Заставні аукціони: просто про складне

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З історії приватизації в Росії

Від редакції: публікуємо статтю, яка багато що пояснює по історії грабіжницької приватизації, що сталася в 90-і роки. В наш час, коли вже пішла щосили друга хвиля приватизації , Буде корисно згадати, як відбувалася перша.

А друга буде настільки ж грабіжницької і безпардонною (як приклад згадаємо недавній закон Ротенберга ). Наше гасло - тотальний перегляд підсумків приватизації, тобто повернення всього того, що було награбоване у народу, починаючи з 1991 року. Для його втілення потрібно не тільки розуміти всю складність ситуації, але і діяти - встати на захист інтересів робітників, що створюють своїми руками все, що у них потім відбирають.

Всі ми з екранів телевізорів дуже часто чуємо про якісь заставних аукціонах, в результаті яких були по-хижацькому приватизовані найбільші державні підприємства. Однак далеко не все ясно собі уявляють, в чому ж полягала суть цих заходів, і як же саме в їх результаті з'явилася невелика олігархічна прошарок, що володіє величезними багатствами.

Заставні аукціони представляли собою серію угод, проведених в 1995 році, в результаті яких у власність ряду комерційних банків перейшли акції найбільших держ. підприємств. Прийнято вважати, що ідея заставних аукціонів належить Володимиру Потаніну, але це не зовсім так. Вперше ідею висунув американець Борис Йордан. Лише згодом Потанін став його партнером по компанії «Ренесанс Капітал». Проте, на той час Потанін сам був багатим і впливовим людиною, йому належали найбагатші банки - МФК і ОНЕКСІМ-банк. Як тут не згадати голови правління ОНЕКСІМ-банку, а нині кандидата в Президенти РФ нашого улюбленого олігарха Михайла Прохорова.

З історії приватизації в Росії   Від редакції: публікуємо статтю, яка багато що пояснює по історії грабіжницької приватизації, що сталася в 90-і роки

Володимир Потанін

Вирішальна роль Володимира Потаніна полягала в тому, що саме йому випала честь запропонувати модель заставних аукціонів Уряду РФ. Пропозиція була підтримана першим віце-прем'єром Анатолієм Чубайсом і віце-прем'єром Олегом Сосковца, які винесли питання на обговорення кабінету міністрів.

Сутність заставних аукціонів полягала в наступному. Гостро потребувало грошових коштах держава проводило аукціони, переможці яких отримували право укласти кредитний договір з державою. Очевидно, що лише найбільші банки мали необхідних сумами, тому реально тільки вони могли брати участь в аукціонах і стати кредиторами держави. В якості забезпечення повернення кредиту держава віддавала в заставу банкам цінні папери - акції найбільших підприємств. Дані акції були федеральною власністю.

Зазвичай стверджують, що неповернення державою кредиту банку автоматично вів до того, що акції ставали власністю банків. З юридичної точки зору це абсолютно невірно. З 1 січня 1995 роки вже діяла частина перша Цивільного кодексу РФ, яка закріпила класичну модель заставного правовідносини. Заставодержатель (кредитор за основним зобов'язанням) має право отримати задоволення з вартості закладеного майна, але ніяк не стати власником цього майна автоматично. Це означає, що заставодержатель може продати майно з публічних торгів. Лише оголошення повторних торгів такими дає заставодержателю право залишити предмет застави за собою.

Однак при проведенні заставних аукціонів вся схема була штучно ускладнена. Крім кредитного договору та договору застави полягав також договір комісії. Держава (комітент) доручав переможцю аукціону (комісіонеру) продати акції, які є предметом застави. Тим самим, заставодержатель був одночасно і комісіонером. У чому був сенс робити заставодержателя ще і комісіонером, якщо він і без цього був особою, зацікавленою в реалізації акцій? Скоріш за все, це було зроблено з метою уникнення судової процедури звернення стягнення на заставлене майно. Крім того, була можливість поступитися право укладення договору комісії іншій особі, тобто продаж акцій в цьому випадку здійснював б не сам банк, а інша особа. Але це все не головне. Цілком зрозуміло, що банки легко могли продати закладені акції фактично самим собі, використовуючи для цього «свої» організації. Тому з економічної точки зору твердження про те, що закладені акції були приречені на перехід у власність банків, є правильними.

Такою була правова модель заставних аукціонів. Втілення цієї правової моделі на практиці виглядали вельми своєрідно.

Перш за все, слід зазначити, що ще до проведення заставних аукціонів держава розмістила в декількох банках (які згодом і перемогли в аукціонах) чималі кошти, які можна порівняти з розмірами отриманих кредитів. Таким чином, банки кредитували державу його ж грошима!

Треба підкреслити, що всі учасники розглянутих процесів чудово розуміли: держава не зможе вчасно повернути кредити, тобто звернення стягнення на закладені акції неминуче. Навіщо ж банкам були так потрібні ці акції? Справа в тому, що свої величезні статки банки зробили на обслуговуванні рахунків найбільших експортерів - а це були ті самі підприємства, акції яких держава віддавала в заставу. Банкам життєво необхідні були гарантії того, що кошти цих підприємств і далі будуть розміщуватися на їх рахунках. А що може служити кращою гарантією, ніж те, що власником акцій був би сам банк? Ось для чого і потрібні були заставні аукціони. При цьому вельми цікаво та обставина, що по-справжньому великі кредити, вимагалися державі, банки надати не могли, бо їх власники розбазарили левову частку зароблених грошей на покупку нерухомості за кордоном, мерседеси, кафе, ресторани, особняки, дорогу обробку офісів і т. д. З цього можна зробити однозначний висновок: банки розраховували заволодіти акціями за безцінь, а пізніше отримати від них надприбуток в десятки тисяч відсотків, нехай і з урахуванням капіталізації коштів. І план вдався.

В якості ілюстрації вищевикладеного привожу витримки з книги П. Хлєбнікова «Хрещений батько Кремля - ​​Борис Березовський». Витяги ці стосуються найбільш одіозних фігур - Михайла Ходорковського (Менатеп-банк) і вищезгаданого Володимира Потаніна (ОНЕКСІМ-банк; МФК).

1. На заставних аукціонах Ходорковського цікавив нещодавно створений холдинг «Юкос» - друга за величиною нафтова компанія в Росії. У холдинг входила видобувна компанія «Самаранефтегаз» - експортом її продукції займався Березовський - і Самарський НПЗ, на якому за два роки до цього сталося кілька вбивств. За запасами нафти «Юкос» вважався однією з найбагатших компаній в світі і на заставних аукціонах був найбільш ласим шматком. На торги виставили 45 відсотків акцій. На початку листопада 1995 року «Менатеп» прямо велів іншим потенційним бажаючим від участі в торгах утриматися. «Двох думок бути не може, - заявив пресі перший заступник голови« Менатепу »Костянтин Кагаловський, -« Юкос »буде нашим»

Через місяць, 8 грудня, консорціум з «Інкомбанку», «Альфа-банку» і банку «Російський кредит» запропонував за акції «Юкоса» 350 мільйонів доларів - набагато більше, ніж інші учасники. Але структурою, відала реєстрацією заявок на участь в аукціоні з продажу «Юкоса», був «Менатеп-банк». І він не прийняв заявку консорціуму з наступних причин: частина застави консорціум вніс державними короткостроковими облігаціями, а не грошима. У підсумку «Юкос» дістався компанії, що представляла інтереси «Менатепу», вона заплатила за пакет акцій «Юкоса» всього на 9 мільйонів доларів більше за стартову ціну в 150 мільйонів.

2. Володимир Потанін поклав око на інший трофей - металургійний гігант «Норільський нікель». Це підприємство було одним з найважливіших російських експортерів і великим акціонером «Онексім-банку». На аукціоні з продажу акцій «Норильського нікелю» найбільша пропозиція - 355 мільйонів доларів - надійшло від компанії «Конт», що представляла інтереси банку «Російський кредит». «Онексім-банк», який проводив реєстрацію заявок на участь в аукціоні, відсторонив «Російський кредит» через «недостатніх фінансових гарантій». Переможцем став філія «Онексім-банку», який заплатив 170,1 мільйона доларів - всього на 100 тисяч більше від стартової ціни.

Кілька тижнів потому знову-таки «Онексім-банку» доручили реєструвати заявки на участь в аукціоні з продажу 51 відсоток акцій нафтового гіганта «Сиданко». В черговий раз «Російський кредит» подав заявку, і «Онексім-банк» її знову не прийняв: нібито «Російський кредит» не вніс необхідний завдаток; тим часом представники «Російського кредиту» стверджували, що їх навіть не пустили в будівлю «Онексім-банку» в день аукціону. Аукціон виграла пов'язана з «Онексім-банком» МФК, що заплатила всього 5 мільйонів доларів понад стартову ціну в 125 мільйонів.

Після цього дуже смішно чути заяви олігархів в дусі: «Так, ми зробили стан, але в повній відповідності з російським законодавством» Після цього дуже смішно чути заяви олігархів в дусі: «Так, ми зробили стан, але в повній відповідності з російським законодавством». У наявності порушення елементарної юридичної процедури, встановленої в спеціальному Указі Президента (див. Нижче). Все той же П. Хлєбніков абсолютно справедливо пише: «Купуючи у держави активи в ході такої закулісної угоди і по настільки заниженою ціною, ви ризикуєте, що ваші права на нову власність ніколи не будуть надійно захищені. Співгромадяни будуть вважати вас шахраєм, а держава - швидше зберігачем активів, ніж їх фактичним власником ».

джерела:
1. Указ Президента РФ від 31 серпня 1995 № 889 «Про порядок передачі в заставу акцій, що перебувають у федеральній власності»
2. Хлєбніков П. Хрещений батько Кремля - ​​Борис Березовський або історія розграбування Росії. М., 2001..

джерело

У чому був сенс робити заставодержателя ще і комісіонером, якщо він і без цього був особою, зацікавленою в реалізації акцій?
Навіщо ж банкам були так потрібні ці акції?
А що може служити кращою гарантією, ніж те, що власником акцій був би сам банк?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online