Вимоги до мирової угоди і процесуальний порядок примирення сторін в арбітражному процесі: роз'яснення ВАС РФ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

26.08.2014
26

Юридична компанія «Пепеляєв Груп» звертає увагу на Постанову Пленуму ВАС РФ, що регламентує види угод, що укладаються за підсумками примирних процедур, вимоги до їх змісту і особливості застосування примирних процедур в різних категоріях спорів.

Вступ в силу Федерального закону від 27.07.2010 № 193-ФЗ «Про альтернативну процедуру врегулювання спорів за участю посередника (процедурі медіації)» та внесення змін до АПК РФ, що стосуються застосування примирних процедур, не привело до істотного збільшення кількості суперечок, врегульованих за допомогою даних процедур.

До числа причин, які перешкоджали широкому впровадженню примирних процедур, ставилися, в тому числі, неоднозначність їх застосування в адміністративних, податкових та інших спорах, що випливають із публічно-правових відносин, відсутність чітких вимог до мирової угоди, обмежувальний підхід судів до предмету такої угоди.

31 липня 2014 року опубліковано Постанова Пленуму ВАС РФ від 18.07.2014 № 50 «Про примирення сторін в арбітражному процесі». Названим Постановою роз'яснені спірні питання, що виникли в судовій практиці, пов'язані із застосуванням примирних процедур, укладенням мирових угод, наслідками зловживання сторонами правами, пов'язаними з використанням примирних процедур. Нижче наведені основні положення Постанови.


Мирова угода - це угода на основі добровільного врегулювання взаємних претензій і затвердження взаємних поступок. Угода укладається як між усіма позивачами і відповідачами, так і між деякими з них, якщо це не перешкоджає розгляду судом вимог, провадження за якими не припиняється внаслідок затвердження мирової угоди.

Постановою закріплена можливість укладення мирової угоди щодо частини заявлених вимог, а також включення в нього умови не тільки про часткове, але і повну відмову від позову. Предметом мирової угоди може бути часткове або повне визнання позову, обставин, на яких інша сторона обгрунтовує свої вимоги або заперечення.

ВАС РФ підтвердив свободу сторін відповідно в мировій угоді будь-яких умов, що не суперечать федеральному закону і не порушують права та законні інтереси інших осіб.

Нерівноцінність взаємних поступок сторін мирової угоди не є підставою для відмови в його затвердження.

Якщо сторони прямо не обумовили в мировій угоді інші правові наслідки, подальше висунення в суді нових вимог з тих правовідносин не допускається.

Коментар «Пепеляєв Груп»: На стадії узгодження мирової угоди необхідно оцінити можливість подальшого пред'явлення нових вимог з тих правовідносин і, виходячи з цього, визначити доцільність включення в угоду застереження щодо того, що затвердження мирової угоди не припиняє не врегульовані ним інші зобов'язання з тих ж правовідносин і не перешкоджає зверненню зацікавленої сторони з відповідними вимогами до суду (арбітражного суду).

Мирова угода може бути укладена як між усіма позивачами і відповідачами, так і між деякими з них, якщо це не перешкоджає розгляду вимог, провадження за якими не припиняється внаслідок затвердження такої угоди.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, має право виступати учасниками мирової угоди, наприклад у випадках, якщо на них покладається виконання зобов'язання або вони є особами, уповноваженими прийняти виконання, а також угоди за обставинами справи, що укладається відповідно до ст. 70 АПК РФ.

У разі звернення сторін з заявою про затвердження мирової угоди арбітражний суд досліджує фактичні обставини спору, аргументи та докази, дає їм оцінку лише межах, необхідних для встановлення відповідності мирової угоди встановленим вимогам.

Визначення про відмову в затвердженні мирової угоди, винесене суддею апеляційної інстанції, може бути оскаржене до суду касаційної інстанції в передбачений законом термін. Визначення про відмову, винесене судом касаційної інстанції, оскаржується в той же суд. Визначення про відмову в затвердженні мирової угоди, винесене Судом з інтелектуальних прав в якості суду першої інстанції, може бути оскаржено сторонами в Суд з інтелектуальних прав. При цьому скарга розглядається Президією Суду з інтелектуальних прав і далі оскарження ухвали можливо тільки в порядку нагляду.

Сторони мають право укласти нову мирову угоду, що змінює умови початкового мирової угоди. В ухвалі про затвердження нової мирової угоди має бути зазначено, що судовий акт, яким затверджено початкове мирову угоду, що не підлягає виконанню.

Економічні суперечки, що виникають з адміністративних та інших публічних правовідносин, можуть бути врегульовані сторонами шляхом укладення угоди або з використанням інших примирних процедур, якщо інше не встановлено федеральним законом. За даними спорах результатами примирення сторін є:

  • визнання обставин справи, угода сторін за обставинами справи;
  • Угода сторін, що містить кваліфікацію угоди, укладеної особою, які беруть участь у справі, або статусу і характеру діяльності цієї особи;
  • часткова або повна відмова від вимог, часткове або повне визнання вимог внаслідок досягнення сторонами угоди в оцінці обставин в цілому або в їх окремих частинах.

У податкових суперечках предметом мирової угоди не може бути зміна податкових наслідків спірних дій і операцій в порівнянні з тим, як такі наслідки зумовлені законом (наприклад, питання про зниження застосовної податкової ставки, зміна правил обчислення пені, звільнення платника податків від сплати податків за певні податкові періоди або за певними операціями). Разом з тим, допустимо укладення угод, в яких сторонами визнані обставини, від яких залежить виникнення відповідних податкових наслідків; які містять правову кваліфікацію діяльності особи, що бере участь у справі, тягне зміна розміру його податкового обов'язку. В такому випадку в угоді про врегулювання спору можуть міститися умови про скоригований розмір податкового обов'язку.

Угода про врегулювання податкового спору може охоплювати питання, що не відносяться безпосередньо до предмету судового розгляду, наприклад, що мають відношення до попередніх податкових періодів, що не охопленим оспорюваним в суді рішенням податкового органу.

Питання про відстрочку або розстрочку сплати відповідних сум податків, пені та штрафів також може бути вирішене при затвердженні судом мирової угоди виходячи з умов про порядок сплати відповідних сум, вказаних в даній угоді.

У справах про банкрутство у разі невиконання боржником мирової угоди, кредитори вправі без розірвання мирової угоди пред'явити до виконання виконавчий лист, що видається розглядав справу про банкрутство арбітражним судом за клопотанням особи, на яку поширюється дія мирової угоди.

Постановою також передбачено особливості змісту мирової угоди у справах про оскарження рішень федерального органу виконавчої влади з інтелектуальної власності про задоволення заперечень проти надання правової охорони товарному знаку на тій підставі, що правова охорона товарного знаку надана з порушенням вимог цивільного законодавства в зв'язку з відсутністю згоди органу або особи.

У разі невиконання мирової угоди, затвердженого третейським судом, сторона спору має право звернутися до арбітражного суду із заявою про видачу виконавчого листа. Мирова угода може бути затверджено арбітражним судом при розгляді заяви про видачу виконавчого листа на примусове виконання рішення третейського суду.



Постановою роз'яснено, що в разі відкладення розгляду справи у зв'язку з клопотанням про звернення за сприянням до суду або посереднику, в тому числі медіатора, якщо сторони не досягли примирення або відмовилися від проведення примирних процедур, арбітражний суд має право за власною ініціативою або за заявою сторін визначити більш ранню дату судового засідання.

На сторону, яка відмовляється або ухиляється від участі в примирної процедури, арбітражний суд має право віднести всі судові витрати по справі.

Практика участі юристів і медіаторів компанії «Пепеляєв Груп» у врегулюванні суперечок із застосуванням примирних процедур свідчить про доцільність більш широкого використання даних процедур в рамках як судового, так і позасудового врегулювання конфліктних ситуацій. Використання процесуальних можливостей, роз'яснених в постанові, дозволить досягти значної процесуальної і фінансової економії при одночасному збереженні партнерських відносин з залученими в суперечку сторонами.

Юристи та медіатори компанії «Пепеляєв Груп» мають значний досвід врегулювання суперечок із застосуванням примирних процедур. З огляду на необхідність застосування спеціальних методик примирення сторін, рекомендується професійна підтримка фахівців.

У Москві: Юрій Воробйов Керівник практики вирішення спорів і медіації «Пепеляєв Груп» за тел .: (495) 967-00-07 або по e-mail

Юлія Литовцева Керівник групи практики вирішення спорів і медіації «Пепеляєв Груп» за тел .: (495) 967-00-07 або по e-mail

У Санкт-Петербурзі: Сергій порятунку Партнер, Керівник Санкт-Петербурзької практики «Пепеляєв Груп» за тел .: +7 (812) 640-60-10 або по e-mail

У Красноярську: Єгор Лисенко Керівник сибірського відділення «Пепеляєв Груп» в м Красноярську по тел .: +7 (391) 277-73-00 або по e-mail

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online