Місто за хмарами: «Москва-Сіті» в метрах, рублях і доларах

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Найвисотніший район столиці наближається до завершення будівництва. Названа дата, коли останній хмарочос буде закінчений. Це 2018 рік. Але чи встигнуть добудувати проект, який мали здати ще 8 років тому? Найвисотніший район столиці наближається до завершення будівництва

Фото: Фото: High level photo agency

Будівництво головного ділового району столиці наближається до завершення: всі об'єкти планується закінчити до 2018 року, про це заявив заступник мера столиці по містобудівній політиці Марат Хуснуллін. Хоча спочатку будівництво повинно було закінчитися ще в 2007. Хоч і з запізненням, але сьогодні хмарочоси Сіті стали «будинком» для світових і вітчизняних компаній, таких як ВТБ (вежа «Федерація. Захід»), «Норнікель» і Japan Tobacco (вежа « Меркурій Сіті »), IBM (« Вежа на набережній »). На оренду площ в недавно зведених вежах «Око» і «Еволюція» (здача в експлуатацію 1 червня 2015 року) вже націлилися великі клієнти.

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

В Московський міжнародний діловий центр (ММДЦ) "Москва-Сіті» було вкладено близько 12 мільярдів доларів, розповідають джерела в управлінні діловим центром. Ще близько 3 мільярдів доларів доведеться вкласти, щоб закінчити проект, підрахував головний архітектор Москви Сергій Кузнецов. За даними джерел, близьких до проектування «Сіті», витрати на будівництво і інженерію в башті «Імперія» склали близько 560 мільйонів доларів. У вежі «Євразія» ця сума досягла 580 мільйонів доларів. Найдорожчим проектом в «Сіті» стали дві вежі комплексу «Федерація», загальна вартість будівництва склала 1,2 мільярда доларів. Споруда «Місто столиць» з вежами «Москва» і «Санкт-Петербург» обійшлася в 790 мільйонів доларів. Найменше витрат пішло на офісну вежу «ОКО» (без урахування житлової, підземної частини і стилобату) - приблизно 320 мільйонів доларів. Будівництво закрученої вежі «Еволюція» обійшлося в 420 мільйонів доларів, помаранчевої висотки «Меркурій Сіті» - 480 мільйонів доларів. Вартість будівництва «IQ-кварталу», який ще не добудований, прогнозується в 630 мільйонів доларів.

Вид на «Вежу на набережній» (зліва), «Місто столиць» (по центру) та «Еволюцію» (праворуч) Фото: High level photo agency

Станом на I квартал 2015 року, в «Сіті» побудовано 11 з 23 запланованих об'єктів (7 знаходиться на етапі будівництва, 5 - в стадії проектування), розповідають аналітики з компанії, що управляє ВАТ «СІТІ». Термін зведення одного хмарочоса в ММДЦ склав близько 4-5 років, що відповідає середній тривалості будівництва висотних будівель в найбільших європейських даунтауна. Спочатку планувалося побудувати одну з найвищих веж у світі - висотку з патріотичною назвою «Росія», шпиль якої піднімався б на висоту 612 метрів. Проект для неї створив знаменитий архітектор Норман Фостер. Проте влада столиці не дали згоду на будівництво, і на ділянках №17 і 18, де повинен був стояти хмарочос, зараз йде будівництво МФК.

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

Загальна площа «Москва-Сіті» - 60 га. Концепція вертикального міні-міста з магазинами, кафе і ресторанами, фітнес-залами, SPA і багатьом іншим продумувати спочатку зі змістом в тому, що не потрібно витрачати час на переїзди по місту і стояти в пробках. Ще більша економія часу для мешканців ділового цетру з'явиться, коли тут буде готовий найбільший транспортний вузол. Його будівництво вже розпочато, про це повідомив мер Москви Сергій Собянін. У новий вузол увійдуть станції трьох ліній метро, ​​платформи Малого кільця і ​​Смоленського напрямку залізниці, а також перехоплюючі парковки і мережу автомобільних доріг, в тому числі платний північний дублер Кутузовського проспекту. Новий пересадочний контур замислюється як місце високої концентрації людей, яке збільшить відвідуваність «Сіті», а також зробить діловий центр доступнішим з транспортної точки зору. Планується також пустити звідси Аероекспрес до аеропорту Шереметьєво.

Вид на «Вежу на Набережній» і Novotel. Фото: High level photo agency

Всього на території «Сіті» введено в експлуатацію близько 2,2 мільйонів квадратних метрів нерухомості, з яких близько 863 тисяч квадратних метрів - офісні приміщення, 255 тисяч квадратних метрів - апартаменти та 201 тисячу квадратних метрів - інфраструктурні об'єкти. Всього на території «Сіті» - близько 500 об'єктів інфраструктури (кафе, банки, сервісні майстерні, фітнес-клуби та інше).

Загальні площі ММДЦ «Москва-Сіті»:

Загальні площі ММДЦ «Москва-Сіті»:

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

Площа проданих і зданих в оренду приміщень в «Москва-Сіті» становить 850 тисяч квадратних метрів (без урахування паркінгу). Щоденна відвідуваність ділового центру - близько 100 тисяч осіб, з них близько 60 тисяч - резиденти, офісні співробітники, і близько 40 тисяч - гості «Сіті». Після завершення будівництва кількість резидентів і відвідувачів ММДЦ виросте до 250 тисяч чоловік.

Частка вакантних площ за даними на квітень 2015 року:

Частка вакантних площ за даними на квітень 2015 року:

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

Зараз в «Сіті» активно займаються створенням громадських просторів: завдання з ділянок між вежами, на яких ще видно сліди будівництва, зробити облагороджені вулиці. Тут будуть живі рослини і дерева, лавки, на яких можна посидіти в їх тіні. Буде створена система єдиної навігації, передбачені малі архітектурні форми, інфо-пойнти і майданчики для розвитку туристичної інфраструктури. Всю концепцію розвитку планується опрацювати до кінця травня цього року.

Вид на вікна вежі «ОКО» Фото: High level photo agency

Жити на висоті - дорого. Однак динаміка попиту показує, що навіть з урахуванням кризи інвестори вкладаються в апартаменти і офіси в «Сіті». Є навіть лоти вищого преміум-сегмента: наприклад, двоповерховий пентхаус в башті «Імперія» на 58-59 поверхах площею близько 950 квадратних метрів з панорамним видом в 270 градусів коштує близько 17 мільйонів доларів. Про те, скільки коштує квадратний метр апартаментів в баштах, розповідає таблиця.

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

За останні півтора року ціни на апартаменти і оренду офісів змінювалися, і стали простежуватися певні тренди. Зокрема, середня ціна продажу приміщень в рублях виросла на 5%. У доларах же вона знизилася на 40%. В середньому орендні ставки на офісні приміщення в доларах знизилися на 30-40%.

Вже побудовані об'єкти в «Москва-Сіті»:

Вже побудовані об'єкти в «Москва-Сіті»:

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

Джерело: аналітичний центр ВАТ «СІТІ»

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Але чи встигнуть добудувати проект, який мали здати ще 8 років тому?
Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online