Положення про атестацію працівників

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Детальніше про становище про атестації працівників читайте в статтях:
  3. Які обмеження вказують в Положенні про атестацію 2018 у державних і муніципальних установах
  4. Які розділи включити в Положення про атестацію
  5. До Положення про атестацію в організації включають такі розділи:
  6. Зміст Положення про атестацію в розділі «Порядок підготовки»
  7. Що вказати в розділі «Порядок проведення атестації» Положення про атестацію 2018
  8. Атестація включає такі етапи, як:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як оформити Положення про атестацію працівників, які розділи включити в локальний нормативний документ з урахуванням вимог професійних стандартів - про це в матеріалах статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Як скласти Положення про атестацію працівників (зразок) 2018

Положення про атестацію працівників - це локальний документ організації. Слід враховувати, що типової форми такого документа законодавством не передбачено, відповідно Положення про атестацію складають у довільній формі. При оформленні локального нормативного документа і його розробці за основу варто взяти Положення, затверджене постановою ДКНТ СРСР і Держкомпраці СРСР від 5 жовтня 1973 року за № 470/267.

Детальніше про становище про атестації працівників читайте в статтях:

Положення про атестацію повинно містити:

  • основні вимоги до кваліфікації фахівців (наприклад, це може бути виконання норм праці, порядок дотримання трудової дисципліни і т. п.). Вимоги встановлюють з урахуванням Кваліфікаційного довідника, затвердженого постановою Мінпраці Росії від 21 серпня 1998 № 37 (лист Роструда від 30 квітня 2008 р № 1028-с) або професійних стандартів;
  • посади всіх працівників, знання яких буде перевірено на атестації;
  • порядок щодо проведення планових, позачергових атестацій;
  • порядок по формуванню атестаційної комісії;
  • основні вимоги до процедури атестації ;
  • оформлення отриманих результатів проведеної атестацій (порядок ведення протоколу засідання атестаційної комісії, оформлення відповідного наказу за підсумками атестації та т. п.).

Скачайте документи по темі:

Важливо! Положення про проведення атестації працівників вводять в дію наказом керівника. Після вступу Положення в силу, з документом необхідно ознайомити під підпис усіх співробітників, а так само кожного нового фахівця при прийомі на роботу (на підставі частини третьої статті 68 ТК РФ).

Які обмеження вказують в Положенні про атестацію 2018 у державних і муніципальних установах

У державних і муніципальних установах вищестояще відомство має право встановити обмеження щодо проведення атестації для деяких категорій працівників. Наприклад, пунктом 22 Порядку, затвердженого наказом Міністерства освіти та науки Росії від 7 квітня 2014 року за № 276, регламентовано, що в державних (або в муніципальних) освітніх установах до Положення про атестацію педагогічних працівників включають перелік співробітників, які не підлягають перевірці:

  • педагогічні працівники, які отримали кваліфікаційні категорії;
  • співробітники, які пропрацювали на займаній посаді менше двох років в тій організації, в якій проводиться атестація;
  • вагітні жінки і жінки, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами;
  • педпрацівники, що знаходяться в відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • співробітники, які були відсутні на робочому місці більше чотирьох місяців підряд у зв'язку з хворобою.

Які розділи включити в Положення про атестацію

Довідка

До Положення про атестацію в організації включають такі розділи:

  1. загальні положення;
  2. порядок підготовки атестації;
  3. порядок проведення атестації ;
  4. наслідки атестації.

У розділі «Загальні положення» описують, для яких цілей проводиться атестація, що собою являє процедура, коли відбудеться чергова атестація, які співробітники не зобов'язані піддаватися повторній оцінці, для чого потрібна позачергова перевірка і т.д.

Зокрема, атестація може проводитися з метою поліпшення процесів підбору та розстановки кадрового складу в організації для поліпшення ефективності, якості роботи, забезпечення кар'єрного зростання, перевірки компетентних якостей працюючих фахівців, результативності їх праці.

Зразок Положення про атестацію включає порядок проведення позачергових атестацій, містить перелік фахівців, які не підлягають перевірці, наприклад, це можуть бути співробітники, які пропрацювали на посаді менше одного року або двох років, вагітні жінки та співробітники, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Після виходу з декрету працівники підлягають атестації не раніше ніж через один рік.

Зміст Положення про атестацію в розділі «Порядок підготовки»

Положення про атестацію працівників (зразок 2018) в розділі «Порядок підготовки» передбачає призначені проведення перевірки, затверджений генеральним директором компанії. Безпосередню підготовку самого графіка проводить начальник відділу кадрів за один-два місяці до процедури.

У графіку вказують реквізити і посади наказом Міністерства освіти України, найменування структурного підрозділу, дату, час проведення перевірки. Всю інформацію рекомендуємо донести до відома співробітників, отримати від них підпис не пізніше ніж за один місяць до відповідної дати, визначеної в Положенні.

До Положення про атестаційну комісію з професійним стандартам включають чисельність комісії та вказують:

  • голови, в ролі якого виступає начальник відділу кадрів;
  • секретаря;
  • членів профспілкового комітету, які обов'язково присутні при проведенні перевірки;
  • співробітників відділу кадрів;
  • співробітників відділу професійного розвитку;
  • безпосередніх керівників, які атестуються;
  • високопрофесійних фахівців організації.

Зверніть увагу! До Положення про атестаційну комісію необхідно включити пункт про те, кого можуть залучити до проведення атестації, В деяких випадках раціонально запросити експертів в тій чи іншій області, в тому числі експертів із спеціалізованих компаній, що пропонують свої послуги на платній основі.

З метою підготовки атестації секретар за два тижні до її проведення готує всі матеріали на кожного співробітника, представляє їх у комісію. У складі матеріалів повинні бути ксерокопії документів про освіту, про проходження курсів з підвищення кваліфікації, стаж роботи, характеристики, посадові інструкції і листи груповий оцінки особистості. Ця умова включають до Положення про атестацію. При повторних перевірках в складі документів повинен знаходитися атестаційний лист.

Положення про атестацію співробітників

Що вказати в розділі «Порядок проведення атестації» Положення про атестацію 2018

Положення про атестацію повинно містити розділ «Порядок проведення атестації». До комісії входить не менше трьох-п'яти членів, в тому числі під час перевірки зобов'язаний бути присутнім безпосередній керівник аттестуемого. На засіданні присутній і сам співробітник.

Довідка

Атестація включає такі етапи, як:

  1. вивчення всіх представлених матеріалів;
  2. характеристика фахівця його безпосереднім керівником;
  3. співбесіду особисто з співробітником;
  4. оцінка профпридатності займаної посади (виконуваної роботі);
  5. складання рекомендацій;
  6. проведення голосування членів комісії за результатами проведеної атестації;
  7. ознайомлення наказом Міністерства освіти України фахівця з результатами атестації.

Всі пункти необхідно включити в Положення про атестації . За результатами перевірки співробітника залишають на займаній посаді, підвищують або знижують. На підставі поданих результатів може бути організовано позапланову навчання. Співробітників можуть направити на курси підвищення кваліфікації, якщо з'ясується, що отриманою раніше кваліфікацією недостатньо для виконання посадових обов'язків.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online