Все про аліменти на дитину в 2019 році: докладна схема дій при стягненні аліментів.

  1. З чого починається стягнення аліментів?
  2. Чи встановлений факт батьківства?
  3. Чи має батько дітей постійний офіційний заробіток?
  4. Чи має батько дітей інші аліментні зобов'язання?
  5. Аліменти на користь колишнього чоловіка
  6. До якого суду подавати на аліменти?
  7. Починаючи з якого часу (якої дати) стягуються аліменти?
  8. Які документи потрібні для стягнення аліментів?
  9. Що робити після оголошення судом рішення по аліментах?
  10. Способи оплати аліментів
  11. З яких доходів виплачуються аліменти?
  12. Неустойка за прострочення виплати аліментів
  13. Адміністративна та кримінальна відповідальність за несплату аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти - це грошові кошти, які виплачуються одним членом подружжя іншому. Найчастіше мова йде про обов'язок батьків утримувати своїх неповнолітніх або недієздатних дітей. І, як правило, розмова про аліменти заходить разом з розлученням. Тому варто розібратися в усіх юридичних нюансах, щоб не потрапити в халепу ..

З чого починається стягнення аліментів?

Аліментні зобов'язання можуть виконуватися як в добровільному, так і в примусовому порядку.

Якщо суперечок щодо утримання дітей у батьків дитини немає, вони можуть оформити нотаріальне угоду про сплату аліментів, докладно прописавши в ньому розмір суми аліментів, терміни, порядок виплати та інші важливі умови. Дана угода пишеться в довільній формі, обов'язково в письмовому вигляді, його потрібно завірити нотаріально. Тому, при його складанні краще заручитися кваліфікованою підтримкою. Батьки можуть прописати будь-які умови, які влаштовують їх обох, важливо, щоб угода не суперечило інтересам дітей і не зменшувало суму виплат, які були б призначені судом в даній конкретній ситуації.

Якщо ж окремо проживає батько ухиляється від добровільного змісту своїх неповнолітніх дітей, то аліменти стягуються в судовому порядку. Російська судова практика така, що, як правило, стягнення провадиться з батька дитини.

Російська судова практика така, що, як правило, стягнення провадиться з батька дитини

Аліменти - це податок на здобуту свободу (народне).

Так, наприклад, пані Р. звернулася до нас за консультацією з питання стягнення аліментів на неповнолітніх дітей. Наші юристи роз'яснили наступні важливі питання:

Чи встановлений факт батьківства?

Аліменти стягуються судом тільки безпосередньо з батьків дитини, факт батьківства (материнства) повинен бути зафіксований в свідоцтві про народження. Якщо передбачуваний боржник по аліментах не є батьком дитини «на папері», для стягнення аліментів буде потрібно також встановити його батьківство в судовому порядку.

Наявність або відсутність шлюбу між батьками неповнолітнього не має значення, аліменти можна стягнути навіть перебуваючи в шлюбних відносинах з відповідачем.

Чи має батько дітей постійний офіційний заробіток?

Відповідь на це питання має принципове значення для визначення форми виплати аліментів, чи буде це частка (відсотки) від доходу платником аліментів або тверда грошова сума.

Зазвичай, що називається, «за замовчуванням» застосовується виплата в частках від доходу, 1/4 (25%) - на одну дитину, 1/3 (33,3%) - на двох дітей і 1/2 (50%) - на трьох і більше дітей.

Заявляти вимога про стягнення аліментів у твердій грошовій сумі є сенс, коли боржник має нерегулярний, мінливий дохід, отримує його в натурі або в іноземній валюті, або працевлаштований неофіційно або взагалі не працює, а також у всіх випадках, коли стягнення в частковому співвідношенні до заробітку і іншому прибутку важко або зовсім неможливо.

В процесі судових розглядів, як правило за окремим клопотанням зацікавленої сторони, суддя направить судові запити в ФНС і ПФР про надання відомостей про доходи боржника, це також слід враховувати, в разі твердої суми також, при наявності доведених підстав, запросить інші довідки про доходи позивача .

Розмір твердої грошової суми зазвичай кратний величині прожиткового мінімуму на дитину в регіоні, проте, при кваліфікованому доведенні, він визначається судом, виходячи з максимально можливого збереження дитині колишнього рівня його забезпечення з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин.

Так як обов'язок по утриманню дітей покладається на обох батьків, виходячи з ситуації, що судової практики, мінімальний розмір аліментів у твердій сумі - це половина прожиткового мінімуму на дитину, решта залежить від успішності доведення в судових процесах доходів боржника і витрат на дитину.

Якщо наперед відомо, що відповідач вкриває свої доходи, але при цьому має дороге майно, слід, належним чином, клопотання про направлення відповідних судових запитів в Росреестр і ГИБДД про надання відомостей про об'єкти нерухомості та транспортних засобах, зареєстрованих на ім'я відповідача. Ефективний збір доказів - процес практично завжди індивідуальний, що вимагає кваліфікації.

Також у випадках, коли при кожному з батьків залишаються діти, розмір аліментів з одного з батьків на користь іншого визначається у твердій грошовій сумі.

Від долі не втечеш, а підеш - доведеться платити аліменти (народне).

Чи має батько дітей інші аліментні зобов'язання?

Кількість дітей боржника, на яких він виплачує аліменти, має значення не тільки для визначення частки доходу, яка буде стягуватися на кожного з дітей, а й для процесуальної сторони цивільної справи.

Наприклад, при наявності аліментних зобов'язань на 5-х дітей, частка кожного буде 1/10, після досягнення першою дитиною повноліття зміниться на 1/8 і так далі до повноліття всіх дітей боржника.

Якщо суперечки про батьківство немає, тобто, боржник записаний в свідоцтві про народження дитини, ніяких інших аліментних зобов'язань не несе, має офіційний стабільний дохід, то слід звертатися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у частковому співвідношенні до доходу, яке буде розглянуто суддею протягом 5 днів без виклику сторін.

Судовий наказ про стягнення аліментів є виконавчим документом і підлягає негайному виконанню. Але боржник, не погодившись з ним, має право його скасувати протягом 10 днів після отримання. Тоді буде потрібно знову звертатися до суду вже з позовною заявою, яке буде розглядатися судом з викликом сторін в судові засідання.

Звернення до суду відразу з позовною заявою про стягнення (минаючи отримання судового наказу) в вищеописаному випадку, спричинить його повернення, так як вимога може бути розглянуто в порядку наказного провадження (це роз'яснено в Постанові Пленуму Верховного Суду РФ від 27 грудня 2016 р № 62 ).

Якщо ж наперед відомо, що боржник уже має аліментні зобов'язання, або передбачається стягнення аліментів у твердій грошовій сумі, то тоді відразу слід подавати позов до суду, без виклику сторін такі вимоги не можуть бути розглянуті.

Аліменти на користь колишнього чоловіка

Крім того, не варто забувати, право стягнути аліменти на своє утримання в судовому порядку мають:

  • колишня дружина в період вагітності і до досягнення загальних неповнолітньою дитиною трирічного віку;
  • потребує колишній чоловік, який здійснює догляд за спільною дитиною - інвалідом до досягнення нею вісімнадцяти років або за загальним дитиною - інвалідом з дитинства I групи.

До якого суду подавати на аліменти?

Справи про стягнення аліментів, якщо вони не пов'язані з іншими вимогами, відносяться до підсудності мирових суддів. Якщо ж одночасно заявлено вимогу про встановлення батьківства, потрібно звертатися в суд загальної юрисдикції (прим: районний суд Москви, міський суд Московської області). Територіально, це може бути суд як за місцем реєстрації позивача, так і за місцем реєстрації відповідача. Заявник має право вибрати найбільш зручний для нього варіант (т.зв. альтернативна територіальна підсудність).

Починаючи з якого часу (якої дати) стягуються аліменти?

За загальним правилом аліменти стягуються з дати подачі позову (заяви про винесення судового наказу) в суд.

Однак, якщо спочатку було стягнення в рамках наказного провадження, боржник скасував судовий наказ, і далі пішов позов до суду, аліменти повинні бути стягнуті саме з дати подачі заяви про винесення судового наказу.

Що стосується стягнення аліментів за минулий період, законодавство допускає і таке, але тільки в межах трьох останніх років і тільки в тому випадку, якщо буде належним чином доведено, що стягувач раніше вже вживав заходів до отримання грошових коштів на утримання дітей, але вони виявилися безрезультатними , боржник ухилявся від виплат.

В якості таких доказів можуть бути прийняті телеграми, замовні та електронні листи з вимогою про виплату аліментів, показання свідків, звернення до правоохоронних органів із заявою про розшук боржника і т.д. Верховний суд РФ визнав такий підхід правомірним.

Цивільна справа про стягнення аліментів за минулий період може бути розглянуто лише за загальними правилами позовного провадження, судовий наказ в цьому випадку не може бути винесено.

Підставою для відмови у стягненні аліментів за минулий період є вимога матері не тільки про стягнення аліментів, а й про встановлення батьківства щодо її неповнолітньої дитини, до задоволення позову про встановлення батьківства відповідач фактично не був визнаний батьком дитини і не мав обов'язки по сплаті аліментів.

Незнання законів природи не звільняє від сплати аліментів (народне).

Які документи потрібні для стягнення аліментів?

До позовної заяви про стягнення аліментів бажано додати розрахунок аліментів на дитину, вказавши скільки і на що витрачається, виходячи із заявленої в вимогах суми. Практично завжди судді просять уявити чеки, квитанції на підтвердження зазначених витрат. Позовна заява готується в трьох примірниках, на одному з яких працівник канцелярії суду ставить відмітку про прийняття документів і повертає на руки позивачеві. Також додаються копії свідоцтв про народження дітей, реєстрація неповнолітніх (свідоцтво про реєстрацію або виписка з будинкової книги), копії свідоцтв про укладення / розірвання шлюбу (при наявності таких).

Що робити після оголошення судом рішення по аліментах?

Після винесення судом рішення слід стадія виконавчого провадження. Важливим є те, що рішення суду про стягнення аліментів і судовий наказ підлягають негайному виконанню, тому відразу після оголошення суддею резолютивної частини рішення можна звернутися в канцелярію суду за виконавчим листом, не чекаючи набрання рішенням законної сили. Але відповідач при цьому, як і годиться, має місячний термін на оскарження.

Рішення і виконавчий лист (судовий наказ) можуть бути пред'явлені:

- по-перше, за місцем роботи боржника із заявою про прийняття виконавчого документа, де слід вказати дані сторін аліментних відносин і банківські реквізити стягувача для перерахування бухгалтерією роботодавця аліментів;

- по-друге, в службу судових приставів, які порушать виконавче провадження і будуть контролювати виплату аліментів, при необхідності застосовувати щодо боржника санкції.

Способи оплати аліментів

Залежно від відносин батьків між собою і їх взаємних домовленостей, існує цілий ряд способів виплати аліментів.

1. З рук в руки. Передача грошових коштів відбувається безпосередньо від платником аліментів - одержувачу.

Важливо розуміти той факт, що незалежно від того, якими б хорошими були відносини між колишнім подружжям в даний момент - передачу грошей або інших речей потрібно зафіксувати. В даному випадку підійде стандартна розписка, в якій буде підтверджений факт отримання. У ній повинні бути вказані паспортні дані, дата, передана сума (або інші матеріальні цінності), підпис одержувача.

Подібна обережність дозволяє уникнути проблем у разі погіршення відносин в майбутньому.

2. Банківським переказом. Такий спосіб зручний всім. Платник з одержувачем самостійно, або за рішенням суду можуть відкрити банківський рахунок, на який щомісяця надходитимуть аліменти.

Ці гроші може перераховувати як сам платник, так бухгалтерія організації, в якій він працює з його зарплати. Часто до подібного варіанту приходять в тому випадку, якщо батько, який виплачує гроші, зміг довести, що другий витрачає їх не на утримання дитини, а на власні потреби. У такому випадку кошти з рахунку можна використовувати тільки за погодженням сторін.

3. Переклад на банківську карту. Спосіб оплати може бути як обраний самостійно, так і визначений судом.

Платник або перераховує кошти самостійно, або повідомляє банківський рахунок в бухгалтерію свого підприємства. У першому випадку визначається дата надходження коштів і їх розмір. У другому - бухгалтерія зобов'язана перерахувати аліменти не пізніше, ніж через 3 дні після виплати співробітникові заробітної плати та інших доходів.

4. Поштовий переказ . Найчастіше даний спосіб використовують платники, які проживають в різних містах з одержувачем.

Якщо виплати відбуваються за погодженням сторін, досить реквізитів і виплачуваної суми. А от у випадку, якщо аліменти призначені судовим рішенням, в поштовому бланку необхідно вказати наступне:

  • Місяць, за який виплачуються стягнення
  • Розмір заробітної плати в даному місяці
  • Скільки в звітному місяці було відпрацьовано днів
  • Сума прибуткового податку
  • сума аліментів
  • Якщо є заборгованість - вказати об'єктивну інформацію

Також зручним для платника способом є утримання коштів із заробітної плати. В цьому випадку в бухгалтерію необхідно принести: судовий наказ, виконавчий лист або нотаріально завірена добровільне угоду. У цьому випадку за своєчасну виплату аліментів несе персональну відповідальність бухгалтер підприємства.

З яких доходів виплачуються аліменти?

Аліменти утримуються з заробітної плати, премій, винагород та інших видів виплат до заробітної плати; з усіх видів пенсій, стипендій; з допомоги по тимчасовій непрацездатності, по безробіттю; з сум, виплачуваних на період працевлаштування звільненим у зв'язку з ліквідацією організації; з доходів від підприємницької діяльності, від передачі в оренду майна, доходів по акціях; з сум матеріальної допомоги, крім одноразової матеріальної допомоги в зв'язку з надзвичайними ситуаціями, терористичним актом, в зв'язку зі смертю члена сім'ї, а також у вигляді гуманітарної допомоги і за сприяння при розкритті терористичних актів та інших злочинів; з сум, виплачуваних на відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю; з компенсаційних виплат постраждалим в результаті радіаційних або техногенних катастроф; з сум доходів, отриманих за цивільно-правовими договорами; з щомісячних виплат, що здійснюються докторантам; з суми, що дорівнює вартості видається (оплачуваної) харчування, а також інших виплат, що здійснюються роботодавцем відповідно до законодавства про працю. Утримання аліментів проводиться з грошового забезпечення військовослужбовців, співробітників ОВС та інших аналогічних категорій осіб.

Стягнення аліментів проводиться тільки після утримання з цього виду доходу податків. Стягнення аліментів проводиться тільки після утримання з цього виду доходу податків Дорожче дружини обходиться тільки колишня дружина (народне).

Неустойка за прострочення виплати аліментів

З заборгованістю по аліментах слід починати працювати, коли аліменти вже стягнуті судом або на підставі нотаріального угоди про сплату аліментів, але виплати від боржника не надходять. Важливим в цьому випадку є встановлення вини боржника в освіті заборгованості, тобто йому відомо про виникнення аліментних зобов'язань, але він умисно ухиляється від виплат.

Громадянська відповідальність у відношенні боржника по аліментах передбачає стягнення неустойки за прострочення виплат, а саме:

0,5% від суми заборгованості за кожен день прострочення.

Для стягнення необхідно:

- по-перше, звернутися до судового-пристава виконавця з заявою про розрахунок заборгованості;

- по-друге, з позовною заявою до мирового суду за місцем реєстрації боржника або по своєму. До заяви, крім вищеназваних документів при стягненні аліментів слід обов'язково ще додати копії:

  • рішення суду про стягнення аліментів або нотаріального угоди про аліменти;
  • постановлення судового пристава-виконавця про відкриття виконавчого провадження;
  • постановлення судового пристава-виконавця про розрахунок заборгованості.

Держмито в даному випадку не сплачується.

Розрахунок неустойки проводиться самостійно, може бути прикладений окремо або викладено в позовній заяві.

Також слід залучити третьою особою Управління федеральної служби судових приставів, яке займалося веденням даного виконавчого провадження.

Приклад розрахунку неустойки при стягненні аліментів у розмірі 1/4 заробітку (після вирахування ПДФО 13%) з січня по березень

Спосіб 1:

  • Січень - з / п 30 000 руб, заборгованість - 7 500 руб., Неустойка за 1 день - 0,005 * 7 500 = 37,5 руб., Неустойка за січень - 37,5 * 31 = 1 162,5 руб.
  • Лютий - з / п 30 000 руб., Заборгованість 7 банків 500 руб. +7 500 руб. (Аліменти за січень, лютий), неустойка за 1 день - 0,005 * 15 000 = 75 руб., Неустойка за лютий - 75 * 28 = 2 100 руб.
  • Березень - з / п 30 000 руб., Заборгованість 7 банків 500 руб. +7 500 руб. +7 500 руб. (Аліменти за січень, лютий, березень), неустойка за 1 день - 0,005 * 22 500 = 112,5 руб., Неустойка за березень - 112,5 * 31 = 3 487,5 руб.
  • Разом за три місяці утворилася неустойка: 1 162,5 + 2 100 + 3 287,5 = 6 750 руб.

Спосіб 2:

  • З / п січень - березень - 30 000 руб.
  • Заборгованість за січень 7 500 руб., Неустойка за три місяці 0005 * 7 500 руб. * (31 + 28 + 31 днів прострочення) = 3 375 руб.
  • Заборгованість за лютий 7 500 руб., Неустойка за два місяці 0005 * 7500 руб. * (31 + 28 днів прострочення) = 2 212,5 руб.
  • Заборгованість за березень 7 500 руб., Неустойка за місяць 0,005 * 7500 руб. * (31 день прострочення) = 1 162,5 руб.
  • Разом = 6 750 руб.

За рік при такій заробітній платі неустойка складе - 89 475 руб., За два роки вже 344 100 руб., За три роки 749 100 руб.

Боржник, крім суми основного боргу, буде зобов'язаний виплатити і всю суму неустойки, відповідно до рішення суду. Але законодавець захистив і боржника в таких випадках, суд правомочний зменшити величину неустойки, якщо вважатиме, що вона не відповідає наслідків порушення. Аргументовано вплинути на прийняття судом того чи іншого рішення про розмір аліментних неустойки, яка підлягає стягненню - важливе завдання для кваліфікованого юриста.

Адміністративна та кримінальна відповідальність за несплату аліментів

До боржника можуть застосовуватися заходи адміністративної відповідальності:

  • заборона на виїзд за межі РФ при утворенні заборгованості понад 10 000 руб., постанову судового пристава-виконавця направляється до органів прикордонного контролю та діє до дати погашення заборгованості;
  • обмеження водійських прав (тимчасове обмеження на користування боржником спеціальним правом) - призначається з ініціативи судового пристава-виконавця або за заявою стягувача при невиконанні боржником у встановлений термін без поважних причин вимог виконавчого документа;
  • оголошення в виконавчий розшук боржника та його майна на території Росії, а також в порядку, встановленому міжнародними договорами РФ, на територіях інших держав;
  • накладення адміністративного штрафу від 1000 до 2500 руб. за невиконання законних вимог судового пристава-виконавця, поданні недостовірних відомостей про свої права на майно, неповідомлення про звільнення з роботи, про нове місце роботи, навчання, місце отримання пенсії, інших доходів або місце проживання;
  • доставлення - примусове перепровадження боржника в місце складання адміністративного протоколу, відповідно до змін у законодавстві від 5 грудня 2017 року, судовий пристав-виконавець може здійснювати доставлення самостійно, без співробітників ОВС.
  • адміністративне затримання - короткострокове обмеження свободи боржника для застосування до нього заходів адміністративної відповідальності, також відноситься до компетенції судових приставів з 5 грудня 2017 р

Також, починаючи з середини 2016 року, до боржників дозволено застосовувати додаткові заходи адміністративної відповідальності:

1. Обов'язкові роботи до 150 годин.

2. Адміністративний арешт від 10 до 15 діб.

3. Адміністративний штраф в розмірі 20 000 руб. застосовується для вагітних жінок або мають дитину до 14 років, неповнолітніх, інвалідів 1 і 2 груп, військовослужбовців чи службовців слідчих органів замість перших двох пунктів.

До боржника можуть бути застосовані і більш вагомі адміністративні покарання - виправні роботи і адміністративний арешт, але тільки після попереднього попередження неплатника про відповідальність і після взяття з нього судовим приставом пояснень (не менше двох) про причини, що призвели до утворення заборгованості і передбачувані терміни її погашення.

При злісному ухилення від сплати аліментів боржник може бути притягнутий і до кримінальної відповідальності:

  • виправні роботи на строк до 1 року - примусове залучення засудженого до праці з відрахуванням з його заробітку в дохід держави певної частини на користь держави;
  • примусові роботи на строк до 1 року - залучення засудженого до оплачуваної праці в місцях, визначених органами кримінально-виконавчої системи, з вирахуванням з його заробітної плати певної грошової суми;
  • арешт на строк до 3-х місяців;
  • позбавлення волі на строк до 1 року.

В даний час питання стягнення аліментів в Росії стоїть дуже гостро:

борги аліментників на утримання неповнолітніх дітей перевищують 100 млрд. руб.

У зв'язку з цим законодавство з кожним роком посилює санкції відносно неплатників. Своєчасна юридична консультація по аліментах і кваліфікована юридична допомога допоможуть як стягнути аліменти, так і захиститися від стягнення, мінімізувавши ризики в рамках правого поля.

З чого починається стягнення аліментів?
Чи встановлений факт батьківства?
Чи має батько дітей постійний офіційний заробіток?
Чи має батько дітей інші аліментні зобов'язання?
Починаючи з якого часу (якої дати) стягуються аліменти?
Які документи потрібні для стягнення аліментів?
Що робити після оголошення судом рішення по аліментах?
З чого починається стягнення аліментів?
Чи має батько дітей постійний офіційний заробіток?
Чи має батько дітей інші аліментні зобов'язання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online