Купити заставне майно в Україні: як оформити угоду і не нарватися на шахраїв | СЬОГОДНІ

  1. Купити заставне майно в Україні: як оформити угоду і не нарватися на шахраїв 4 листопада 2017, 10:00...
  2. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  3. Спосіб третій: продаж застави на аукціоні без урахування побажань господаря майна
  4. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  5. Досвід: як отримати своє
  6. Торги: у всіх є шанс
  7. АВТОР:
  8. Орфографічна помилка в тексті:
  9. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  10. Спосіб перший: продаж заставного житла за особистою ініціативою, але з прицілом на "копійку"
  11. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  12. Спосіб третій: продаж застави на аукціоні без урахування побажань господаря майна
  13. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  14. Досвід: як отримати своє
  15. Торги: у всіх є шанс
  16. АВТОР:
  17. Орфографічна помилка в тексті:
  18. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  19. Спосіб перший: продаж заставного житла за особистою ініціативою, але з прицілом на "копійку"
  20. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  21. Спосіб третій: продаж застави на аукціоні без урахування побажань господаря майна
  22. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  23. Досвід: як отримати своє
  24. Торги: у всіх є шанс
  25. АВТОР:
  26. Орфографічна помилка в тексті:

Купити заставне майно в Україні: як оформити угоду і не нарватися на шахраїв

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

4 листопада 2017, 10:00 Переглядів:

4 листопада 2017, 10:00 Переглядів:

Нерухомість повсюдно дешевшає, але житло - все ще дороге задоволення для багатьох, як, втім, і авто. Тому деякі українці розглядають такий варіант розжитися дахом над головою або своїми колесами, як покупка заставного майна. Економія тут у наявності: пропозиції можна знайти на 15-30% дешевше. Наприклад, 1-кімнатна квартира боржників на вулиці Маршала Тимошенко в Києві продається за 380 тис. Грн, в той час як подібні варіанти на тій же вулиці перевалюють далеко за півмільйона. Авто, вартість якого в салоні 400 тис. Грн, на торгах стартує з ціною наполовину нижче. Звичайно, що зацікавився такою пропозицією повинен розуміти, що може як виграти, так і влетіти по-крупному.

"Сегодня" дізналася, які є варіанти покупки заставного майна, на що звертати увагу продавцю і покупцю, зважившись на таку угоду, як відбуваються торги і як виселити заборгували мешканців зі своєї нової квартири.

Спосіб перший: продаж заставного житла за особистою ініціативою, але з прицілом на "копійку"

Якщо позичальник розуміє, що варіантів виплатити борг у нього немає і скоро світить продаж з молотка, він може запропонувати банку продати заставне майно. "У роботі з проблемними кредитами банки не мають на меті забрати і продати. Вони в першу чергу прагнуть врегулювати взаємовідносини з клієнтом досудовим шляхом. І треба сказати, що останнім часом зростає кількість клієнтів, готових до діалогу, в тому числі і шляхом добровільної реалізації майна ", - говорить начальник управління звітності, процесів і підтримки повернення проблемної заборгованості клієнтів роздрібного бізнесу" Альфа-Банку Україна "і" Укрсоцбанку "Олена Супрун. Більш того, фінустанова навіть сприяє в реалізації: розмістить оголошення на своїх ресурсах і буде консультувати потенційних покупців.

ВИГОДА ПРОДАВЦЯ. При добровільний продаж рухомого / нерухомого майна ціну на нього встановлює позичальник. Вартість може виявитися трохи дешевше, ніж в середньому по ринку (на 5-15%), або ж взагалі ринкової.

ВИГОДА покупця. Звичайно ж, ціна. Якщо заставне майно дешевше, ніж аналогічне, а продаж добровільна - це суттєвий плюс на користь позичальника. Але покупець повинен бути готовий до того, що процедура може трохи затягнутися в часі (поки заставу буде виведений з реєстру заставного майна і т. Д.). Ще один плюс в тому, що вся процедура відбувається під невсипущим контролем банку, якому повинен продавець. "Банку важливо, щоб угода була максимально прозорою і жодна зі сторін не могла її оскаржити", - підтвердили банкіри. До того ж деякі банки (правда, таких небагато), якщо у покупця не вистачає невеликої суми, можуть дати її в кредит. Але ставки будуть схожі на іпотечним - під 30% річних.

СЦЕНАРІЙ КУПІВЛІ. Потенційний покупець знаходить оголошення на сайті банку або на інших порталах і зв'язується з контактною особою - це або представник банку, або господар майна. Він домовляється про перегляд, і якщо товар підійде, то далі треба буде вести діалог з банком: підписується договір купівлі-продажу, вносяться гроші, банк забирає свою частку, що заборгував позичальник, знімає обтяження і видаляє об'єкт з реєстру заставного майна. Залишок коштів йде колишньому господареві, а покупець стає єдиним і повноцінним власником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Спосіб другий: придбання застави разом з чужим боргом і штрафних-Пенєву "шлейфом" за згодою сторін

Купівля застави також можлива разом із залишком чужого боргу у вигляді переуступки. Це теж, вважай, добра воля боржника банку: він або більше не хоче віддавати банку узяте в кредит, або з об'єктивних причин не може цього робити, а борг зростає. В д
анном випадку позичальник повідомляє банк про свій варіант вирішити проблему і шукає того, хто хотів би купити житло чи авто разом з кредитом таким способом. Такі угоди не надто популярні на ринку (до них підключені в тому числі ріелтори), але вони є.

ВИГОДА ПРОДАВЦЯ. Боржник в даному випадку виграє в тому, що видирається з боргової ями: він отримує назад початковий платіж і те, що вже встиг виплатити по взятому спочатку кредиту плюс суму, яку вважає актуальною доплатити в якості винагороди за заставу. В принципі, щоб зацікавити покупця такою угодою, продавцеві доводиться робити істотну знижку на винагороду, особливо якщо кредит ще виплачувати і виплачувати. Якщо ж виплачувати борг залишилося зовсім небагато (за часом і по грошах), то продаж застави буде не дуже вигідним варіантом для продавця: є сенс спробувати позичити грошей або взяти їх в кредит.

ВИГОДА покупця. Економія на такій угоді не дуже велика - хіба що продавець щедро поступиться на шкоду собі, або тих випадків, коли виплачувати кредит залишилося порівняно недовго, а ставка по ньому невисока (умови залишаються ті ж, на яких спочатку брався займ). Наприклад, якщо початковий позичальник брав кредит, автокредит або іпотеку в 2005 році, припустимо, на 15-20 років, то ставка була на рівні 9-13%, і швидше за все не змінювалася, а виплачувати залишилося вже недовго. Непрямим перевагою можна вважати також відсутність одноразових комісій і платежів по оформленню такого кредиту (це сплатив позичальник багато років назад). Але тут же і мінус: штрафи і пеня - ваша турбота.

СЦЕНАРІЙ УГОДИ. Знайти зацікавився такою угодою для боржника - ще не "гора з плечей". Потенційного новоспеченого боржника уздовж і поперек перевірить банк, щоб не нарватися на ще одного проблемного позичальника. Він повинен бути платоспроможний, що засвідчить довідка з місця роботи з прийнятним для банку доходом, і мати достатньо коштів на проживання сім'ї після того, як буде здійснений щомісячний платіж. Юридично угода каверз не має - банк і нотаріус проконтролюють кожну кому.

Юридично угода каверз не має - банк і нотаріус проконтролюють кожну кому

Вважаємо. Переуступка вигідна, якщо виплачувати залишилося недовго, або житло за хв. ставкою

Спосіб третій: продаж застави на аукціоні без урахування побажань господаря майна

Найбільш проблемна покупка заставного майна - якщо воно реалізується в примусовому порядку. Таке трапляється, коли позичальник не платить по рахунках і нічого не робить по реструктуризації або іншим способом врегулювання боргу. Іноді позичальник ще й ховається від банку (не відповідає на дзвінки, не відкриває двері), ніж провокує фінустанова звернутися до суду і вже його рішенням домогтися арешту майна. Після цього заставу виставляється на аукціон, який проводить торгова організація (їх близько 40 в Україні). Повідомлення про це міститься на порталі Мін'юсту.

ВИГОДА ПРОДАВЦЯ. Вигоди особливо немає, хіба що після продажу боргу на позичальника вже не буде, як і майна, яке було заставою. Грошей же від продажу може дістатися або мінімум, або ж і зовсім не перепасти. В даному випадку головна мета банку - повернути позичені гроші, тому фінустанова, скоріше за все, занизить ціну застави (на 15-30%), щоб в найкоротші терміни відбити суму позики. "Коли повернення кредитних коштів можливий тільки в процесі претензійно-позовної роботи, клієнти програють, - констатує Олена Супрун. - Набагато вигідніше йти шляхом добровільного врегулювання".

ВИГОДА покупця. Головна - ціна. Але далі починаються нюанси, над якими потрібно обов'язково задуматися. По-перше, згоди на продаж господар не давав. "Такий об'єкт застави купується практично з зав'язаними очима: прийти подивитися житло або сісти за кермо, швидше за все, неможливо. На закладеної квартири боржник може проживати сам (його сім'я, орендарі, які нікого не пускають) або прописані неповнолітні і т. П., а на авто він може їздити сам або надійно ховати, - пояснює експерт з правового нагляду департаменту реструктуризації і стягнення одного з великих банків. - авто, яке ховалося, може бути вилучено дорожньою поліцією або відігнати на стоянку банку або торгу щей організації. Але в такому випадку треба бути готовим, що машина може мати незадовільний технічний стан, не мати ключів і документів ".

СЦЕНАРІЙ КУПІВЛІ. Покупець, зацікавившись лотом, зв'язується з контактною особою. Якщо є можливість, може подивитися об'єкт, якщо немає - постаратися вийти на контакт з фактичним господарем. Не виключено, що нічого не вийде, але є покупці, яких навіть це не зупиняє, так як їх влаштовує невисока ціна, вони реєструються на участь в електронних торгах. А вигравши їх, приступають до вирішення проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Валютні позичальники спокійні

Велика проблема банків - кредити під житло, взяті у валюті.

"У 2007-2008 роках був бум валютних позик (у 2011 році кредитувати у валюті заборонили). Тому є багато об'єктів, які підпадають під тимчасовий мораторій (прийнятий в 2014 році) на реалізацію застав по таких кредитах, - пояснює заступник начальника юридичного відділу" Індустріалбанку "Ігор Притика. - Це ті, які виступили забезпеченням по кредитах в іноземній валюті. в зв'язку з цим банки позбавлені можливості робити якісь дії, пов'язані з примусовим відчуженням цього майна. На сьогоднішній день в ВР існують дв а законопроекти, які дозволять юридичним шляхом відрегулювати ці відносини, але поки жоден з них не прийнято в першому читанні. Ми можемо тільки переконувати таких позичальників провести реструктуризацію і перевести цей кредит в гривневий ".

СВІТОВА. Банківські експерти сходяться в одному: в інтересах позичальника знайти з банком компроміс, поки справа не дійшла до суду. Зараз фінустанови йдуть на деякі поступки, щоб повернути свої гроші: і реструктуризують, і "прощають" частина заборгованості (це часто застосовується щодо штрафних санкцій і пені - Ред.). Для боржника це вигідніше, ніж чекати, коли вступить в силу виконавче рішення суду і "нагрянуть" державний або приватні виконавці, які примусово проведуть стягнення. Що стосується поступок, то зараз розробляються альтернативні схеми реалізації заставного майна, в тому числі лізингові програми.

По закону. Банк поки тільки може переконувати валютних позичальників перевести кредит в гривневий. Фото: YAY / TASS

Досвід: як отримати своє

Ірина копару з Одеси придбанням заставного майна залишилася задоволена. "Я шукала квартиру в інтернеті і через ріелторів, але те, що я хотіла придбати, було не по моїм грошам. Мені запропонували подивитися заставні квартири. В моєму випадку продавцем виступало фізособа, а банк давав дозвіл на відчуження. Відповідь банку чекала близько тижня. далі була стандартна процедура: нотаріус, рієлторськоє агентство ... Купила я квартиру дорожче оцінки: такою була домовленість. Всього заплатила $ 48 тис. за 3-кімнатну: у порівнянні з цінами ринку нерухомості на той день (2012 рік), це було дешевше майже на 20%. Продаж була добровільна, частина де млостей пішла на погашення боргів власника. По квартирній платі відсутні заборгованості і т. п. Виїзд сім'ї теж був без проблем ", - розповіла Ірина.

НЕ ДОБРОВІЛЬНО. Але так завершуються не всі угоди з купівлі заставного майна: наприклад, Микола Борисов з Києва виселяв своїх мешканців силою. "Продаж була примусова, я виграв на торгах. Ціна вийшла нижче ринкової майже на 30%, так що я готовий був задурити з документами та іншими проблемами. Але виявилося все дуже клопітно: на житлоплощі був прописаний неповнолітній, і в моєму випадку довелося чекати півроку до виконання мешканцеві 18 років. Потім сім'я відмовлялася з'їжджати, опротестовувала продаж, оскарживши проведення торгів в судовому порядку. Це ще на рік відстрочило моє заселення. А коли, нарешті, документи були у мене, вони не відкривали двері. Довелося викликати поліцію . Коли їх примусово виселили, мені ще десь місяць не було життя - загрози, написи на стінах ... Закінчилося все після розбитих вікон і моєї заяви в поліцію ", - розповів Микола.

Закінчилося все після розбитих вікон і моєї заяви в поліцію , - розповів Микола

Примусово. Колишніх господарів доводиться виселяти іноді силою. Фото: Д. Рогулін / ТАСС

Торги: у всіх є шанс

Торги по арештованого майна при електронних продажах призначаються на певне число, про що повідомляється на сайті майданчики. Після цього в них може взяти участь кожен зареєстрований користувач системи. Все що для цього потрібно, сплатити реєстраційний внесок - це гарантія серйозності ваших намірів (5%).

" В день на продажу може виставлятися до 1 тис. Лотів, - розповів генеральний директор ДП "сетах" (OpenMarket) Віктор Вишнів . - В минулому році на OpenMarket було продано майна на 2 млрд грн. Приблизно порівну рухомого і нерухомого. При цьому в 30% це була добровільна продаж, а в 70% - арештоване майно. За весь період роботи системи (2 роки) було, приблизно 700 судових позовів щодо оскарження торгів, в основному по арештованого майна і всі вони були виграні нами. Після аукціону переможцю видається протокол (в електронній системі він формується автоматично), проходить оплата протягом 10 днів, переможець забирає акт у виконавчої служби і після цього може забрати своє майно. Тим, хто програв учасникам повертається гарантійний внесок. "Якщо переможець передумав купувати, то покупцем стає другою на черзі і т.д., поки за майно не заплатять", - говорять в OpenMarket.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

банк банк

, житло , борг , покупка , продаж , заставу , майно , позичальник , угоди , об'єкт , покупець , заставне майно

Ви зараз переглядаєте новина "Все про продаж і купівлю заставного майна: плюси і підводні камені". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Юлія Полехина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Купити заставне майно в Україні: як оформити угоду і не нарватися на шахраїв

4 листопада 2017, 10:00 Переглядів:

4 листопада 2017, 10:00 Переглядів:

Нерухомість повсюдно дешевшає, але житло - все ще дороге задоволення для багатьох, як, втім, і авто. Тому деякі українці розглядають такий варіант розжитися дахом над головою або своїми колесами, як покупка заставного майна. Економія тут у наявності: пропозиції можна знайти на 15-30% дешевше. Наприклад, 1-кімнатна квартира боржників на вулиці Маршала Тимошенко в Києві продається за 380 тис. Грн, в той час як подібні варіанти на тій же вулиці перевалюють далеко за півмільйона. Авто, вартість якого в салоні 400 тис. Грн, на торгах стартує з ціною наполовину нижче. Звичайно, що зацікавився такою пропозицією повинен розуміти, що може як виграти, так і влетіти по-крупному.

"Сегодня" дізналася, які є варіанти покупки заставного майна, на що звертати увагу продавцю і покупцю, зважившись на таку угоду, як відбуваються торги і як виселити заборгували мешканців зі своєї нової квартири.

Спосіб перший: продаж заставного житла за особистою ініціативою, але з прицілом на "копійку"

Якщо позичальник розуміє, що варіантів виплатити борг у нього немає і скоро світить продаж з молотка, він може запропонувати банку продати заставне майно. "У роботі з проблемними кредитами банки не мають на меті забрати і продати. Вони в першу чергу прагнуть врегулювати взаємовідносини з клієнтом досудовим шляхом. І треба сказати, що останнім часом зростає кількість клієнтів, готових до діалогу, в тому числі і шляхом добровільної реалізації майна ", - говорить начальник управління звітності, процесів і підтримки повернення проблемної заборгованості клієнтів роздрібного бізнесу" Альфа-Банку Україна "і" Укрсоцбанку "Олена Супрун. Більш того, фінустанова навіть сприяє в реалізації: розмістить оголошення на своїх ресурсах і буде консультувати потенційних покупців.

ВИГОДА ПРОДАВЦЯ. При добровільний продаж рухомого / нерухомого майна ціну на нього встановлює позичальник. Вартість може виявитися трохи дешевше, ніж в середньому по ринку (на 5-15%), або ж взагалі ринкової.

ВИГОДА покупця. Звичайно ж, ціна. Якщо заставне майно дешевше, ніж аналогічне, а продаж добровільна - це суттєвий плюс на користь позичальника. Але покупець повинен бути готовий до того, що процедура може трохи затягнутися в часі (поки заставу буде виведений з реєстру заставного майна і т. Д.). Ще один плюс в тому, що вся процедура відбувається під невсипущим контролем банку, якому повинен продавець. "Банку важливо, щоб угода була максимально прозорою і жодна зі сторін не могла її оскаржити", - підтвердили банкіри. До того ж деякі банки (правда, таких небагато), якщо у покупця не вистачає невеликої суми, можуть дати її в кредит. Але ставки будуть схожі на іпотечним - під 30% річних.

СЦЕНАРІЙ КУПІВЛІ. Потенційний покупець знаходить оголошення на сайті банку або на інших порталах і зв'язується з контактною особою - це або представник банку, або господар майна. Він домовляється про перегляд, і якщо товар підійде, то далі треба буде вести діалог з банком: підписується договір купівлі-продажу, вносяться гроші, банк забирає свою частку, що заборгував позичальник, знімає обтяження і видаляє об'єкт з реєстру заставного майна. Залишок коштів йде колишньому господареві, а покупець стає єдиним і повноцінним власником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Спосіб другий: придбання застави разом з чужим боргом і штрафних-Пенєву "шлейфом" за згодою сторін

Купівля застави також можлива разом із залишком чужого боргу у вигляді переуступки. Це теж, вважай, добра воля боржника банку: він або більше не хоче віддавати банку узяте в кредит, або з об'єктивних причин не може цього робити, а борг зростає. В д
анном випадку позичальник повідомляє банк про свій варіант вирішити проблему і шукає того, хто хотів би купити житло чи авто разом з кредитом таким способом. Такі угоди не надто популярні на ринку (до них підключені в тому числі ріелтори), але вони є.

ВИГОДА ПРОДАВЦЯ. Боржник в даному випадку виграє в тому, що видирається з боргової ями: він отримує назад початковий платіж і те, що вже встиг виплатити по взятому спочатку кредиту плюс суму, яку вважає актуальною доплатити в якості винагороди за заставу. В принципі, щоб зацікавити покупця такою угодою, продавцеві доводиться робити істотну знижку на винагороду, особливо якщо кредит ще виплачувати і виплачувати. Якщо ж виплачувати борг залишилося зовсім небагато (за часом і по грошах), то продаж застави буде не дуже вигідним варіантом для продавця: є сенс спробувати позичити грошей або взяти їх в кредит.

ВИГОДА покупця. Економія на такій угоді не дуже велика - хіба що продавець щедро поступиться на шкоду собі, або тих випадків, коли виплачувати кредит залишилося порівняно недовго, а ставка по ньому невисока (умови залишаються ті ж, на яких спочатку брався займ). Наприклад, якщо початковий позичальник брав кредит, автокредит або іпотеку в 2005 році, припустимо, на 15-20 років, то ставка була на рівні 9-13%, і швидше за все не змінювалася, а виплачувати залишилося вже недовго. Непрямим перевагою можна вважати також відсутність одноразових комісій і платежів по оформленню такого кредиту (це сплатив позичальник багато років назад). Але тут же і мінус: штрафи і пеня - ваша турбота.

СЦЕНАРІЙ УГОДИ. Знайти зацікавився такою угодою для боржника - ще не "гора з плечей". Потенційного новоспеченого боржника уздовж і поперек перевірить банк, щоб не нарватися на ще одного проблемного позичальника. Він повинен бути платоспроможний, що засвідчить довідка з місця роботи з прийнятним для банку доходом, і мати достатньо коштів на проживання сім'ї після того, як буде здійснений щомісячний платіж. Юридично угода каверз не має - банк і нотаріус проконтролюють кожну кому.

Юридично угода каверз не має - банк і нотаріус проконтролюють кожну кому

Вважаємо. Переуступка вигідна, якщо виплачувати залишилося недовго, або житло за хв. ставкою

Спосіб третій: продаж застави на аукціоні без урахування побажань господаря майна

Найбільш проблемна покупка заставного майна - якщо воно реалізується в примусовому порядку. Таке трапляється, коли позичальник не платить по рахунках і нічого не робить по реструктуризації або іншим способом врегулювання боргу. Іноді позичальник ще й ховається від банку (не відповідає на дзвінки, не відкриває двері), ніж провокує фінустанова звернутися до суду і вже його рішенням домогтися арешту майна. Після цього заставу виставляється на аукціон, який проводить торгова організація (їх близько 40 в Україні). Повідомлення про це міститься на порталі Мін'юсту.

ВИГОДА ПРОДАВЦЯ. Вигоди особливо немає, хіба що після продажу боргу на позичальника вже не буде, як і майна, яке було заставою. Грошей же від продажу може дістатися або мінімум, або ж і зовсім не перепасти. В даному випадку головна мета банку - повернути позичені гроші, тому фінустанова, скоріше за все, занизить ціну застави (на 15-30%), щоб в найкоротші терміни відбити суму позики. "Коли повернення кредитних коштів можливий тільки в процесі претензійно-позовної роботи, клієнти програють, - констатує Олена Супрун. - Набагато вигідніше йти шляхом добровільного врегулювання".

ВИГОДА покупця. Головна - ціна. Але далі починаються нюанси, над якими потрібно обов'язково задуматися. По-перше, згоди на продаж господар не давав. "Такий об'єкт застави купується практично з зав'язаними очима: прийти подивитися житло або сісти за кермо, швидше за все, неможливо. На закладеної квартири боржник може проживати сам (його сім'я, орендарі, які нікого не пускають) або прописані неповнолітні і т. П., а на авто він може їздити сам або надійно ховати, - пояснює експерт з правового нагляду департаменту реструктуризації і стягнення одного з великих банків. - авто, яке ховалося, може бути вилучено дорожньою поліцією або відігнати на стоянку банку або торгу щей організації. Але в такому випадку треба бути готовим, що машина може мати незадовільний технічний стан, не мати ключів і документів ".

СЦЕНАРІЙ КУПІВЛІ. Покупець, зацікавившись лотом, зв'язується з контактною особою. Якщо є можливість, може подивитися об'єкт, якщо немає - постаратися вийти на контакт з фактичним господарем. Не виключено, що нічого не вийде, але є покупці, яких навіть це не зупиняє, так як їх влаштовує невисока ціна, вони реєструються на участь в електронних торгах. А вигравши їх, приступають до вирішення проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Валютні позичальники спокійні

Велика проблема банків - кредити під житло, взяті у валюті.

"У 2007-2008 роках був бум валютних позик (у 2011 році кредитувати у валюті заборонили). Тому є багато об'єктів, які підпадають під тимчасовий мораторій (прийнятий в 2014 році) на реалізацію застав по таких кредитах, - пояснює заступник начальника юридичного відділу" Індустріалбанку "Ігор Притика. - Це ті, які виступили забезпеченням по кредитах в іноземній валюті. в зв'язку з цим банки позбавлені можливості робити якісь дії, пов'язані з примусовим відчуженням цього майна. На сьогоднішній день в ВР існують дв а законопроекти, які дозволять юридичним шляхом відрегулювати ці відносини, але поки жоден з них не прийнято в першому читанні. Ми можемо тільки переконувати таких позичальників провести реструктуризацію і перевести цей кредит в гривневий ".

СВІТОВА. Банківські експерти сходяться в одному: в інтересах позичальника знайти з банком компроміс, поки справа не дійшла до суду. Зараз фінустанови йдуть на деякі поступки, щоб повернути свої гроші: і реструктуризують, і "прощають" частина заборгованості (це часто застосовується щодо штрафних санкцій і пені - Ред.). Для боржника це вигідніше, ніж чекати, коли вступить в силу виконавче рішення суду і "нагрянуть" державний або приватні виконавці, які примусово проведуть стягнення. Що стосується поступок, то зараз розробляються альтернативні схеми реалізації заставного майна, в тому числі лізингові програми.

По закону. Банк поки тільки може переконувати валютних позичальників перевести кредит в гривневий. Фото: YAY / TASS

Досвід: як отримати своє

Ірина копару з Одеси придбанням заставного майна залишилася задоволена. "Я шукала квартиру в інтернеті і через ріелторів, але те, що я хотіла придбати, було не по моїм грошам. Мені запропонували подивитися заставні квартири. В моєму випадку продавцем виступало фізособа, а банк давав дозвіл на відчуження. Відповідь банку чекала близько тижня. далі була стандартна процедура: нотаріус, рієлторськоє агентство ... Купила я квартиру дорожче оцінки: такою була домовленість. Всього заплатила $ 48 тис. за 3-кімнатну: у порівнянні з цінами ринку нерухомості на той день (2012 рік), це було дешевше майже на 20%. Продаж була добровільна, частина де млостей пішла на погашення боргів власника. По квартирній платі відсутні заборгованості і т. п. Виїзд сім'ї теж був без проблем ", - розповіла Ірина.

НЕ ДОБРОВІЛЬНО. Але так завершуються не всі угоди з купівлі заставного майна: наприклад, Микола Борисов з Києва виселяв своїх мешканців силою. "Продаж була примусова, я виграв на торгах. Ціна вийшла нижче ринкової майже на 30%, так що я готовий був задурити з документами та іншими проблемами. Але виявилося все дуже клопітно: на житлоплощі був прописаний неповнолітній, і в моєму випадку довелося чекати півроку до виконання мешканцеві 18 років. Потім сім'я відмовлялася з'їжджати, опротестовувала продаж, оскарживши проведення торгів в судовому порядку. Це ще на рік відстрочило моє заселення. А коли, нарешті, документи були у мене, вони не відкривали двері. Довелося викликати поліцію . Коли їх примусово виселили, мені ще десь місяць не було життя - загрози, написи на стінах ... Закінчилося все після розбитих вікон і моєї заяви в поліцію ", - розповів Микола.

Закінчилося все після розбитих вікон і моєї заяви в поліцію , - розповів Микола

Примусово. Колишніх господарів доводиться виселяти іноді силою. Фото: Д. Рогулін / ТАСС

Торги: у всіх є шанс

Торги по арештованого майна при електронних продажах призначаються на певне число, про що повідомляється на сайті майданчики. Після цього в них може взяти участь кожен зареєстрований користувач системи. Все що для цього потрібно, сплатити реєстраційний внесок - це гарантія серйозності ваших намірів (5%).

" В день на продажу може виставлятися до 1 тис. Лотів, - розповів генеральний директор ДП "сетах" (OpenMarket) Віктор Вишнів . - В минулому році на OpenMarket було продано майна на 2 млрд грн. Приблизно порівну рухомого і нерухомого. При цьому в 30% це була добровільна продаж, а в 70% - арештоване майно. За весь період роботи системи (2 роки) було, приблизно 700 судових позовів щодо оскарження торгів, в основному по арештованого майна і всі вони були виграні нами. Після аукціону переможцю видається протокол (в електронній системі він формується автоматично), проходить оплата протягом 10 днів, переможець забирає акт у виконавчої служби і після цього може забрати своє майно. Тим, хто програв учасникам повертається гарантійний внесок. "Якщо переможець передумав купувати, то покупцем стає другою на черзі і т.д., поки за майно не заплатять", - говорять в OpenMarket.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

банк банк

, житло , борг , покупка , продаж , заставу , майно , позичальник , угоди , об'єкт , покупець , заставне майно

Ви зараз переглядаєте новина "Все про продаж і купівлю заставного майна: плюси і підводні камені". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Юлія Полехина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Купити заставне майно в Україні: як оформити угоду і не нарватися на шахраїв

4 листопада 2017, 10:00 Переглядів:

4 листопада 2017, 10:00 Переглядів:

Нерухомість повсюдно дешевшає, але житло - все ще дороге задоволення для багатьох, як, втім, і авто. Тому деякі українці розглядають такий варіант розжитися дахом над головою або своїми колесами, як покупка заставного майна. Економія тут у наявності: пропозиції можна знайти на 15-30% дешевше. Наприклад, 1-кімнатна квартира боржників на вулиці Маршала Тимошенко в Києві продається за 380 тис. Грн, в той час як подібні варіанти на тій же вулиці перевалюють далеко за півмільйона. Авто, вартість якого в салоні 400 тис. Грн, на торгах стартує з ціною наполовину нижче. Звичайно, що зацікавився такою пропозицією повинен розуміти, що може як виграти, так і влетіти по-крупному.

"Сегодня" дізналася, які є варіанти покупки заставного майна, на що звертати увагу продавцю і покупцю, зважившись на таку угоду, як відбуваються торги і як виселити заборгували мешканців зі своєї нової квартири.

Спосіб перший: продаж заставного житла за особистою ініціативою, але з прицілом на "копійку"

Якщо позичальник розуміє, що варіантів виплатити борг у нього немає і скоро світить продаж з молотка, він може запропонувати банку продати заставне майно. "У роботі з проблемними кредитами банки не мають на меті забрати і продати. Вони в першу чергу прагнуть врегулювати взаємовідносини з клієнтом досудовим шляхом. І треба сказати, що останнім часом зростає кількість клієнтів, готових до діалогу, в тому числі і шляхом добровільної реалізації майна ", - говорить начальник управління звітності, процесів і підтримки повернення проблемної заборгованості клієнтів роздрібного бізнесу" Альфа-Банку Україна "і" Укрсоцбанку "Олена Супрун. Більш того, фінустанова навіть сприяє в реалізації: розмістить оголошення на своїх ресурсах і буде консультувати потенційних покупців.

ВИГОДА ПРОДАВЦЯ. При добровільний продаж рухомого / нерухомого майна ціну на нього встановлює позичальник. Вартість може виявитися трохи дешевше, ніж в середньому по ринку (на 5-15%), або ж взагалі ринкової.

ВИГОДА покупця. Звичайно ж, ціна. Якщо заставне майно дешевше, ніж аналогічне, а продаж добровільна - це суттєвий плюс на користь позичальника. Але покупець повинен бути готовий до того, що процедура може трохи затягнутися в часі (поки заставу буде виведений з реєстру заставного майна і т. Д.). Ще один плюс в тому, що вся процедура відбувається під невсипущим контролем банку, якому повинен продавець. "Банку важливо, щоб угода була максимально прозорою і жодна зі сторін не могла її оскаржити", - підтвердили банкіри. До того ж деякі банки (правда, таких небагато), якщо у покупця не вистачає невеликої суми, можуть дати її в кредит. Але ставки будуть схожі на іпотечним - під 30% річних.

СЦЕНАРІЙ КУПІВЛІ. Потенційний покупець знаходить оголошення на сайті банку або на інших порталах і зв'язується з контактною особою - це або представник банку, або господар майна. Він домовляється про перегляд, і якщо товар підійде, то далі треба буде вести діалог з банком: підписується договір купівлі-продажу, вносяться гроші, банк забирає свою частку, що заборгував позичальник, знімає обтяження і видаляє об'єкт з реєстру заставного майна. Залишок коштів йде колишньому господареві, а покупець стає єдиним і повноцінним власником.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Спосіб другий: придбання застави разом з чужим боргом і штрафних-Пенєву "шлейфом" за згодою сторін

Купівля застави також можлива разом із залишком чужого боргу у вигляді переуступки. Це теж, вважай, добра воля боржника банку: він або більше не хоче віддавати банку узяте в кредит, або з об'єктивних причин не може цього робити, а борг зростає. В д
анном випадку позичальник повідомляє банк про свій варіант вирішити проблему і шукає того, хто хотів би купити житло чи авто разом з кредитом таким способом. Такі угоди не надто популярні на ринку (до них підключені в тому числі ріелтори), але вони є.

ВИГОДА ПРОДАВЦЯ. Боржник в даному випадку виграє в тому, що видирається з боргової ями: він отримує назад початковий платіж і те, що вже встиг виплатити по взятому спочатку кредиту плюс суму, яку вважає актуальною доплатити в якості винагороди за заставу. В принципі, щоб зацікавити покупця такою угодою, продавцеві доводиться робити істотну знижку на винагороду, особливо якщо кредит ще виплачувати і виплачувати. Якщо ж виплачувати борг залишилося зовсім небагато (за часом і по грошах), то продаж застави буде не дуже вигідним варіантом для продавця: є сенс спробувати позичити грошей або взяти їх в кредит.

ВИГОДА покупця. Економія на такій угоді не дуже велика - хіба що продавець щедро поступиться на шкоду собі, або тих випадків, коли виплачувати кредит залишилося порівняно недовго, а ставка по ньому невисока (умови залишаються ті ж, на яких спочатку брався займ). Наприклад, якщо початковий позичальник брав кредит, автокредит або іпотеку в 2005 році, припустимо, на 15-20 років, то ставка була на рівні 9-13%, і швидше за все не змінювалася, а виплачувати залишилося вже недовго. Непрямим перевагою можна вважати також відсутність одноразових комісій і платежів по оформленню такого кредиту (це сплатив позичальник багато років назад). Але тут же і мінус: штрафи і пеня - ваша турбота.

СЦЕНАРІЙ УГОДИ. Знайти зацікавився такою угодою для боржника - ще не "гора з плечей". Потенційного новоспеченого боржника уздовж і поперек перевірить банк, щоб не нарватися на ще одного проблемного позичальника. Він повинен бути платоспроможний, що засвідчить довідка з місця роботи з прийнятним для банку доходом, і мати достатньо коштів на проживання сім'ї після того, як буде здійснений щомісячний платіж. Юридично угода каверз не має - банк і нотаріус проконтролюють кожну кому.

Юридично угода каверз не має - банк і нотаріус проконтролюють кожну кому

Вважаємо. Переуступка вигідна, якщо виплачувати залишилося недовго, або житло за хв. ставкою

Спосіб третій: продаж застави на аукціоні без урахування побажань господаря майна

Найбільш проблемна покупка заставного майна - якщо воно реалізується в примусовому порядку. Таке трапляється, коли позичальник не платить по рахунках і нічого не робить по реструктуризації або іншим способом врегулювання боргу. Іноді позичальник ще й ховається від банку (не відповідає на дзвінки, не відкриває двері), ніж провокує фінустанова звернутися до суду і вже його рішенням домогтися арешту майна. Після цього заставу виставляється на аукціон, який проводить торгова організація (їх близько 40 в Україні). Повідомлення про це міститься на порталі Мін'юсту.

ВИГОДА ПРОДАВЦЯ. Вигоди особливо немає, хіба що після продажу боргу на позичальника вже не буде, як і майна, яке було заставою. Грошей же від продажу може дістатися або мінімум, або ж і зовсім не перепасти. В даному випадку головна мета банку - повернути позичені гроші, тому фінустанова, скоріше за все, занизить ціну застави (на 15-30%), щоб в найкоротші терміни відбити суму позики. "Коли повернення кредитних коштів можливий тільки в процесі претензійно-позовної роботи, клієнти програють, - констатує Олена Супрун. - Набагато вигідніше йти шляхом добровільного врегулювання".

ВИГОДА покупця. Головна - ціна. Але далі починаються нюанси, над якими потрібно обов'язково задуматися. По-перше, згоди на продаж господар не давав. "Такий об'єкт застави купується практично з зав'язаними очима: прийти подивитися житло або сісти за кермо, швидше за все, неможливо. На закладеної квартири боржник може проживати сам (його сім'я, орендарі, які нікого не пускають) або прописані неповнолітні і т. П., а на авто він може їздити сам або надійно ховати, - пояснює експерт з правового нагляду департаменту реструктуризації і стягнення одного з великих банків. - авто, яке ховалося, може бути вилучено дорожньою поліцією або відігнати на стоянку банку або торгу щей організації. Але в такому випадку треба бути готовим, що машина може мати незадовільний технічний стан, не мати ключів і документів ".

СЦЕНАРІЙ КУПІВЛІ. Покупець, зацікавившись лотом, зв'язується з контактною особою. Якщо є можливість, може подивитися об'єкт, якщо немає - постаратися вийти на контакт з фактичним господарем. Не виключено, що нічого не вийде, але є покупці, яких навіть це не зупиняє, так як їх влаштовує невисока ціна, вони реєструються на участь в електронних торгах. А вигравши їх, приступають до вирішення проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Валютні позичальники спокійні

Велика проблема банків - кредити під житло, взяті у валюті.

"У 2007-2008 роках був бум валютних позик (у 2011 році кредитувати у валюті заборонили). Тому є багато об'єктів, які підпадають під тимчасовий мораторій (прийнятий в 2014 році) на реалізацію застав по таких кредитах, - пояснює заступник начальника юридичного відділу" Індустріалбанку "Ігор Притика. - Це ті, які виступили забезпеченням по кредитах в іноземній валюті. в зв'язку з цим банки позбавлені можливості робити якісь дії, пов'язані з примусовим відчуженням цього майна. На сьогоднішній день в ВР існують дв а законопроекти, які дозволять юридичним шляхом відрегулювати ці відносини, але поки жоден з них не прийнято в першому читанні. Ми можемо тільки переконувати таких позичальників провести реструктуризацію і перевести цей кредит в гривневий ".

СВІТОВА. Банківські експерти сходяться в одному: в інтересах позичальника знайти з банком компроміс, поки справа не дійшла до суду. Зараз фінустанови йдуть на деякі поступки, щоб повернути свої гроші: і реструктуризують, і "прощають" частина заборгованості (це часто застосовується щодо штрафних санкцій і пені - Ред.). Для боржника це вигідніше, ніж чекати, коли вступить в силу виконавче рішення суду і "нагрянуть" державний або приватні виконавці, які примусово проведуть стягнення. Що стосується поступок, то зараз розробляються альтернативні схеми реалізації заставного майна, в тому числі лізингові програми.

По закону. Банк поки тільки може переконувати валютних позичальників перевести кредит в гривневий. Фото: YAY / TASS

Досвід: як отримати своє

Ірина копару з Одеси придбанням заставного майна залишилася задоволена. "Я шукала квартиру в інтернеті і через ріелторів, але те, що я хотіла придбати, було не по моїм грошам. Мені запропонували подивитися заставні квартири. В моєму випадку продавцем виступало фізособа, а банк давав дозвіл на відчуження. Відповідь банку чекала близько тижня. далі була стандартна процедура: нотаріус, рієлторськоє агентство ... Купила я квартиру дорожче оцінки: такою була домовленість. Всього заплатила $ 48 тис. за 3-кімнатну: у порівнянні з цінами ринку нерухомості на той день (2012 рік), це було дешевше майже на 20%. Продаж була добровільна, частина де млостей пішла на погашення боргів власника. По квартирній платі відсутні заборгованості і т. п. Виїзд сім'ї теж був без проблем ", - розповіла Ірина.

НЕ ДОБРОВІЛЬНО. Але так завершуються не всі угоди з купівлі заставного майна: наприклад, Микола Борисов з Києва виселяв своїх мешканців силою. "Продаж була примусова, я виграв на торгах. Ціна вийшла нижче ринкової майже на 30%, так що я готовий був задурити з документами та іншими проблемами. Але виявилося все дуже клопітно: на житлоплощі був прописаний неповнолітній, і в моєму випадку довелося чекати півроку до виконання мешканцеві 18 років. Потім сім'я відмовлялася з'їжджати, опротестовувала продаж, оскарживши проведення торгів в судовому порядку. Це ще на рік відстрочило моє заселення. А коли, нарешті, документи були у мене, вони не відкривали двері. Довелося викликати поліцію . Коли їх примусово виселили, мені ще десь місяць не було життя - загрози, написи на стінах ... Закінчилося все після розбитих вікон і моєї заяви в поліцію ", - розповів Микола.

Закінчилося все після розбитих вікон і моєї заяви в поліцію , - розповів Микола

Примусово. Колишніх господарів доводиться виселяти іноді силою. Фото: Д. Рогулін / ТАСС

Торги: у всіх є шанс

Торги по арештованого майна при електронних продажах призначаються на певне число, про що повідомляється на сайті майданчики. Після цього в них може взяти участь кожен зареєстрований користувач системи. Все що для цього потрібно, сплатити реєстраційний внесок - це гарантія серйозності ваших намірів (5%).

" В день на продажу може виставлятися до 1 тис. Лотів, - розповів генеральний директор ДП "сетах" (OpenMarket) Віктор Вишнів . - В минулому році на OpenMarket було продано майна на 2 млрд грн. Приблизно порівну рухомого і нерухомого. При цьому в 30% це була добровільна продаж, а в 70% - арештоване майно. За весь період роботи системи (2 роки) було, приблизно 700 судових позовів щодо оскарження торгів, в основному по арештованого майна і всі вони були виграні нами. Після аукціону переможцю видається протокол (в електронній системі він формується автоматично), проходить оплата протягом 10 днів, переможець забирає акт у виконавчої служби і після цього може забрати своє майно. Тим, хто програв учасникам повертається гарантійний внесок. "Якщо переможець передумав купувати, то покупцем стає другою на черзі і т.д., поки за майно не заплатять", - говорять в OpenMarket.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

банк банк

, житло , борг , покупка , продаж , заставу , майно , позичальник , угоди , об'єкт , покупець , заставне майно

Ви зараз переглядаєте новина "Все про продаж і купівлю заставного майна: плюси і підводні камені". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Юлія Полехина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Спасибі! Повідомлення надіслано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online