Атріум

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Опубліковано: Журнал №67 Опубліковано:   Журнал №67 У редакції пролунав дзвінок
У редакції пролунав дзвінок.Співрозмовник нічого не захотів пояснювати по телефону, а попросив про можливість провести для кого-небудь із співробітників презентацію по скайпу.Я погодився.І через п'ять хвилин вже не міг не посміхнутися, дивуючись знайомству з незвичайною людиною.Співрозмовник на тому кінці дроту поділився ідеєю, відразу ж змусила згадати була вага-Пекка Сарпаранту з Вуокатті.Пам'ятайте - це ж саме він придумав зробити перший в світі лижний тунель-холодильник і не просто придумав, але і зумів реалізувати цей надзвичайно зухвалий для свого часу задум ( «Л.С.» № 9 за 1998 рік)?А ще через сім років Веса-Пекка поділився з нами куди більш зухвалою і, на жаль, до сих пір так і не реалізованої ідеєю спорудження грандіозної Ями, в якій без праці сховалися б лижні трампліни і бігові лижні траси, біатлонне стрільбищі і трибуни ( «Л.С.» № 31 за 2005 рік ).

Ідея нашого сьогоднішнього співрозмовника, можливо, не настільки грандіозна, але вона підкуповує своєю новизною і ... товарність. У ній немає нічого фантастичного, але при цьому вона надзвичайно витончена.

Загалом, зустрічайте - Євген Гальперін з Санкт-Петербурга - в гостях у «Л.С.».

Іван ІСАЄВ

Сталося мені побувати у вересні 2015 року на громадських слуханнях в місті Пскові Північно-Західного регіону нашої країни. «Референдум» проходив в ДК епохи соцреалізму, в залі був аншлаг. Обговорювалося питання про зміну статусу земельної ділянки, на якому сьогодні знаходиться старий стадіон, що колись належав підприємству «Електрон» і побудований нашими предками ще в середині ХХ століття. Стадіон розташовується поблизу історичного центру міста і має ласу площа власної території приблизно о восьмій гектарів. У «баталіях» брали участь три яскраво виражених групи: міська адміністрація, представники інвестора і представники громадськості - жителі міста.

Чого всі хотіли? Інвестор: змінити дозволене призначення використання землі стадіону, перевести її під житлову забудову, забудувати, продати і отримати додаткову вартість. Але ми всі прекрасно знаємо, що за законодавством РФ на землях стадіонів (зона Р 1-4) можна зводити тільки стадіони. Громадськість - залишити все як є, нічого не чіпати, і продовжувати займатися спортом на «графських руїнах». Чого хотіла міська адміністрація, не знав ніхто, тому що купу питань, озвучених в ДК, не мав алгоритму рішення при існуючому законодавстві, загальної ситуації в країні, сьогоднішній геополітиці і ін. І взагалі, по її (адміністрації) думку, тягнувся з часів татаро -монгольского ярма.

Ще виступила жінка похилого віку, представник адміністрації, зачитала результат історико-культурологічної експертизи, по якій виходило, що будувати все-таки можна, але з обмеженням «не вище старої церковці висотою в десять або одинадцять метрів, і щоб« новобуд »не псував історичний вигляд старого міста. Я, будучи сам людиною віруючою і православним, був вкрай здивований цій обставині з наступних причин. Церква, звичайно, стояла по одній зі сторін земельної ділянки, а ось по іншим сторонам височіли багатоквартирні житлові будинки середньої висотністю в 5-7-9 поверхів, на протилежному березі річки Велика взагалі перебував бетонний комбінат! Сусід, який сидів праворуч від мене в залі, тихо вимовив: «... багато років простоює цей стадіон в непривабливому стані». Історико-культурологічна експертиза, як виявилося, була виготовлена ​​підрядною організацією за тисячу кілометрів від самого міста, тому і називалася - незалежною.

Протягом останніх десяти років я займаюся обговоренням концепції трансформування спортивних об'єктів в мультифункціональні спортивно-комерційні комплекси (МФСКК), малоповерхові житлові комплекси і санаторно-курортні комплекси. Спілкуюся з великими інвесторами та адміністраціями Москви, Санкт-Петербурга, Ленінградської, Псковської, Новгородської, Калінінградської, Вологодської, Іркутської, Архангельської областей, Кримського федерального округу і інших регіонів, що інвестують як в житлову, так і нежитлову нерухомість. Характер спортивних об'єктів, пропонованих мною, не тільки не зменшує, а навпаки - збільшує інвестиційну привабливість ділянок земель різних категорій і видів дозволеного використання, формує так званий «центр тяжіння». Але інвестори вперто не хочуть будувати, як вони кажуть, «соціалку», тим самим зменшуючи свою «додаткову вартість», а у адміністрацій немає потужного правового важеля запросити їх зводити сучасні затребувані стадіони. Ось дитячий садок побудувати - правової важіль є, а стадіон - немає! Я не беру до уваги відкриті площинні спортивні майданчики, що споруджуються «в рахунок» благоустрою прибудинкових територій (турнік, гірка, канат, бруси та ін. - це нормативні вимоги). Відвідуваність, ефективність в Санкт-Петербурзі таких прибудинкових спортмайданчиків в кращому випадку 60-70 днів в році, за кілька годин в день, ніякої комерційної прибутку інвестору вони не приносять і тому зацікавити його не можуть. Виходить, що будівництво середніх та великих сучасних спортивних споруд сьогодні в нашій країні під силу тільки державі або природним корпораціям? Середньому девелоперу-інвестору таке завдання не під силу, внаслідок чого сотні міст нашої країни позбавлені можливості мати цивілізовані сучасні споруди для підготовки спортсменів.

Так ось, в розпал жарких дебатів на тих слуханнях в Пскові я вирішив виступити, вів збори виділив мені п'ять хвилин. З цих п'яти хвилин дві пішли на те, щоб налаштувати діапроектор, вставити флешку в комп'ютер і почати демонстрацію «ноу-хау». Показ картинок на кіноекрані клубу з поясненнями зайняв залишилися три хвилини. Після закінчення презентації в залі встановилася гробова тиша. Сказав я приблизно ось що: «Розуміючи нелегку задачу керівників міста, з огляду на великий загострення пристрастей, пропоную зробити так, щоб« були і вовки ситі, і вівці цілі ... », і таким чином врахувати побажання всіх груп сперечальників.

Що я показував? Матеріали одного зі своїх патентів, базовим посилом до створення якого стала теза «У нас сьогодні немає ні нормального літа, ні нормальної зими», а саме: «№ 160929« Багатофункціональний спорудження »(багатофункціональний комерційний комплекс зі змішаними технологіями спорту« Сніг-пісок » і апартамент-готелем) - далі за текстом «Атріум» (див. рис. 1, 3). Однією з важливих складових Атріума є те, що автор в якості центру тяжіння споруди використовує комбінацію «сніг-пісок в міських умовах» (див. Рис. 4, 5). Лижедром - для занять більшою мірою біговими лижами на штучно приготовленому снігу (по типу загальновідомих усім нам європейських «труб», «тунелів»). Причому на відміну від традиційних «труб» принципова схема корисної моделі нашого лижедрома дозволяє розмістити дане спорудження на в кілька разів меншим земельній ділянці, використовуючи підземні (або надземні) поверхи (див. Рис. 6). Протяжність траси в нашому випадку становить 1.860 метрів. Для порівняння, в селищі Токсово (Ленінградська область) на базі Академії Лесгафта протяжність лижної траси в «тунелі» становить 1.700 метрів, а земельну ділянку, необхідний для її розміщення, в кілька разів більше, ніж земельну ділянку для розміщення всього «Атріум»! Це особливо актуально в сучасних умовах дефіциту міських територій. Схема розташування на поверхах по типу підземного паркінгу дозволяє збільшити труднощі, інтерес займаються в частині створення підйомів, спусків, поворотів, траєкторію і конфігурацію яких можна змінювати в залежності від завдань (лижоролерів, поліетилену та ін.), Проведених заходів, змагань і т. Д . На стадії формування технічного завдання, безсумнівно, враховуючи побажання інвестора, замовника, спортивних федерацій - кількість поверхів лижедрома може бути збільшено (або зменшено).

На стадії формування технічного завдання, безсумнівно, враховуючи побажання інвестора, замовника, спортивних федерацій - кількість поверхів лижедрома може бути збільшено (або зменшено)

Атріум в розрізі. з архіву автора Атріум в розрізі Так атріум міг би виглядати на тлі міських багатоповерхівок у гладі води. з архіву автора Пляжні види спорту - одні з ключових (поряд з біговими лижами) в запропонованій концепції. з архіву автора

Хочеться звернути особливу увагу на енергетику даної споруди. Автор пропонує для економії експлуатаційних витрат енергію тепла, що виробляється холодильними установками, використовувати на підігрів піску для занять пляжними видами спорту, а тепло, що виділяється об'ємом підігрітого піску пляжних майданчиків, пустити на компенсацію витрат по опаленню «Атріум». Сьогоднішні технології дозволяють це зробити.

З більш детальним змістом патенту можна ознайомитися на сайті Федерального Агентства інтелектуальної власності РФ, вбивши номер патенту в пошуковик (див. 3D- картинки, схеми, малюнки в статті або інформацію на сайті: beachtechnologies.ru, а також в стенограмі громадських слухань, яка вже публікувалася на сторінках «Псковської Стрічки Новин»).

Що все отримують? Якщо на даній земельній ділянці використовувати розробку типу «Атріум», то у адміністрації не виникне необхідності змінювати дозволене використання всього ЗУ (земельної ділянки) і витрачати гроші інвестора на цю процедуру, по суті «Атріум» і є стадіон, причому високоінноваціонний, критий, інвестору дістанеться концепція інтегрованого мультифункціонального спортивно-комерційного стадіону, який дозволить зробити спорудження цього об'єкту фінансово привабливим. Спортивний модуль займає в ньому тільки частина площі (меншу) і при цьому є самоокупним, причому кількість квадратних метрів, запропонованих в «Атріум», майже вдвічі перевищує запит, озвучений представником інвестора. Решта площі відноситься до розряду комерційної, житлової та іншої нерухомості. Тобто на відміну від більшості великих спортивних споруд, побудованих на бюджетні кошти і дотуються з бюджету, ця розробка є інвестиційним бізнес-проектом (див. Рис. 2). Суспільство в особі жителів міста продовжить займатися спортом на улюбленому стадіоні і відвернеться від асоціального способу життя. Місто після довгого очікування отримає оригінальне архітектурне спорудження, яке його тільки прикрасить, а також - поштовх у розвитку спорту, туризму, культури - тобто інфраструктуру з мультиплікативний ефект.

Наведена схема лижнею виглядає примітивною, нудною. Але тут потрібно оцінювати не конкретний профіль і конкретне зображення петель майбутньої траси, а саму ідею. Мабуть, кількість підйомів-спусків, так само як і конфігурація траси - питання майбутніх дискусій проектувальників з фахівцями. з архіву автора Наведена схема лижнею виглядає примітивною, нудною. Але тут потрібно оцінювати не конкретний профіль і конкретне зображення петель майбутньої траси, а саму ідею. Мабуть, кількість підйомів-спусків, так само як і конфігурація траси - питання майбутніх дискусій проектувальників з фахівцями. з архіву автора Наведена схема лижнею виглядає примітивною, нудною Сніг, лижні гонки та інші розваги на снігу - другий базовий вид активності в даній концепції. з архіву автора

* * *

Треба зауважити, що коли я закінчив свій виступ, зал вибухнув оплесками. Голова постукав паличкою по столу, закликаючи до порядку. Соціальні функції та демократичність спорту, зокрема зимових видів спорту, надають проекту політичного звучання і дають підставу розглядати даний проект як претендує на державну федеральну, регіональну, муніципальну підтримку в формі державного співфінансування, пільгового надання земельних ділянок, підключення до мереж інженерної інфраструктури та інші види підтримки. У Сочі заданий високий рівень проведення міжнародних спортивних змагань в Росії і не менш високий рівень якості спортивних споруд. Важливо відповідати цьому рівню. Аквапарки, палаци для керлінгу, фітнес-клуби для обраних - тупиковий напрямок, так як ці види спорту абсолютно не масові, спорудження цих арен не може бути комерційно вигідним. Даний проект - комплекс типу «сніг-пісок» - на цьому тлі поза конкуренцією, так як пляжні та зимові види - масові і призначені саме для широт Росії. Публікуючи цей матеріал в журналі «Лижний Спорт», сподіваюся залучити до обговорення цієї ідеї велику армію знавців і любителів лижного спорту.

Євген Гальперін,
Псков - Санкт-Петербург,
червень 2016 року.

з архіву автора ПРО АВТОРА

Євген Гальперін народився в 1963 році в місті Ленінграді. З 1970 по 1980 рр. навчався в школі № 199 на Площі мистецтв (зараз це гімназія при Державному Російському музеї). З десяти років почав займатися боксом в ДЗГ Спартак. Чемпіон Ленінграда серед хлопчиків, друге місце на чемпіонаті Ленінграда серед юнаків, третє місце на першості ЦР ДСТ Спартак.

У 1980 році вступив до Вищого Військове інженерно-будівельне училище ім. генерала армії Комаровського. Продовжував займатися боксом в період навчання у військовому училищі. Член збірної училища, член збірної ЛенВО, чемпіон училища, друге місце на першості ЛенВО, учасник першості Збройних Сил СРСР, КМС. Закінчив навчання в ЛВВІСКУ за фахом інженер-будівельник, за профілем «спецспоруд». Службу проходив в Центральній Азії.

У 1992 році звільнився з ВС і переїхав до Санкт-Петербурга. В період по 2011 рік працював в будівельному комплексі Санкт-Петербурга і Ленінградської області на керівних посадах. У 2011 році за його ініціативи створюється група компаній: «Пляжні Технології», «Технопарк альтернативних видів спорту», ​​«Пляжні Системи», «Спортивний клуб любителів волейболу Балтійського узбережжя Фінської затоки» з метою формування єдиного інформаційного простору, проведення дослідницької діяльності, розвитку пляжних видів спорту на території СЗФО і в цілому РФ. Має кілька наукових робіт, патентів, винаходів (див. Сайт: www.beachtechnologies.ru) . В даний час займається біговими лижами, пляжним волейболом. Вніс кілька цікавих пропозицій до Закону про Спорті РФ, зокрема - про ветеранському спорті, який буде розглянуто найближчим часом.

ВЕСЕЛІ МАЛЮНКИ

Перше почуття, яке я відчув після прочитання тексту Євгена Гальперіна, було відчуття дежавю. Адже все це ми не просто колись бачили, читали, а самі про все це писали. Це ж ми п'ять або шість років тому в клубі «Альфа-Битца» малювали схеми лижних трас під загальною назвою «Лижня до під'їздів москвичів». Це ми подумки перекидалися лижними мостами через МКАД і московські вулиці і проспекти, щоб прийти з нарізаною лижнею до під'їздів сотень тисяч москвичів. Це ми за підтримки Олексія Нуждова з Газфонд виготовили 3D-презентацію лижного стадіону в Бітце і потім натхненно розповідали різним московським чиновникам і потенційним інвесторам про те, як було б здорово, якби лижна траса з закритого тунелю прийшла в саме серце торгового центру, і лижники ковзали на лижах за величезними стеклами перед вітринами бутиків і кафе швидкого обслуговування.

І ось - така несподіванка - цей Євген Гальперін з Санкт-Петербурга з його картинками лижнею в центрі якогось Атріума, майданчиками для пляжного волейболу, інвесторами, чиновниками, громадськими слуханнями ...

* * *

... Лижний тунель в Бітце, так само як і лижний стадіон, ми поки не побудували. Але з подачі «Альфа-Бітці» Москва побудувала в цьому місці кращу на сьогоднішній день лижну базу в межах міста Москви, що само по собі для Москви є колосальним досягненням.

Але з подачі «Альфа-Бітці» Москва побудувала в цьому місці кращу на сьогоднішній день лижну базу в межах міста Москви, що само по собі для Москви є колосальним досягненням

... Ваги-Пекка Сарпаранта своєю фантастичною Ями теж поки не побудував. Але лижний тунель - перший у світі - з його подачі функціонує в Вуокатті вже 18 років.

Але лижний тунель - перший у світі - з його подачі функціонує в Вуокатті вже 18 років

... Євген Гальперін, наскільки я розумію, свій проект "Атріум-Сніг-Пісок" поки не реалізував. Але тепер, з висоти прожитих років, я точно знаю, що дорогу долає той, хто йде. Адже якщо людина малює «веселі картинки», якщо він йде з цією ідеєю до чиновників, потенційним інвесторам, в ЗМІ та патентні бюро, завжди є шанс, що він доб'ється успіху.

Хочеться побажати Євгену удачі. Якщо його ідея хоч десь здійсниться, це буде означати, що в якісь російські міста прийдуть закриті лижні траси і криті майданчики для пляжного волейболу, інвестори отримають свій прибуток, а в містах з'являться нові центри дозвілля, тяжіння. Вже тепер-то я точно знаю - іноді навіть найсміливіші, найнеймовірніші і самі навіжені ідеї, відображені в «веселих картинках», втілюються в життя ...

Іван ІСАЄВ

Анонс статті в стрічці новин, коментарі читачів

У розвиток теми:

Атріум доріг? Пропонуємо нову, суттєво більш дешеву концепцію комплексного спортивної споруди, що включає в себе лижну і лижероллерной траси.

Чого всі хотіли?
Виходить, що будівництво середніх та великих сучасних спортивних споруд сьогодні в нашій країні під силу тільки державі або природним корпораціям?
Що я показував?
Що все отримують?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online