Купівля квартири на аукціоні: вигода чи проблема?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Piotr Adamowicz / Fotolia   Сьогодні практично всі можна придбати через інтернет, і нерухомість не виняток Piotr Adamowicz / Fotolia

Сьогодні практично всі можна придбати через інтернет, і нерухомість не виняток. Один із способів придбання - аукціон або електронні торги. Стати учасником таких торгів не дуже складно. Якщо ви хочете придбати нерухомість через електронний аукціон, дотримуйтеся такого плану:

  • зберіть суму, достатню для покупки нерухомості;
  • знайдіть електронні майданчики, на яких проводяться торги;
  • вивчіть нерухомість, яка виставлена ​​на торги;
  • зареєструйтеся на обраній площадці;
  • отримаєте електронний підпис (це можна робити одночасно з вивченням об'єктів, так як для отримання підпису потрібен деякий час);
  • внесіть завдаток за вподобаний об'єкт (якщо їх декілька, то за кожен окремо);
  • візьміть участь в торгах;
  • в разі перемоги внесіть всю суму в установлений термін, а в разі програшу - поверніть свій завдаток.

Як купити квартиру на аукціоні?

Перевірка юридичної чистоти квартири: 10 больових точок

Об'єкти нерухомості, що виставляються на торгах, спочатку мають дуже привабливу вартість. Однак не варто спокушатися низькою ціною, так як в процесі аукціону ситуація може змінитися. Нижче перераховані п'ять важливих особливостей електронних торгів, про які варто пам'ятати, якщо ви новачок в цій галузі.

1. Заздалегідь дізнайтеся реальну вартість вподобаного об'єкта нерухомості, тому що якщо учасників буде багато, то великий ризик, що в процесі торгів ціна зросте в кілька разів.

2. Тверезо оцінюйте свої фінансові можливості. В процесі гонки можна захопитися і виставити непідйомну для себе суму. Наприклад, в практиці наших експертів зустрічалися випадки, коли початкова вартість виростала в півтора рази вищою за ринкову через велику кількість учасників і наполегливої ​​боротьби.

3. Електронні торги не передбачають можливості огляду об'єкта нерухомості. Можна спиратися лише на характеристики, зазначені в документах (метраж, кількість кімнат, поверх, загальна площа, поверховість будинку і так далі). Звичайно, можна з'їздити за вказаною адресою, оглянути стан будинку і прибудинкової території, але побачити сам об'єкт, виставлений на продаж, не вийде. Отже, не можна оцінити розмір можливих додаткових вкладень.

4. Можливі затримки при передачі квартири (аж до судових розглядів). Найчастіше мешканці (колишні власники), що живуть в такому об'єкті нерухомості, навідріз відмовляються виселятися. Причини того можуть бути вагомими, і це може вплинути на їх виселення через суд (наприклад, новонароджена дитина, недавно перенесена операція і так далі). Але навіть якщо подібних перешкод немає, змусити колишніх власників звільнити квартиру може бути дуже складно. Звичайний співробітник поліції не стане займатися виселенням. Для цього переможцю торгів доведеться звернутися в суд, а судова тяганина може затягнутися.

5. Можливо оспорювання результатів аукціону (аж до скасування результату торгів). Нерідко колишні власники, виселені за рішенням суду, не згодні з таким станом справ. Вони починають звертатися в інші інстанції і вимагати перегляду прийнятого рішення.

Перш ніж брати участь в торгах, зважте всі за і проти, оцініть свої сили, розберіться в тонкощах процедури і приготуйтеся до того, що щось може піти не так. Однак, якщо ви будете контролювати ситуацію, є шанс зробити дійсно вигідну покупку.

Текст підготувала Олександра Лаврішева

НЕ пропустіть:

3 способи максимально швидко продати квартиру

Вибрати квартиру на вторинному ринку: поради покупцям

Терміновий викуп квартири на вторинному ринку

Що краще - дарчий або заповіт на квартиру?

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Як купити квартиру на аукціоні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online