Скорочення кількості аптек хочуть депутати

  1. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  2. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  3. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  4. АВТОР:
  5. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

25 липня 2018, 7:14 Переглядів: 25 липня 2018, 7:14 Переглядів:   Фото: Анатолій Бойко   Скоро аптек в країні може стати менше, а ліки - тільки за рецептом

Фото: Анатолій Бойко

Скоро аптек в країні може стати менше, а ліки - тільки за рецептом. Про це йдеться в проекті правок до Закону "Про лікарські засоби", який нардепи зареєстрували в Раді минулого тижня. Відповідно до запропонованих норм, ліки дозволять продавати тільки в аптеках і аптечних пунктах. Причому не на кожному розі - аптеки можна буде відкривати не ближче півкілометра одна від одної.

У разі прийняття закону скасують аптечні мережі: окремим підприємцям дозволять тримати одну єдину аптеку, а компаніям - не більше чотирьох і лише в рамках однієї області. Всього вісім аптек дадуть відкрити фірмам тільки в тому випадку, якщо вони займаються виробництвом ліків. При цьому засновників у фірми-аптеки повинно бути не менше трьох, і у них не повинно бути інших аптек. Якщо підприємець захоче відкрити свою аптеку, він повинен мати освіту магістра за спеціальністю "Фармація", а продавати таблетки можна буде тільки дипломованим провізорів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Автори документа вважають, що сьогодні аптечні мережі підвищують ціни на ліки, користуючись своїм домінуючим становищем на ринку. Представлені ж норми нібито покликані перемогти монополізм і недобросовісну конкуренцію. Співавтор законопроекту, нардеп Олег Мусій, заявляє, що закон повинен захистити і вітчизняних виробників медпрепаратів - тільки виробник зможе тримати більше аптек, ніж у інших.

"У свою чергу наші пацієнти отримають можливість купувати більш доступні українські ліки і не менш якісні - адже майже всі українські виробники мають сертифікати, що відповідають європейським нормам", - розповів нам нардеп.

Він додав, що в закон можуть додати і норму, яка зробить обов'язковим відпустку більшості ліків за рецептом лікаря.

"Це викорінить самолікування, часто шкодить здоров'ю українців", - говорить Мусій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Столичний терапевт Наталія Страх побоюється цієї поправки:

"Якщо закон дійсно зобов'яже брати у лікаря рецепт навіть на просте знеболювальне або льодяники від кашлю, це напевно змусить народ набагато частіше приходити в лікарні, створить черги і ажіотаж".

На її думку, інші норми закону навряд чи позначаться на лікарській практиці:

"Не в нашій компетенції вказувати пацієнтам, де купувати ліки. Ми тільки озвучуємо найменування, дозування, іноді аналоги".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

А в Асоціації міжнародних фармвиробників закон хвалять.

"Ми поділяємо думку авторів закону про необхідність забезпечити конкурентне середовище на фармринку і вважаємо потрібними положення, спрямовані на поліпшення профрівня фахівців в даній сфері", - заявили нам в компанії.

Там відзначили, що запропоновані правки відповідають нормам ЄС: там також забезпечують конкуренцію між аптеками шляхом встановлення певної відстані між торговими точками і їх максимальна кількість у одного засновника.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "За ліками доведеться побігати: в Україні хочуть скоротити кількість аптек". інші Останні новини України дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Марія Пирогова

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online