Аналітика. "До цих пір в шоці": в Астрахані обвалився будинок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

ОРЕНДА-НОВИНИ. Вибух в районі другого-третього поверху типової панельної дев'ятиповерхівки в Астрахані і наступне, через миті, обвалення всього під'їзду шестипід'їздний будинку стали шоком для Астраханцев і всіх росіян.

Повідомлення про вибух в багатоповерховому житловому будинку по вулиці М Повідомлення про вибух в багатоповерховому житловому будинку по вулиці М.Островського, 150, надійшло в рятувальні служби і правоохоронні органи Астрахані близько 13.00 мск у понеділок, 27 лютого. У Радянському районі міста впав цілий під'їзд -18 квартир з першого по дев'ятий поверх - 9-поверхового житлового будинку, ховаючи під своїми уламками людей. "Спочатку був вибух, приблизно в районі другого-третього поверху, другий і третій поверх обрушилися - стіна впала. Двоє людей при мені вилазили звідти. Ми полізли туди допомагати, в цей момент обрушилися інші поверхи. При мені завалило двох, і ще кілька, хто туди поліз, залишилися всередині ", - розповів ЗМІ один з очевидців ПП. "Я тут зовсім поруч з цим будинком, до сих пір в шоці від гуркоту, було чутно як плити падали одна на іншу, трясло аж сусідні будівлі, багато людей плакали, побачивши те, що сталося, оскільки і уламки розліталися дуже далеко ... Моторошно, насправді моторошно. Дивуюся сміливості пожежних, плити висять на соплях, на моїх очах пожежні лізли в уламки ", - пише в своєму блозі інший свідок події.

За повідомленнями з місця НП рятувальні служби негайно приступили до робіт. Їм на допомогу були направлені співробітники МНС з Ростова-на-Дону, Калмикії і Волгограда, а також з Москви - 26 рятувальників загону "Центроспас" і група психологів Центру екстреної психологічної допомоги МНС РФ. Понад 300 людей всю ніч вели рятувальні роботи на місці НП, перемежовуючи розбір завалів "хвилинами тиші", щоб почути голоси похованих людей.

Що ж стосується причини руйнувань, то спочатку називався вибух побутового газу. Але було висунуто 2 версії щодо причини його вибухонебезпечної концентрації в під'їзді житлового будинку. Одну з них озвучив в ЗМІ, побувавши на місці НП, губернатор Астраханської області Олександр Жилкін: "Я тільки що прибув з місця НП. Причиною обвалення є вибух побутового газу. На першому поверсі будинку був магазин, на четвертому в одній з квартир йшов ремонт. де вибухнув газ, має бути уточнено фахівцям ". Іншу версію запропонував керівник слідчого управління СКР по Астраханській області Сергій Бобров. "Осередок, попередньо, на третьому поверсі. В одній з квартир проживає мешканець, який періодично висловлював думку про суїцид. Неодноразово відкривав газові пальники. Мабуть, він справив цю маніпуляцію", - розповів журналістам глава управління. Офіційний же представник СК РФ Володимир Маркін заявив, що за фактом вибуху порушено кримінальну справу за ч.3 Статті 216 КК РФ ( "Порушення правил безпеки при проведенні будівельних та інших робіт, які спричинили загибель двох і більше осіб"). "За попередньою версією, причиною обвалення став вибух побутового газу в магазині, розташованому на першому поверсі", - уточнив він.

Не можна не відзначити, що на цей раз не тільки рятувальні та слідчі служби, а й федеральна влада оперативно відреагували на ПП. Прем'єр Володимир Путін розпорядився створити урядову комісію на чолі з першим віце-прем'єром Віктором Зубковим по з'ясуванню причин і ліквідації наслідків вибуху в житловому будинку. В ході відеонаради з главою МНС Шойгу, який прибув в Астрахань, глава уряду доручив Мінздоровсоцрозвитку і Мінфіну підготувати урядове доручення з виплати компенсацій постраждалим в результаті вибуху, "щоб все, що належить за законом, люди отримали". Прем'єр також розпорядився: "Відповідальних осіб, в обов'язки яких входить контроль за експлуатацією такої техніки газової, потрібно до закінчення розслідування відсторонити від займаної посади, щоб вони не заважали там нікому".

Щодо компенсацій вже відомо, що Мінздоровсоцрозвитку підготувало проект доручення, за яким будуть Щодо компенсацій вже відомо, що Мінздоровсоцрозвитку підготувало проект доручення, за яким будуть   виплачуватися по 100 тис виплачуватися по 100 тис. руб. за повну втрату майна і по 50 тис. руб. - за часткову втрату. Крім того, обіцяються якісь виплати постраждалим. У виплатах візьме участь і Астраханська область. "Бюджет Астраханській області прийняв рішення компенсувати - по мільйону рублів виділити кожній родині на облаштування", - повідомив губернатор Жилкін. Відрадно, що дане доручення прем'єра виконується настільки оперативно, хоча не можна не відзначити, що законів, які б зобов'язували місцеві і федеральні влади виділяти гроші в подібних ситуаціях немає. Федеральний і місцеві бюджети не є філіями страхових компаній, тому кожна компенсація в подібному випадку - результат згоди самої влади. Що ж стосується другого доручення, то воно навряд чи здійснимо, оскільки зараз в РФ відповідальність за стан в житлових будинках газового обладнання несуть виключно власники будинків і житлових приміщень. Виявивши будь-яку несправність газового обладнання, вони повинні викликати фахівців-ремонтників і оплатити їх роботу. Хочеться сподіватися, що інформація про подібний ненормальному стані речей, фактично прирівнює газопостачання до вивозу сміття або прибиранню прибудинкової території, однак істотно підвищує доходи газових компаній, буде доведена, в кінцевому підсумку, і до прем'єра.

Сьогодні МНС Росії опублікувало на своєму сайті попередній список мешканців, які проживали в 2 і 3 під'їздах д. 150, корп.1 по вул. М.Островського в місті Астрахані, і продавців магазину, що знаходився в житловому будинку. За даними відомства в 2 під'їздах були зареєстровані 92 людини (на 23.00 27.02.12 р), врятовані -26 осіб (на 28.02.12), постраждали - 15 осіб (з них 4 загинули), госпіталізовано - 7 осіб (в МУЗ " міська клінічна лікарня № 3 м Астрахані ", ДНЗ" Олександро-Маріїнська клінічна лікарня м Астрахані ", ГУЗ" Обласна багатопрофільна лікарня м Астрахані ", ГУЗ" Обласна клінічна лікарня № 1. Астрахані "), розміщені в ПВР - 10 осіб , допомога надана амбулаторно - 5 чоловік, невідома доля - 6 чоловік.

Адреса тимчасового розміщення для постраждалих: г. Астрахань, вул. Зоряна, 41, корпус 4 (школа № 49).

ГУ МНС Росії по Астраханській області організувало в зв'язку з трагічними подіями "гарячу лінію" за телефоном:

8 (8512) 46-99-69

Андрій Терьохін, Ореанда-Новости

Читайте також:

Число жертв обвалення житлового будинку в Астрахані зросла до п'яти Число жертв обвалення житлового будинку в Астрахані зросла до п'яти

Під завалами житлового будинку в Астрахані знайшли тіло третього загиблого

Самогубця можуть звинуватити у вибуху житлової дев'ятиповерхівки в Астрахані

Вибух в житловому будинку в Астрахані привів до обвалення під'їзду (ФОТО)

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online