Замкнені в собі: в Росії зростає кількість хворих на аутизм

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: ТАСС / Володимир Смирнов

Чумою XX століття був одноголосно визнаний СНІД. Термінальна стадія ВІЛ приводила в жах все населення планети, побороти який не можуть до сих пір. Бичем же XXI століття стали ракові захворювання і аутизм. Про онкологію і її наслідки знають все, а аутизм потрапив у фокус зору зовсім недавно. Що це таке, чим можна допомогти аутистам і чи здатна медицина побороти це підступне захворювання - в матеріалі m24.ru.

У сучасному Дітоцентрична суспільстві на перше місце ставляться інтереси дитини. Ті захворювання і проблеми зі здоров'ям у немовлят, на які раніше не прийнято було звертати увагу, стали об'єктом підвищеної уваги. Зараз вже нікого не здивуєш діагнозами "синдром Аспергера" або "синдром Дауна". Значно менша кількість людей знає про хворобу Альперса або спинальне розлад. Але про аутизм чули практично всі.

Справа в тому, що кількість дітей і дорослих, які страждають від аутизму та пов'язаних з ним розладів, стрімко збільшується. Офіційної статистики в Росії не існує, але за даними європейських країн, кожні троє з тисячі новонароджених приречені страждати на аутизм. А якщо внести в цей список ще й схожі захворювання, то вийде, що кожні шестеро з тисячі новонароджених - "аутичні".

думка експерта

Аутизм - це первазивних, тобто воно всеохоплююче, розлад розвитку. Але не варто впадати у відчай - аутизм може бути вилікуваний психолого-педагогічними методами. Це щось на зразок адаптивного освіти.

Після того як реорганізували установи, які були створені як раз для таких дітей, ці установи увійшли до складу загальноосвітніх шкіл і є їх частиною. У цих підрозділах аутисти навчаються за адаптивним програмами, які відповідають їх здібностям і потребам. У них є можливість спілкуватися зі звичайними дітьми.

У Росії немає статистики по дітям, які страждають на аутизм, але останнім часом кількість таких дітей зростає. Ми звертаємося до даних загальноосвітніх установ, а особливо до того, що батьки таких дітей змушені звертатися до психіатрів з приводу аутизму. Тому можна судити, що кількість страждаючих аутизмом дітей зростає.

Існує велика кількість методів терапії для аутистів. Для кожної дитини повинен бути підібраний індивідуальний метод. Однією таблеткою від усіх хвороб аутизм не вилікувати.

Деякі діти з аутизмом відрізняються неординарними здібностями. У них йде нерівномірний розвиток. Вони компенсують свої порушення розвиненістю в одному конкретному занятті. Наприклад, дитина може володіти видатними математичними здібностями, але при цьому йому дуже складно прищепити навички самообслуговування. Або він може знати дуже багато мов, але не зможе побудувати найпростіший діалог.

Наталя Ситіліна

Магістр психологічних наук, дефектолог, експерт з питань аутизму, педагог-психолог


Найголовніша перешкода, з яким стикаються батьки і самі лікарі - неможливість передбачити розвиток цього захворювання. Припустимо, у вас з'являється дитина. Діагностика до пологів і висновок медичних працівників після його народження - строго позитивна. Буде красенем, розумницею і взагалі піде цілком в своїх тата і маму. Як тут не зрадіти?

Але саме в цьому і полягає підступність аутизму, що на відміну від синдрому Дауна та інших генетичних захворювань, розпізнати його рішуче неможливо. Не можна дізнатися який саме немовля змушений буде носити панцир байдужості до всього сущого і позбавлений звичайнісіньких проявів почуттів.

Зазвичай аутизм розвивається приблизно у дворічному віці. Нерідко діти вже починають говорити, будувати цілі речення, а за цим прогресом швидко слід регрес - повна апатія, незацікавленість в спілкуванні з батьками та іншими дітьми. Дитина може годинами сидіти на ліжечку і перебирати іграшки. Нерідко спостерігається дивовижне прагнення до порядку. Якщо звичайні діти розкидають іграшки по підлозі і частенько виривають сторінки з книг, то аутисти, навпаки, не грають взагалі. Вони люблять розставляти свої іграшки в певному порядку, створюючи з них цілі потяги.

Іноді можна застати дітей-аутистів за зовсім вже дивними заняттями. Наприклад, наданий сам собі дитина може годинами будувати гігантську вежу з кубиків або фішок доміно, до тих пір, поки вона не підніметься над підлогою на цілий метр. При цьому він не буде реагувати на слова дорослих і навіть не проявить інтересу до їжі.

Вельми нерідкі і інші прояви аутизму. Дитині може бути властива гіперактивність і дефіцит уваги. Що це означає? А всього лише те, що він буде носитися по квартирі або садовій ділянці як метеор і трощити все, що потрапляє в його поле зору. Зацікавити таке дитя читанням просто неможливо - дитина не буде нічого слухати і навіть не стане дивитися на батьків, які читає йому казку. Зате при першому ж зручному випадку почне стрибати на ліжку.

Дітям-аутистам властиві і дивні переваги в їжі. Вони рідко недоїдають, але при цьому можуть всіляко відмовлятися від каші і запіканки на користь білого хліба чи ковбаси. При цьому на солодке - улюблений продукт більшості дітей - така дитина може не звертати увагу зовсім.

І найнеприємніше: аутизм нерозривно пов'язаний з певним рівнем розумової відсталості. Приблизно половина дітей з цим захворюванням має IQ нижче 50, а нижче 100 цей показник практично у всіх аутистів. Можливо це пов'язано з тим, що діти не дуже горять бажанням вирішувати завдання, але все ж їх інтелектуальний рівень помітно нижче, ніж у звичайних людей.

Крім того, аутисти з дуже великими труднощами встановлюють відносини з іншими людьми, відрізняються беземоціальностью і прагненням весь час повернути розмову на цікаву їм тему. Найчастіше діти, які страждають аутизмом, навіть не цікавляться тим, що відповідає їм співрозмовник. Можна зрозуміти горе батьків, яким випало нещастя - аутизм у дитини. Більшість з них докладає всіх можливих зусиль, щоб впоратися з цією напастю.

сюжети: Від морів до зірок: як працює наука , Цікава наука

Як тут не зрадіти?
Що це означає?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online