Зразок позовної заяви до арбітражного суду про стягнення заборгованості

  1. Складіть позовну заяву до арбітражного суду про стягнення заборгованості за зразком
  2. Подивіться інші зразки в системі Юрист
  3. До позовної заяви про стягнення боргу пред'являють загальні і спеціальні вимоги
  4. Читайте статті на тему
  5. Читайте по темі в електронному журналі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Компанія не отримала своєчасних виплат від контрагента, не добилася погашення боргу в претензійному порядку і готова звернутися до суду. Скористайтеся зразком позовної заяви про стягнення заборгованості, щоб правильно підготувати позов для арбітражного суду.

Складіть позовну заяву до арбітражного суду про стягнення заборгованості за зразком

Позовна заява про стягнення з контрагента заборгованості готують для арбітражного суду за загальними правилами (Див. Зразок нижче). Є загальні і спеціальні вимоги, які необхідно дотримати. Якщо в документі будуть помилки, суд залишить заяву без руху і дасть час їх виправити. Якщо за цей час помилки виправлені не будуть, суд поверне позов. Щоб уникнути складнощів і втрати часу, скористайтеся перевіреним шаблоном. У нашому прикладі орендодавець вимагає стягнути орендні платежі і неустойку .


Подивіться інші зразки в системі Юрист

знайти ще

До позовної заяви про стягнення боргу пред'являють загальні і спеціальні вимоги

Вимоги до документу діляться на загальні і спеціальні. До загальних відносяться вимоги:

  1. Письмової форми заяви. Позов складають у вигляді єдиного документа (ч. 1 ст. 125 АПК РФ ).
  2. Текстовими документами. Формально в законі немає обмеження на кількість сторінок, на яких заявник викладає свої доводи. Однак з практики відомо, що найкраще вмістити текст на 5-6 сторінок А4, оформивши його гарнітурою 12 розміру і використавши полуторний інтервал. Суддям легше сприймати такий обсяг, і ризик, що щось упустять, знижується. Крім того, на прочитання заяви даного обсягу йде прийнятний час.
  3. Простоти викладу. Такої вимоги теж в законі не присутній, воно сформувалося в судовій практиці. Загальний принцип - чим коротше, простіше і зрозуміліше позивач виклав свою позицію, тим краще суддя її зрозуміє.
  4. Чіткої логічної структури. Це також необхідно для кращого розуміння суті проблеми і обґрунтованості позиції позивача. У позовній заяві, яку компанія спрямовує до арбітражного суду (для стягнення заборгованості або задоволення інших вимог), виділяють 4 частини - вступну, описову, мотивувальну і прохальну. У кожній з цих частин заявник повинен вказати необхідні дані і в цілому вибудувати документ так, щоб підтвердити логічність і обґрунтованість своїх вимог.

Читайте статті на тему

Гість, знайомтеся - Правобот !

Інтелектуальний сервіс для підбору судової практики . Думає, як юрист, тільки швидше.

Познайомитися ближче

Структура позову виглядає так:

  1. У вступній частині пишуть інформацію про суд і учасників спору.
  2. В описовій частині перераховують обставини справи.
  3. У мотивувальній описують порушення з боку відповідача.
  4. У прохальною викладають позовні вимоги. Заявник вказує, про яке рішення просить суд.

Що стосується спеціальних правил оформлення позовів до арбітражного суду про стягнення заборгованості або з інших приводів, закон вимагає, щоб в документі зазначено:

  1. Офіційне найменування суду, в який звертається заявник (п. 1 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).
  2. Відомості про позивача (найменування і місцезнаходження компанії або ПІБ і паспортні дані громадянина). Крім того, необхідні контактні дані (п. 2 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).
  3. Відомості про відповідача. Повне найменування компанії або ПІБ громадянина, а також адреса та контактні дані (п. 3 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).
  4. Вимоги до відповідача. Чітко сформулюйте предмет позову. В даному випадку позовна заява направляють з метою стягнення заборгованості за договором з відповідачем. Вимога полягає в тому, щоб стягнути борг. Надійніше обґрунтувати вимоги посиланнями на норми права, які дозволяють позивачеві заявити такі вимоги. Якщо потрібно стягнути борг не з одного відповідача, а з декількох, вимоги слід пред'явити до кожного (п. 4 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).
  5. Обставини в обгрунтування вимог. Позивач повинен перерахувати, які обставини дозволяють заявити дані вимоги, а також навести докази таких обставин. У разі стягнення боргу позивач вказує, на якій підставі у нього з'явилося право. Наприклад, це договір з контрагентом-відповідачем. Також позивач пише, в чому полягає порушення - наприклад, контрагент вчасно не заплатив (п. 5 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).
  6. Вартість позову. Це загальна сума, яку заявник просить стягнути з відповідача. Сюди входить не тільки основний борг, а й різні штрафи за порушення зобов'язання (ч. 1 ст. 103, п. 6 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).
  7. Порядок розрахунку суми. Суд повинен бачити, на підставі чого позивач визначив дану суму заборгованості і як розрахував інші суми. Розрахунки можна оформити у вигляді додатку до заяви (п. 7 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).
  8. Підтвердження дотримання досудових процедур. Якщо позивач не направить претензію, а відразу подасть позов, суд його не прийме (ч. 5 ст. 4 АПК РФ). Позивач повинен показати, що намагався вирішити конфлікт до суду, але відповідач відмовився погасити борг або проігнорував вимогу (п. 8 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).
  9. Відомості про застосування забезпечувальних заходів, якщо єри застосовували (п. 9 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).
  10. Список додатків до заяви, із зазначенням, які документи подають в оригіналі, а які в копії (п. 10 ч. 2 ст. 125 АПК РФ).

При необхідності в позовній заяві про стягнення заборгованості з того чи іншого договору позивач вказує для арбітражного суду інші відомості. Наприклад, інформацію про клопотаннях.

Читайте по темі в електронному журналі

Дивіться відеолекцію з курсу Вищої школи юриста

«Підготовка позову, відзиву на позов» . Розповідає Олексій Солохин, державний службовець судової системи, радник юстиції I класу. Лекція входить в модуль «Захист інтересів компанії в суді» (40 годин) з курсу «Ефективна юридична робота Практичний курс для юриста компанії» (250 годин)

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online