NEWSru.com :: Великобританія заморозила активи дружини відбуває термін азербайджанського банкіра, на черзі

Великобританія заморозила активи дружини відбуває термін азербайджанського банкіра, на черзі - росіяни

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Британська влада приступили до заморожування активів проживають в країні іноземців, які не здатні пояснити походження свого багатства. Більшість таких богачей- "чарівників" - вихідці з Росії. Відповідно до прийнятого в 2017 році закону "Про кримінальні фінансах" британська влада мають право направляти таким особам запити про незрозумілому походженні стану (Unexplained wealth orders, UWO), а відсутність чітких пояснень з приводу виникнення доходів на суму понад 50 тисяч фунтів стерлінгів може стати приводом для заморозки активів.

10 жовтня стало відомо, що "першою ластівкою", щодо якої застосували новий закон, стала громадянка Азербайджану Замира Гаджиєва. Вона є дружиною Джахангира Гаджиєва, який очолював в 2001-2015 роках державний Міжнародний банк Азербайджану (МБА). У жовтні 2016 року Гаджієв був засуджений в Баку до 15 років позбавлення волі, передає Reuters. Його також зобов'язали повернути державі майже 37 млн ​​доларів.

За даними Мінфіну Азербайджану, Гаджієв при цьому присвоїв 3 мільярди доларів. Однак сам банкір заперечував провину.

На початку жовтня Національне агентство по боротьбі зі злочинністю (National Crime Agency, NCA) оголосило, що неназваному іноземцю не вдалося оскаржити в суді спрямований йому UWO, відповідно до якого було накладено арешт на активи вартістю близько 22 млн фунтів стерлінгів. А в середу Reuters повідомив, що Високий суд Лондона розкрив особистість позивача: це була Гаджиєва.

"У тих випадках, коли ми не можемо встановити законність джерела коштів, використаних для придбання активів, в тому числі нерухомості, ми маємо абсолютне право вести розслідування, щоб встановити їх походження", - заявив глава підрозділу NCA по боротьбі з економічними злочинами Дональд Тун. За його словами, використання UWO дозволить зменшити привабливість Великобританії як місця укриття незаконно нажитих коштів.

Джахангир Гаджієв був заарештований в грудні 2015 року, а в жовтні 2016- го був визнаний судом винним в шахрайстві, розтраті, перевищенні повноважень і засуджений до 15 років позбавлення волі. В ході розслідування справи МБА знаходиться в Лондоні Замира Гаджиєва була заочно заарештована і оголошена в міжнародний розшук. Під час виступу в суді прокурор заявляв, що вона, не надавши жодного бізнес-плану, отримала від банку величезний кредит, а під час свого перебування за кордоном розплачувалася 35-ю безлімітними картами МБА. Проте залучити Гаджиєва до відповідальності влади Азербайджану не вдалося, повідомляє РБК . Дружина банкіра встигла сховатися за кордоном до того, як був виданий ордер на арешт.

За даними британської преси, 55-річна Гаджиєва постійно проживає в Лондоні протягом приблизно десяти років і здобула популярність своїми великими покупками в магазині Harrods. Їх загальну вартість видання оцінює більш ніж в 16 мільйонів фунтів стерлінгів (21 млн доларів), при цьому тільки на ювелірні прикраси, парфумерію і годинники Boucheron жінка одного разу витратила за день близько 121 тисячі фунтів стерлінгів.

Тим часом легальний річний дохід "ефектною брюнетки" Гаджиєва, як її називає The Daily Mail , Становив лише 29 тисяч доларів в 2001 році і піднявся до 70 тисяч доларів в 2008 році.

Перший з двох спрямованих Гаджиєва UWO стосується її будинку в престижному лондонському районі Найтсбридж. Що складається з двох об'єднаних будинків особняк на вулиці в Walton Street (в 100 метрах від того самого Harrods) був куплений в 2009 році за 11,5 млн фунтів стерлінгів. Операцію проводила офшорна компанія Vicksburg Global Inc., зареєстрована на Британських Віргінських островах. Другий UWO присвячений гольф-клубу Mill Ride в місті Аскот приблизно такої ж вартості. Клуб був куплений інший офшорною компанією. Власником і бенефіціаром обох компаній є Заміра Гаджиєва

Гаджиєва стверджувала, що коли вона вийшла в 1997 році заміж, її чоловік вже був дуже багатою людиною, заробити капітал в 90-і роки. Більше одного мільйона фунтів стерлінгів вона отримала від чоловіка-банкіра в якості подарунка. Він також виплачував їй щомісячну допомогу в розмірі 20 тисяч фунтів стерлінгів. Але після арешту годувальника Гаджиєва стала убожіти і, за її словами, була змушена розпродавати "фамільне срібло" на аукціоні Christie's.

У червні Тун говорив, що NCA веде розслідування відносно 120-140 чоловік, з яких більшість або громадяни Росії, або як-то з нею пов'язані. При цьому він запевнив, що NCA "не вибирає цілей на основі громадянства", але веде боротьбу з будь-якими зарубіжними корумпованими елітами.

Раніше заступник міністра внутрішніх справ Великобританії Бен Уоллес заявляв про намір залучити "всі сили уряду" для боротьби зі злочинцями і політиками, які використовують країну для відмивання доходів. В уряді він займається в тому числі боротьбою з економічними злочинами.

"Коли ми доберемося до вас, до ваших активів, ми влаштуємо вам важке життя", - пообіцяв Уоллес.

За даними поліції, щорічно у Великобританії відмивають 100 мільярдів фунтів стерлінгів, нажитих злочинним шляхом. На ці кошти купується розкішна лондонська нерухомість і цілі компанії.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online