,7%) в порівнянні з листопадом і досягла до 801,6 BYN. А в січні 2017 року вона впала на 10,1% і склала 720,7 BYN.

У жовтні 2017 року середня зарплата в РБ склала 841 BYN, тобто, необхідно забезпечити зростання на 159 BYN, що майже в 2 рази перевищує підйом в грудні минулого року. Але з огляду на адміністративний ресурс і збільшення зарплат у бюджетній сфері, це не здається неможливим.

Важливим є те, що на відміну від подій річної давнини, на початку 2018 року зарплата на практично колишній рівень не повернеться. Знайдуться директори підприємств, які дійсно підвищать зарплату, а в бюджетній сфері її збільшення, власне, вже відбулося. У зв'язку з цим ситуація на валютному ринку Білорусі серйозно зміниться.

На внутрішньому ринку РБ виникне дефіцит валюти

Очікуваний ефект можна приблизно оцінити за сумою «зайвих» коштів, які виявляться на руках у населення. Що стосується бюджетної сфери, то ця величина відома - 1,2 млрд. BYN. Ще 1,2 млрд. BYN додадуть пенсіонери і соціальні виплати. Оцінити приріст зарплат в небюджетної сфері можна по співвідношенню чисельність працівників в ній з кількістю бюджетників. Останніх у нас близько 850 тис., Отже, у позабюджетної сфері трудиться приблизно в 4,2 рази більше людей (якщо вважати, що все у нас офіційно трудяться 4,5 млн. Чоловік).

Якщо припустити, що директори підприємств збільшать зарплату працівникам в такій же мірі, що і в бюджетній сфері, то це призведе до зростання доходів населення за рік приблизно на 5 млрд. BYN (на 14% - як у бюджетників). У сумі з бюджетниками і пенсіонерами це дасть приблизно 7,4 млрд. BYN. Зростуть і доходи студентів і офіційно непрацюючих осіб, але їх ми вже враховувати не будемо.

Звичайно, значна частина цих коштів буде нейтралізована інфляцією, яка в 2018 році очікується на рівні 7%. Тобто приблизно половина приросту доходів населення може бути пов'язана. Чи залишиться приблизно 3,7 млрд. BYN.

Куди вони підуть? Швидше за все, на придбання товарів і валюти, так як ставки по депозитах, як в рублях, так і в валюті, роблять заощадження в банках непривабливими. У якій пропорції кошти розділятися, сказати складно, але з огляду на низький рівень життя більшості жителів Білорусі, можна очікувати зростання попиту на товари. А це неминуче призведе до зростання імпорту, тобто до збільшення попиту на валюту з боку підприємств. У якій пропорції попит на товари трансформується в збільшення імпорту також сказати складно, але ясно, що в значній, з огляду на високу частку імпортних товарів на внутрішньому ринку РБ, а також істотну частку імпортної сировини і енергоносіїв в собівартості товарів, вироблених в Білорусі. Якщо приблизно вважати, що кожен рубль призведе до зростання імпорту на 50 копійок, то вийде, що імпорт зросте приблизно на 1,85 млрд. BYN, тобто в доларовому еквіваленті приблизно на 0,9 млрд. USD.

Але слід враховувати, що у нас є ще один фактор, який буде стимулювати імпорт: бум на ринку кредитування, в першу чергу, споживчого. Як було підраховано в статті «У 2018 році припливу валюти в Білорусь від підприємств і населення не буде» , Це призведе до виникнення додаткового попиту на валюту в обсязі близько 0,6 млрд. USD (як мінімум).

В сумі це забезпечить виникнення додаткового попиту на валюту в обсязі близько 1,5 млрд. USD, що, схоже, буде не набагато менше величини чистого продажу валюти населенням в поточному році. За 11 місяців це 1,8 млрд. USD, але в листопаді чисті продажі скоротилися до 64,9 млн. BYN, а в грудні вони можуть стати негативними.

В принципі, це ще не катастрофа, так як до недавніх пір зовнішня торгівля РБ була приблизно збалансованої, тобто чиста пропозиція валюти з боку населення викуповували комерційні банки з Нацбанком, погашаючи свої валютні борги. Тобто, надлишок валюти в поточному році не чинив особливого тиску на курс білоруського рубля, тому зникнення цього надлишку не призведе до краху курсу рубля.

Але не варто забувати, що в наведених вище розрахунках ми орієнтувалися на мінімальне збільшення зарплати, тобто її зростання в реальності цілком може виявитися істотно вище, а додатковий попит на валюту підніметься до 2 млрд. USD або навіть вище. Крім того, підприємства і банки прекрасно розуміють наявні ризики, тому теж захочуть врятувати свої заощадження, конвертіровав рублі в валюту.

Таким чином, в 2018 році в Білорусі досить ймовірне виникнення дефіциту валюти на внутрішньому ринку, що призведе до зростання попиту на валюту з боку населення і підприємств і ще більшого збільшення дефіциту. Населення цілком може з чистого продавця валюти перетворитися в її чистого покупця, як це було до 2016 року. А це вже серйозно.

Якщо жителі країни почнуть купувати валюти хоча б стільки ж, скільки продають, виникне дефіцит валюти в обсязі близько 1,5-2 млрд. USD за рік. І компенсувати його доведеться за рахунок скорочення обсягів імпорту, для чого, слідуючи наведеної вище логікою співвідношення приросту зарплат і імпорту, потрібно зростання курсу долара по відношенню до білоруського рубля приблизно на 10%. Можливе збільшення і на велику величину, хоча в цьому випадку після припинення бурхливого зростання зарплати курс може знизитися.

Наведені розрахунки носять досить приблизний характер, але вони дозволяють оцінити масштаб наявних ризиків на валютному ринку країни, пов'язаних з наміченим збільшенням зарплат. Ослаблення рубля немає альтернативи, якщо, звичайно, Радмін з Нацбанком не придумають способів зв'язування коштів населення. Але в це щось слабо віриться.

Але в це щось слабо віриться

Куди вони підуть?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online