атестація держслужбовців

  1. Детальніше про атестацію читайте тут:
  2. Коли проводиться позачергова атестація держслужбовців
  3. Результати атестації держслужбовця
  4. За результатами атестації держслужбовця виноситься одне з таких рішень:
  5. Оскарження атестації держслужбовця
  6. Атестацію держслужбовець має право оскаржити в:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Стверджується положення про атестацію держслужбовців.

Положення про атестацію держслужбовців є локальним нормативним актом і затверджується з урахуванням вимог ст. 372 ТК РФ. Форму локального акту можна скачати тут .

Видається наказ про проведення атестації держслужбовців.

Даний наказ регулює порядок проведення перевірки і складається за формою, наведеною на малюнку 1.

Формується атестаційна комісія.

Склад комісії затверджується наказом і в нього входять:

  • представник роботодавця та / або уповноважені ним цивільні службовці;
  • уявити федерального або регіонального держоргану з управління державною службою;
  • незалежні експерти: представники наукових, освітніх та інших організацій.

Важливо! Число незалежних експертів повинна становити не менше однієї чверті від загального числа членів атестаційної комісії.

Атестаційна комісія має голови, яким часто стає керівник установи або його заступник, секретаря та членів комісії. Даний склад формується так, щоб виключити можливість виникнення розбіжностей і конфліктів інтересів, що впливають на прийняті рішення. Всі члени комісії мають рівні права.

Детальніше про атестацію читайте тут:

На практиці бувають випадки, коли створюється кілька атестаційних комісій. Наприклад, для перевірки співробітників, що виконують різні посадові обов'язки, або якщо організація має кілька підрозділів, які розділені територіально.

Стверджується графік проведення атестації держслужбовців.

Графік перевірки затверджується роботодавцем щорічно. Працівники з ним знайомляться під розпис не пізніше ніж за один місяць до початку атестації.

Зразок графіка можна скачати тут .

Збираються документи на працівників, які атестуються.

Не пізніше ніж за два тижні до атестації держслужбовців, в комісію здається відгук про працівників, які атестуються. Відгук складається і підписується безпосереднім керівником, затверджується вищим керівником і містить інформацію про виконання працівником посадових обов'язків за атестаційний період, до якого додаються дані про виконані проекти, дорученнях і так далі.

З відкликанням співробітник знайомиться під розпис не пізніше ніж за тиждень до початку заходів з перевірки відповідності працівників. Співробітник має право подати в комісії додаткові відомості про свою роботу або заявити про незгоду з відкликанням.

Малюнок 1. Наказ про проведення атестації держслужбовців

Наказ про проведення атестації держслужбовців

Безпосередня атестація держслужбовців проводиться в ході засідання комісії із запрошенням аттестуемого працівника. Комісія вивчає надані на працівника документи, заслуховує наказом Міністерства освіти України цивільного службовця і його керівника. Комісія в ході роботи керується принципами об'єктивності і доброзичливості.

Рішення комісія приймає за відсутності працівника, щодо якого проводиться перевірка, відкритим голосуванням простою більшістю голосів. Якщо кількість голосів рівне, то працівник вважається таким, що перевірку. Результати процедури вносяться в атестаційний лист, який доводиться до працівника під розпис і згодом зберігається в його особовій справі (зразок заповнення такого листа можна скачати тут ). Підсумки атестації оформляються протоколом, зразок якого можна скачати тут .

Зверніть увагу: наказом Міністерства освіти України працівника можна притягнути до дисциплінарної відповідальності за відсутність на атестації з неповажної причини. При цьому атестація такого держслужбовця переноситься на більш пізній термін.

Коли проводиться позачергова атестація держслужбовців

Позачергова атестація держслужбовців може бути проведена за наявності таких обставин:

якщо в установі планується проведення заходів щодо зміни умов оплати праці працівників;

за згодою сторін з урахуванням підсумків річної діяльності працівника.

Результати атестації держслужбовця

Довідка

За результатами атестації держслужбовця виноситься одне з таких рішень:

  1. відповідає займаній посаді;
  2. відповідає займаній посаді і рекомендується до включення до кадрового резерву для заміщення вакантної посади в порядку посадового зростання;
  3. відповідає замещаемой посади за умови успішного отримання додаткової професійної освіти;
  4. не відповідає замещаемой посади.

Результати атестації держслужбовця оформляються наказом керівника установи (малюнок 2).

Малюнок 2. Фрагмент наказу про заходи за підсумками атестації держслужбовців

Фрагмент наказу про заходи за підсумками атестації держслужбовців

Якщо держслужбовець не пройшов атестацію, то йому пропонується отримати додаткову професійну освіту або перевестися на нижчу посаду. Якщо працівник відмовляється від цього, то він звільняється з державної цивільної служби.

Якщо держслужбовець не пройшов атестацію і з дати проведення перевірки пройшов місяць, то переклад на іншу посаду або звільнення з роботи не допускається.

Оскарження атестації держслужбовця

Оскарження атестації держслужбовця регулюється главою 16 Федерального закону від 27.07.2004 № 79-ФЗ.

Довідка

Атестацію держслужбовець має право оскаржити в:

  1. комісію державного органу у службових спорах;
  2. суд.

У даній статті ми розглянули, як проходить атестація держслужбовців. До атестації держслужбовців необхідно поставитися серйозно, як державній установі - роботодавцю, так і самим держслужбовцям, так як її результати можуть привести до звільнення працівника і, як наслідок, до трудових спорах. Тому атестація держслужбовців в 2017 році повинна бути проведена відповідно до встановленого законодавством порядку.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online