Житло Харкова: кредити банки не дають, а дешевих квартир поки немає

  1. Орфографічна помилка в тексті:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

15 листопада 2011, 9:10 Переглядів: 15 листопада 2011, 9:10 Переглядів:   Кредити на покупку житла зараз готовий видавати тільки один банк

Кредити на покупку житла зараз готовий видавати тільки один банк.

Харків'яни стали охочіше придивлятися до нерухомості. За даними АН "Місто", восени попит на квадратні метри виріс на 5% в порівнянні з літнім затишшям. Однак купити квартиру можуть лише ті, хто вже назбирав достатню суму, оскільки зараз розраховувати на допомогу банків не доводиться. Охочих оформити іпотечний кредит в кінці жовтня чекав сюрприз: більшість банків тимчасово призупинили видачу позик на покупку квартири.

"Я подав документи на оформлення кредиту ще в середині жовтня, - розповів нам Олександр В. - Зібрав всі необхідні папери, які від мене вимагав банк. За словами кредитного менеджера, я відповідав усім їх умовам. У мене" біла "зарплата 10 000 гривень в місяць, на своєму місці роботи я вже чотири роки "тримаюся", навіть під час кризи не звільнили. Квартиру я збираюся купити за $ 60 000, а кредит оформляю всього на $ 15 000, тобто приблизно 130 000 гривен. Термін позики - три роки . Але мене чекав сюрприз. в останніх числах жовтня в банку мені сказали, що рішення по мо їй заявці буде прийнято пізніше ".

ЗАЛИШИВСЯ ОДИН ЗАЛИШИВСЯ ОДИН. Слова Олександра підтверджують і ріелтори. "У Харкові з кредитами відбувається те ж, що і в Києві, - каже глава експертної ради" Гільдії ріелторів України ", керівник АН" Місто "Сергій Шкільов. - Деякі банки призупинили видачу кредитів і мотивують це тим, що Нацбанк продає їм гривню за високою ціною. Інші банки підняли кредитну ставку, наприклад, з 15% до 23%. Тим самим фактично було зупинено іпотечне кредитування, при цьому офіційно не була задекларована зупинка кредитування ". В середньому ставки були підвищені на 2-7%.

За словами ріелторів, зараз в Харкові лише один банк стабільно дає гроші під іпотеку, не підвищуючи ставки. Але в фінустановах міста кажуть, що довго він не протягне. Заморозили в Харкові і партнерські програми між агентствами нерухомості та банками. "Багато банків укладали з великими АН партнерські програми про те, що, купуючи квартиру з нашою допомогою, в банку він отримає кредит по ставку на 1% менше, ніж видає банк", - говорить Сергій Шкільов.

Таким чином, якщо Олександру В. банк все-таки видасть кредит, то позика буде йти за підвищеною ставкою - на 6-7% вище, його щомісячний платіж по кредиту на суму 130 000 грн. складе вже не 4500 грн., а майже 5000. Погодьтеся, платити додатково 500 гривень щомісяця - це досить відчутно для сімейного бюджету.

ПРИЧИНА - В ЗАКОНІ. "Всьому виною - закон №3795, який набув чинності з 16 жовтня 2011 року, а також підзаконні акти, які повинні бути прийняті в зв'язку з ним", - говорить адвокат юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери" Наталія Доценко-Білоус. Вони, крім іншого, розширюють права позичальника. Зокрема, закон уточнює процедуру виселення з квартири боржників, які перестали вносити платежі за іпотечним кредитом. При цьому боржникові і членам його сім'ї в разі примусового виселення на підставі рішення суду надається постійне житлове приміщення.

Таким чином, законодавець як би рекомендує боржникам добровільно не виселятися, а чекати надання постійного житлового приміщення на підставі рішення суду. Тому банки бояться, що їм стане складно виселяти боржників і продавати їх квартири для погашення суми кредиту.

ЩО ГОВОРЯТЬ БАНКІРИ. За словами банкірів, згортання іпотечного кредитування і зростання ставок продовжиться до кінця року. Ставки можуть зрости ще на 2-3%. Причиною стане нестача гривні у банків для видачі позик. Так, за даними Нацбанку, з вересня вклади населення скоротилися на 3 млрд грн., А в жовтні - ще на 400 млн грн. Другий привід обмежити іпотеку - зростання ризиків, пов'язаних з її видачею. адже якщо криза в країні буде збільшуватися, багато банківських позичальників можуть виявитися не в змозі погасити кредит. Третьою причиною припинення кредитування став новий законопроект №9124 - він, по суті, не дозволяє продавати квартиру, яка знаходиться в заставі, для погашення кредиту.

прогноз. Зараз почалися проблеми з кредитуванням, все ж в Харкові попит на житло перевищує пропозицію. За даними АН "Місто", за перший тиждень листопада загальна кількість покупців збільшилася на 1,51%, а ось об'єктів, виставлених на продаж, стало менше на 1,47%. "В даний момент виставляється дуже мало квартир, кількість дешевих квадратів зменшилася. Виставляють за завищеними цінами. В кінці літа і на початку осені клієнти розібрали дешеве житло", - говорить Сергій Шкільов.

У найближчий місяць ситуація на ринку істотно не зміниться. За словами директора ріелторської компанії "Золоті ворота" Олексія Холмецького, зниження цін на житло відбудеться в тому випадку, якщо американська валюта подорожчає до 8,5 грн ./$. Тоді квартири подешевшають на 5%.

ОРЕНДА: ЦІНИ ПІСЛЯ АЖІОТАЖУ ТІЛЬКИ заспокоїти

За останні три тижні охочих зняти квартиру в Харкові поменшало, стверджують практикуючі ріелтори. "Все спокійно зараз стало, ажіотажний попит був у вересні - на початку жовтня. Вартість на орендоване житло піднімалася мало не по 1% щотижня. Зараз ціни загальмувалися, стало більш-менш спокійно", - говорить Сергій Шкільов.

В агентствах нерухомості Харкова кажуть, що занадто велику пропозицію, як і попиту, немає, зняти квадрати можна без проблем, але ціни, якщо порівнювати з літом, набагато вище В агентствах нерухомості Харкова кажуть, що занадто велику пропозицію, як і попиту, немає, зняти "квадрати" можна без проблем, але ціни, якщо порівнювати з літом, набагато вище. "В середньому ціни на деякі об'єкти оренди житла піднялися на 10-20% за цей період", - говорить Шкільов. Якщо влітку можна було однокімнатну квартиру в задовільному стані зняти всього за 1400-1500 грн., То в жовтні за неї просили вже 2000 Грн. Правда, в середині осені на сайтах нерухомості з'явилися прийнятні варіанти по 1500-1600 грн.

Таку ситуацію ріелтори називають стандартною для Харкова: наплив студентів тимчасово підвищує попит на ринку оренди житла. Якщо ще 4 роки тому студенти вважали за краще купувати житло в першій столиці на п'ять років, щоб потім його продати, то, зараз таку розкіш собі може дозволити не кожен. Та й ріелтори говорять, що все менше студентів горять бажанням оселитися в гуртожитку, тому намагаються підшукати хороші, але недорогі варіанти на ринку оренди. Найчастіше через осіннього напливу студентів господарі норовлять підняти ціну оренди.

Тетяна з чоловіком знімає однокімнатну квартиру в хрущовці недалеко від станції метро "Героїв праці". "Спочатку ми зняли" одиничку "на третьому поверсі за 2000 грн., Але через два тижні господиня вирішила продавати квартиру і знайшла нам аналогічну двома поверхами вище всього за 1800 грн. Це відбувалося в липні, але вже в серпні господиня спробувала підняти нам ціну до 2000, натякаючи, що приїдуть студенти і вони заплатять більше, але ми вказали їй на пункти договору, який уклали на рік. Нам вдалося переконати свою квартирну господарку, а ось хлопцям з сусіднього під'їзду - немає, вони погодилися платити на 200 грн. більше, їх влаштовує місце знаходження будинку ", - говорить Тетяна.

Поки ж оренда квартир навряд чи буде підніматися в ціні. Передумов для цього немає. Власники квартир попереджають своїх орендарів, що таке може статися в тому випадку, якщо піднімуться тарифи на комунальні послуги.

Тетяна Матичак, Єрмоленко Оксана

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Житло Харкова: кредити банки не дають, а дешевих квартир поки немає". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online