Московський "Бродвей": як з'явилися висотки на Новому Арбаті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Фото: прес-служба будкомплексу Москви

Будинки-книжки на Новому Арбаті планують реконструювати під готелі до Чемпіонату світу з футболу в 2018 році. Про те, як в Москві з'явилося "два кілометри Бродвею", читайте в матеріалі M24.ru.

Проект магістралі, яка пов'язувала б центр столиці з новими кварталами на заході, відноситься до 30-х років. Вулиця на початковій ділянці повинна була пройти паралельно Арбату і тому отримала робочу назву Новий Арбат. Її не встигли побудувати до війни, і до ідеї повернулися лише на початку 60-х років.

Ділянка Нового Арбата (тоді проспект Калініна) від Арбатских воріт до Садового проклали по провулках і вулицях, розташованим між Арбатом і Кухарський, в результаті цього з карти міста зникли Собачий і Кречетніковскій провулки і Собача майданчик.

Історія питання

Собаче майданчиком називалася площа в Москві, розташована на північ від нинішнього будинку № 17 по Новому Арбату між Срібним, Великим Ніколопесковскій, Малим Ніколопесковскій, Борисоглебским, Кречетніковскім провулками і композиторської вулицею. За однією з версій, таку назву площа отримала, тому що за часів Івана Грозного тут знаходився "псарний двір", в якому містилися зграї собак для царського полювання.


За проектом групи архітекторів, в яку входили Михайло Посохин, Ашот Мдоянц, Борис Тхор, Ігор Покровський та інші, в 1962-68 роках на Калінінському вирішили побудувати дев'ять висотних будівель. Вважається, що ідея прийшла в голову Микиті Хрущову після поїздки в Америку.

Чотири 26-поверхових будинки з фасадами, що нагадують розкриті книги, розташувалися по непарній стороні вулиці. Будинки з'єднали двоярусним заскленим стилобатом протяжністю 850 метрів, в якому за радянських часів були розташовані магазини.

Історія питання

У сучасній архітектурі стилобатом називають природну або штучно створену піднесену платформу, на якій зводиться споруда.


Для зручності доставки товарів по всій довжині спорудили тунель довжиною 1 кілометр і шириною 9 метрів. В'їзди в нього розташувалися з торців і з боку двох арбатских провулків. Таким чином, вантажні машини не турбували мешканців району.

Крім магазинів, за часів СРСР тут розміщувалися вісім міністерств: електротехнічної промисловості, енергетичного і важкого машинобудування, транспортного машинобудування, будівельного, дорожнього і комунального машинобудування, вугільної промисловості, м'ясної і молочної промисловості, кольорової металургії, легкої промисловості та харчової промисловості.

Проспект Калініна. Фото: ІТАР-ТАРС, 1963 рік

Зараз три будівлі належать Москві, а один - уряду Росії. Більшість приміщень здається в оренду.

Посилання по темі

Зведення панельних висоток посеред історичної забудови міста викликало несхвалення у багатьох москвичів. Наприклад, письменник Юрій Нагібін назвав цю ділянку Нового Арбата "вставною щелепою Москви". Крім того, будівлі отримали іронічне прізвисько "Посохінскіе ощадкнижки" - за прізвищем головного архітектора.

Але були і ті, кому нова архітектура припала до душі. Через навмисною нерадянським Нового Арбата його називали "двома кілометрами Бродвею" і "єдиною європейською вулицею Москви".

Зараз, майже через півстоліття, будинку- "книжки" стали таким же символом Москви, як Кремль, Останкінська вежа або сталінські висотки.

сюжет: міські історії

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online