Зростання числа апеляцій на результати ЄДІ провокують вчителя «БНК

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Комі готова до проведення єдиного державного іспиту. Про це сьогодні доповіли представники міністерства освіти регіону на прес-конференції, присвяченій нововведенням в ЄДІ цього року.

Про це сьогодні доповіли представники міністерства освіти регіону на прес-конференції, присвяченій нововведенням в ЄДІ цього року

Фото Юрія Кабанцева

Особливих змін у процедурі проведення держіспиту, як поспішив заспокоїти випускників та їх батьків міністр освіти Володимир Шарков, не відбулося. Цього року ЄДІ, період здачі якого починається 27 травня з іспиту з російської мови, в Комі пройдуть 6310 осіб - майже на 300 менше, ніж рік тому. Серед них - 96 випускників, які не пройшли атестацію в 2012-му, а це майже в два рази більше, ніж в минулому році.

Про роботу конфліктної комісії розповіла заступник міністра Наталія Студіград. Комісія, повідомила вона, вже створена, і в неї увійшло 11 осіб: представники Міносвіти, муніципальних управлінь освіти і освітніх установ.

Наталя Студіград нагадала, що, розглянувши апеляцію, комісія може як підвищувати, так і знижувати отримані бали. Проте, кількість скарг на оцінку результатів ЄДІ з кожним роком зростає. Якщо в 2009 році було подано 116 апеляцій, то в 2012-му - вже 320, більшість з яких (184 скарги) - з математики.

Це зростання Володимир Шарков пов'язав, в тому числі, з діями вчителів, які дають зрозуміти випускникам, що комісія роз'яснить їм, де були допущені помилки. Тобто деякі учні подають апеляції швидше з цікавості, ніж через невдоволення результатом.

Конфліктна комісія, як розповіла Наталія Студіград, вже не буде перевіряти екзаменаційні роботи цілком. Цього року випускники, які оскаржують бали з ЄДІ, будуть самі вказувати, оцінка якій частині іспиту їх збентежила.

Крім того, робота комісії буде проходити під відеоспостереженням (так само, як і розшифровка, тиражування і упаковка контрольно-вимірювальних матеріалів на пунктах проведення ЗНО). Відеокамера, як вважає Володимир Шарков, розташує всі сторони до коректного поводження. Як відзначили учасники прес-конференції, іноді засідання конфліктної комісії захмарюються погрозами з боку апелянтів.

При роботі конфліктної комісії зможуть також бути присутнім громадські спостерігачі. Щоб отримати можливість стежити в цьому статусі за проведенням ЗНО, повнолітній і дієздатний громадянин РФ повинен звернутися в Міносвіти або в муніципальне управління освіти не пізніше ніж за тиждень до іспиту або засідання комісії.

Цього року змінилася процедура підготовки членів предметних комісій. Нею займався вже не Республіканський інформаційний центр оцінки якості освіти (РІЦОКО), як раніше, а Комі республіканський інститут розвитку освіти, який підготував 362 експертів.

На п'ять хвилин, як повідомила начальник відділу загальної освіти Міносвіти Ольга Мазанова, скоротиться час проведення іспитів з математики, фізики, літератури та інформатики. Тепер вони будуть триватиме 3 години 55 хвилин. Завдяки цьому не знадобиться забезпечувати дітей гарячим харчуванням, як це належить за вимогам СанПіН. У той же час іспит з російської мови стане довше на півгодини і складе 3 години 30 хвилин.

Ольга Мазанова нагадала також про інформаційну безпеку і про те, що на ЄДІ не допускається наявність мобільного телефону. Вона розповіла, що в минулому році в Комі один з випускників виклав в мережу матеріали іспиту. Винуватця, за словами Ольги Мазанова, вирахували за 45 хвилин і видалили з ЄДІ. В цьому році школяр, згідно із законом, не може перездати той іспит, а тому залишається без атестата.

Виступила на прес-конференції і директор РІЦОКО Олена Попова. Вона нагадала, що для вступу до вузів не потрібні оригінали свідоцтв про проходження ЗНО. Вузи можуть перевірити справжність результатів іспиту і без них.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online