Як організувати і провести атестацію працівників в різних сферах

  1. зразки документів
  2. Що таке атестація працівників
  3. Порядок проведення атестації працівників
  4. Атестація педагогічних працівників
  5. Атестація медичних працівників
  6. Атестація працівників культури та атестація соціальних працівників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Атестація працівників - це оцінка рівня кваліфікації працівника, його перевірка на відповідність займаній посаді. Термін «атестація» вживається частіше за все стосовно до держслужбовців. Кадровики комерційних компаній нерідко використовують термін «оцінка».

З цієї статті ви дізнаєтеся:

  • Що таке атестація працівників
  • Який порядок проведення атестації працівників
  • Яким чином проводиться атестація у працівників в сфері освіти, культури, медицини
  • Як скласти «Положення про атестацію»

зразки документів

Увійдіть, щоб завантажити файли і отримати доступ до більш ніж 3 тис. Кадрових документів

Що таке атестація працівників

Атестація працівників - це оцінка рівня кваліфікації працівника, його перевірка на відповідність займаній посаді. Термін «атестація» вживається частіше за все стосовно до держслужбовців. Кадровики комерційних компаній нерідко використовують термін «оцінка».

Перелік осіб, які не підлягають атестації:

  • вагітні жінки,
  • службовці, які перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку,
  • цивільні службовці, які досягли 60 років і які заміщають посади категорій «керівники» і «помічники (радники)», з якими укладено строковий службовий контракт,
  • службовці, які у займаній посаді цивільної служби менше одного року і протягом року з дня здачі кваліфікаційного іспиту.

Для інших категорій професійна атестація працівників можлива не більше одного разу на три роки. Виняток з цього правила становить можлива позачергова атестаційна процедура. Вона проводиться для цивільних службовців в двох випадках:

  • за згодою сторін службового контракту,
  • за рішенням керівника державного органу (якщо прийнято рішення про скорочення посад або про зміну умов оплати праці).

Порядок проведення атестації працівників

Встановлено законодавчо для державних цивільних службовців. Нюанси є в Указі Президента РФ від 1 лютого 2005 № 110 «Про проведення атестації державних цивільних службовців Російської Федерації» .

Дізнайтеся докладніше, як написати характеристику на працівника

Етапи атестації такі:

  1. Видання акта (про формування атестаційної комісії, про затвердження графіка її проведення, про складання списків працівників, що підлягають атестації, а також про підготовку документів, необхідних для роботи атестаційної комісії).
  2. Інформування про графік проведення атестації (ознайомлення зацікавлених осіб з інформацією про терміни майбутньої атестації - не менше ніж за місяць до початку атестації).
  3. Збір даних про атестуються (подання до атестаційної комісії відгуків про роботу співробітників, що підлягають атестації (не пізніше, ніж за два тижні до початку атестації)).
  4. Ознайомлення працівників, які атестуються з відгуками (здійснюється кадровою службою не менше ніж за тиждень до початку атестації).
  5. Проведення атестації працівників та ознайомлення з її результатами (атестуються повідомляють про результати після атестації, а їх керівникам - протягом семи днів після процедури).
  6. Видання акта з рішенням за підсумками атестації (протягом одного місяця після проведення атестації).

Атестація працівників підприємства займає по часу близько двох місяців.

Атестація педагогічних працівників

Атестація працівників зі сфери освіти здійснюється один раз в п'ять років (ч. 2 ст. 49 Федерального закону «Про освіту в Російській Федерації»).

Не підлягають атестації (крім перерахованих вище):

  • педпрацівники, що мають кваліфікаційні категорії,
  • ті, хто пропрацював на займаній посаді менше двох років в освітній організації,
  • ті, хто був відсутній на робочому місці більше чотирьох місяців підряд внаслідок хвороби.

Порядок проведення атестації педагогічних працівників такої ж. регулюється Наказом Міністерства освіти і науки Російської Федерації від 7 квітня 2014 р № 276 . Відгук про роботу називається поданням. Педпрацівник може уявити в атестаційну комісію додаткові відомості про свою професійну діяльність.

Після проведення атестації комісія приймає одне з рішень:

  • працівник відповідає займаній посаді,
  • працівник не відповідає займаній посаді.

Після атестаційної процедури (протягом двох робочих днів) складається виписка з протоколу засідання атестаційної комісії. Атестація працівників освіти на цьому закінчується. Працівник може вивчити виписку протягом трьох робочих днів після її складання.

Крім перерахованих вище атестація педагогічних працівників містить і інші нюанси. Наприклад, засідання атестаційної комісії вважається правомочним, якщо на ньому присутні не менш як дві третини від числа її членів. Атестація педагогічних працівників, які не мають спеціальної підготовки або стажу роботи, але володіють достатнім практичним досвідом і компетентністю, завершується при успішному результаті рекомендацією - призначити на відповідні посади в порядку винятку.

Всі деталі процедури краще прописати в особливому документі, званому «Положення про атестацію педагогічних працівників». До нього рекомендується прикласти форми актів та наказів, які супроводжують всю процедуру. Таким чином, «Положення про атестацію педагогічних працівників» є зручною схемою проведення заходу.

Атестація медичних працівників

Атестація медичних працівників регламентується Наказом МОЗ РФ від 23.04.2013 № 240Н . Атестаційні процедури проводяться за трьома кваліфікаційними категоріями (другої, першої та вищої) один раз в п'ять років. Передбачена можливість для використання в ході атестації телекомунікаційних технологій, а також форми виїзного засідання.

Медичний працівник особисто або поштовим відправленням представляє необхідні документи в атестаційну комісію, де вони і реєструються. Потім формується експертна група для проведення атестації, куди направляються документи фахівця.

За результатами атестації приймається рішення: присвоїти або відмовити у присвоєнні фахівця кваліфікаційної категорії. Рішення фіксується в протоколі і заноситься в атестаційний лист. Потім видається акт про присвоєння фахівця кваліфікаційної категорії. Про це медпрацівник інформується, наприклад, за допомогою поштового зв'язку.

Атестація працівників культури та атестація соціальних працівників

Атестація працівників культури регламентується Основними положеннями про порядок проведення атестації працівників закладів культури і мистецтва (Лист Мінкультури РФ від 08.02.2010 № 7790-44 / 04-ПХ). Процедура проводиться, як правило, один раз в три-п'ять років. Алгоритм схожий з тим, що описаний в розділі «Порядок проведення атестації працівників».

За результатами виноситься рекомендація:

  • працівник відповідає займаній посаді,
  • працівник не відповідає займаній посаді,
  • працівник відповідає займаній посаді за умови виконання рекомендацій атестаційної комісії,
  • працівник відповідає займаній посаді і рекомендований для переведення на іншу вищу або вищеоплачувану посаду.

За аналогічною схемою проводиться і атестація соціальних працівників. Нюанси процедури визначаються законами суб'єктів РФ і уточнюються в «Положенні про атестацію».

Атестація працівників підприємства детально представлена в наступних статтях:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online