Чи обов'язкова атестація робочих місць

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Для організації заходів по атестації робочих місць за умовами праці потрібно:
  3. Оцінка атестації робочих місць: загальні вимоги
  4. Порядок атестації робочих місць
  5. Проведення атестації робочих місць за умовами праці: порядок
  6. Результати атестації робочих місць
  7. Термін атестації робочих місць
  8. Соуто проводиться повторно, якщо:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Роботодавці зобов'язані створювати максимально безпечні умови праці, усувати фактори, що роблять негативний вплив на здоров'я. Про те, чи обов'язкова атестація робочих місць, піде мова в матеріалі.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Атестація робочих місць: що це

Атестація робочих місць - це спеціальна оцінка умов, вироблена з метою виявлення всіх шкідливих або небезпечних факторів і подальшого їх усунення відповідно до нормативних вимог ст. 209 ТК РФ. Порядок проведення процедури за умовами праці затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я і соціального розвитку РФ від 26 квітня 2011 року №342н «Про затвердження Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці». Атестація робочих місць - це спеціальна оцінка умов, вироблена з метою виявлення всіх шкідливих або небезпечних факторів і подальшого їх усунення відповідно до нормативних вимог ст

В ході процедури проводиться аналіз умов праці, виявляється наявність шкідливих або небезпечних факторів, визначається ступінь відповідності приміщень нормам і стандартам. Роботодавець зобов'язаний стежити за станом виробництва, своєчасно оцінювати рівень небезпеки. Слід зазначити, що тепер у законодавстві фігурує інше позначення процесу - це «спеціальна оцінка умов праці», а скорочено - Соуто. Новий термін до сих пір не прижився, тому в якості його синоніма застосовується інше поняття - «атестація робочих місць».

Ключова відмінність Соуто - наявність етапу ідентифікації потенційно шкідливих і небезпечних виробничих факторів. В ході неї виробляється:

> Вивчення наданих даних;

поглиблене обстеження робочих місць;

опитування працівників або керівників.

Довідка

Для організації заходів по атестації робочих місць за умовами праці потрібно:

  1. підготуватися до проведення оцінки;
  2. виконати ідентифікацію, правильне декларування небезпечних факторів ;
  3. досліджувати виявлені порушення;
  4. оцінити отримані результати.

Після того як буде дотриманий порядок атестації робочих місць, підготовлено висновок, роботодавець повинен усунути виявлені недоліки. Якщо не вдається привести умови праці до норм, можливо призупинення діяльності на строк, що встановлюється уповноваженою особою. Крім того, передбачено накладення адміністративних штрафів, якщо організація продовжить свою діяльність без усунення недоліків, які можуть призвести до травми і професійних захворювань.

Оцінка атестації робочих місць: загальні вимоги

Проведення атестації робочих місць потрібно не у всіх випадках. Необхідно орієнтуватися на 4 пункт наказу №342н. Навіть якщо Соуто не призначена, роботодавець в будь-якому випадку повинен здійснювати контроль за умовами, мінімізувати негативні чинники, що позитивно позначається на якості праці, продуктивності.

Атестація робочих місць обов'язкове чи ні

Місця з обов'язковою атестацією

Місця без обов'язкової атестації

  • робота з обладнанням, складними механізмами, пристроями, установками, машинами, апаратами, а також транспортними засобами;

  • випробування, експлуатація, обслуговування, налагодження і ремонт устаткування, механізмів, машин, установок, пристроїв, різних апаратів, транспортних засобів;

  • робота з джерелами небезпек, здатними надавати виражений негативний вплив на співробітника, що визначаються комісією виходячи із затверджених критеріїв оцінки;

  • використання механізованого, різного електрифікованого чи іншого ручного інструменту;

  • зберігання, переміщення або застосування сировини і матеріалів.

  • робота на персональних електронно-обчислювальних машинах, в тому числі на персональних комп'ютерах;

  • експлуатація копіювально-розмножувальної техніки стаціонарного або настільного типу, яка використовується періодично для потреб самої організації;

  • застосування іншої офісної оргтехніки, що не представляє небезпеки для життя і здоров'я співробітників;

  • експлуатація побутової техніки, що не використовується в технологічному процесі виробництва;

  • робота з документацією, в архівах, де відсутні негативні фактори;

  • діяльність, пов'язана з послугами, обслуговуванням клієнтів.

Спеціальна оцінка не проводиться практично для всіх офісних місць. Але передбачені умови проведення атестації робочих місць за умовами праці, якщо працівники більше 50% часу зайняті на персональних комп'ютерах . Ця категорія співробітників піддається негативному впливу ПК, тому для неї необхідно дотримуватися загальних вимог.

Можливо, вам буде цікаво дізнатися:

Порядок атестації робочих місць

Атестація робочих місць за умовами праці - це відповідальна процедура, якої потрібно приділяти належну увагу. Якщо в ході неї виявляються шкідливі фактори, здатні зробити негативний вплив на співробітників, навколишнє середовище, може знадобитися припинення діяльності до усунення недоліків. Саме тому до Соуто потрібно готуватися заздалегідь.

Довідка

Проведення атестації робочих місць за умовами праці: порядок

  1. З ініціативи роботодавця створюється комісія з непарним числом представників, куди входять фахівці з охорони праці, представники роботодавця, члени профспілки та акредитованої організації. Потім комісія прописує і затверджує графік, повний перелік робіт.

  2. Проводиться перевірка умов праці, виявляються небезпечні і шкідливі фактори. Виконуючи роботу, експертна група враховує результати минулого процедури Соуто, вивчає статистику нещасних випадків.

  3. Якщо в процесі перевірки виявляються порушення, випробувальна лабораторія, експертна група або уповноважені особи виконують дослідження і вимірювання всіх значень шкідливих чинників.

  4. Після випробувань факторів експерти встановлюють класифікацію умов праці, на яких зафіксовані шкідливі фактори. Умови відносять до одного з чотирьох класів небезпеки: допустимі, оптимальні, шкідливі або небезпечні.

  5. Результат надається не раніше ніж через місяць після початку робіт. У ньому включена: інформація про компанію, що виконує Соуто; перелік робочих місць і встановлених небезпечних або шкідливих чинників; протоколи вимірів; висновок експертів.

  6. Вживаються заходи щодо поліпшення умов праці або нараховується компенсація працівникам, наприклад, збільшення зарплати, пенсії, додаткове страхування.

Атестація робочих місць за умовами праці неможлива в тому випадку, якщо працівникам і без того належить виплата компенсації за шкідливість, дострокова пенсія. Також виявлення шкідливих і небезпечних факторів не проводиться на місцях, де їх наявність раніше встановлено, але до сих пір не усунуто.

Результати атестації робочих місць

Результати атестації робочих місць оформляються у вигляді встановленого пакета документів. Роботодавцю слід підготувати всі необхідні папери:

повний перелік наявних в організації робочих місць, що підлягають періодичній атестації, з виділенням аналогічних місць і зазначенням шкідливих або небезпечних факторів;

наказ про проведення Соуто;

копії документів на право виконання вимірювань і оцінок умов атестуються організацією, якщо передбачено її залучення;

карти місць за умовами праці з усіма протоколами виконаних вимірювань і оцінок;

відомості місць і результатів Соуто;

зведену відомість робочих місць і результатів виконаної атестації за умовами праці;

план заходів, спрямованих на суттєве поліпшення і оздоровлення умов;

протокол засідання членів комісії;

наказ про завершення атестації та затвердження результатів.


Після проведення Соуто роботодавець відправляє в інспекцію праці в суб'єкті Російської Федерації перелік робочих місць, відомостей по підрозділах, а також результати атестації за умовами праці, підготовлену зведену відомість місць організації і встановлених результатів. На цьому оцінка атестації робочих місць вважається завершеною.

Термін атестації робочих місць

Термін атестації робочих місць за умовами праці встановлюється законом. Кожне робоче місце, якщо воно потрапляє під обов'язкове виконання Соуто, має проходити перевірку не рідше одного разу на п'ять років. У деяких випадках терміни можуть бути менше, якщо в компанії відбулися сильні зміни.

Якщо протягом п'яти років з працівником станеться нещасний випадок, буде діагностовано захворювання або виявляться порушення вимог охорони праці, дія декларації припиниться. Рішення приймає уповноважений орган, а його представники зобов'язані внести відповідну позначку в реєстрі декларації. Після чого буде встановлено новий термін атестації робочих місць.

Довідка

Соуто проводиться повторно, якщо:

  1. виконано заміну виробничого устаткування;
  2. були зміни технологічного процесу або засобів колективного захисту;
  3. після виявлення порушень встановлених вимог.

Результати повторної процедури оформляються протоколами, при цьому заповнюється нова карта або вносяться зміни в попередню. Новоорганізовані місця атестуються після введення в експлуатацію. Документи рекомендується зберігати протягом 45 років, після чого вони підлягають утилізації.

Декларація автоматично продовжується, якщо за п'ять років її дії в організації не було позаштатних ситуацій, ніхто із співробітників не постраждав. Але при змінах чисельності робочих місць процедуру потрібно проводити повторно. Якщо в ході позапланової оцінки умов виявлено порушення, роботодавець зобов'язаний знову виконати атестацію робочих місць за умовами праці, порядок якої регулюється законом.

Якщо в ході позапланової оцінки умов виявлено порушення, роботодавець зобов'язаний знову виконати атестацію робочих місць за умовами праці, порядок якої регулюється законом

Відкрити наказ на проведення атестації

Можливо, вам буде цікаво дізнатися:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online